ΕΥΔΑΙΜΟΝ ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ,ΤΟ Δ ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΤΟ ΕΥΨΥΧΟΝ ΚΡΙΝΟΜΕΝ...…

[Το μπλόγκ δημιουργήθηκε εξ αρχής,γιά να εξυπηρετεί,την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και την ελευθερία του λόγου...υπό το κράτος αυτού επιλέγω με σεβασμό για τους αναγνώστες μου ,άρθρα που καλύπτουν κάθε διάθεση και τομέα έρευνας...άρθρα που κυκλοφορούν ελεύθερα στο διαδίκτυο κι αντιπροσωπεύουν κάθε άποψη και με τά οποία δεν συμφωνώ απαραίτητα.....Τά σχόλια είναι ελεύθερα...διαγράφονται μόνο τά υβριστικά και οσα υπερβαίνουν τά όρια κοσμιότητας και σεβασμού..Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές..]
Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

Βάζει πόδι στο Κέρας της Αφρικής η Τουρκία: Η Σομαλία την εξουσιοδοτεί για να υπερασπίσει τη θάλασσά της


Η Άγκυρα εξουσιοδοτείται να κατασκευάσει, να εκπαιδεύσει και να εξοπλίσει το ναυτικό της Σομαλίας
Η Σομαλία εξουσιοδοτεί την Τουρκία να υπερασπιστεί τα θαλάσσια ύδατά της με μια «ιστορική» συμφωνία, υποστηρίζει η συνήθως καλά πληροφορημένη ιστοσελίδα Middle East Eye.
Το υπουργικό συμβούλιο της Σομαλίας φέρεται να ενέκρινε επίσημα μια συμφωνία αμυντικής και οικονομικής συνεργασίας με την Τουρκία την Τετάρτη, εξουσιοδοτώντας την Άγκυρα να κατασκευάσει, να εκπαιδεύσει και να εξοπλίσει το ναυτικό της Σομαλίας και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να υπερασπιστεί τα χωρικά της ύδατα εν μέσω εντάσεων με την Αιθιοπία.
Ο πρωθυπουργός της Σομαλίας Hamza Abdi Barre χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «ιστορική» που θα αποτελέσει «κληρονομιά» για το έθνος της Σομαλίας.
«Αυτή η συμφωνία θα βάλει τέλος στον φόβο της τρομοκρατίας, των πειρατών, της παράνομης αλιείας και των απειλών από το εξωτερικό», φέρεται να είπε ο Σομαλός πρωθυπουργός.
Τούρκος στρατιωτικός αξιωματούχος αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας ότι το περιεχόμενο της συμφωνίας θα δημοσιοποιηθεί ταυτόχρονα όταν θα πάει στην τουρκική βουλή για να επικυρωθεί και έπειτα στον Τούρκο πρόεδρο. «Δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε λεπτομέρειες, καθώς έχει πολύ δρόμο μέχρι να επικυρωθεί», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Ο υπουργός Άμυνας της Σομαλίας Abdulkadir Mohamed Nur υπέγραψε τη «συμφωνία-πλαίσιο για την αμυντική και οικονομική συνεργασία» στην Άγκυρα στις 8 Φεβρουαρίου, σε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γκιουλέρ.
«Στις συναντήσεις μας, οι οποίες ενίσχυσαν περαιτέρω τις σχέσεις μας, επαναλάβαμε τη σημασία που αποδίδουμε στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Σομαλίας», δήλωσε ο Γκιουλέρ, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.Εκμετάλλευση του 30% των θαλάσσιων πόρων της Σομαλίας
Το Garowe Online, ένας σομαλικός ειδησεογραφικός ιστότοπος, ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Σομαλίας, Χασάν Σέιχ Μοχάμουντ, ήταν προγραμματισμένο να εκφωνήσει ομιλία σχετικά με τη συμφωνία και να παράσχει λεπτομέρειες την Τετάρτη σε μια κλειστή συνεδρίαση των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου.
«Η συμφωνία προβλέπει ότι η Τουρκία θα λαμβάνει το 30% των εσόδων από την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Σομαλίας, γνωστή για τους άφθονους θαλάσσιους πόρους», αναφέρει το Garowe Online.
Προστασία των υδάτων της Σομαλίας
Η συμφωνία, μετά την επικύρωσή της και από τις δύο πλευρές, πρόκειται να αρχίσει να εφαρμόζεται εντός 24 ωρών από την επικύρωσή της και αναθέτει στην Τουρκία την ευθύνη της προστασίας των σομαλικών υδάτων σε περίπτωση παραβιάσεων της θάλασσας.
«Η συμφωνία δίνει έμφαση στην καταπολέμηση της παράνομης αλιείας στα σομαλικά ύδατα, με την Τουρκία να δεσμεύεται να κατασκευάσει και να εξοπλίσει το ναυτικό της Σομαλίας και να αναλάβει αυτή την ευθύνη», αναφέρει το Garowe Online.
Το τουρκικό πολεμικό ναυτικό επιχειρεί ήδη στις ακτές της Σομαλίας και στον Κόλπο του Άντεν στο πλαίσιο αποστολής του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της πειρατείας και των ένοπλων ληστειών από το 2009.
Επίσης, τα τελευταία χρόνια η Τουρκία εκπαιδεύει Σομαλούς στρατιώτες για να συμβάλει στις προσπάθειες της τελευταίας να δημιουργήσει εθνικό στρατό. Η Άγκυρα διαθέτει μια μεγάλη στρατιωτική βάση στο Μογκαντίσου και μια τουρκική εταιρεία διαχειρίζεται το αεροδρόμιό της.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατάργησε τον Δεκέμβριο το εμπάργκο όπλων κατά της κυβέρνησης της Σομαλίας που ίσχυε για περισσότερα από 30 χρόνια.
Η Άγκυρα έχει επίσης στενούς δεσμούς με την Αιθιοπία, εξοπλίζοντάς την με στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που απέτρεψαν την κατάληψη της πρωτεύουσάς της από τις δυνάμεις της Τιγκράγια το 2022.
Πηγή: ethnos.gr
Πρόεδρος Σομαλίας: Η συμφωνία αμυντικής και οικονομικής συνεργασίας με την Τουρκία είναι «ιστορική»Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σομαλίας, Χασάν Σέιχ Μοχάμουντ, δήλωσε ότι η αμυντική συμφωνία που συνήφθη με την Τουρκία, η οποία εγκρίθηκε και από τα δύο κοινοβούλια χθες, είναι σημαντική για την υπεράσπιση της θάλασσας και την ενίσχυση της οικονομίας της χώρας.
Εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι υπάρχουν πολλές παραβιάσεις στη θάλασσα της Σομαλίας, όπως η παράνομη αλιεία, η χρήση τρομοκρατών και πειρατών και η ρύπανση, τονίζοντας ότι η ιστορική συμφωνία που συνήφθη μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και του Τούρκου ομολόγου της στον τομέα της άμυνας και στην οικονομική συνεργασία θα βοηθήσει στην επίλυση όλων αυτών των κρίσεων.
Συμφωνία 10 ετώνΣυνέχισε: «Η συμφωνία που συνάψαμε με την τουρκική κυβέρνηση θα συνεχιστεί για 10 χρόνια και οι ναυτικές δυνάμεις της Σομαλίας θα αναδιαρθρωθούν», όπως αναφέρει το Σομαλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Πρόσθεσε ότι αυτή η συμφωνία είναι επίσης σημαντική για την οικονομική ανάπτυξη και την αξιοποίηση των φυσικών πόρων.
Η Λαϊκή Συνέλευση και η Γερουσία του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου στη Σομαλία επικύρωσαν την ιστορική συμφωνία που συνήφθη μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και του Τούρκου ομολόγου της στον τομέα της αμυντικής και οικονομικής συνεργασίας.
Ο Πρόεδρος της Λαϊκής Συνέλευσης της Σομαλίας, Σεΐχης Άνταμ Μοχάμεντ Νουρ, ανακοίνωσε ότι 213 βουλευτές από τους 216 ψήφισαν υπέρ της επικύρωσης της συμφωνίας και 3 βουλευτές την απέρριψαν.
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ», ο υπουργός Ενημέρωσης, Τουρισμού και Πολιτισμού της κυβέρνησης της Σομαλίας, Ντάουντ Άουις Τζάμα, χαρακτήρισε πολύ σημαντικό βήμα τη συμφωνία που συνήφθη μεταξύ των δύο χωρών.
Και πρόσθεσε: «Το Υπουργικό Συμβούλιο επικύρωσε τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που υπεγράφη με την Τουρκία, μέλος του Οργανισμού Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ) και στενό σύμμαχο της Σομαλίας.
«Αυτή η ιστορική δεκαετής συμφωνία θα ενισχύσει σημαντικά τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Σομαλίας να προστατεύσει την κυριαρχία της».
Στις 8 Φεβρουαρίου, η Τουρκία και η Σομαλία υπέγραψαν συμφωνία πλαίσιο για αμυντική και οικονομική συνεργασία στην πρωτεύουσα Άγκυρα.
Turkpress

The Hellenic Information Team

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: