ΕΥΔΑΙΜΟΝ ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ,ΤΟ Δ ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΤΟ ΕΥΨΥΧΟΝ ΚΡΙΝΟΜΕΝ...…

[Το μπλόγκ δημιουργήθηκε εξ αρχής,γιά να εξυπηρετεί,την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και την ελευθερία του λόγου...υπό το κράτος αυτού επιλέγω με σεβασμό για τους αναγνώστες μου ,άρθρα που καλύπτουν κάθε διάθεση και τομέα έρευνας...άρθρα που κυκλοφορούν ελεύθερα στο διαδίκτυο κι αντιπροσωπεύουν κάθε άποψη και με τά οποία δεν συμφωνώ απαραίτητα.....Τά σχόλια είναι ελεύθερα...διαγράφονται μόνο τά υβριστικά και οσα υπερβαίνουν τά όρια κοσμιότητας και σεβασμού..Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές..]
Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024

Η Δύση εναντίον της Δύσης


Η Δύση εναντίον της Δύσης

Πηγή: Franco Cardini

«Η πραγματική ζημιά που απειλεί τον πολιτισμό δεν προέρχεται από την Ανατολή αλλά από την Άπω Δύση». Είναι, εν ολίγοις, η διατριβή που διατυπώθηκε όχι μόνο από εμένα στο  La drift dell'Ovest  (Laterza 2023), αλλά επίσης και κυρίως από τον Emmanuel Todd στο  La défaite de l'Occident  (Gallimard 2024), σε μια πολύ πιο έγκυρη και ριζοσπαστικό τρόπο..
Ωστόσο, θα ήθελα να επισημάνω ότι η αρχική πρόταση αυτών των λίγων σημειώσεων παρατίθεται σε ένα, ως συνήθως, πολύ διαυγές δοκίμιο του Luciano Canfora,  The slavery of capital  (il Mulino 2017): ανήκει στον Isaac Kadmi-Cohen (1892-1954). ), ο οποίος υπογραμμίζει πώς ήδη στον απόηχο του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου είχε δρομολογηθεί, ειδικά από τους Αμερικανούς, ένα έργο «τόσο ευφυές όσο και επαναστατικό... να καταστρέψει την Ευρώπη και να την αποικίσει».
Όλα αυτά επιστρέφουν με έναν ακόμα διαφορετικό και ακόμα πιο πειστικό τρόπο στο τελευταίο βιβλίο του γαλλολιβανέζου χριστιανού Amin Maalouf,  Le Labyrinthe des égarés. L'Occident et ses adversaires  (Grasset 2023), όπου οι τέσσερις εχθροί αυτού που συνεχίζει να ορίζει ως "Δύση" ήταν, με χρονολογική σειρά, η Ιαπωνία της εποχής Meiji, η Σοβιετική Ένωση, η σημερινή Κίνα και τέλος οι Ηνωμένες Πολιτείες. Από το οποίο συμπεραίνουμε ότι ο Maalouf συνεχίζει να χρησιμοποιεί τον όρο «Δύση» όπως τον χρησιμοποίησε ο Spengler (άρα ως συνώνυμο της Ευρώπης), αλλά συγκλίνοντας με την άποψη του Kadmi-Cohen σύμφωνα με την οποία ο πραγματικός εχθρός του πολιτισμού μας είναι «η ακραία Δύση», δηλ. τις Ηνωμένες Πολιτείες με την άμεση περιοχή υποστήριξής τους, τη λεγόμενη «Αγγλόσφαιρα».
Από την άλλη πλευρά, ο πραγματικός εχθρός της Ευρώπης ήταν ιστορικά, σταδιακά αλλά προοδευτικά, ξεκινώντας από την αρχή της σύγχρονης εποχής, η ίδια η Ευρώπη όταν αυτοπροτάθηκε ως η «σύγχρονη Δύση», σπάζοντας την ισορροπία ενός προηγούμενου κόσμου που χαρακτηρίζεται από πολιτισμούς. δεν είναι εντελώς ανοιχτοί μεταξύ τους και εγκαινιάζουν την παγκόσμια οικονομία, άρα την παγκοσμιοποίηση, ενώ επιλέγουν όλο και πιο αμετάκλητα τον ατομικισμό, τη Θέληση για Ισχύ και τη διαδικασία της εκκοσμίκευσης ως βασικές κινητήριες δυνάμεις του.
Υπό το φως όλων αυτών, μεταξύ του δέκατου έκτου και του εικοστού αιώνα, η Ευρώπη, ισχυριζόμενη ότι θα φέρει την πρόοδό της, τη θρησκευτική της πίστη, τον πολιτισμό της και μαζί της την ειρήνη στον υπόλοιπο κόσμο, οργάνωσε στην πραγματικότητα ένα κολοσσιαίο σύστημα υποταγής των άλλων ηπείρων και προοδευτικής καταστροφής των αντίστοιχων πολιτισμών τους.
Ο Maalouf επιλέγει ως παράδειγμα, μεταξύ πολλών, ένα επεισόδιο (αναφέρεται στο βιβλίο του, σελ. 199-201) για να διευκρινίσει ποια ήταν η πραγματικότητα των πραγμάτων, που κάλυπταν οι Ευρωπαίοι υπό την εμφάνιση ειρηνικών εμπορικών σχέσεων αλλά ήδη, για παράδειγμα, από Οι Κινέζοι του τέλους του δέκατου όγδοου αιώνα αιχμαλωτίστηκαν και κατήγγειλαν στη βάναυση πραγματικότητά τους.
Τον Σεπτέμβριο του 1793 ο «Γιος του Ουρανού» Qianlung της δυναστείας Manchu Qing γιόρτασε την ογδόντα δεύτερη επέτειό του. Ο βασιλιάς Γεώργιος Γ' της Αγγλίας έκρινε σκόπιμο να του στείλει έναν πρεσβευτή για να του παρουσιάσει τις καλύτερες ευχές του για μακροζωία. Με την ευκαιρία αυτή, ο διπλωμάτης υποτίθεται ότι θα πρότεινε μια ολοένα στενότερη εμπορική συνεργασία στον Κινέζο αυτοκράτορα, πράγμα που σήμαινε μεγαλύτερο άνοιγμα των λιμανιών του στα βρετανικά πλοία. Για να φέρει εις πέρας αυτή την αποστολή, επιλέχθηκε ο Λόρδος George Macartney, ο οποίος είχε ήδη κάποια ασιατική, τουλάχιστον ινδική, εμπειρία.
Ως εκπρόσωπος της μεγαλύτερης ναυτικής δύναμης στον κόσμο, ο Macartney πίστευε ότι αρκούσε μια κάποια διακριτική ευκολία για να τον καλωσορίσουν στην αυλή του Πεκίνου: έφερε πλούσια δώρα και πίστευε ότι αυτό ήταν αρκετό για να πιστέψει ότι ο εκπρόσωπος του βασιλιά της Αγγλίας θα μπορούσε να εξαιρεθεί από την ιεροτελεστία των εννέα προσκυνήσεων ενώπιον του θρόνου του Υιού του Ουρανού.
Όμως ο Qianlung είχε εντελώς διαφορετική άποψη. Όχι μόνο του αντιμετώπισε περιφρονητικά, αναγκάζοντάς τον να του αποδώσει τον δέοντα φόρο τιμής, αλλά απηύθυνε ακόμη και στον βασιλιά Γεώργιο μια μακρά, σκληρή προειδοποίηση γραπτώς: «Η Ουράνια Αυτοκρατορία μας έχει μέσα στα σύνορά της κάθε είδους αγαθά σε αφθονία και δεν του λείπει τίποτα. Δεν έχει λοιπόν καμία ανάγκη να εισάγει από έξω τα πράγματα που παράγουν οι βάρβαροι. Ωστόσο, βλέποντας ότι το τσάι, το μετάξι και η πορσελάνη είναι απολύτως απαραίτητα για τους Ευρωπαίους, επιτρέψαμε ως ένδειξη εύνοιας σε ομάδες Ευρωπαίων εμπόρων να εγκατασταθούν στην Καντόνα, ώστε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες σας και να λάβει η χώρα σας το μερίδιό του από τα αγαθά που εμείς παράγω. Αλλά ο πρεσβευτής σας μόλις προέβαλε νέους ισχυρισμούς που αγνοούν εντελώς την αρχή σύμφωνα με την οποία αποφασίσαμε να χορηγήσουμε την ίδια καλοπροαίρετη μεταχείριση σε όλους τους αλλοδαπούς. Η Αγγλία σας δεν είναι η μόνη χώρα που εμπορεύεται στην Καντόνα. Εάν άλλες χώρες, ακολουθώντας το κακό σας παράδειγμα, άρχισαν να ταλαιπωρούν τα αυτιά μας με παράλογα αιτήματα, πώς θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε να τις αντιμετωπίζουμε με την ίδια επιείκεια; Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε ότι προέρχεστε από ένα μακρινό νησί, απομονωμένο από τον υπόλοιπο κόσμο από μια απέραντη έκταση θαλασσινών υδάτων, που δικαιολογεί την άγνοιά σας σχετικά με τα έθιμα της Ουράνιας Αυτοκρατορίας. Ως εκ τούτου, έχουμε δώσει εντολή στους Υπουργούς μας να ενημερώσουν τον Πρέσβη σας σχετικά…».
Δύο πολιτισμοί, δύο ψυχικά συστήματα αντιμετώπισαν το ένα το άλλο. Από τη μια πλευρά, παράδοση, έθιμα, σεβασμός παραχωρήθηκε και απαιτήθηκε. από την άλλη, η αλαζονεία της υλικής δύναμης, της δύναμης που πηγάζει από μια συνείδηση ​​ανωτερότητας, οι πραγματικοί πυλώνες της οποίας ήταν αυτοί που υποδείκνυε ο Carlo Maria Cipolla, τα κινητά πανιά που επέτρεπαν την πλοήγηση στον ωκεανό και τα ισχυρά όπλα ικανά να λυγίσουν σίγουρα τους συνομιλητές προικισμένος με ισότιμη και ίσως ανώτερη κουλτούρα. Ενάντια στον πολιτισμό του Είναι, η Δύση δεν αντιτάχθηκε ούτε στον Ιησού Χριστό, ούτε στον Πλάτωνα, ούτε στον Αριστοτέλη, αλλά μάλλον στον πολιτισμό του Έχου: δηλαδή του να κατέχεις, να επιβάλλεις την υπερήφανη υπεροχή σου με τη βία, να αυξάνεις το κέρδος σου.
Οι καρποί αυτής της πολιτιστικής σύγκρουσης εξαπλώθηκαν στην Κίνα λιγότερο από έναν αιώνα αργότερα. όταν το εμπορικό ισοζύγιο έγειρε αποφασιστικά υπέρ των Κινέζων με την ποσότητα και την ποιότητα των πολύτιμων αγαθών που είχαν μεγάλη ζήτηση στη Δύση. Οι Άγγλοι πρόσφεραν τότε στους Κινέζους να εξάγουν ό,τι, χάρη στην ινδική αυτοκρατορία τους, είχαν το πιο άφθονο: όπιο, το οποίο η κυβέρνηση της Ουράνιας Αυτοκρατορίας απέρριψε με περιφρόνηση καθώς θα προκαλούσε τεράστια ηθική, οικονομική και σωματική ζημιά στον λαό της. Η απάντηση των ευρωπαϊκών δυνάμεων –της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας– ήταν χριστιανική και φιλελεύθερη, καθώς και οι δύο περηφανεύονταν που ήταν. μια επίθεση που ακολούθησε ο «πόλεμος του οπίου» που ξεκίνησε το 1839 και η αρχή της καταστροφής της αυτοκρατορικής δομής, μια ανοιχτή παραβίαση των όσων συνέβησαν αργότερα και την οποία η επίσημη Δύση κατηγορεί ομόφωνα αν και αναγκάζεται να αντιμετωπίσει: ο κομμουνισμός στο νέο έκδοση και την ανανεωμένη παγκόσμια ισχύ του. Υπάρχουν ολόκληρες βιβλιοθήκες για όλα αυτά: πρόσφατα κυκλοφόρησε
η ιταλική μετάφραση ενός πανέμορφου βιβλίου της Julia Lovell,  The Opium War and the Birth of Modern China (Einaudi 2022).  Ο Βίκτωρ Ουγκώ έγραψε ότι η ευρωπαϊκή επιθετικότητα εναντίον της μεγάλης, εξαιρετικά πολιτισμένης αυτοκρατορίας ήταν μια καθαρή πράξη πειρατείας και κλοπής. Για την Κίνα σήμερα, αυτό το επεισόδιο σηματοδότησε το μοιραίο αποτέλεσμα μιας δυτικής συνωμοσίας για την καταστροφή της Κίνας με ναρκωτικά και «διπλωματία κανονιοφόρων». Πόσο από όλα αυτά διδάσκονται στα ιταλικά σχολεία, όταν μιλάμε για τον «κινεζικό κίνδυνο κατά της δυτικής δημοκρατίας»; Εδώ και πολύ καιρό η Δύση που κηρύττει την ειρήνη, την ελευθερία, την πρόοδο, την αδελφοσύνη μεταξύ των λαών, έσπειρε αυτόν τον άνεμο στον κόσμο. Τα παιδιά μας, τα παιδιά και τα εγγόνια και τα δισέγγονά μας γενιών καλλιεργημένων και πολιτισμένων δημοκρατικών γύπων, θα θερίσουν τώρα τη συγκεντρωτική καταιγίδα. Και οι ηγέτες μας δεν μπόρεσαν να το αποφύγουν, αντιθέτως, συνέβαλαν στον καθορισμό της κατάστασης που ο Μάρκο Τάρχι ορίζει με απογοητευμένη ακρίβεια ως «χωρίς διέξοδο». Η οργουελική εφημερίδα των φιλελεύθερων πολιτικών μας, που προετοίμασαν τον πόλεμο αποκαλώντας τον «ειρήνη», που οργάνωσαν προκλήσεις αποκαλώντας τους «υποστήριξη στη δημοκρατία» και επιθέσεις που τους αποκαλούσαν «δικαίωμα στην άμυνα» ή «προληπτική άμυνα», οι οποίοι σχεδίασαν πραξικοπήματα αποκαλώντας τους « προστασία της ελευθερίας», ευθύνεται για όλα αυτά.

  FC

Δεν υπάρχουν σχόλια: