Παραλειπόμενα

Στο προηγούμενο, παρέλειψα κάτι σημαντικό. Όμως, πρώτα οφείλω να διατυπώσω την πάγια αρχή ότι:

 • Τα εδάφη καί οι θάλασσες δεν βγάζουν πόδια, ώστε να σηκωθούν να φύγουν. (Εκεί θα βρίσκονται, στην ίδια θέση, όσα χρόνια κι αν περάσουν.)

Δεν ξέρω αν τα «επίσημα» εγχειρίδια Γεωπολιτικής το λένε αυτό, πάντως η αρχή αυτή σημαίνει ότι:

 • τα (αναγκαστικώς) ίδια αίτια παράγουν ίδια αποτελέσματα,
 • καί -επομένως- τα ίδια αίτια οδηγούν σε παρόμοιους σχεδιασμούς.

Λοιπόν, ένα άλλο ιστορικό (καί όχι μυθολογικό) πρόσωπο, που κατέλαβε τον «διάδρομο» του Αιγαίου γιά στρατιωτικούς / στρατηγικούς γεωπολιτικούς σκοπούς, ήταν ο (Κρόνιος Πελασγός) Μίνως. Αυτός μας κουβαλήθηκε από απέναντι, από την Φοινίκη (δείγμα ότι προερχόταν από πληθυσμούς, που ήδη τα είχαν κάνει πλακάκια με τους απογόνους των Ατλάντων, τους Φοίνικες), καί κατέλαβε τον θρόνο της Κρήτης εκβιαστικώς – με στρατό καί στόλο να περιμένουν τη διαταγή του, γιά να ορμήσουν στους γηγενείς Κρητικούς. Όχι ειρηνικά.

[Διότι, αφού ο βασιλιάς Αστέριος δεν είχε παιδιά, τότε θ’ αναλάμβαναν τη διαδοχή άλλοι συγγενείς του. Όχι ο οποιοσδήποτε θρασύς ξένος. Δεν θέλει φιλοσοφία το πράγμα!

Τα υπόλοιπα που λέγονται, τώρα, περί Ευρώπης κτλ, μην τα παίρνετε τοις μετρητοίς. Πάντα υπήρχαν -ιδίως κατά Αλεξάνδρεια μεριά- ψεύτες με συγγραφικό ταλέντο καί πλαστογράφοι· όχι απαραίτητα Έλληνες, αλλά γνωρίζοντες άπταιστα Ελληνικά. Καταλαβαινόμαστε, νομίζω.]

Στον χάρτη φαίνεται το πού εγκατέστησε φρουρές ο Μίνως, καί τί ήθελε να πετύχει κι αυτός:

Στα σίγουρα, οι βάσεις του ήταν στην Κρήτη καί στη Λήμνο. Γιά Λέσβο καί Κύπρο δεν θυμάμαι να λέει κάτι η Μυθολογία, εξ ού καί τα ερωτηματικά. Πάντως, όλα τα δυτικά παράλια της Μ. Ασίας τα πήρε σβάρνα, διότι οι κάτοικοί τους ήταν Πελασγοί (καί μέσα σε μιά-δυό γενιές σύμμαχοι των Τρώων), οπότε 1000% δοκίμασε να τους γυρίσει την πίστη προς την λατρεία του Κρόνου, εκτός από το ότι άλλο τόσο σίγουρα τους έβαλε να υπογράψουν συνθήκες φιλίας καί συμμαχίας (διάβαζε: υποταγής τους).

Δεν γνωρίζω αν το πέτυχε, τελικά, όσον αφορά τη θρησκεία, αλλά στη Λήμνο την αλλαξοπιστία την πέτυχε, τουλάχιστον στην άρχουσα τάξη του νησιού. (Ανθρωποθυσίες των Λημνιών αρχόντων από τις συζύγους τους.)

Βλέπουμε, ακόμη, ότι δεν πήγε προς τα Στενά, διότι αυτά τότε ήσαν γεωλογικώς ασταθή (θυμηθήτε: Συμπληγάδες), αλλά προτίμησε να τα ελέγχει από κάποια απόσταση (Λήμνος), διότι -ως φαίνεται- δεν ήθελε καί να παραμπεί στο μάτι των Τρώων (αν πλησίαζε).

. . . . . . . . . . .

Οι νοήμονες αναγνώστες μου (πιστεύω όλοι!) στο σημείο αυτό θα ρωτήσετε τα εξής:

 • Πώς μπορούσαν να διαπλεύσουν τότε τα Στενά, αν αυτά είχαν τέτοια απαγορευτικά γεωλογικά φαινόμενα;

Δεν γνωρίζω. Πιθανόν να μην τα διέπλεαν. Πιθανόν να ξεφόρτωναν τα εμπορεύματα από τα πλοία, καί μετά να τα βγάζανε στο Εύξεινο με κάρρα, γιά επιβίβαση ξανά σε άλλα πλοία. Πιθανόν, επίσης, οι Τρώες να εισέπρατταν διόδια από τη στεριανή μεταφορά, γι’ αυτό καί είχαν τόσα πλούτη.

Η Τροία, ωστόσο, παρά τα πλούτη της, φαίνεται πως δεν είχε στόλο, διότι αλλοιώς:

 • πρώτον, θα παρεμπόδιζε την Αργώ,
 • τους δε Αχαιούς θα τους χτυπούσε πρώτα στην ανοιχτή θάλασσα· μην περιμένοντας να αποβιβαστούν, γιά να δώσει μάχη χερσαίων στατευμάτων.

Καί, επίσης προφανώς, η μή δημιουργία εμπορικού καί πολεμικού στόλου προερχόταν από την έλλειψη νοήματος στο να τον φτιάξει.

[Αφού δεν μπορούσε κανείς να διαπλεύσει τα Στενά, το δέ Αιγαίο ήταν Ελληνική υπόθεση – άντε, καί λίγο Μινωϊκή, όσο κράτησε. Ο δέ Εύξεινος απαιτεί πεπειραμένον ναυτικό λαό, όχι τσομπαναραίους τύπου Πάρη, που δεν έχουν ξαναδεί θάλασσα.]

 • Καί τί τον ένοιαζε τον Μίνωα να ελέγχει τα Στενά; Τί είχε στο μυαλό του; Τελικώς, ποιοί κατοικούσαν στον Εύξεινο, καί είχαν εμπόριο με το Αιγαίο;

Μά, καθαροί Έλληνες, που βρισκόντουσαν εκεί ποιός ξέρει από πότε!!! (Δηλαδή, οι πρόγονοι των Ποντίων. Καί όχι, δεν πήγαν Έλληνες εκεί τον 9ο αιώνα πΧ γιά πρώτη φορά με τον «πρώτο Ελληνικό αποικισμό», καταπώς λέει η «επίσημη» Ιστορία.) Μην ξεχνάτε, όταν η Αργώ πέρασε επάνω, βρήκε παντού φίλιους καί φιλικώτατους πληθυσμούς!

[Βλέπετε, λοιπόν, ότι η Αργοναυτική Εκστρατεία, ανάμεσα στα άλλα, είχε καθαρό σκοπό καί το να ξηλώσει το ανθελληνικό πλέγμα, που είχε στήσει ο Μίνως. Πρώτος σταθμός ντουγρού Λήμνος (ούτε κάν Αλόννησος γιά εφοδιασμό), μετά Στενά, μετά επιβεβαίωση των Ποντίων ότι δεν τους ξεχνάει η Μητέρα…]

Αυτούς ακριβώς ήθελε να ελέγχει στο μέλλον αυτή η κουφάλα. (Καί προφανώς, μετά θα ερχόταν η σειρά της ηπειρωτικής κυρίως Ελλάδας…)

 • Αφού τα ίδια αίτια παράγουν τα ίδια αποτελέσματα, γιατί η Τουρκία σήμερα δεν σχεδιάζει να καταλάβει καί την Κρήτη;

Θα το ήθελε πολύ, αλλά η Κρήτη είναι «καπαρωμένη» από τους ηπαπαραίους, καί σε δεύτερο επίπεδο από τους Ισραηλινούς. Ωστόσο, η Τουρκία είναι πεισματάρα! Εάν βάλει κάτι στο μυαλό της, μπορεί να περιμένει όσο θες, μέχρι να έρθουν οι κατάλληλες συνθήκες να το αποκτήσει. Έτσι, προς το παρόν αρκείται στην Κύπρο καί στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου… κι έχει ο Αλλάχ γιά Κρήτη, γιά όταν οι μπουνταλά ηπαπάρα πάνε στα σκουπίδια μπρέ τζάνεμ! :-)

. . . . . . . . . . .

Ο τρίτος δρόμος προς τον Νότο

Εάν, λοιπόν, ο στεριανός δρόμος μέσωι Βαλκανίων είναι απαγορευμένος γιά τους Ρώσσους, καί εάν τα Στενά με το ανατολικό Αιγαίο είναι επίσης μπλοκαρισμένα, τότε τί τους μένει γιά να κατέβουν στη Μεσόγειο; Μά, φυσικά η (σκούρα κόκκινη) διαδρομή που δείχνει ο χάρτης:

Αυτή, ως στεριανή (καί αεροπορική) διαδρομή, σίγουρα δεν επιτρέπει την μετακίνηση (πολεμικών) πλοίων. Ναί μέν, πλην όμως αυτά μπορούν να συναντήσουν το τέρμα της, ερχόμενα από τα λιμάνια του Β. Πόλου ή του Ειρηνικού, διά μέσου του Σουέζ. (Διότι -όταν έρθουν τα δύσκολα- τις εξόδους της Βαλτικής Θάλασσας θα τις μπλοκάρει το ΝΑΤΟ, το δέ Γιβραλτάρ θα το μπλοκάρει η αγγλίτσα.) Επίσης, μπορούν αυτά τα πλοία να μείνουν μόνιμα εκεί κάτω, συγκροτώντας τον Ρωσσικό στόλο της Ανατολικής Μεσογείου. Δεν είναι ανάγκη να πηγαινοέρχονται, δηλαδή (σε διαδρομή πχ Ταρτούς-Βλαδιβοστόκ).

[Βέβαια, στο χρονικό διάστημα που η Τουρκία θα παραμείνει φιλική προς την Ρωσσία, μπορεί η τελευταία να κατεβάσει υλικό καί στρατιώτες στη φιλική της Συρία διά μέσου ενός πιό σύντομου αεροδιαδρόμου, στην ευθεία Τραπεζούντα-Ταρτούς. (Δεν φαίνονται αυτές οι πόλεις στη συγκεκριμένη μεγέθυνση του χάρτη.)

Αλλά ακόμη κι αν η Τουρκία πολεμήσει τη Ρωσσία, πάλι από τη σύντομη διαδρομή θα πάει η Ρωσσία… διότι την Τουρκία θα την έχει κάνει καλοκαιρινή! :-) ]

. . . . . . . . . . .

Τί παρατηρούμε στον χάρτη;

Ότι ο γεωπολιτικός / γεωστρατηγικός αυτός «τρίτος διάδρομος» περνάει από:

 • κράτη φιλικά προς τη Ρωσσία (Αρμενία / Ιράν / Ιράκ / Συρία), που (καλώς εχόντων των πραγμάτων) δεν πρόκειται ν’ αλλάξουν πολιτική απέναντί της,
 • ένα εχθρικό, διότι αμερικανοφέρνει (Γεωργία),
 • κι ας πούμε ένα ακόμη (παραδίπλα), το οποίο είναι «όπου φυσάει ο άνεμος» (Αζερμπαϊτζάν).

Το Αζερμπαϊτζάν είναι σίγουρο πως θ’ ακολουθήσει ό,τι πεί η Τουρκία. Με τους Ρώσσους η Τουρκία; τα ίδια κι αυτό. Με τους ηπαπαραίους η Τουρκία; τα ίδια κι αυτό – καί θα προσπαθήσει να καταρρίψει όσα Ρωσσικά αεροσκάφη περνάνε από εκεί δίπλα. (Μέχρι να το πάρει η Αρκούδα καί να το σηκώσει, δηλαδή.) Βέβαια, σε περίπτωση στροφής της Τουρκίας προς τις ΗΠΑ (που δεν τη βλέπω να γίνεται επί Ερντογάν), ενδεχομένως η Ρωσσία να το ισοπεδώσει, πρίν προλάβουν οι Αζέροι να βγάλουν «κίχ», εκτός βέβαια απ’ τις πετρελαιοπηγές του καί τις σχετικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις του.

. . . . . . . . . . .

Τα παραπάνω αιτιολογούν απόλυτα:

 • τόσο το γιατί λύσσαξαν οι ηπαπαραίοι να βγάλουν αμερικανόφιλες κυβερνήσεις στη Γεωργία (ακόμη καί με λαμόγια τύπου Σαακασβίλι)… διότι είναι αστείο να νομίζει κανείς ότι η Γεωργία μπορεί να σταθεί ως σοβαρό προγεφύρωμα των Δυτικών απέναντι στη Ρωσσία, σε περίπτωση πολέμου (απλά θα καθυστερήσει την Αρκούδα μερικές κρίσιμες ημέρες),
 • όσο καί κάποιες γεωπολιτικές προβλέψεις, που βλέπουμε να γράφονται κατά καιρούς ότι «θα πάρει φωτιά ο Καύκασος!» (νά γιατί! – αλλοιώς, δεν έχει κανένα νόημα… πάντως, αυτή είναι τελείως διαφορετική περίπτωση από την επίθεση των Γερμανών εκεί στον Β’ ΠΠ, που έγινε καθαρά γιά τα πετρέλαια),
 • όσο καί κάποιες προφητείες γεροντάδων, ότι η Γεωργία θα ισοπεδωθεί. (Ειλικρινά, δεν θυμάμαι τώρα ποιός απ’ όλους τους διατύπωσε την τόσο σαφή αυτή προφητεία.)

. . . . . . . . . . .

Αυτά, λοιπόν, καί ως προς τον «τρίτο διάδρομο». Πάντως, ένα είναι σίγουρο: ότι σε περίπτωση πολέμου ΝΑΤΟ-Ρωσσίας, δηλαδή του εν όπλοις, πλέον, Γ’ ΠΠ, η συμμορία ηπαπάρα / ΝΑΤΟ θα κλείσει γιά τους Ρώσσους όλους τους διαδρόμους Ευξείνου Πόντου – Μεσογείου… κι όχι μόνον αυτούς. Κάθε διάδρομο θα κλείσει. (Πχ Βαλτική, θαλάσσιο στενό ανάμεσα Δανία-Σουηδία. Νά γιατί λύσσαξαν οι ηπαπάρα να κάνουν τη Σουηδία μέλος του ΝΑΤΟ!) Ώστε η Ρωσσία ν’ αναγκαστεί να περιοριστεί στο έδαφός της καί να δώσει μάχη γεωπολιτικώς στριμωγμένη ( ; ) .

. . . . . . . . . . .

Εδώ, τελειώσαμε τις «ασκήσεις επί χάρτου» γιά το «η Ρωσσία, έξω». Όμως, μας μένουν να δούμε κι άλλα. Καί, πρώτα-πρώτα έρχεται…

. . . . . . . . . . .

Ο χρονικός παράγων

Στα παραπάνω, καλύψαμε τις παραμέτρους του χώρου. Καί πολύ σωστά, διότι η μελέτη του χώρου έρχεται πρώτη – αφού, όπως είπαμε, ο χώρος παραμένει (σχετικώς) αναλλοίωτος γιά τις τελευταίες πέντε (5) χιλιάδες χρόνια. Έστω, ο χώρος της ανατολικής Μεσογείου· η περιοχή μας!

Στο διάστημα αυτό, έχουμε καταγραφή γεγονότων καί από Μυθολογία, καί από Ιστορία, ώστε να γνωρίζουμε πλέον «με κλειστά μάτια» τί πρόκειται να γίνει. Το πώς, δηλαδή, θα ενεργήσουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι να γίνουν κύριοι της γεωγραφικής αυτής περιοχής. Μ’ άλλα λόγια, δεν αποτελεί μυστήριο ούτε το τί θέλουν, ούτε το πώς θα προσπαθήσουν να το αποκτήσουν, ούτε το με ποιά σειρά θα ενεργήσουν… καί, φυσικά, δεν σκοπεύουν να το πάρουν (αν το πάρουν) με κουβεντολόϊ!

Γιά παράδειγμα, σχεδόν όλες οι αποβάσεις ξένων δυνάμεων στην Κρήτη, έγιναν (ή επιχειρήθηκαν να γίνουν) στο δυτικό της μέρος. Άρα, εφ’ όσον όλοι αυτοί οι στρατιωτικοί ηγέτες (Ρωμαίοι, Σαρακηνοί, Ενετοί, Οθωμανοί, Γερμανοί…) διαχρονικώς είδαν ότι η επίθεσή τους ευνοείται στο δυτικό μέρος του νησιού, τότε άφοβα μπορούμε να στοιχηματίσουμε ότι κι ο επόμενος επίδοξος κατακτητής της Κρήτης θα επιχειρήσει ακριβώς αυτό.

Συνεπώς, έχουμε ήδη καλύψει τις μισές γεωπολιτικές απαντήσεις που ζητάμε, χωρίς να καταφύγουμε σε αναλύσεις των ΜΜΕ καί του Διαδικτύου…

…τολμώ, δέ, να πω ούτε σε προφητείες.

. . . . . . . . . . .

Μας μένει, όμως, ο παράγων «χρόνος», όπου ακόμη καί οι προφητείες των γεροντάδων παρέχουν ελάχιστα στοιχεία. Λένε, πχ, ότι θα πάρουμε την Κωνσταντινούπολη τη χρονιά, που το Πάσχα θα πέσει την ημερομηνία έτσι κι έτσι κι έτσι. Ναί, αλλά αυτό συμβαίνει κάθε πχ 20-25 χρόνια· αλλά, δυστυχώς, δεν έχουμε καμμία εγγύηση ότι θα είναι την πλησιέστερη από σήμερα χρονιά, που το Πάσχα θα πέσει πχ 18 Απριλίου, ή ξέρω ‘γώ κατά το 2050, ή το 2080 (που θα ξαναπέσει)… οπότε, ποιός ζή, ποιός πεθαίνει μέχρι τότε!…

Επομένως, τί μπορούμε να κάνουμε; να καταφύγουμε σε καφετζούδες;

Όχι απαραίτητα.

Με δεδομένο ότι «αυτοί» χρησιμοποιούν κατά κόρον Αστρολογία στον στρατηγικό τους σχεδιασμό (καί δή, πλευρές της όχι συνηθισμένες – Αστρολογία των απλανών καί των αστεροειδών, τα είπαμε), μπορούμε κι εμείς να κάνουμε το ίδιο. (Γιά να δούμε τις στρατηγικές κινήσεις ειδικά των Κινέζων, πρέπει βέβαια να χρησιμοποιήσουμε τα δικά τους προβλεπτικά εργαλεία – άν τα γνωρίζουμε.)

. . . . . . . . . . .

Όμως, δεν χρειάζεται να πάμε τόσο μακριά – καί δεν θα καλύψουμε αυτές τις μεθόδους στο παρόν.

Από καθαρά γεωπολιτικής (δηλαδή πρακτικής) πλευράς, αρκεί να παρακολουθούμε καθημερινώς την ειδησεογραφία, καί να ξέρουμε πέντε πράγματα γιά τις χρονικές περιόδους (συν τα ενεργειακά / ανθρώπινα μεγέθη), που απαιτούνται γιά να γίνουν κάποιες δουλειές.

Γιά παράδειγμα, βλέπουμε ότι η Τουρκία τώρα τελευταία έχει ξεσκιστεί να κάνει αποβατικές ασκήσεις. Καταλαβαίνουμε άριστα πού το πάει μ’ αυτές (δεν θέλει, δά, φιλοσοφία!), αλλά το θέμα είναι: (α) πόσος στρατός της χρειάζεται, ώστε να καταλάβει πχ την Λέσβο, καί (β) πόσον χρόνο χρειάζεται να μαζευτεί αυτό το πλήθος στρατιωτών καί να περάσει ένα ελάχιστο αποδεκτό επίπεδο εκπαίδευσης γιά αποβάσεις. (Αν δεν γνωρίζουμε, ρωτάμε όσους γνωρίζουν.) Εάν, λοιπόν, συμπεράνουμε ότι χρειάζονται x στρατιώτες με εκπαίδευση πχ εννέα μηνών ξεκινώντας από σήμερα, τότε πάμε περίπου γιά φθινόπωρο του 2024.

Έτσι ακριβώς βρίσκουμε απαντήσεις καί όσον αφορά το «πότε;»: από τα «συμφραζόμενα».

. . . . . . . . . . .

Ειδικά τα «πότε;» της Ρωσσίας ορίζονται από τις εξής οριοθετήσεις:

Εφ’ όσον η Ρωσσία φαίνεται πως θα καθαρίσει με την Ουκρανία κάπου φέτος το καλοκαίρι (αν καί δεν δείχνει καθόλου να βιάζεται), το να την αφήσουν μέχρι τότε ανενόχλητη οι Δυτικοί, είναι όνειρο …θερινής νυκτός! :-) Αυτοί, λοιπόν, θα κάνουν τις κινήσεις τους (ακόμη καί «δι’ αντιπροσώπων») γιά να την κρατάνε σε εμπόλεμη κατάσταση (καί να την εξαντλούν), πρίν τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ίσως στη Λιβύη, ίσως στην υποσαχάρια Αφρική… τουλάχιστον, θα έχουν φροντίσει να «κλείσουν» τη Βαλτική με ΝΑΤΟϊκά κράτη καί κρατίδια.

Οπότε, ο πρώτος προς Νότον δρόμος (Βαλκανική) κλειστός γιά τους Ρώσσους, ο δεύτερος (Αιγαίο-Στενά) ημίκλειστος, ο τρίτος (Καύκασος-Συρία) παίζεται. Λοιπόν, ό,τι είναι να γίνει από πλευράς Δυτικών, δηλαδή το να κλείσουν οι άλλοι δύο διάδρομοι (παρεμπιπτόντως: έχει κανείς τίποτε ακουστά γιά εξοπλισμό της Γεωργίας με ηπαπαραίϊκα σύγχρονα όπλα; ), ακόμη καί η έναρξη του εν όπλοις Γ’ ΠΠ, λογικά θα γίνει μέχρι μέσα στο φετεινό καλοκαίρι.

. . . . . . . . . . .

Αντί επιλόγου

Είδατε καθαρά ότι τόσο το «πώς;» όσο καί το «πότε;», είναι αρκετά εύκολο ν’ απαντηθούν. Στο κάτω της γραφής, η Γεωπολιτική μπορεί να διδάσκεται σε πανεπιστήμια, αλλά το να βγάλεις γεωπολιτικά συμπεράσματα είναι καθαρά ασκήσεις λογικής. Καί, σε αντίθεση με το τί γίνεται στα «κυριλάτα» ΜΜΕ καί sites, εμείς εδώ δεν γεμίσαμε τον χώρο με «αναλύσεις», απλά γιά να γράψουμε κάτι, αλλά γιά να σας δείξουμε πώς να σκέφτεστε επί του θέματος. Δοκιμάστε το, δεν είναι δύσκολο!

Καί τις κινήσεις των Δυτικών θα «διαβάσετε», καί των Ρώσσων, καί του οποιουδήποτε. Υπενθυμίζω τα καθαρώς πρακτικά εργαλεία:

 • Μυθολογία.
 • Ιστορία.
 • Ειδησεογραφία.
 • Χάρτης.

Κι όσον αφορά τον χρόνο, δεν είμαστε τόσο αυστηροί κριτές. Ακόμη καί τη χρονιά να πετύχουμε, είναι αρκετό γιά να μας κάνει να χαιρόμαστε!

Λίγο τό ‘χετε, να μπορούμε να διαβάζουμε το μυαλό του εχθρού;

ΤΕΛΟΣ

. . . . . . . . . . .

Προσάρτημα 1 – το χρήμα

Να μην παραλείψω την αναφορά στη λογιστική (οικονομική) υποστήριξη: οι εκστρατείες δεν είναι σχολικές εκδρομές. Απαιτούν (ΠΟΛΛΑ) χρήματα. Άρα, αναρωτιέμαστε: μπορεί η Τουρκία να υποστηρίξει ολική επίθεση εναντίον της Ελλάδος, με σκοπό την ολική κατοχή της χώρας μας; έχει το χρήμα να την κάνει; Μπορεί ν’ αγοράσει / να παράγει τον απαιτούμενο αριθμό όπλων καί βλημάτων γιά πόλεμο πχ δύο μηνών; Ή μπορεί να το πάει μόνον μέχρι κατοχή στρατηγικών τμημάτων της επικράτειάς μας καί μετέπειτα εφαρμογή εκβιαστικών απειλών, που ξεκινάνε απ’ αυτά;

Είναι φανερό πως οι απαντήσεις σε τέτοιου τύπου ερωτήματα διαφωτίζουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα – καί το «πότε;». Λέγεται πχ πως οι οικονομικές καμπύλες της προπολεμικής Γερμανίας έδειχναν καθαρά πως το Γ’ Ράϊχ θα έκανε «ντού» το αργότερο μέχρι το 1943!

Το κακό είναι πως όλοι κοιτάζουν το παρελθόν, διότι αυτό εξασκεί γοητεία μέσωι μιάς «εξωραϊσμένης» -καί αποστασιοποιημένης- εικόνας (πχ από κινηματογράφο, κτλ), αλλά κανείς το παρόν. Λοιπόν, λεβέντες μου; έχετε κάνει καμιά μελέτη γιά τις καμπύλες της Τουρκικής Οικονομίας; κανένα χρονικό όριο, γιά το πότε θα πούν οι γείτονες «- Αμάν!», καί θα βρούν διέξοδο στην επίθεση εναντίον μας;

Αυτά έχουν ουσία· κι όχι οι «αναλύσεις», γιά να γεμίζουν οι σελίδες.

. . . . . . . . . . .

Προσάρτημα 2 – Ηπαπάρα / ΤΝ στρατιωτικών εφαρμογών / Τουρκία

Μιά που τό ‘φερε η κουβέντα, κάτι πήρε το μάτι μου ότι στις ηπαπάρα άρχισαν πλέον να χρησιμοποιούν (εκτός από τα παραδοσιακά «σενάρια πολέμου», τα εκτελούμενα σε υπολογιστές) κατά κόρον καί την Τεχνητή Νοημοσύνη (μιά μορφή της, εννοείται), γιά να βγάλουν στρατιωτικά συμπεράσματα· απ’ όσα καταλαβαίνω, την τροφοδοτούν με δεδομένα της επικαιρότητας (εννοείται, ελεγμένα ως προς την αλήθεια τους από τις «υπερεσίες» τους), καί βγάζουν το «ζουμί».

Καθόλου παράξενο, όλος ο κόσμος πλέον έπεσε με τα μούτρα στην ΤΝ· βάσει της παροιμίας: «έχουμε τόσο πολύ πιπέρι, που βάζουμε καί στα λάχανα!» lol!!! Μέχρι καί τα πιτσιρίκια, που την βάζουν να ζωγραφίζει τις συμμαθήτριές τους γυμνές! (Να μην αναφέρω κάτι φήμες, ότι οι εγχώριοι πωλητικοί καί αρδ τη βάζουν να τους γράφει τα κείμενα, οι τεμπελαράδες! :-) ) Άρα, τί θα έκαναν οι ηπαπαραίοι καραβανάδες; απολύτως λογικό είναι.

Το συμπέρασμά τους, λοιπόν, είναι (μαθαίνω) ότι η Τουρκία θα κινηθεί εναντίον μας μέσα στο χρονικό «παράθυρο» (περίπου) από Μάρτιο του 2025 έως Οκτώβριο του 2025.

Οκ, αλλά να σας πω καί τη δική μου γνωμάρα: έναν χρόνο νωρίτερα! Ήτοι, από Μάρτιο του 2024 έως Νοέμβριο του 2024.

Γιατί;

Διότι, αφ’ ενός οι εξ Ανατολών «σύμμαχοι» πρέπει να τελειώσουν τη βρωμοδουλειά τους εναντίον μας πρίν τις φετεινές ηπαπαραίϊκες εκλογές του Νοεμβρίου 2024… διότι την επομένη των εκλογών ουδείς γνωρίζει τί μέλλει γενέσθαι. (Καθόλου σίγουρο δεν είναι ότι ακόμη κι ο -τυχών εκλεχθησόμενος δεύτερη φορά- Μπάϊντεν θα τους κάνει πλάτες. Μην ξεχνάτε, πάντα η δημιουργία Κουρδικού κράτους είναι το «μαστίγιο», με το οποίο οι ηπαπαραίοι «πειθαρχούν» την Τουρκία.)

Κι ακόμη, λογικά θα κάνουν την κίνησή τους πρίν απεμπλακεί η Ρωσσία από το Ουκρανικό ζήτημα. Γιατί; Διότι (χωρίς πόλεμο στην πλάτη της) ενδεχομένως θα τους σταματήσει, κρίνοντας ότι δεν τη συμφέρει να εξελιχθούν έτσι τα πράγματα στο Αιγαίο. Σάμπως ο Μουσσολίνι πήρε την έγκριση του Χίτλερ, για να μας επιτεθεί; Έσπευσε από μόνος του, ώστε να προλάβει ποιός-ξέρει-τί!… (Άσχετο αν μετά τα πράγματα πήραν ανεπιθύμητη τροπή γιά τον Άξονα.)

Άρα, ξεκινήστε ως τάχιστα προετοιμασίες επιβιώσεως!

. . . . . . . . . . .

Προσάρτημα 3 – Γεωπολιτική μεταφυσική

Αφού αναλύσαμε τα πολύ βασικά της γεωπολιτικής / γεωστρατηγικής «επί χάρτου», μήπως τελειώσαμε;

Όχι, καθόλου.

Υπάρχει καί ο μεταφυσικός παράγων.

Εδώ, όπως έχει ο χρόνος τα δικά του (Αστρολογία), έτσι έχει κι ο χώρος. Τα του χώρου, τώρα, είναι δύο:

 • Το γεωδαιτικό ενεργειακό πλέγμα… καλύτερα, τα γεωδαιτικά ενεργειακά πλέγματα (στον πληθυντικό, διότι είναι αρκετά – όχι μόνον ένα).
 • Καί η Γαία. (Μην ξεχνάτε, πως το παρόν ιστολόγιο σας έχει επισημάνει κατ’ επανάληψιν ότι τα άστρα διαθέτουν νοημοσύνη!)

Βέβαια, αυτά τα δύο ίσως είναι λιγάκι αλληλοδιαπλεκόμενα, αφού αμφότερα αναφέρονται στην επιφάνεια του πλανήτη μας. Αλλά ο γράφων έχει λόγους να τα διαχωρίζει.

Δεν γνωρίζω κατά πόσον οι αρχηγοί στρατών (καί δή, όσων σκοπεύουν να διενεργήσουν επιθέσεις) χρησιμοποιούν χωρικά, αλλά καί χρονικά πλέγματα γιά να κινήσουν τις δυνάμεις τους· ούτε το κατά πόσον το πράττουν (αν το πράττουν) ενστικτωδώς, ή ενσυνειδήτως. Έχω, όμως, παρατηρήσει τα εξής – κι επαναφέρω τους χάρτες με τα πεντάγωνα, από το αντίστοιχο άρθρο.

Ο πρώτος – το μεγάλο πεντάγωνο:

Παρατηρούμε ότι μία κορυφή του είναι ΝΑΤΟϊκή (η Βοσνία είναι Αμερικανόφιλη – καί σαφώς ΝΑΤΟϊκό κατασκεύασμα), μία ακόμη Ρωσσική (πλέον), καί οι άλλες τρείς (με τα ?) «ουδέτερες». Το μέλλον θα δείξει πώς θα κινηθούν οι αντίπαλοι, κι αν περιέλαβαν τις κορυφές καί τις ακμές του πενταγώνου αυτού στον σχεδιασμό τους την τελευταία στιγμή… ή, αν τις είχαν υπ’ όψιν τους απ’ την αρχή. (Εάν μιλάμε γιά τη Βοσνία, αυτή «απελευθερώθηκε» με επέμβαση των ηπαπαραίων κάπου το 1992-1996.)

Όπως καί νά ‘χει, βέβαια, οι πυραμίδες αυτές (οι κορυφές του πενταγώνου) είναι πανάρχαιες· καί δυστυχώς, δεν γνωρίζουμε αν το πλέγμα παρέμεινε γεωγραφικώς εκεί, όπου ήταν, ή μετακινήθηκε, ή αλλοιώθηκε (σε σχήμα καί ένταση) – καί πώς. (Ποιός κάθεται να τα ψάξει αυτά!…)

. . . . . . . . . . .

Πάντως, εάν οι σύγχρονοι στρατοί δεν τα πολυκοιτάζουν αυτά, πιθανόν οι αρχαίοι να τα λάμβαναν σοβαρώτερα υπ’ όψιν τους. Πχ ο Μίνως φαίνεται πως εκινήθη επάνω στις δυτικές ακμές του μικρού πενταγώνου:

Φυσικά, πάλι δεν είναι σίγουρο αν κι αυτός το έπραξε συνειδητά· ωστόσο, όσο μελετάμε καλύτερα το ζήτημα καί με τη βοήθεια διαγραμμάτων γεωδαιτικών πλεγμάτων, τόσο καλύτερα θα ξεκαθαρίσει η εικόνα.

. . . . . . . . . . .

Καί… ίσως («ίσως», λέμε!) η κβάντωση του χώρου να έχει ευθεία αντανάκλαση στην κβάντωση του χρόνου. Βέβαια, η «επίσημη» Φυσική όχι μόνον δεν λέει τέτοια πράγματα, αλλά ούτε κάν τα έχει υποψιαστεί. Αλλά εσείς μή μασάτε: κάντε τα δικά σας στις έρευνές σας, καί θα έχετε τουλάχιστον τη χαρά της ανακάλυψης!

Δεν έχει απαγορευτεί ακόμη το να σκέφτεται κανείς.