ΕΥΔΑΙΜΟΝ ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ,ΤΟ Δ ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΤΟ ΕΥΨΥΧΟΝ ΚΡΙΝΟΜΕΝ...…

[Το μπλόγκ δημιουργήθηκε εξ αρχής,γιά να εξυπηρετεί,την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και την ελευθερία του λόγου...υπό το κράτος αυτού επιλέγω με σεβασμό για τους αναγνώστες μου ,άρθρα που καλύπτουν κάθε διάθεση και τομέα έρευνας...άρθρα που κυκλοφορούν ελεύθερα στο διαδίκτυο κι αντιπροσωπεύουν κάθε άποψη και με τά οποία δεν συμφωνώ απαραίτητα.....Τά σχόλια είναι ελεύθερα...διαγράφονται μόνο τά υβριστικά και οσα υπερβαίνουν τά όρια κοσμιότητας και σεβασμού..Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές..]
Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024

Μυστικός πράκτορας «Putzi»: Πώς η δύναμη του χρήματος και το αγγλοαμερικανικό κατεστημένο προκάλεσαν τον Χίτλερ....

Ο ERNST HANFSTAENGL ΜΕ ΤΟΝ ΧΙΤΛΕΡ ΣΤΟ MUNICH CAFÉ HECK, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΕ ΩΣ ΓΡΑΦΕΙΟ.

ΑΠΟ ΤΟΥΣ 

Λίγο μετά τις 9:00 μ.μ. στις 27 Φεβρουαρίου 1933, οι κώδωνες του κινδύνου χτύπησαν σε πυροσβεστικούς σταθμούς σε όλο το Βερολίνο. Το Ράιχσταγκ, το τεράστιο σπίτι του γερμανικού κοινοβουλίου με γυάλινους τρούλους, κάηκε. Τα πρώτα συνεργεία της πυροσβεστικής έφτασαν μέσα σε λίγα λεπτά και αμέσως έγινε αντιληπτό ότι σκόπιμα είχαν ανάψει ξεχωριστές φωτιές σε όλη τη βουλή χρησιμοποιώντας εύφλεκτο υγρό. Παρά τις γενναίες προσπάθειές τους, το Ράιχσταγκ καταστράφηκε. Αυτό που δεν μπορούσαν να γνωρίζουν οι πυροσβέστες ήταν ότι ήταν μάρτυρες του κομβικού γεγονότος για την ίδρυση της Ναζιστικής Γερμανίας και μιας καθοριστικής στιγμής του εικοστού αιώνα. Όλη η Ευρώπη και μεγάλο μέρος του κόσμου, όπως το Ράιχσταγκ, σύντομα θα τυλιχτεί στις φλόγες.

Με το ναζιστικό κόμμα να αντιμετωπίζει απώλειες από τους κομμουνιστές στις επικείμενες γενικές εκλογές έξι ημέρες αργότερα, ο Χίτλερ τους κατηγόρησε ότι κατέστρεψαν το σπίτι της γερμανικής δημοκρατίας. Ένας νεαρός Ολλανδός αριστερός, ο Marinus van der Lubbe, θα εκτελούνταν για το έγκλημα. Μια κομμουνιστική επανάσταση, ενημέρωσε ο Χίτλερ στο έθνος, ήταν επικείμενη και η πυρκαγιά του Ράιχσταγκ ήταν μέρος ενός σχεδίου των Μπολσεβίκων για την κατάληψη της εξουσίας. Η ψήφος των κομμουνιστών κατά συνέπεια μειώθηκε στις εκλογές, ενώ το μερίδιο του ναζιστικού κόμματος αυξήθηκε δραματικά για να γίνει το μεγαλύτερο κόμμα. Ο Χίτλερ κατέλαβε την εξουσία, ανέστειλε το σύνταγμα και έστειλε κομμουνιστές βουλευτές στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου. Μέσα σε λίγες εβδομάδες όλα τα πολιτικά κόμματα στη Γερμανία, εκτός από το ναζιστικό κόμμα, απαγορεύτηκαν. Ο ιστορικός καθηγητής Antony Sutton αναφέρει: «Από εκείνο το σημείο και μετά δεν υπήρχε γυρισμός για τη Γερμανία. ο κόσμος είχε δρομολογηθεί προς τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο». 1

Ernst Hanfstaengl (Putzi) (1887–1975)

Ο Van der Lubbe ήταν λάτρης και είναι ξεκάθαρο σχεδόν ενενήντα χρόνια μετά ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε εσκεμμένα όχι από κομμουνιστές αλλά από τους ίδιους τους Ναζί. Παραδόξως, ο άνθρωπος που ανέπτυξε τους εμπρηστές εκείνο το βράδυ, ο Ernst Hanfstaengl (γνωστός σε όλους ως Putzi), ήταν απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και μυστικός πράκτορας των στενά συνεργαζόμενων αγγλοαμερικανικών μυστικών υπηρεσιών πληροφοριών. Ως εκ τούτου, πέρασε σχεδόν 17 χρόνια στο πλευρό του Αδόλφου Χίτλερ, περιποιώντας τον για την εξουσία. Μερικοί αναγνώστες μπορεί να δυσκολεύονται να το πιστέψουν, αλλά διαβάζουν και εξετάζουν τα στοιχεία προτού τα απορρίψουν. Στο βιβλίο του, Conjuring Hitler: How Britain and America Made the Third Reich, ο ιστορικός καθηγητής Guido Preparata αναφέρει λεπτομερώς πώς οι αγγλοαμερικανικές ελίτ χρηματοδότησαν τον Χίτλερ και τους Ναζί κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1930 και τους όπλισαν μέχρι τα δόντια.

Ήταν ένας εκπληκτικός πολιτικός ελιγμός που έγινε πρόθυμα από τους Συμμάχους για να αναστήσουν στη Γερμανία ένα αντιδραστικό καθεστώς από τις τάξεις των νικημένων μιλιταριστών της… με σκοπό τη σύλληψη μιας πολεμικής πολιτικής οντότητας την οποία ενθάρρυνε να πάει σε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας: ο προμελετημένος σκοπός ήταν να παγιδέψτε το νέο, αντιδραστικό γερμανικό καθεστώς σε έναν πόλεμο δύο μετώπων (Β' Παγκόσμιος Πόλεμος) και επωφεληθείτε από την ευκαιρία να αφανίσετε τη Γερμανία μια για πάντα. 2

Υποστηρίζουμε ότι θα ήταν λανθασμένη αντίληψη για οποιονδήποτε να σκεφτεί ότι οι βρετανικές και αμερικανικές τραπεζικές και πολιτικές ελίτ έφεραν τον Χίτλερ στην εξουσία επειδή σέβονταν τον ίδιο ή την πολιτική του ή ήλπιζαν ότι η Γερμανία θα ευδοκιμούσε υπό αυτόν. Στην πραγματικότητα, η καταστροφή της Γερμανίας μια για πάντα ως ανταγωνιστή της οικονομίας, του εμπορίου και της βιομηχανίας ήταν ο στόχος αυτού του αποτρόπαιου παιχνιδιού των αγγλοαμερικανών τραπεζιτών.

Ποιος ήταν ο Putzi Hanfstaengl;

Ο Putzi Hanfstaengl γεννήθηκε σε μια εξαιρετικά εύπορη οικογένεια στο Μόναχο το 1887. Δύο χρόνια αργότερα, όταν η Διφθερίτιδα τον έφερε κοντά στον θάνατο, σώθηκε χάρη σε τρεις ημέρες 24ωρης προσοχής από έναν παλιό οικογενειακό υπηρέτη. Καθ' όλη τη διάρκεια, επανειλημμένα μούτραγε, «πιες, Πούτσι, σε παρακαλώ, πιες Πούτζι», ενθαρρύνοντάς τον να πιει γουλιές νερό. Το όνομα, ένας βαυαρικός όρος αγάπης για τον «μικρό συνάνθρωπο», έμεινε καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του, παρά το γεγονός ότι μεγάλωσε σε έναν πανύψηλο κυβισμό ενός άνδρα με τεράστιο κεφάλι, πρόγονο σαγόνι και τεράστια χέρια.

Ο Πούτζι και οι αδελφοί είχαν τρεις γκουβερνάντες και εκπαιδεύτηκαν ιδιωτικά σε κορυφαία γερμανικά σχολεία. Ήταν ένας καταξιωμένος κλασικός πιανίστας, διδασκόμενος από την αφρόκρεμα των Ευρωπαίων μουσικών. Ο Richard Wagner, ο Franz Liszt και ο Richard Straus ήταν φίλοι των γονιών και των παππούδων του πριν γεννηθεί. Ο Μαρκ Τουέιν ήταν άλλος. Ο Πούτζι πήρε το όνομά του από τον νονό του πατέρα του, τον δούκα Ερνστ του Σαξ-Κόμπουργκ και τον Γκότα, τον αδερφό του πρίγκιπα Αλβέρτου, ο οποίος παντρεύτηκε τη βασίλισσα Βικτώρια.

Η μητέρα του Πούτζι ήταν Αμερικανίδα και πάντα θεωρούσε τον εαυτό του μισό Αμερικανό. Όπως και ο πατέρας του, προερχόταν από μια εξαιρετικά πλούσια και καλά συνδεδεμένη οικογένεια. Αρκετοί από τους προγόνους του Πούτζι ήταν διάσημοι στρατηγοί του στρατού της Ένωσης και στενοί φίλοι του Αβραάμ Λίνκολν. Ο ξάδερφος της μητέρας του, στρατηγός John Sedgwick, έπεσε στον Εμφύλιο Πόλεμο και τιμάται από ένα άγαλμα στο West Point. Ο παππούς του, ο στρατηγός William Heine, βοήθησε στη μεταφορά του φέρετρου στην κηδεία του Λίνκολν.

Μεταξύ 1905 και 1909, ο νεαρός Πούτζι φοίτησε στο Χάρβαρντ, το παλαιότερο και πιο διάσημο πανεπιστήμιο της Αμερικής. Αμέσως τέθηκε υπό την πτέρυγα του Αμερικανού συγγενή του, του διάσημου και καλά συνδεδεμένου προέδρου του πανεπιστημίου, Τσαρλς Γουίλιαμ Έλιοτ. Ιδιαίτερα δημοφιλής στο Χάρβαρντ, ο Πούτζι εξυπηρέτησε τους συμφοιτητές του με τραγούδια μάχης σε ράλι για την ποδοσφαιρική ομάδα, τραγούδια που αργότερα θα τον ενέπνευσαν να συνθέσει ναζιστικά τραγούδια.

Ο Πούτζι έγινε φίλος με πολλά σημαντικά άτομα, όπως ο Πρόεδρος Θίοντορ Ρούσβελτ και ο μελλοντικός Πρόεδρος Φράνκλιν Ντελάνο Ρούσβελτ, και συναναστρεφόταν στο σπίτι του Έλιοτ με άντρες στην κορυφή της τραπεζικής της Wall Street, όπως η JP Morgan και ο Jacob Schiff. Ένας στενός φίλος του Τσαρλς Έλιοτ, ο Τζέικομπ Σιφ, είναι γνωστό ότι χρηματοδότησε τον Τρότσκι στην προετοιμασία της επανάστασης των Μπολσεβίκων. Ο Πούτζι έπαιζε τακτικά το μεγάλο Steinway στα πάρτι του Λευκού Οίκου και σύχναζε στο καλοκαιρινό καταφύγιο του Προέδρου στο Sagamore Hill. Αυτό, μαζί με πολλά ακόμη διάσημα ονόματα, ήταν το προπτυχιακό περιβάλλον του Putzi Hanfstaengl.

Μετά την αποφοίτησή του, ο Πούτζι υπηρέτησε για ένα χρόνο στην επίλεκτη Βασιλική Βαυαρική Ποδοφρουρά. Όπως και το σύνταγμα, ήταν απερίσπαστα πιστός στη μοναρχία. Επέστρεψε στις ΗΠΑ για να διευθύνει την οικογενειακή γκαλερί τέχνης στην αποκλειστική Fifth Avenue, συνδυάζοντας διάσημες προσωπικότητες όπως ο Henry Ford, ο Charlie Chaplin, ο Toscanini και ο μεγάλος Caruso. Σε αντίθεση με πολλούς νεαρούς Γερμανοαμερικανούς, ο Πούτζι έκανε ελάχιστη προσπάθεια να επιστρέψει στη Γερμανία όταν η χώρα πήγε στον πόλεμο το 1914. Και, σε αντίθεση με άλλους γερμανικής καταγωγής, ποτέ δεν παρενοχλήθηκε ή φυλακίστηκε όταν η Αμερική μπήκε στον πόλεμο το 1917. Ο Πούτζι δείπνησε κάθε μέρα στο το αποκλειστικό Harvard Club στη Νέα Υόρκη, συναναστρέφεται εκεί και αλλού με πολλούς διεθνείς διασημότητες, κορυφαίους πολιτικούς και τραπεζίτες της Wall Street. Απέναντι από τον Ατλαντικό, ήταν φίλος του Ουίνστον Τσόρτσιλ και άλλων μελών της βρετανικής άρχουσας τάξης. Τι μας λέει ότι συνδέθηκε με τον Sir Robert Vansittart, ηγετική προσωπικότητα του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών και των μυστικών υπηρεσιών πληροφοριών;

Κατά τη διάρκεια των δέκα χρόνων του στη Νέα Υόρκη (1911-1921), ο Πούτζι συνδέθηκε επίσης με πράκτορες της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας που δρούσαν στην πόλη, συμπεριλαμβανομένου του διαβόητου Άλιστερ Κρόουλι, ο οποίος εμπλέκεται βαθιά στη βύθιση του Lusitania το 1915 με ψεύτικη σημαία. Βρετανοί πράκτορες δραστηριοποιούνταν εκεί με τη συγκατάθεση της αμερικανικής κυβέρνησης και με την πιο στενή συνεργασία με τις εκκολαπτόμενες μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Ο επικεφαλής της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών στις ΗΠΑ, Sir William Wiseman, ήταν στενός φίλος του τραπεζίτη Jacob Schiff, τον οποίο ο Putzi γνώριζε καλά. Ήταν σε αυτό το στενά συμμαχικό αγγλοαμερικανικό δίκτυο μυστικών πληροφοριών που ο Putzi Hanfstaengl κατατάχθηκε κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Παρά τις αντίθετες δηλώσεις, η πίστη του ήταν πλέον πολύ σταθερή με την Αμερική και τη Βρετανία, όχι τη Γερμανία.

Στα τέλη του 1921, αφού πέρασε το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων 17 ετών στην Αμερική, ο Hanfstaengl, τώρα 34 ετών, εγκατέλειψε την υπέροχη ζωή του εκεί και πήρε την Αμερικανίδα σύζυγο και τον γιο του, Egon, στη Γερμανία. Γιατί; Τι στο καλό είχε ένας πλούσιος, καλά συνδεδεμένος πλέον Αμερικανός επιχειρηματίας με μια όμορφη νεαρή σύζυγο, την Helene, και το μωρό γιο Egon, να μετακομίσει σε μια χώρα διχασμένη από φατρίες και εντελώς έρημη χάρη στον πόλεμο, τον μαινόμενο πληθωρισμό και την εκτεταμένη φτώχεια; Κατά την άφιξή τους στο Μόναχο, βρήκαν ακόμη και αδύνατο να πάρουν γάλα για το παιδί τους. Ο λόγος που δηλώνει ο Πούτζι για να πάει επειδή ένιωθε «νοσταλγός για την πατρίδα του» σίγουρα δεν είναι αξιόπιστος.

Η άνοδος του Αδόλφου Χίτλερ

Το υπόβαθρο του Αδόλφου Χίτλερ ήταν το πολικό αντίθετο του καλομαθημένου, μορφωμένου, εκλεπτυσμένου και καλλιεργημένου Πούτζι. Γεννημένος στην Αυστρία, η μητέρα του Χίτλερ ήταν αγρότισσα, ο πατέρας του ανήλικος δημόσιος υπάλληλος που φέρεται να τον έδερνε συχνά. Στάλθηκε σε σχολεία των τοπικών χωριών, έδειξε ελάχιστο ενδιαφέρον για την εκπαίδευση. Ο έφηβος Αδόλφος έδειξε μια ικανότητα για την τέχνη αλλά δύο φορές δεν κατάφερε να κερδίσει μια θέση στην Ακαδημία Τέχνης. Για χρόνια ήταν ένας άνεργος, χωρίς φίλους αλήτης που ζούσε σε αντρικούς ξενώνες ή κοιμόταν σε παγκάκια πάρκων. Ο δυστυχισμένος, θυμωμένος και απογοητευμένος καλλιτέχνης επέζησε κερδίζοντας μερικά έργα ζωγραφικής του pfennig και πουλώντας καρτ-ποστάλ στους δρόμους. Ο Χίτλερ απορρίφθηκε από τον αυστριακό στρατό ως πολύ αδύναμος για να χειριστεί όπλα, αλλά βρήκε μια θέση στον γερμανικό στρατό κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο ως δρομέας αποστολής. Υπέστη ένα τραύμα από σκάγια στο πόδι στο Σομ το 1916 και έπεσε με αέριο και τυφλώθηκε προσωρινά στο Υπρ τον Οκτώβριο του 1918. Όταν τελείωσε ο πόλεμος, αποφάσισε να μείνει στο στρατό για άλλα δύο χρόνια. Βραβευμένος με τον Σιδηρούν Σταυρό Α' τάξης για γενναιότητα, φόρεσε περήφανα το μετάλλιο για το υπόλοιπο της ζωής του. Το 1920, ο Χίτλερ τελείωσε την εξαετή στρατιωτική του θητεία ως ταπεινός δεκανέας. Ο βιογράφος William Shirer γράφει:

Καθώς πηγαίνουν οι στρατιώτες, ήταν ένας περίεργος τύπος, όπως παρατήρησαν περισσότεροι από ένας από τους συντρόφους του. Κανένα γράμμα ή δώρα από το σπίτι δεν του ήρθε όπως στους άλλους. Δεν ζήτησε ποτέ άδεια. δεν είχε καν ενδιαφέρον μάχιμου στρατιώτη για τις γυναίκες. Ποτέ δεν γκρίνιαξε… και ήταν ο παθιασμένος πολεμιστής, θανατηφόρα σοβαρός ανά πάσα στιγμή σχετικά με τους στόχους του πολέμου και το προφανές πεπρωμένο της Γερμανίας. «Όλοι τον καταράσαμε και τον βρήκαμε ανυπόφορο», θυμάται αργότερα ένας από τους άνδρες της παρέας του. 3

Ο Χίτλερ εντάχθηκε ξανά στις τάξεις των ανέργων, νοίκιασε ένα μικροσκοπικό, φτηνό δωμάτιο στο Μόναχο, όπου ζούσε μια σκιώδη ζωή και πήγαινε στις μπυραρίες ως πολιτικός ταραχοποιός. Δεν ήταν παρά ένας από τους εκατοντάδες παρόμοιους ξεσηκωτήρες στην πολιτική αναταραχή του μεταπολεμικού Μονάχου. Σπάνιες αναφορές σε τοπικές εφημερίδες δεν κατάφεραν ούτε να γράψουν σωστά το όνομά του. Ο Πούτζι περιγράφει τον Χίτλερ σαν έναν δύστροπο «υπάλληλο με τακούνια» ή «κομμωτή των προαστίων την ημέρα της άδειας του». Ωστόσο, η ικανότητά του ως ρήτορα να υποκινεί πλήθη τον έφερε στην προσοχή των Συμμάχων. Σχεδιάζοντας να χρηματοδοτήσει και να οικοδομήσει ένα αντιδραστικό κίνημα στη Γερμανία, το Money Power ήταν σε επιφυλακή για έναν κατάλληλο αντιδραστικό για να το διευθύνει.

Ο Πούτζι με τον Τρούμαν-Σμιθ

Στο Μόναχο το 1922, ο Putzi πήρε την κλήση για δράση από έναν παλιό φίλο του Χάρβαρντ, τον Warren Delano Robbins. Τώρα δεύτερος στην αμερικανική πρεσβεία στο Βερολίνο, ο Ρόμπινς έτυχε να είναι πρώτος ξάδερφος του στενού φίλου του Πούτζι, του μελλοντικού προέδρου Φ. Ντελάνο Ρούσβελτ. Τα πλοκάμια της άρχουσας ελίτ ήταν πανταχού παρόντα. Θα έστελνε τον στρατιωτικό ακόλουθο της πρεσβείας, Τρούμαν-Σμιθ, στο Μόναχο για να συζητήσει με τον Πούτζι τα πολιτικά γεγονότα της πόλης. Τα άτομα σε τέτοιες θέσεις πρεσβειών δεν είναι απλώς τακτικοί καλόπιστοι διπλωμάτες. Για να το πούμε ωμά, οι στρατιωτικοί ακόλουθοι λειτουργούν ως μυστικοί πράκτορες και κατάσκοποι, και ο Τρούμαν-Σμιθ δεν αποτελούσε εξαίρεση. Κανόνισε να παρευρεθεί ο Πούτζι σε μια σύσκεψη στην μπυραρία στο Μόναχο, όπου θα μιλούσε ένας ελάχιστα γνωστός 32χρονος, ο Αδόλφος Χίτλερ.

Έχοντας προειδοποιηθεί σαφώς από τον Τρούμαν-Σμιθ, ο Χίτλερ έσφιξε το χέρι του Πούτζι και τον χαιρέτησε θερμά όταν πλησίασε και του παρουσιάστηκε: «Α, ναι, ο μεγάλος Αμερικανός». 4 Ο Πούτσι προσποιήθηκε τις ναζιστικές συμπάθειες, μπήκε στην παρέα του Χίτλερ και γρήγορα έγινε ο κατά τα άλλα άφιλος φίλος του μοναχικού. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό από την αρχή ότι ήταν μια παρωδία. Ο Πούτζι δεν ήταν ποτέ συμπαθής των Ναζί –μάλλον τους απεχθανόταν αν λέγεται η αλήθεια– και δεν είχε κανένα απολύτως κοινό με τον Χίτλερ. Έπαιζε ένα μέρος, ένα θανατηφόρο σοβαρό ρόλο, στο «Great Game» των Money Power.

Ο Πούτζι υποστήριξε οικονομικά τη ναζιστική εφημερίδα Volkischer Beobachter.

Ο συγγραφέας-φαντάσματα της «αυτοβιογραφίας» του Πούτζι, Μπράιαν Κόνελ, δηλώνει ότι το καθήκον του Πούτζι ήταν «να διαμορφώσει σε κάποια πολιτειακή μορφή τα ξόρκια δεσμευτικά ρητορικά χαρίσματα και την έμφυτη δυνατότητα του Αδόλφου Χίτλερ και να τον κάνει κοινωνικά αποδεκτό». 5 Ο ίδιος ο Πούτζι αναφέρει ότι ο Χίτλερ ήταν ανοιχτός σε επιρροή και «ένιωθε ενθαρρυμένος να συνεχίσει να καταβάλλει ό,τι μπορούσε». Ο Πούτζι όργωνε χρήματα στη μικρή ναζιστική εφημερίδα Volkischer Beobachter , δίνοντάς της τη δυνατότητα να αγοράσει περισσότερα τυπογραφεία, να τριπλασιάσει το μέγεθός της και να αυξήσει την κυκλοφορία.

Ο Χίτλερ δείπνησε τακτικά στο σπίτι του Πούτζι και της Ελένης και έπαιζε στο πάτωμα με τον βαφτιστήρα του, Έγκον. Προς μεγάλη χαρά του Χίτλερ, ο Πούτσι έβγαζε κομμάτια του Βάγκνερ στο πιάνο. Έπαιξε επίσης ποδοσφαιρικές μελωδίες που μαζεύτηκαν στο Χάρβαρντ.

Εξήγησα στον Χίτλερ όλα τα πράγματα σχετικά με τις μαζορέτες και τις πορείες, τις αντεπιδρομές και τη σκόπιμη εξάτμιση του υστερικού ενθουσιασμού. Του είπα για τους χιλιάδες θεατές που αναγκάζονται να βρυχηθούν «Χάρβαρντ, Χάρβαρντ, Χάρβαρντ, ρα, ρα, ρα!». ομόφωνα και του υπνωτικού αποτελέσματος… Έγραψα ακόμη και δώδεκα πορείες περίπου ο ίδιος κατά τη διάρκεια των ετών. Ρα, ρα, ρα! έγινε Sieg Heil, Sieg Heil! αλλά αυτή είναι η προέλευσή του και υποθέτω ότι πρέπει να αναλάβω το μερίδιο της ευθύνης που μου αναλογεί. 6

Προς μεγάλη χαρά του Χίτλερ, ο Πούτσι έβγαζε κομμάτια του Βάγκνερ στο πιάνο. «Είσαι η πιο αγνή ορχήστρα, Hanfstaengl», φέρεται να αναβλύζει ο ηγέτης των Ναζί.

Ο Πούτζι ήταν κοντά στο πλευρό του Χίτλερ για την επόμενη δεκαετία και περισσότερο και έγινε επικεφαλής του Ξένου Τύπου, ασχολούμενος καθημερινά με τα διεθνή ΜΜΕ. Ο Χίτλερ ήταν ερωτευμένος με την Έλεν και μετά το δείπνο ξαπλώνει περιστασιακά στον καναπέ με το κεφάλι του στην αγκαλιά της καθώς εκείνη του χάιδευε τα μαλλιά. Τον θεωρούσε «ουδέτερο». Οι ιστορικοί της Αυλής απορρίπτουν τον ρόλο του Hanfstaengl ως μη σημαντικής ιστορικής σημασίας. Ήταν κάτι περισσότερο από τον πιανίστα του Χίτλερ, ένας «γελωτοποιός του γηπέδου και μπουφόν» έτοιμος και πρόθυμος να τον διασκεδάσει. Ο Γουίλιαμ Σίρερ περιγράφει τον Πούτζι ως «έναν απέραντο, ψηλό, ασυνάρτητο κλόουν» και «έναν εκκεντρικό με ρηχό μυαλό». 7 Όλο το μέρος και το σύνολο του Ίδρυμα ασπρίζουν για να κρύψουν το πραγματικό υπόβαθρο του Hanfstaengl ως μυστικού πράκτορα.

Ο ρόλος του Πούτζι στη φωτιά του Ράιχσταγκ

Για λογαριασμό του Χίτλερ τη νύχτα της πυρκαγιάς του Ράιχσταγκ, ο «ρηχόμυαλος, ασυνάρτητος κλόουν» συντόνιζε και ανέπτυξε μια ομάδα εμπρηστών ναζί στρατιωτών καταιγίδας υψηλής εξειδίκευσης. Σύμφωνα με επίσημους λογαριασμούς, ο Πούτζι επρόκειτο να πάει μαζί με τον Χίτλερ και τον Γκέρινγκ για δείπνο στο σπίτι του Γκέρινγκ στο Βερολίνο εκείνο το βράδυ. Ο Πούτζι αναφέρει στην «αυτοβιογραφία» του ότι ένιωθε «ρίγος», ήθελε να ξαπλώσει και τηλεφώνησε στον Χέρμαν Γκέρινγκ ζητώντας συγγνώμη. Ο πρόεδρος του Ράιχσταγκ, Γκέρινγκ, του πρόσφερε ένα κρεβάτι στο παλάτι του προέδρου του Ράιχσταγκ. Ο δεδομένος λόγος για τον Πούτζι που βρισκόταν στο παλάτι τη νύχτα της πυρκαγιάς είναι ψευδής, γιατί είχε το δικό του σπίτι στο Βερολίνο λίγα μόλις λεπτά από το παλάτι.

Κατά πάσα πιθανότητα, ο Πούτζι πήγε στο παλάτι εκείνο το βράδυ όχι επειδή ένιωθε «ρίγος» αλλά για να εκπληρώσει τον τεράστιο ρόλο της επίβλεψης της καύσης του Ράιχσταγκ. Πώς μια ομάδα ειδικών εμπρηστών με μεγάλες ποσότητες εύφλεκτων καυσίμων απέκτησε πρόσβαση στο Ράιχσταγκ χωρίς να την δει; Μόνο μια πόρτα του κτιρίου ξεκλείδωσε μετά τις 8 το βράδυ και φρουρούνταν από το προσωπικό ασφαλείας. Οι φύλακες περιηγήθηκαν τακτικά στο εσωτερικό ολόκληρου του κτιρίου λίγο πριν κλείσει στις 21:00 εκείνο το βράδυ και δεν είδαν τίποτα το κακό. Κανείς δεν μπόρεσε να εισέλθει μετά τις 9 το βράδυ και κανείς δεν φάνηκε να μπαίνει ή να βγαίνει.

Ο λόγος ακριβώς που ο Πούτζι βρισκόταν στο παλάτι εκείνο το βράδυ βρισκόταν στο γεγονός ότι άγνωστο σε όλους εκτός από λίγους εκλεκτούς, ένα υπόγειο πέρασμα το συνέδεε με το Ράιχσταγκ ακριβώς απέναντι. Στο Wall Street and the Rise of Hitler , ο καθηγητής Antony Sutton αφηγείται: «Ο Hanfstaengl διηύθυνε τις επιχειρήσεις εντός του Παλατιού, ο μηχανισμός προπαγάνδας ήταν έτοιμος και οι ηγέτες των Storm Troopers ήταν στη θέση τους… το σχέδιο ήταν σχεδόν τέλειο». 8 Υπό τις οδηγίες του Πούτζι, οι εμπρηστές μπήκαν στο Ράιχσταγκ αόρατοι μέσω της σήραγγας, έβαλαν πολλές φωτιές στο τεράστιο κτίριο και επέστρεψαν μέσω της σήραγγας στο παλάτι. Ο Πούτζι λέει ότι κοιμόταν στην κρεβατοκάμαρα του παλατιού όταν η οικονόμος όρμησε φωνάζοντας ότι το Ράιχσταγκ καιγόταν. Τηλεφώνησε αμέσως στον Γκέρινγκ και τον Χίτλερ για να τους ενημερώσει. Στην πραγματικότητα, τηλεφώνησε για να πει, "Τέλος δουλειά!"

Putzi & the Beer Hall Putsch

Η πυρκαγιά του Ράιχσταγκ δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Πούτσι ήταν στο επίκεντρο των βίαιων προσπαθειών του Χίτλερ να καταλάβει την εξουσία. Δέκα χρόνια νωρίτερα, ένα σημαντικό γεγονός έφερε για πρώτη φορά την προσοχή του μικρού δεκανέα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο: το περίφημο Putsch Beer Hall. Το τσουχτερό κρύο βράδυ της 8ης Νοεμβρίου 1923, ο Χίτλερ και ο Πούτζι έβαλαν πιστόλια στις τσέπες του παλτού τους και πήγαν σε μια συνάντηση στο τεράστιο μπυραρία Burgerbrau στο Μόναχο. Στέκονταν πίνοντας μπύρα στο πλευρό του πλήθους των 3.000 ενώ ο Επίτροπος της Βαυαρίας, Γκούσταβ φον Καρ, απευθυνόταν στο κοινό του. 20 λεπτά μετά την ομιλία, το κοινό ξαφνιάστηκε όταν άκουσε το βαθύ θόρυβο των βαρέων φορτηγών και τον κρότο εκατοντάδων μπότες με ατσάλι με καρφιά στους δρόμους έξω. Δεκάδες καστανά ναζιστικά μπλουζάκια μπήκαν μέσα από τις πόρτες κουνώντας απειλητικά πολυβόλα, ενώ εκατοντάδες άλλα έκλεισαν τους δρόμους έξω. Ο Χίτλερ έδωσε στον Πούτζι την μπύρα του και, με τον σωματοφύλακά του στην πλάτη του, πέρασε από το ανήσυχο πλήθος προς τον ομιλητή. Πηδώντας σε μια καρέκλα, φίμωσε το πλήθος πυροβολώντας το όπλο του στο ταβάνι και φώναξε: «Η εθνική επανάσταση ξέσπασε. Αυτή η αίθουσα καταλαμβάνεται από εξακόσιους βαριά οπλισμένους άνδρες. Η κυβέρνηση της Βαυαρίας και η κυβέρνηση του Ράιχ ανατρέπονται. Η αστυνομία και ο στρατός προχωρούν τώρα κάτω από τα λάβαρα της σβάστικας».

έλεγε ψέματα. Όταν αυτός και η ένοπλη συμμορία του προχώρησαν στο δρόμο προς το κέντρο του Μονάχου την επόμενη μέρα, η αστυνομία και ο στρατός παρέμειναν πιστοί στην κυβέρνηση. Ανταλλάχθηκαν πυρά με αρκετούς αστυνομικούς και 16 πραξικοπηματίες σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν. Ο Χίτλερ τραβήχτηκε στο έδαφος, εξαρθρώνοντας τον ώμο του. Απομακρυνόμενος από την αιματηρή σκηνή από σωματοφύλακες, οδηγήθηκε στη φάρμα του Putzi στο Uffing, μια ώρα οδικώς νότια του Μονάχου. Όπως είχε προκαθοριστεί, η Ελένη περίμενε εκεί. Φρόντιζε τον Χίτλερ και τον έκρυψε σε ένα υπνοδωμάτιο στη σοφίτα. Ο Πούτζι λέει ότι χωρίστηκε από τον Χίτλερ κατά τη διάρκεια της μάχης σώμα με σώμα και δραπέτευσε πέρα ​​από τα σύνορα με την Αυστρία.

Την επόμενη μέρα, η τοπική αστυνομία ενημερώθηκε και αρκετά φορτηγά με αξιωματικούς έφτασαν κανονικά για να συλλάβουν τον Χίτλερ. Φέρεται να τράβηξε το πιστόλι του για να αυτοκτονήσει και φέρεται να άρπαξε το όπλο η Ελένη. Μεταφέρθηκε στη φυλακή Landsberg και κατηγορήθηκε για εσχάτη προδοσία. Ο μέχρι πρότινος άγνωστος Χίτλερ έγινε πρωτοσέλιδο σε εφημερίδες σε όλο τον κόσμο.

Ο Αδόλφος Χίτλερ στη φυλακή του Λάντσμπεργκ (1923).

Ο Πούτζι επέστρεψε αρκετές εβδομάδες αργότερα, αλλά ποτέ δεν συνελήφθη ή κατηγορήθηκε. Επισκεπτόταν τακτικά τον Χίτλερ στη φυλακή τους 11 μήνες που εξέτισε ποινή πενταετίας. Ήταν στο Landsberg που ο Χίτλερ έγραψε το Mein Kampf (Ο αγώνας μου) στο οποίο εξέθεσε την πολιτική του φιλοσοφία και τις αντισημιτικές του απόψεις. Αρκετοί συγγραφείς έχουν προτείνει ότι ο Putzi έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διόρθωση του Mein Kampf , αν όχι στη γραφή. Ο Χίτλερ τον εμπιστεύτηκε σιωπηρά και παρέμειναν σταθεροί φίλοι σε όλη τη διάρκεια της φυλάκισής του. Μετά την απελευθέρωση, το πρώτο του λιμάνι ήταν στο Putzi, την Helene και τον Egon στο σπίτι τους στο Μόναχο.

Στις εκλογές του Ράιχσταγκ που διεξήχθησαν τον Δεκέμβριο του 1924, τα ριζοσπαστικά δεξιά κόμματα συγκέντρωσαν μόλις το 3% των ψήφων και οι Ναζί φάνηκαν να είναι μια δαπανηρή δύναμη. Ο πληθωρισμός τέθηκε σταδιακά υπό έλεγχο, φέρνοντας μια τόσο αναγκαία περίοδο σταθερότητας στη ρημαγμένη χώρα. Διωκόμενος από την αποτυχία, ο Χίτλερ αποφάσισε να περιμένει τον χρόνο του και να προσπαθήσει να κερδίσει την εξουσία μέσω της «δημοκρατικής» οδού. Το ναζιστικό κόμμα είχε μικρή επίδραση στις εκλογές της δεκαετίας του 1920 και ο Χίτλερ μπήκε στα «ήσυχα χρόνια» του στο άνετο σπίτι του κοντά στις Άλπεις. Αυτός και ο Πούτζι συναντιόντουσαν τακτικά. Κατά τη διάρκεια αυτής της ήσυχης εποχής, ο Πούτζι απέκτησε πτυχίο από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου με διατριβή για τη Βαυαρία του δέκατου όγδοου αιώνα. Ήταν τώρα ο κ. Ντόκτορ Χάνφσταενγκλ.

Εξαιρετικά επικίνδυνο παιχνίδι

Το κραχ της Wall Street τον Οκτώβριο του 1929 ήταν μουσική στα αυτιά του Χίτλερ, γιατί ήξερε ότι ο γερμανικός λαός θα υποφέρει άσχημα καθώς η ανεργία εκτοξευόταν και θα αναζητούσε ριζικές λύσεις. «Οι Ναζί μετά βίας θα μπορούσαν να ελπίζουν σε μια πιο ευνοϊκή σειρά περιστάσεων». 9 Ο Χίτλερ, με τον Πούτζι στο πλευρό του, ταξίδεψε με αυτοκίνητο ή ιδιωτικό αεροπλάνο εκστρατεύοντας σε πόλεις σε όλη τη Γερμανία. Καθώς η οικονομία διαλύθηκε το 1930-32, οι Ναζί κέρδιζαν σταθερά ψήφους και μοιράζονταν την εξουσία σε διάφορες κυβερνήσεις συνασπισμού. Σε όλη εκείνη την περίοδο, ο Πούτζι έκανε τακτικά ταξίδια στο Λονδίνο για να συναντήσει στελέχη του κατεστημένου που φέρεται να θεωρούσαν τον Χίτλερ με καλοσύνη.

Ακόμη και ο Λόιντ Τζορτζ [πατέρας της Βουλής των Κοινοτήτων και πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας] στον οποίο τηλεφώνησα, δεν ήταν εξαίρεση. Μου έδωσε μια υπογεγραμμένη φωτογραφία για να πάρω πίσω, στην οποία είχε γράψει: «Στον καγκελάριο Χίτλερ, σε ένδειξη θαυμασμού για το θάρρος, την αποφασιστικότητα και την ηγεσία του». 10

Αυτό, όπως θα δούμε στο δεύτερο μέρος, ήταν αναπόσπαστο μέρος του παιχνιδιού «κατευνασμού» και της εξαπάτησης του Χίτλερ που έπαιξε η βρετανική άρχουσα τάξη.

Ένα βράδυ στην προεκλογική εκστρατεία στο Βερολίνο, ο Πούτζι έφτιαξε δικαιολογίες και έφυγε για μια συνάντηση με έναν Αμερικανό δημοσιογράφο και πράκτορα μυστικών υπηρεσιών που ονομαζόταν Τζον Φράνκλιν Κάρτερ. Ο Κάρτερ ήρθε ως απεσταλμένος από τον παλιό φίλο του Πούτζι, Φράνκλιν Ντελάνο Ρούσβελτ, ο οποίος επρόκειτο σύντομα να γίνει Πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο FDR έστειλε τους θερμούς του χαιρετισμούς. Έχοντας επίγνωση ότι ο Πούτσι έπαιζε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο παιχνίδι για λογαριασμό των αγγλοαμερικανικών ελίτ και ότι θα βασανιζόταν και θα τουφεκιζόταν αν ο Χίτλερ αποκάλυπτε την αλήθεια, ο Ρούσβελτ τον προειδοποίησε: «Αν τα πράγματα αρχίσουν να γίνονται δύσκολα, παρακαλώ επικοινωνήστε αμέσως με τον πρεσβευτή μας. ” Ο Πούτζι αφηγείται: «Το μήνυμα με ενθουσίασε πάρα πολύ, και σε εύθετο χρόνο θα έκανα ακριβώς αυτό». 11

Ο Hanfstaengl και η Diana Mitford στη συγκέντρωση του ναζιστικού κόμματος της Νυρεμβέργης το 1934.

Τον Απρίλιο του 1932, ο Winston Churchill και ο γιος του Randolph – και οι δύο φίλοι του Putzi – επισκέφτηκαν το Μόναχο και τον κάλεσαν για δείπνο στο πολυτελές ξενοδοχείο τους. Ο Τσόρτσιλ φέρεται να συζήτησε το ενδεχόμενο μιας αγγλο-γερμανικής συμμαχίας μαζί του και ήθελε πολύ να το συζητήσει με τον Χίτλερ. Ο Χίτλερ, ωστόσο, αρνήθηκε την πρόσκληση του Τσόρτσιλ για δείπνο. Μετά από μια θορυβώδη βραδιά με τον Πούτζι στο πιάνο και τον βρετανό υπουργό εν καιρώ πολέμου να τραγουδά, ο Τσόρτσιλ ευχήθηκε επιτυχία στους Ναζί στις εκλογές. Έντεκα μήνες αργότερα, αυτή η επιτυχία θα ερχόταν χάρη στην πυρκαγιά του Ράιχσταγκ.

Το δεύτερο μέρος αυτού του άρθρου, που δημοσιεύτηκε στο New Dawn 191 , εξετάζει τον σημαντικό ρόλο που έπαιξαν οι αφέντες του Πούτζι – οι τραπεζίτες στη Wall Street και το City του Λονδίνου – στη χρηματοδότηση του Χίτλερ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1930 και στη δημιουργία της γερμανικής πολεμικής μηχανής για την προετοιμασία της σχεδιαζόμενης σύγκρουσης με τη Ρωσία. Οι ανησυχίες του Φράνκλιν Ρούσβελτ για την ευημερία του Πούτζι έγιναν πραγματικότητα το 1937 και έφυγε από τη Γερμανία για να σώσει τη ζωή του. Ο Ρούσβελτ τον πηγαίνει στην Ουάσιγκτον ως σύμβουλο του Λευκού Οίκου, με καλό μισθό, ωραίο σπίτι, υπηρέτη και μεγάλο Στάινγουεϊ για τη διασκέδασή του.      

https://www.newdawnmagazine.com

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: