ΕΥΔΑΙΜΟΝ ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ,ΤΟ Δ ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΤΟ ΕΥΨΥΧΟΝ ΚΡΙΝΟΜΕΝ...…

[Το μπλόγκ δημιουργήθηκε εξ αρχής,γιά να εξυπηρετεί,την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και την ελευθερία του λόγου...υπό το κράτος αυτού επιλέγω με σεβασμό για τους αναγνώστες μου ,άρθρα που καλύπτουν κάθε διάθεση και τομέα έρευνας...άρθρα που κυκλοφορούν ελεύθερα στο διαδίκτυο κι αντιπροσωπεύουν κάθε άποψη και με τά οποία δεν συμφωνώ απαραίτητα.....Τά σχόλια είναι ελεύθερα...διαγράφονται μόνο τά υβριστικά και οσα υπερβαίνουν τά όρια κοσμιότητας και σεβασμού..Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές..]
Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

Τα τρία βασικά μηνύματα από την Αγία Πετρούπολη προς την παγκόσμια πλειοψηφία......

 Τη χρονιά της ρωσικής προεδρίας των BRICS, το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF) έπρεπε να προσφέρει κάτι ξεχωριστό.

Και το έκανε: πάνω από 21.000 άνθρωποι που εκπροσωπούν όχι λιγότερα από 139 έθνη - ένας πραγματικός μικρόκοσμος της Παγκόσμιας Πλειοψηφίας, συζητώντας κάθε πτυχή της πορείας προς έναν πολυπολικό, πολυκομβικό (πλάγια γραφή δική μου), πολυκεντρικό κόσμο.

Η Αγία Πετρούπολη, πέρα από όλη τη δικτύωση και την ξέφρενη σύναψη συμφωνιών – αξίας 78 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μόλις τρεις ημέρες – δημιούργησε τρία αλληλένδετα βασικά μηνύματα που είχαν ήδη απήχηση σε όλη την παγκόσμια πλειοψηφία.

Μήνυμα νούμερο ένα:

Ο Πρόεδρος Πούτιν, ένας «Ευρωπαίος Ρώσος» και αληθινός γιος αυτού του εκθαμβωτικού, δυναμικού ιστορικού θαύματος του Νέβα, έδωσε μια εξαιρετικά λεπτομερή ομιλία μιας ώρας για τη ρωσική οικονομία στη σύνοδο ολομέλειας του φόρουμ.

Το βασικό συμπέρασμα: καθώς η συλλογική Δύση ξεκίνησε ολοκληρωτικό οικονομικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, ο πολιτισμός-κράτος τον ανέτρεψε και τοποθετήθηκε ως η 4η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο με βάση την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (PPP).

Ο Πούτιν έδειξε πώς η Ρωσία εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα να ξεκινήσει τουλάχιστον εννέα σαρωτικές - παγκόσμιες - διαρθρωτικές αλλαγές, μια συνολική προσπάθεια που περιλαμβάνει την ομοσπονδιακή, περιφερειακή και δημοτική σφαίρα.

Όλα είναι στο παιχνίδι - από το παγκόσμιο εμπόριο και την αγορά εργασίας έως τις ψηφιακές πλατφόρμες, τις σύγχρονες τεχνολογίες, την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και τη διερεύνηση του ακόμη ανεκμετάλλευτου, πρωτοφανούς δυναμικού των περιφερειών της Ρωσίας.

Αυτό που έγινε απολύτως σαφές είναι πώς η Ρωσία κατάφερε να επανατοποθετηθεί πέρα από την παράκαμψη του – παράνομου – τσουνάμι κυρώσεων στη δημιουργία ενός σταθερού, διαφοροποιημένου συστήματος προσανατολισμένου στο παγκόσμιο εμπόριο – και πλήρως συνδεδεμένου με την επέκταση των BRICS. Τα φιλικά προς τη Ρωσία κράτη αντιπροσωπεύουν ήδη τα τρία τέταρτα του εμπορικού κύκλου εργασιών της Μόσχας.

Η έμφαση του Πούτιν στην επιταχυνόμενη προσπάθεια της Παγκόσμιας Πλειοψηφίας να ενισχύσει την κυριαρχία συνδέθηκε άμεσα με τη συλλογική Δύση που έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε – μάλλον, χειρότερα – για να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στη δική της υποδομή πληρωμών.

Και αυτό μας οδηγεί σε...

Ο Γκλάζιεφ και η Ντίλμα ταράζουν τη βάρκα.

Μήνυμα νούμερο δύο:

Αυτό ήταν αναμφισβήτητα το σημαντικότερο επίτευγμα στην Αγία Πετρούπολη. Ο Πούτιν δήλωσε πώς οι BRICS εργάζονται για τη δική τους υποδομή πληρωμών, ανεξάρτητα από πιέσεις / κυρώσεις από τη συλλογική Δύση.

Ο Πούτιν είχε ειδική συνάντηση με την Ντίλμα Ρούσεφ, πρόεδρο της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας των BRICS (NDB). Μίλησαν λεπτομερώς για την ανάπτυξη της τράπεζας - και πάνω απ 'όλα, όπως επιβεβαιώθηκε αργότερα από τη Ρούσεφ, για τη Μονάδα, της οποίας οι γενεαλογίες αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά αποκλειστικά από το Sputnik: μια απολιτική, συναλλακτική μορφή διασυνοριακών πληρωμών, αγκυροβολημένη σε χρυσό (40%) και νομίσματα BRICS+ (60%).

Την επομένη της συνάντησής της με τον Πούτιν, η πρόεδρος Ντίλμα είχε μια ακόμη πιο κρίσιμη συνάντηση στις 10 π.μ. σε ιδιωτική αίθουσα στο SPIEF με τον Σεργκέι Γκλάζιεφ, υπουργό Μακροοικονομίας στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (EAEU) και μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

Ο Glazyev, ο οποίος είχε προηγουμένως παράσχει πλήρη ακαδημαϊκή υποστήριξη στην ιδέα της Μονάδας, εξήγησε όλες τις λεπτομέρειες στην Πρόεδρο Dilma. Και οι δύο ήταν εξαιρετικά ευχαριστημένοι με τη συνάντηση. Η Ρούσεφ αποκάλυψε ότι είχε ήδη συζητήσει τη Μονάδα με τον Πούτιν. Συμφωνήθηκε ότι θα υπάρξει ειδική διάσκεψη στο NDB στη Σαγκάη για τη μονάδα τον Σεπτέμβριο.

Αυτό σημαίνει ότι το νέο σύστημα πληρωμών έχει κάθε ευκαιρία να είναι στο τραπέζι κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των BRICS τον Οκτώβριο στο Καζάν και να υιοθετηθεί από το τρέχον BRICS 10 και στο εγγύς μέλλον, διευρυμένο BRICS+.

Τώρα στο...

Μήνυμα νούμερο τρία:

Έπρεπε, φυσικά, να αφορά τις BRICS – τις οποίες όλοι, συμπεριλαμβανομένου του Πούτιν, τόνισαν ότι θα επεκταθούν σημαντικά. Η ποιότητα των συνεδριάσεων που σχετίζονται με τις BRICS στην Αγία Πετρούπολη έδειξε πώς η Παγκόσμια Πλειοψηφία αντιμετωπίζει τώρα μια μοναδική ιστορική συγκυρία – με μια πραγματική δυνατότητα για πρώτη φορά τα τελευταία 250 χρόνια να τα δώσει όλα για μια δομική αλλαγή του παγκόσμιου συστήματος.

Και δεν πρόκειται μόνο για τις BRICS.

Επιβεβαιώθηκε στην Αγία Πετρούπολη ότι τουλάχιστον 59 έθνη - και μετράνε - σχεδιάζουν να ενταχθούν όχι μόνο στις BRICS αλλά και στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) και στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (EAEU).

Δεν είναι περίεργο: αυτοί οι πολυμερείς οργανισμοί έχουν επιτέλους εδραιωθεί στην πρώτη γραμμή της πορείας προς τον πολυτροπικό (πλάγια γραφή δική μου) – και για να παραθέσω τα λόγια του Πούτιν στην ομιλία του – «αρμονικό πολυπολικό κόσμο».

Οι κορυφαίες συνεδρίες για περαιτέρω αναφορά

Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να παρακολουθηθούν, ζωντανά, κατά τη διάρκεια των ξέφρενων δυόμισι ημερών των συνεδριών του φόρουμ. Αυτό είναι ένα δείγμα αυτού που ήταν αναμφισβήτητα το πιο ελκυστικό. Οι εκπομπές θα πρέπει να είναι πολύ χρήσιμες ως αναφορές στο μέλλον - μέχρι τη σύνοδο κορυφής των BRICS τον Οκτώβριο και μετά.

Σχετικά με τη διαδρομή της Βόρειας Θάλασσας (NSR) και την επέκταση της Αρκτικής. Καλύτερο σύνθημα της συνόδου: "Χρειαζόμαστε παγοθραυστικά!" Η ουσιαστική συζήτηση για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι τρέχουσες παγκόσμιες εμπορικές αλυσίδες εφοδιασμού δεν είναι πλέον αξιόπιστες και πώς η NSR είναι ταχύτερη, φθηνότερη και αξιόπιστη.

Σχετικά με την επιχειρηματική επέκταση των BRICS.

Σχετικά με τους στόχους των BRICS για μια πραγματική νέα παγκόσμια τάξη.

Στα 10 χρόνια της EAEU.

Σχετικά με τη στενότερη ολοκλήρωση μεταξύ EAEU και ASEAN.

Η στρογγυλή τράπεζα BRICS+ για τον Διεθνή Διάδρομο Μεταφορών Βορρά-Νότου (INSTC).

Αυτή η σύνοδος ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη. Οι βασικοί παράγοντες του INSTC είναι η Ρωσία, το Ιράν και η Ινδία - όλα μέλη των BRICS. Οι φορείς στο περιθώριο που θα επωφεληθούν από το INSTC - από τον Καύκασο έως την Κεντρική και Νότια Ασία - ενδιαφέρονται ήδη να συμμετάσχουν στο BRICS+. Ο Igor Levitin, κορυφαίος σύμβουλος του Πούτιν, ήταν βασικό πρόσωπο σε αυτή τη συνεδρίαση.

Η Εταιρική Σχέση της Ευρύτερης Ευρασίας (GEP).

Αυτή ήταν μια ουσιαστική συζήτηση για αυτό που είναι κατεξοχήν ένα πολιτισμικό σχέδιο – σε αντίθεση με τη συλλογική προσέγγιση αποκλεισμού της Δύσης. Η συζήτηση δείχνει πώς η GEP διασυνδέεται με τον SCO, την EAEU και την ASEAN και τονίζει την αναπόφευκτη συμπληρωματικότητα των μεταφορών, της εφοδιαστικής, της ενέργειας και της δομής πληρωμών σε όλη την Ευρασία. Ο Glazyev, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Alexey Overchuk και η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Karin Kneissl - πάντα εξαιρετικά αιχμηροί - είναι βασικοί συμμετέχοντες. Επιπλέον – εκπληκτικό – μπόνους: Ο Adul Umari, υπηρεσιακός υπουργός Εργασίας στους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, αλληλεπιδρά με τους εταίρους του στην Ευρασία.

Σχετικά με τη φιλοσοφία της πολυπολικότητας.

Εννοιολογικά, αυτή η συνεδρία αλληλεπιδρά με τη συνεδρία GEP. Προσφέρει την προοπτική ενός συνοπτικού διαπολιτισμικού διαλόγου στο πλαίσιο των BRIC+. Ο Alexander Dugin, η ασυγκράτητη Maria Zakharova και ο καθηγητής Zhang Weiwei του Πανεπιστημίου Fudan είναι μεταξύ των συμμετεχόντων.

Σχετικά με την πολυκεντρικότητα. Αυτό περιλαμβάνει όλους τους θεσμούς της Παγκόσμιας Πλειοψηφίας: BRICS, SCO, EAEU, CIS, CSTO, CICA, Αφρικανική Ένωση, το ανανεωμένο Κίνημα των Αδεσμεύτων (NAM). Ο Glazyev, η Maria Zakharova, ο γερουσιαστής Pushkov και ο Alexey Maslov – διευθυντής του Ινστιτούτου Ασιατικών και Αφρικανικών Σπουδών στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας – συζητούν πώς να οικοδομήσουν ένα πολυκεντρικό σύστημα διεθνών σχέσεων.

Καθώς το Project Ukraine αντιμετωπίζει την καταστροφή...

Τέλος, είναι αναπόφευκτο να αντιπαραβάλουμε την – ελπιδοφόρα, ευοίωνη – διάθεση στο SPIEF με την υστερία της συλλογικής Δύσης καθώς το Project Ukraine αντιμετωπίζει την καταστροφή. Ο Πούτιν το κατέστησε αρκετά σαφές: η Ρωσία θα επικρατήσει, ό,τι κι αν συμβεί. Η συλλογική Δύση μπορεί να αναζωπυρώσει τη «λύση της Κωνσταντινούπολης», όπως σημείωσε ο Πούτιν, αλλά τροποποιημένη «με βάση τη νέα πραγματικότητα» στο πεδίο της μάχης.

Ο Πούτιν εξουδετέρωσε επίσης επιδέξια όλη την προκατασκευασμένη, παράλογη πυρηνική παράνοια που μολύνει τους ατλαντιστικούς κύκλους.

Ωστόσο, αυτό δεν θα είναι αρκετό. Στους κατάμεστους διαδρόμους του SPIEF, και σε άτυπες συναντήσεις, υπήρχε πλήρης επίγνωση σχετικά με την απελπισία του Ηγεμόνα που τροφοδοτήθηκε από την πολεμοκαπηλεία και μεταμφιέστηκε σε «άμυνα». Δεν υπήρχαν αυταπάτες ότι η τρέχουσα άνοια που παρουσιάζεται ως «εξωτερική πολιτική» στοιχηματίζει σε μια γενοκτονία όχι μόνο για χάρη του «αεροπλανοφόρου» στη Δυτική Ασία, αλλά κυρίως για να εκφοβίσει την παγκόσμια πλειοψηφία σε υποταγή.

Αυτό θα αύξανε τη σοβαρή πιθανότητα ότι η Παγκόσμια Πλειοψηφία πρέπει να οικοδομήσει μια στρατιωτική συμμαχία για να αποτρέψει αυτόν τον – προγραμματισμένο – Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ρωσία-Κίνα, φυσικά, συν το Ιράν και αξιόπιστη αραβική αποτροπή - με την Υεμένη να δείχνει το δρόμο: όλα αυτά μπορεί να γίνουν απαραίτητα. Μια στρατιωτική συμμαχία της Παγκόσμιας Πλειοψηφίας θα πρέπει να εμφανιστεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο: είτε πριν από την – εισερχόμενη, προγραμματισμένη – καταστροφή, για να την μετριάσει. ή αφού έχει βυθίσει εντελώς τη Δυτική Ασία σε έναν τερατώδη, φαύλο πόλεμο.

Δυσοίωνα, μπορεί να είμαστε σχεδόν εκεί. Αλλά τουλάχιστον η Αγία Πετρούπολη πρόσφερε αχτίδες ελπίδας. Πούτιν: «Η Ρωσία θα είναι η καρδιά του πολυπολικού αρμονικού κόσμου». Τώρα έτσι κλείνετε μια ομιλία μιας ώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: