ΕΥΔΑΙΜΟΝ ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ,ΤΟ Δ ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΤΟ ΕΥΨΥΧΟΝ ΚΡΙΝΟΜΕΝ...…

[Το μπλόγκ δημιουργήθηκε εξ αρχής,γιά να εξυπηρετεί,την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και την ελευθερία του λόγου...υπό το κράτος αυτού επιλέγω με σεβασμό για τους αναγνώστες μου ,άρθρα που καλύπτουν κάθε διάθεση και τομέα έρευνας...άρθρα που κυκλοφορούν ελεύθερα στο διαδίκτυο κι αντιπροσωπεύουν κάθε άποψη και με τά οποία δεν συμφωνώ απαραίτητα.....Τά σχόλια είναι ελεύθερα...διαγράφονται μόνο τά υβριστικά και οσα υπερβαίνουν τά όρια κοσμιότητας και σεβασμού..Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές..]
Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

ΑΜΕΡΙΚΗ-Ο ΝΤΑΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!!


 Larry Romanoff

Σε ένα άρθρο στο Dallas Morning News , ο Ρόμπερτ Τζένσεν έγραψε: «Στη συζήτηση για τον πόλεμο των ΗΠΑ, συχνά αναδύεται το ερώτημα: Πρέπει οι Ηνωμένες Πολιτείες να είναι ο αστυνόμος του κόσμου; Αυτή είναι μια περίπτωση που η απάντηση δεν έχει σημασία, γιατί είναι λάθος ερώτηση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν προσφέρονται να γίνουν μπάτσοι του κόσμου. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ενεργούν ως ο νταής του κόσμου. Ο ρόλος της αστυνομίας είναι να τηρεί το νόμο, αλλά η αστυνομία δεν καυχιέται ότι θα σέβεται μόνο αυτούς τους νόμους που αποφασίζουν να σεβαστούν. Όλη αυτή η κουβέντα για το ότι είσαι ο αστυνόμος του κόσμου συμβάλλει στη συσκότιση μιας απλής πραγματικότητας: οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ αγνοούν συστηματικά το διεθνές δίκαιο και ενεργούν ως απατεώνες».

Η Αμερική ήταν πάντα ένας νταής, συνειδητοποιώντας τα επεκτατικά και εμπορικά της επιτεύγματα με τη βία ή τις απειλές βίας. Όταν οι άποικοι έφτασαν για πρώτη φορά στην Αμερική, άρχισαν να εξοντώνουν τους αυτόχθονες πληθυσμούς και συνέχισαν να παίρνουν ό,τι ήθελαν από εκείνη την εποχή. Οι ΗΠΑ επινόησαν δικαιολογίες για πολέμους με το Μεξικό και την Ισπανία και διεκδίκησαν το μισό Μεξικό, συμπεριλαμβανομένων των σημερινών πολιτειών Καλιφόρνια, Νεβάδα, Γιούτα, Αριζόνα, Τέξας και Νέο Μεξικό. Από την Ισπανία πήραν την Κούβα, το Πουέρτο Ρίκο, τις Φιλιππίνες, το Γκουάμ και τα νησιά Καρολάιν. «Οι Αμερικανοί φαίνονται πεπεισμένοι ότι έχουν ένα δικαίωμα που τους έδωσε ο Θεός, μια μοίρα που τους παραχωρήθηκε από τον Θεό τους, να πάρουν απλώς με απειλή ή εξαναγκασμό ό,τι επιθυμούν». Αυτό περιγράφει με ακρίβεια την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ από τις ημέρες της ίδρυσης της Δημοκρατίας, χωρίς καμία αλλαγή εδώ και 200 ​​χρόνια. Ακόμη χειρότερα, οι Αμερικανοί πάντα φοβόντουσαν να επιτεθούν σε ισχυρά έθνη, επιτίθενται συνήθως μόνο σε εκείνα που δεν έχουν ικανότητα να αμυνθούν ή σε κράτη όπως το Ιράκ που αποδυναμώθηκαν από δεκαετίες κυρώσεων.

 

Οι Αμερικανοί θεωρούνται αλαζονικοί, εγωιστές νταήδες…

 

Η πλειοψηφία των ανθρώπων του κόσμου θεωρούν την Αμερική ως νταή. Σε μια διεθνή δημοσκόπηση που διεξήχθη το 2013, 20 έθνη που αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού ήταν έντονα αντιαμερικανικά. Η πλειονότητα του πληθυσμού σε 15 από τα 19 έθνη θεωρούσε τις ΗΠΑ ως έθνη που εκφοβίζουν συνεχώς με στρατιωτικές απειλές και η πλειοψηφία των ανθρώπων σε 17 από τα 19 έθνη θεώρησε ότι οι ΗΠΑ αγνοούσαν εντελώς το διεθνές δίκαιο. Όπως έγραψε ένας Αμερικανός, «Η Αμερική θέλει να κυβερνήσει τον κόσμο. Η Αμερική θα αποφασίσει ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει, ποιος κυβερνά και ποιος κυβερνάται, ποια καθεστώτα θα σταθούν και ποια θα αλλάξουν. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι δεν είναι πολύ χαρούμενοι για αυτό. Οι ΗΠΑ είναι ένας διεθνής νταής που νοιάζεται μόνο για το «εθνικό τους συμφέρον» και δεν θα μπορούσε να ενδιαφέρεται λιγότερο για το ποιος θα πληγωθεί στη διαδικασία. Μας θεωρούν αλαζονικούς, εγωιστές νταήδες». Ένας άλλος Αμερικανός πρόσφερε αυτό το στολίδι: «Όλοι όσοι πετάτε στα σκουπίδια στο δρόμο προς τα πάνω θα σας περιμένουν στο δρόμο προς τα κάτω» . Και όντως θα το κάνουν. Όταν αεροσκάφη έπεσαν στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και στο Πεντάγωνο στις 9-11, άνθρωποι σε πολλές χώρες επευφημούσαν και σε ορισμένα έθνη χόρευαν στους δρόμους. Πολλοί ένιωσαν ότι «ήταν καιρός κάποιος να δώσει στις ΗΠΑ μια γεύση από το δικό τους φάρμακο» . Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης λογοκρίνουν πλήρως όλα αυτά τα συναισθήματα.

Δημοσιογράφοι ειδήσεων ισχυρίζονται ότι δεν είναι ασυνήθιστο σήμερα οι Αμερικανοί να αποδοκιμάζονται σε συνέδρια πολλών ειδών. Σε ένα μεγάλο διεθνές συνέδριο στην Αυστραλία, ο Πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping χειροκροτήθηκε έντονα, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ομπάμα δέχθηκε μόνο δυνατές αποδοκιμασίες και χλευασμούς. Ένας δημοσιογράφος του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου στη Νότια Αφρική μίλησε για πολλούς όταν είπε για τις ΗΠΑ: «Νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι βλέπουν απλώς έναν άπληστο νταή» . Όταν το ABC News συμβουλεύτηκε δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τις Ηνωμένες Πολιτείες, το θέμα που αναφέρθηκε επανειλημμένα ήταν ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται μόνο για τα δικά τους στενά συμφέροντα και δεν ενδιαφέρονται για άλλα έθνη. Οι αξιωματούχοι του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ ανησυχούσαν αρκετά για το αυξανόμενο αντιαμερικανικό συναίσθημα σε όλο τον κόσμο που πραγματοποίησαν μια ιδιωτική διάσκεψη για να συζητήσουν το θέμα, αλλά ήταν σαφές ότι οι Αμερικανοί ήθελαν μόνο να διαχειριστούν την αντίληψη του κοινού, χωρίς πρόθεση να αλλάξουν την υποκείμενη συμπεριφορά τους.

Το εύρος των περιστάσεων όπου οι Αμερικανοί απειλούν και εκφοβίζουν άλλα έθνη είναι ουσιαστικά ευρύ. Τα λογιστικά « πρότυπα » των ΗΠΑ είναι τα μόνα λογικά, επομένως ολόκληρος ο κόσμος θα πρέπει να εκφοβιστεί για να τα υιοθετήσει. Τα δικαστικά και νομικά συστήματα των ΗΠΑ, το ανεξέλεγκτο και καταστροφικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι κανονισμοί που έχουν σχεδιαστεί από τις ΗΠΑ για τα πρόσθετα τροφίμων και την επισήμανση, επιβάλλονται όλο και περισσότερο στον κόσμο. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκφοβίζει και απειλεί τα έθνη στην Ευρώπη και την Ασία εδώ και δεκαετίες να δεχτούν γενετικά τροποποιημένους σπόρους που παράγονται στις ΗΠΑ . Τα επιθετικά αμερικανικά πρότυπα IP, απαράδεκτα από πολλά άλλα έθνη με τη μορφή και τις λεπτομέρειες τους, αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της πρόσφατα προταθείσας εταιρικής σχέσης Trans-Pacific και ήταν μια σαφής προσπάθεια να εκφοβίσουν τα έθνη του Ειρηνικού να αποδεχτούν τον έλεγχο από έναν αποικιακό κύριο σε όλη αυτή τη ζωτική περιοχή χωρίς ανησυχία για τα πρότυπα άλλων εθνών, με σκοπό μόνο να ενσωματώσουν στις συνθήκες το τεράστιο μωσαϊκό των αμερικανικών παραβιάσεων της πνευματικής ιδιοκτησίας άλλων.

Όλοι αυτοί οι τομείς αποτελούν μέρος μιας ευρείας προσπάθειας να επιβληθούν βίαια τα αμερικανικά λεγόμενα πρότυπα στον κόσμο. Οι ΗΠΑ αποτελούν μόνο το 4% περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά όλο και περισσότερο αμερικανικά προϊόντα, πρότυπα, κανονισμοί, συστήματα, οι λεγόμενες «αξίες» και οι τρόποι να κάνουμε πράγματα, εξαναγκάζονται στο υπόλοιπο 96% του κόσμου που δεν τους θέλουν, χρησιμοποιώντας διπλωματική και οικονομική πίεση, ακόμη και απειλές στρατιωτικής βίας. Και, όπως θα δούμε, οι Αμερικανοί δεν είναι καθόλου απρόθυμοι να εκφοβίσουν άλλα έθνη να κάνουν τον εκφοβισμό τους για λογαριασμό τους.

Η Αμερική δεν έχει «φίλους» στην κοινή χρήση αυτής της λέξης και θα εκφοβίσει και θα απειλήσει εξίσου φίλους και εχθρούς. Δεν υπάρχει ασφάλεια στο να είσαι «φίλος» των ΗΠΑ, όπως έχουν μάθει ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Ιαπωνία και πολλά άλλα μη δυτικά έθνη. Η μόνη λειτουργική ιδέα είναι αυτό που οι Αμερικανοί ορίζουν ως «εθνικό συμφέρον» τους . Δεν είχαμε ακόμη μια περίπτωση οι ΗΠΑ να εξαπολύσουν στρατιωτική εισβολή εναντίον ενός δυτικού λεγόμενου φίλου, αλλά αυτό συμβαίνει μόνο επειδή ο εκφοβισμός ήταν μέχρι στιγμής επαρκής. Μπορεί να μην είναι πάντα έτσι.

 

Το πετρέλαιο του Ιράν και το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ

 

Λιμάνι Jask, Ιράν.

 

Το 2012, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ομπάμα υπέγραψε σε νόμο μια νέα διάταξη σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ πρέπει να αποκόψουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μιας χώρας από το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα εάν αυτή η χώρα συνεχίσει να αγοράζει αργό πετρέλαιο από το Ιράν. Σε ορισμένες χώρες προτάθηκε η παραίτηση από αυτά τα μέτρα επειδή είχαν, ως αποτέλεσμα προηγούμενου αμερικανικού εκφοβισμού, «μειώνουν σημαντικά» τις αγορές πετρελαίου τους από το Ιράν. Οι ΗΠΑ δεν διστάζουν να υπαγορεύσουν στα έθνη του κόσμου μια λίστα με τις χώρες με τις οποίες τους «επιτρέπεται» να συναλλάσσονται.

Ένα πρόσφατο παράδειγμα σχετίζεται με τις ξαφνικές φρενήρεις επιθέσεις το 2013 και το 2014 από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σε ξένες τράπεζες που λειτουργούν στις ΗΠΑ, με το πρόσχημα της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας ή της ενθάρρυνσης της «φοροδιαφυγής» . Αυτές οι τράπεζες μπορεί να βοήθησαν ή όχι τους Αμερικανούς πολίτες στην αποφυγή του φόρου, αλλά δεν υπήρχε καμία απολύτως ένδειξη ανάμειξης στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Η αλήθεια ήταν μάλλον διαφορετική και, ενώ τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αρνήθηκαν να αγγίξουν το θέμα, στοχοποιήθηκαν μόνο οι ξένες τράπεζες, ενώ η Citibank και η Goldman Sachs ήταν εξαιρετικά εμφανείς λόγω της απουσίας τους σε αυτή τη φρενίτιδα, και πράγματι πολλοί πολιτικοί και άλλοι αμφισβήτησαν το περίεργο επιλογή των τραπεζικών θυμάτων. Η αλήθεια προέκυψε, αν και πάλι η αμερικανική κυβέρνηση και τα μέσα ενημέρωσης λογοκρίνουν πλήρως τα γεγονότα, όταν ανακαλύφθηκαν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, που εργάζονταν μέσω της εισαγγελίας της Νέας Υόρκης, είχαν αρχίσει κινήσεις για να ακυρώσουν την επιχειρηματική άδεια της Standard Chartered στις ΗΠΑ, μια πράξη που θα είχε ήταν δυνητικά μοιραία για την επιβίωση της τράπεζας. Ο λόγος ήταν το Ιράν, συγκεκριμένα ότι η αμερικανική κυβέρνηση, ακολουθώντας τις οδηγίες της από το Ισραήλ και το εβραϊκό λόμπι, ήθελε να απομονώσει και να χρεοκοπήσει οικονομικά το Ιράν προετοιμάζοντας μια άλλη επανάσταση που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ , μια ατζέντα που ορισμένες ξένες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Standard Chartered, δεν συμμερίστηκαν .

Για να σας δώσουμε μια εκτίμηση του τρόπου με τον οποίο οι ρεπόρτερ περιστρέφουν γεγονότα και τα μέσα ενημέρωσης δημιουργούν ιστορία που δεν υπήρξε ποτέ, και τα δύο μέρη συγκαλύπτουν κυβερνητικά εγκλήματα στη διαδικασία, μπορούμε να εξετάσουμε το άρθρο που έγραψε ο Andrew Hill των Financial Times για το τεύχος Standard Chartered. Εκείνη την εποχή, έγραφε για τη συγγνώμη που δόθηκε από τον Tim Cook της Apple στην Κίνα για παραβίαση των νόμων και εξαπάτηση πελατών, πράξεις που ο Hill απέρριψε ως έξυπνη μη συγγνώμη. Ο Hill ξεκίνησε το σχόλιό του με αυτή τη δήλωση:

«Για ένα καλύτερο παράδειγμα μεταμέλειας ενόψει της κυβερνητικής πίεσης, ρίξτε μια ματιά στην άθλια δήλωση συγγνώμης που έπρεπε να γράψει ο Πρόεδρος της Standard Chartered αφού έκανε παρατηρήσεις σχετικά με τις παραβιάσεις της τράπεζας των κανόνων κυρώσεων των ΗΠΑ που παραδέχτηκε ότι ήταν «και οι δύο νομικά και πραγματικά ανακριβές» .

Στη συνέχεια, ο Χιλ τύπωσε ολόκληρη την απαίσια συγγνώμη, στην οποία ο τραπεζικός υπάλληλος παραδέχτηκε ότι απέφυγε εσκεμμένα τις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν. Το συμπέρασμα που βγάζουμε από το άρθρο του Hill είναι ότι ο Πρόεδρος της Standard Chartered ζήτησε ειλικρινά συγγνώμη για εσκεμμένα μεγάλα λάθη της τράπεζας, ενώ ο Tim Cook ζήτησε ανειλικρινά συγγνώμη για κανένα λάθος που διέπραξε η Apple. Ωστόσο, η αλήθεια ήταν μάλλον διαφορετική. Ο Tim Cook ζήτησε πράγματι ανειλικρινή συγγνώμη για τα γνήσια λάθη και τις παράνομες πράξεις που διέπραξε η Apple, ενώ η τράπεζα ζήτησε πολύ ειλικρινά συγγνώμη (και φοβάμαι, θα πρόσθετα) που δεν έκανε τίποτα κακό. Γιατί να το κάνει αυτό η τράπεζα; Λοιπόν, εδώ είναι η ιστορία πίσω από την ιστορία, το μέρος που οι Financial Times και ο Andrew Hill δεν ήθελαν να σας πουν:

 

Μπέντζαμιν Λόουσκι. Πηγή

Ο Μπέντζαμιν Λόσκι , ο Εβραίος επικεφαλής του τμήματος Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Νέας Υόρκης της Αμερικής, ισχυρίστηκε ότι όταν ειδοποιήθηκε να σταματήσει τις συναλλαγές με το Ιράν, ένα στέλεχος της Standard Chartered απάντησε: « Εσείς φέρεστε Αμερικανούς. Ποιος είσαι εσύ που θα μας πεις, στον υπόλοιπο κόσμο, ότι δεν πρόκειται να τα βάλουμε με Ιρανούς». Τότε ήταν που ο Lawsky αποφάσισε, εντελώς εκτός νόμου, να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας της τράπεζας, και μόνο από εκτενείς αιτήσεις στα υψηλότερα κυβερνητικά επίπεδα σώθηκε η τράπεζα. Και βεβαίως με την «μεγάλη συγγνώμη» που εξέδωσε ο Πρόεδρος της τράπεζας. Αυτό είναι ένα τέλειο παράδειγμα του πόσο ελεύθερα οι Αμερικανοί θα εκφοβίζουν οποιονδήποτε, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο νόμος ή η δικαιοσύνη ή ακόμη και η λογική. Αλλά είναι επίσης ένα τέλειο παράδειγμα του πώς το κοινό εξαπατάται από τα μέσα ενημέρωσης, με κυβερνητικά εγκλήματα, φρικαλεότητες, εκφοβισμό, κάθε είδους παράνομες πράξεις που θάβονται σε άρθρα που περιέχουν ψευδείς δηλώσεις ή ψευδείς εντυπώσεις, ενώ παραλείπονται οι κρίσιμες λεπτομέρειες. Και, σε τόσες περιπτώσεις, κατηγορώντας το θύμα. Σύμφωνα με τον Hill και τους Financial Times, η Apple ήταν αγγελική ενώ η Standard Chartered ήταν κακή, αλλά η αλήθεια ήταν εντελώς αντίθετη από την περιστροφή. Και θα επαναλάβω για άλλη μια φορά ότι η μόνη αξία στην ελευθερία του λόγου εξαρτάται από τον έλεγχο του μικροφώνου.

Ένα χαρούμενο υστερόγραφο για αυτά τα γεγονότα προέκυψε από μια αίθουσα δικαστηρίου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι Αμερικανοί δεν ήταν ικανοποιημένοι με τη δική τους μόχλευση στο να εκφοβίζουν το Ιράν με οικονομικές κυρώσεις, αλλά εκφοβίζουν την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να υιοθετήσει την ίδια παράνομη τακτική. Στην περίπτωση αυτή, οι Ιρανοί μήνυσαν την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο , ισχυριζόμενοι ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν εναντίον τους από το Ηνωμένο Βασίλειο « επιβλήθηκαν λανθασμένα » και το δικαστήριο συμφώνησε, αφήνοντας το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμέτωπο με ενδεχόμενο λογαριασμό αποζημίωσης ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να είσαι το κανίς των Αμερικανών κάποτε πολύ συχνά. Λίγα ακόμη από αυτά, και οι Βρετανοί μπορεί να μάθουν το μάθημά τους και να αρχίσουν να αγνοούν τους Αμερικανούς – οι οποίοι απολύτως δεν θα πληρώσουν τον δικαστικό τους λογαριασμό για αυτούς. Στη συνέχεια, όμως, οι Αμερικανοί έπρεπε να πληρώσουν τις δικές τους αποζημιώσεις για αυτήν την παρανομία, καθώς το Ιράν μήνυσε επίσης την αμερικανική κυβέρνηση. Το φθινόπωρο του 2016, αποκαλύφθηκε ότι το Ιράν πέτυχε τη αγωγή του κατά των ΗΠΑ για παράνομη κατάσχεση και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων ιρανικών τραπεζών στις ΗΠΑ, με αναφορές ότι αεροπλάνα με μετρητά συνολικού ύψους σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων είχαν πετάξει στο Ιράν από το ΗΠΑ σε διευθέτηση των αξιώσεων του Ιράν. Αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών προσπάθησαν να βάλουν τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε αυτές τις επιστροφές, δηλώνοντας ότι ήταν «απαραίτητες από την αποτελεσματικότητα των καθεστώτων των ΗΠΑ και των διεθνών κυρώσεων τα τελευταία χρόνια για την απομόνωση του Ιράν από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα » . Με άλλα λόγια, η μεγάλη μας επιτυχία στην κλοπή των χρημάτων σας έκανε απαραίτητο να τα επιστρέψουμε. Έχει νόημα αυτό για εσάς; Όχι, ούτε εγώ, αλλά εδώ είναι η Αμερική και εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ωστόσο, το πραγματικό ζήτημα ήταν ότι ο Ομπάμα και άλλοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου παραδέχτηκαν ότι ήταν στα πρόθυρα να χάσουν τη δίκη και θα ήταν υπόχρεοι για έως και 10 δισεκατομμύρια δολάρια στο Ιράν λόγω δεδουλευμένων τόκων, έτσι πανικοβλήθηκαν και γέμισαν τα αεροπλάνα με μετρητά. τις ελπίδες να κατευνάσει το Ιράν.

Οι ΗΠΑ εφάρμοσαν επίσης τις λεγόμενες «κυρώσεις» κατά του Ιράν για τον αποκλεισμό ταραχοποιών εκπομπών των ΗΠΑ στη χώρα, το πάγωμα ή τη δήμευση όλων των περιουσιακών στοιχείων του Ιράν στις δυτικές χώρες, προφανώς με τη συμμόρφωση των δυτικών συμμάχων του. Αλλά με την εκδικητικότητά τους οι Αμερικανοί επεκτείνουν μια πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια που περιλαμβάνει οποιαδήποτε έθνη, πρόσωπα ή εταιρείες που έχουν να κάνουν με το Ιράν. Οι ΗΠΑ απείλησαν να επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις κατά της Κίνας για την αγορά ιρανικού πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής της πρόσβασης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ από την κινεζική κυβέρνηση και όλες τις κινεζικές εταιρείες και επέβαλαν πρόστιμα σε κινεζική τράπεζα για συναλλαγές με το Ιράν. Όλες οι εταιρείες οπουδήποτε στον κόσμο που συναλλάσσονται με το Ιράν στοχοποιούνται αυτόματα για «τιμωρία» , όπως και οι αντίστοιχες κυβερνήσεις τους. Εάν μια αφρικανική εταιρεία ασκεί εμπόριο με το Ιράν, οι ΗΠΑ θα επιχειρήσουν να κατασχέσουν τα περιουσιακά στοιχεία αυτής της εταιρείας οπουδήποτε στον κόσμο, κατά πλήρη παραβίαση όλων των νόμων, και θα απειλήσουν οικονομικές κυρώσεις και κατά της κυβέρνησης αυτής της εταιρείας. Εάν κάποια από αυτές τις εταιρείες έχει δραστηριότητες, προσωπικό ή περιουσιακά στοιχεία στις ΗΠΑ, οι Αμερικανοί απλώς θα κατάσχουν τα περιουσιακά στοιχεία και θα υποβάλουν ποινικές διώξεις εναντίον του προσωπικού σε κάποια κατασκευασμένη βάση «συναλλαγών με τον εχθρό» . Εάν υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία σε άλλα δυτικά έθνη, οι ΗΠΑ θα εκφοβίσουν αυτές τις χώρες για να παγώσουν ή να δεσμεύσουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία, απλώς με βάση το ότι οι ΗΠΑ θέλουν να λιμοκτονήσουν το Ιράν για υποταγή και αναμένουν συμμορφούμενη βοήθεια από τον υπόλοιπο κόσμο.

Στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ προσπάθησαν για χρόνια να αναγκάσουν τις ξένες τράπεζες να βοηθήσουν στις προσπάθειές τους να περιορίσουν την οικονομία του Ιράν, αλλά οι τράπεζες δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν τις κερδοφόρες επιχειρήσεις αποκλειστικά για πολιτικούς στόχους των ΗΠΑ και χωρίς κανένα όφελος για αυτές. Τέλος, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εγκατέλειψε κάθε προσποίηση ότι παίζει με οποιουσδήποτε κανόνες ή ακολουθεί οποιαδήποτε πρόταση νόμου, επιβάλλοντας αυθαίρετα δισεκατομμύρια δολάρια σε «πρόστιμα» για εκείνες τις τράπεζες που αρνούνται να διακόψουν όλους τους δεσμούς με το Ιράν. Η Lloyds Bank επιβλήθηκε πρόστιμο σχεδόν 350 εκατομμυρίων δολαρίων και η Deutsche Bank και ένας ή δύο άλλοι πλήρωσαν 620 εκατομμύρια δολάρια, για να ακολουθήσει ένας μακρύς κατάλογος άλλων. Μια κινεζική τράπεζα συμπεριλήφθηκε με το λεγόμενο «πρόστιμο» περίπου 150 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, ακολουθούμενο από απειλές ότι όλες οι κινεζικές εταιρείες, ιδίως οι μεγάλες κινεζικές εταιρείες πετρελαίου, θα αποκλειστούν από οποιαδήποτε πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ. Και στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκανε πολλές προηγούμενες προσπάθειες κρυφά να εκφοβίσει τις τράπεζές της ώστε να αρνηθούν να συναλλάσσονται με κινεζικές εταιρείες.

Το Ελβετικό Τραπεζικό Σύστημα

Για δεκαετίες, οι ΗΠΑ αρνούνταν να αποδεχτούν κανόνες ή νόμους οποιουδήποτε έθνους που δεν ανταποκρίνονταν στο βέλτιστο αμερικανικό συμφέρον ή δεν επέτρεπαν στους Αμερικανούς την πλήρη πρόσβαση σε ό,τι ήθελαν. Ένας από αυτούς τους τομείς ήταν το τραπεζικό σύστημα της Ελβετίας και οι σχετικοί νόμοι που βασίστηκαν στην ιδιωτικότητα και την ασφάλεια. Οι ΗΠΑ χωρίς επιτυχία εκφοβίζουν την Ελβετία και τις τράπεζές της για χρόνια, απαιτώντας πρόσβαση σε πληροφορίες λογαριασμού και τελικά ανακάλυψαν μια προσέγγιση που λειτούργησε. Με το πρόσχημα (α) αναζήτησης όσων αποφεύγουν τους φόρους εισοδήματος των ΗΠΑ και (β) εντοπισμού εκείνων που χρηματοδοτούν την « τρομοκρατία », οι Αμερικανοί ξεκίνησαν μια συντονισμένη εισαγγελική και δικαστική επίθεση, στοχεύοντας ελβετικές τράπεζες που κατοικούν στις ΗΠΑ, επιβάλλοντας τεράστια πρόστιμα και απειλώντας το σύνολο τους. επενδυτική βάση στις ΗΠΑ. Κάτω από την επίθεση, και για να προστατεύσει τις υπόλοιπες περίπου 300 τράπεζές της από την αμερικανική δίωξη, η ελβετική κυβέρνηση αναγκάστηκε τελικά να τροποποιήσει τους νόμους περί απορρήτου για να επιτρέψει στις κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ την πλήρη πρόσβαση στα δεδομένα λογαριασμού. Όσοι πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ έχουν ένα «ανεξάρτητο δικαστικό σώμα» ίσως ενδιαφέρονται να ξανασκεφτούν αυτή τη θέση.

Το ιαπωνικό γεν και η συμφωνία Plaza

Το 1985, οικονομικοί αξιωματούχοι σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου από διάφορες χώρες δημιούργησαν τη Συμφωνία Plaza για να μετριάσουν τις νομισματικές κινήσεις. Από αριστερά, ο Γκέρχαρντ Στόλτενμπεργκ της Δυτικής Γερμανίας, ο Πιερ Μπερεγκοβόι από τη Γαλλία, ο Τζέιμς Α. Μπέικερ από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Νάιτζελ Λόουσον από τη Βρετανία και ο Νομπορού Τακεσίτα από την Ιαπωνία. ΠίστωσηFred R. Conrad/The New York Times. Πηγή

Μέχρι τη δεκαετία του 1980, η Ιαπωνία είχε γίνει σοβαρή ανησυχία για το εμπόριο των ΗΠΑ, έχοντας εισέλθει στους περισσότερους βιομηχανικούς τομείς των ΗΠΑ με υψηλότερη ποιότητα, καλύτερο σχεδιασμό και μηχανική και συχνά πιο ελκυστικές τιμές. Πολλές μεγάλες αμερικανικές εταιρείες έχασαν μερίδιο αγοράς και αιμορραγούσε το κόκκινο μελάνι χωρίς σημάδια ανακούφισης, και οι ΗΠΑ παρουσίαζαν επίσης υψηλά εμπορικά ελλείμματα. Μετά από χρόνια άσκησης ως επί το πλείστον ανεπιτυχούς εκφοβιστικής πίεσης στην Ιαπωνία για περιορισμούς των εξαγωγών, οι ΗΠΑ έστρεψαν την προσοχή τους στο να ανοίξουν αυτό που θεωρούσαν κλειστή ιαπωνική αγορά. Αποτυγχάνοντας σε μεγάλο βαθμό και εδώ, οι ΗΠΑ έστρεψαν στη συνέχεια την εστίασή τους στο να αναγκάσουν την Ιαπωνία να ανανεώσει την οικονομία της σε μακροοικονομικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων των εκβιαστικών προσπαθειών να επηρεάσουν τις εγχώριες αποταμιεύσεις και τις επενδυτικές ισορροπίες της Ιαπωνίας. Αποτυγχάνοντας και σε αυτές τις προσπάθειες, οι ΗΠΑ βρήκαν τελικά μια ιδανική λύση: οι Αμερικανοί ανάγκασαν την Ιαπωνία να αποδεχθεί μια ανατίμηση του ιαπωνικού γεν - το περίφημο "Συμφωνητικό Plaza" - με αποτέλεσμα το γεν σχεδόν τριπλασιάστηκε μέσα σε λίγα μόνο χρόνια. ακρωτηριάζοντας την οικονομία της Ιαπωνίας – μια κατάσταση από την οποία δεν έχει ανακάμψει ποτέ.

Η συναλλαγματική ισοτιμία RMB

 

Όπως και με την Ιαπωνία, όταν οι ΗΠΑ βρέθηκαν απελπιστικά ξεπερασμένες από την παραγωγική απόδοση και τις τιμές της Κίνας και, έχοντας αυξανόμενα εμπορικά ελλείμματα με την Κίνα, ξεκίνησαν μια σχεδόν συντριπτική εκστρατεία πίεσης και προπαγάνδας σε προσπάθειες να αναγκάσουν την Κίνα να ανατιμήσει το RMB προς τα πάνω, τουλάχιστον κατά τουλάχιστον 25% έως 40%. Αμερικανοί πολιτικοί και αξιωματούχοι από τον Πρόεδρο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μέχρι τις Πρεσβείες και τα πολυεθνικά των ΗΠΑ, το AmCham και πολλές άλλες αμερικανικές ομάδες πήδηξαν όλοι σε αυτό το ίδιο βαγόνι και το οδήγησαν για χρόνια. Τα ΜΜΕ των ΗΠΑ συνέχισαν μια αδιάκοπη επίθεση σκληρής κριτικής για τις νομισματικές πολιτικές της Κίνας, σημειώνοντας λεπτομερώς κάθε είδους οικονομικές και πολιτικές απειλές που κρατούσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ για να αναγκάσει την Κίνα να αυτοκτονήσει αποτελεσματικά για να διατηρήσει την οικονομική υπεροχή των ΗΠΑ. Ο όγκος και η δύναμη της πίεσης ήταν πραγματικά εκπληκτική, όπως και η συνέπεια και η διάρκειά της. Συνεχίστηκε χωρίς διακοπή για χρόνια, με μια συντονισμένη και συντονισμένη προσπάθεια όλων των αμερικανικών εφημερίδων, αρθρογράφων, δημοσιογράφων και άλλων, όλοι προσπαθώντας να πιέσουν την Κίνα να υποχωρήσει. Πιθανώς το χειρότερο από αυτά προήλθε από τον Εβραίο Πολ Κρούγκμαν, τον ψεύτικο νομπελίστα Οικονομικών, τον «Ρενμίνμπι Ράμπο» των NYT . Μεταξύ των πολλών κατάφωρα ανέντιμων άρθρων του, ο Κρούγκμαν υποστήριξε κάποια στιγμή ότι η Κίνα εκτελούσε «τη μεγαλύτερη νομισματική χειραγώγηση στην ιστορία» , ή λόγια για αυτό – ενώ οι ΗΠΑ εμπλέκονταν στο QE1, 2 και 3 τους, που στην πραγματικότητα ήταν «το η μεγαλύτερη νομισματική χειραγώγηση στην ιστορία».

Είναι ένας μεγάλος φόρος τιμής στη δύναμη και την ωριμότητα της Κεντρικής Κυβέρνησης της Κίνας που δεν συνθηκολόγησε με τους Αμερικανούς σε αυτήν την επί χρόνια ανέντιμη και αποκρουστική σταυροφορία εκφοβισμού για να εκτροχιάσει την οικονομία και την ανάπτυξη της Κίνας. Και στο τέλος, οι Αμερικανοί αναγκάστηκαν από τις περιστάσεις να παραδεχτούν ότι το RMB της Κίνας δεν είχε ποτέ ουσιαστικά υπερεκτιμηθεί. Μια συνεχιζόμενη προσπάθεια θα εξυπηρετούσε μόνο την περαιτέρω δυσφήμιση των πολιτικών και των αξιωματούχων των ΗΠΑ, όπως έκανε τόσοι πολλοί Αμερικανοί οικονομολόγοι όπως ο Κρούγκμαν – ένας από τους πιο ανόητα φωνητικούς υποστηρικτές αυτής της τρελής πολιτικής.

 

Διεθνής Χρηματοδότηση

 

Το 2016, η Ρωσία σχεδίαζε να εκδώσει περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένα ομόλογα, την πρώτη της διεθνή έκδοση εδώ και αρκετά χρόνια, και κάλεσε ένα σμήνος ευρωπαϊκών και κινεζικών τραπεζών να υποβάλουν προσφορές για τα ομόλογα. Αλλά εκείνη την εποχή, οι Εβραίοι που έλεγχαν τον Λευκό Οίκο ήταν εκνευρισμένοι με τη Ρωσία επειδή απογοήτευσαν τις πρόσφατες προσπάθειές τους να αναλάβουν την κυβέρνηση της Ουκρανίας και τη ρωσική στρατιωτική βάση της Κριμαίας. Ως εκ τούτου, οι υπάλληλοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πήγαν αμέσως στη δουλειά, προειδοποιώντας τις αμερικανικές τράπεζες να μην συμμετάσχουν στη «πολιτικά επικίνδυνη » συμφωνία ομολόγων της Ρωσίας, με υπονοούμενες απειλές ότι η μη συμμόρφωση θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη για την υγεία τους. Αλλά οι προμήθειες για 3 δισεκατομμύρια δολάρια είναι πολύ περισσότερες από το τίποτα και οι αμερικανικές τράπεζες αναφέρθηκε ότι «ζυγίζουν τις επιλογές τους» παρά τις απειλές. Φυσικά, οι ΗΠΑ προσπάθησαν να ασκήσουν πίεση και στις ευρωπαϊκές τράπεζες, με τις ίδιες κρυφές απειλές για την οικονομική τους υγεία στην αγορά των ΗΠΑ, εάν τολμούσαν να μην υπακούσουν στον Αυτοκρατορικό Διδάσκαλο. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε επίσης μια πρόσθετη προειδοποίηση για « κινδύνους για τη φήμη » σε οποιαδήποτε τράπεζα τολμήσει να επιστρέψει « στην συνήθη συναλλαγή με τη Ρωσία» .

Λίγο νωρίτερα, το 2014, παραγγέλθηκαν όλες οι ξένες τράπεζες! να συνεργαστούν με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ –με οποιονδήποτε τρόπο απαιτούνταν, ακόμα κι αν αυτή η συνεργασία ήταν αντίθετη με τους νόμους της χώρας τους– για να βοηθήσουν στον εντοπισμό αλλοδαπών με μεγάλα ποσά μετρητών. Η προσποίηση ήταν ότι ορισμένα από αυτά τα άτομα μπορεί να χρωστούν φόρους στις ΗΠΑ, αλλά δεν υπήρχε τεκμηρίωση για να υποστηρίξει αυτόν τον ισχυρισμό, ούτε θα παρουσιαζόταν τέτοια στοιχεία λόγω ανησυχιών για « απόρρητο και εθνική ασφάλεια» . Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ήταν απλώς σε ένα ταξίδι αλιείας, για ασαφείς λόγους εκείνη την εποχή. Για τις ξένες τράπεζες, η μη συμμόρφωση –με ενέργειες που στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν σαφώς παράνομες– θα οδηγούσε σε αυθαίρετη παρακράτηση φόρου 30% σε όλα τα τραπεζικά τους κέρδη στις ΗΠΑ. Ένας Γάλλος αξιωματούχος είπε: "Αυτό είναι σοκαριστικό, πώς μπορούν να το κάνουν αυτό;" Ένας ξένος τραπεζίτης είπε, «Δεν υπάρχει αμοιβαιότητα, είναι μονόδρομος. Είναι πραγματικά οικονομικός ιμπεριαλισμός από την πλευρά των ΗΠΑ». Οι ΗΠΑ απλώς ψήφισαν έναν νόμο που ορίζει ότι περίπου 100.000 ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε περισσότερες από 100 χώρες «υποχρεώθηκαν να αναφέρουν» στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ όποια πληροφορία ζητούνταν. Αλλά φυσικά, όπως συμβαίνει σχεδόν με όλες τις ενέργειες των Αμερικανών, έτσι και αυτή είναι μονόδρομος. οι ΗΠΑ έχουν πολύ αυστηρούς νόμους που απαγορεύουν στις τράπεζες των ΗΠΑ να παρέχουν οποιαδήποτε πληροφορία σε ξένες κυβερνήσεις, ακόμη και για τους δικούς τους αλλοδαπούς πολίτες.

Ίσως το καλύτερο παράδειγμα ήταν το 2015 όταν η Βρετανία (και σχεδόν όλοι οι άλλοι) έσπευσαν να εγγραφούν ως ιδρυτικά μέλη της νέας Asian Infrastructure Investment Bank ( AIIB ) που χρηματοδοτείται από την Κίνα. Στην περίπτωση αυτή, όλες οι χώρες με συνέπεια υπέγραψαν – εκτός από τους Αμερικανούς, οι οποίοι αυτοπυρπολούνταν πριν ενταχθούν σε οτιδήποτε οδηγούσε η Κίνα, αφήνοντας τις ΗΠΑ έξω στο κρύο. Οι Αμερικανοί, σε μια δημόσια δήλωση που σίγουρα είχε χιλιάδες κυβερνητικούς αξιωματούχους σε όλο τον κόσμο να κυλούν στα γέλια, εξέφρασαν ανησυχίες για το εάν αυτό το όργανο υπό την ηγεσία της Κίνας «θα πληρούσε τα πρότυπα της Παγκόσμιας Τράπεζας» . Από τον Guardian του Ηνωμένου Βασιλείου : «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατέστησε σαφές χωρίς αβεβαιότητα τη δυσαρέσκειά της για την απόφαση του Osborne να ενταχθεί στην AIIB. Αμερικανός αξιωματούχος είπε στους Financial Times: «Είμαστε επιφυλακτικοί σχετικά με μια τάση για συνεχή προσαρμογή της Κίνας, η οποία δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να εμπλακεί σε μια ανερχόμενη δύναμη». Φυσικά, ο αμερικανικός τρόπος αντιμετώπισης μιας «ανερχόμενης δύναμης» είναι να προσπαθείς να την καταστρέψεις, αλλά εδώ είναι οι Βρετανοί που θέλουν να ενταχθούν στο κλαμπ. Οι ΗΠΑ ανησυχούσαν επίσης ότι η Κίνα μπορεί να έχει κάποιο έλεγχο στις δραστηριότητες της τράπεζας, μια λογική υπόθεση δεδομένου ότι η Κίνα έκανε μακράν τη μεγαλύτερη επένδυση, αλλά οι Αμερικανοί παρέλειψαν να αναφέρουν τον ασφυκτικό έλεγχο που έχουν στην Παγκόσμια Τράπεζα. Για όσους δεν γνωρίζουν, οι κανονισμοί της Παγκόσμιας Τράπεζας απαιτούν πλειοψηφία 85% για να επιτρέψουν αλλαγές, αλλά οι ΗΠΑ κατέχουν μερίδιο 17%, που σημαίνει ότι έχουν απόλυτο βέτο και πλήρη έλεγχο, παρά το γεγονός ότι η οικονομική τους συνεισφορά είναι περιορισμένος. Οι Αμερικανοί ξεκίνησαν μια ξέφρενη παγκόσμια εκστρατεία (που περιελάμβανε κρυφές απειλές) για να αποθαρρύνουν όλες τις χώρες να συμμετάσχουν, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Τελικά, το καλύτερο που μπορούσαν να κάνουν ήταν να κάνουν αξιοθρήνητους θορύβους για το πώς αυτό το νέο ίδρυμα θα έπρεπε να «ενσωματώσει τα υψηλά πρότυπα της Παγκόσμιας Τράπεζας », μια μάταιη ελπίδα, καθώς το μόνο πρότυπο της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι η αφαίμαξη των υπανάπτυκτων χωρών.

Οι Οίκοι Χρηματοοικονομικής Αξιολόγησης

 

Μια άλλη αγαπημένη μέθοδος εκφοβισμού των εθνών στις ΗΠΑ για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με το Imperial Prorogative είναι η χρήση των αμερικανικών οργανισμών αξιολόγησης τίτλων όπως η Moody's ως εργαλεία εκβιασμού, σε σημείο που αυτοί οι οίκοι αξιολόγησης έχουν χάσει κάθε αξιοπιστία στον τομέα τους και θεωρούνται κυρίως ως εκβιασμός. εργαλεία του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τη διασφάλιση της αμερικανικής πολιτικής κυριαρχίας. Οι Moody's, Fitch και Standard & Poor συντονίζουν τις περισσότερες φορές τις δραστηριότητές τους, συχνά προς θλίψη των ασθενέστερων εθνών. Μία από τις μεθόδους τους, κάθε φορά που μια χώρα –φίλη ή εχθρός– τολμά να μην υπακούσει στον αυτοκρατορικό ηγεμόνα – αυτή η χώρα ξαφνικά θα ανακαλύψει ότι οι τίτλοι της έχουν ξαφνικά πέσει σε πολλές κατηγορίες στη χρηματοοικονομική κατάταξη και υποβαθμίζονται από θετικές ή σταθερές σε αρνητικές, αυξάνοντας έτσι το κόστος χρηματοδότησής της – συχνά από τράπεζες των ΗΠΑ, με σημαντικά περιθώρια. Δεδομένου ότι αυτές οι τρεις εταιρείες ελέγχουν περίπου το 95% των διεθνών αγορών αξιολόγησης, η επιρροή τους είναι σημαντική, παρόλο που οι μέθοδοι και η ηθική τους γίνονται όλο και πιο αμφισβητήσιμες.

Το να πούμε ότι αυτές οι εταιρείες λειτουργούν με διπλά πρότυπα σημαίνει ότι υποτιμούμε πολύ τις απάτες. Όταν η Enron και άλλες αμερικανικές εταιρείες απείχαν μόλις λίγες μέρες από την πτώχευση, οι αξιολογήσεις τους ήταν ακόμα υψηλές, εξυπηρετώντας μόνο να εκτονώσει όλους τους έμπιστους μικροεπενδυτές που πίστευαν αυτά που τους έλεγαν. Πριν από την οικονομική κατάρρευση του 2008, ο Moody's αξιολόγησε τις πιο αδύναμες και επικίνδυνες αμερικανικές εταιρείες και τίτλους στα υψηλότερα επίπεδα, διατηρώντας αυτές τις αξιολογήσεις μέχρι την κατάρρευση. Πιο πρόσφατα, ο Moody's βαθμολόγησε την Ελλάδα σε ένα επίπεδο που ήταν πραγματικά αστείο, δεδομένου ότι η Ελλάδα ήταν μια υπόθεση χρηματοοικονομικού καλαθιού, την εποχή εκείνη πιθανώς μόνο εβδομάδες από τη χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ. Ωστόσο, στις αρχές του 2016, ο Moody's υποβάθμισε ξαφνικά τις αξιολογήσεις χρέους της Κίνας, ενώ μείωσε την κατηγορία της από σταθερή σε αρνητική – την ίδια στιγμή που έκανε ακριβώς το αντίθετο για την Ελλάδα, ισχυριζόμενος προφανώς ότι η οικονομία της χώρας ήταν πολύ πιο σταθερή και αξιόπιστη από την Κίνα. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, οι Moody's έχασαν τον χρόνο τους. Ο υπουργός Οικονομικών της Κίνας απέκρουσε τόσο τον Moody's όσο και τις αξιολογήσεις τους, δηλώνοντας ότι «δεν μας ενδιαφέρουν πολύ οι αξιολογήσεις» και σημειώνοντας ότι τόσο οι διεθνείς όσο και οι εγχώριες χρηματοπιστωτικές αγορές αγνόησαν εντελώς τη Moody's. Η ώθηση για την αλλαγή της κατάταξης ήταν η επιμονή των Εβραίων που ελέγχουν τον Λευκό Οίκο να αναγκάσουν την Κίνα να πραγματοποιήσει τεράστιες οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα ωφελούσαν και τις αμερικανικές (και τις εβραϊκές) επιχειρήσεις και θα κατέστρεφαν την οικονομία της Κίνας. όλες οι κινεζικές κρατικές εταιρείες σε αμερικανικές εταιρείες και οριστικό κλείσιμο μεγάλου μέρους της αναπτυξιακής υποδομής της Κίνας, συμπεριλαμβανομένων χαλυβουργείων, μεταλλουργείων αλουμινίου και άλλων. Όταν η Κίνα για άλλη μια φορά αρνήθηκε να διαπράξει οικονομική αυτοκτονία για να ευχαριστήσει τους Αμερικανούς, χρησιμοποίησαν τον Moody's ως εργαλείο με την ελπίδα να βλάψουν τη διεθνή οικονομική φήμη της Κίνας και να αυξήσουν σημαντικά το κόστος χρηματοδότησης της Κίνας. Ευτυχώς, απέτυχαν.

Ο Moody's δεν είναι επίσης πέρα ​​από τον σοβαρό εγκληματικό εκβιασμό, που συνοδεύεται από την πλήρη προστασία του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. Κάποια στιγμή, σύμφωνα με ένα άρθρο στο Huanqiu, «η Moody's κάποτε εκφοβίζει έναν γερμανικό ασφαλιστικό γίγαντα, το Hannover Re, προσφέροντας δωρεάν υπηρεσίες αξιολόγησης και αναζητώντας μελλοντικές υπηρεσίες επί πληρωμή. Όταν το Hannover Re αρνήθηκε, ο Moody's βαθμολόγησε την εταιρεία ούτως ή άλλως και κράτησε την αξιολόγηση πολύ χαμηλή για δύο συνεχόμενα χρόνια. Καθώς η Hannover Re συνέχιζε να αρνείται να πληρώσει, η Moody's υποβάθμισε ξαφνικά το Hannover Re στη χαμηλότερη βαθμολογία, προκαλώντας μαζική απόρριψη μετοχών και αναγκάζοντας την εταιρεία να υπογράψει συμβόλαιο με τη Moody's και να αποδεχτεί τις υπηρεσίες αξιολόγησης».

Συστήματα πληρωμών με τραπεζική κάρτα

 

Το ζήτημα εδώ είναι ότι η Κίνα έχει αναπτύξει ένα εθνικό σύστημα για τη διευκόλυνση της χρήσης χρεωστικών και πιστωτικών καρτών που έχουν εκδοθεί από τράπεζα, ένα σύστημα που έχει σχεδιαστεί για να αντικατοπτρίζει τα πρότυπα της Κίνας. Επίσης, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το δίκτυο UnionPay της Κίνας σχεδιάστηκε για να λειτουργεί σύμφωνα με αυτές τις εθνικές απαιτήσεις. Αυτά τα πρότυπα διέπουν τις μεθόδους και την ηλεκτρονική γλώσσα με την οποία λειτουργούν αυτές οι κάρτες, συμπεριλαμβανομένων των μεθόδων κρυπτογράφησης και των ιδιόκτητων προτύπων καθώς και της ταχείας ανάπτυξης έξυπνων καρτών με βελτιωμένα τσιπ, οι οποίες είναι πολύ πιο ασφαλείς για τους καταναλωτές από τις κάρτες μαγνητικής ταινίας που χρησιμοποιούνται στην ΜΑΣ. Φυσικά, οι Αμερικανοί είναι δυσαρεστημένοι που η Κίνα πρέπει να είναι τόσο τολμηρή ώστε να τολμήσει να καθορίσει τα πρότυπα που θα χρησιμοποιηθούν στο δικό της τραπεζικό σύστημα και απαιτούν από την Κίνα να «ανοίξει» την αγορά υπηρεσιών εκκαθάρισης στις αμερικανικές τράπεζες, πράγμα που σημαίνει ότι η Κίνα πρέπει να εγκαταλείψει τα εκκαθαριστικά του συστήματα στο σύνολό τους και υιοθετούν την αμερικανική έκδοση.

Σε ένα άρθρο στα τέλη του 2014, ο Caixin, ο κινεζικός εκπρόσωπος του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ ( AmCham ), έγραψε ένα μακροσκελές άρθρο φαινομενικά από τους δημοσιογράφους του προσωπικού Li Xiaoxiao και Zhang Yuzhe, καταδικάζοντας έμμεσα την Κίνα για αυτή την προφανή αντι-κοσμική στάση προόδου και προτείνοντας με χαρά Η Κίνα μπορεί να βιώσει « το τσίμπημα ενός νομικού χαστούκι από τον ΠΟΕ ». Η Caixin γκρινιάζει ότι ενώ τα πρότυπα της Κίνας χρησιμοποιούνται από την UnionPay, είναι « ασύμβατα » με αυτά της VISA και της MasterCard, κάτι που φυσικά είναι αντίθετο με το θέλημα του Θεού και ως εκ τούτου είναι βδέλυγμα. Σύμφωνα με την Caixin, « οι επικριτές των προτύπων κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί τα πρότυπα ως τεχνικά εμπόδια που έχουν σχεδιαστεί για την προστασία της θέσης της UnionPay στην αγορά», ξεχνώντας ήσυχα ότι ακριβώς το ίδιο περιβάλλον υπάρχει στις ΗΠΑ όπου τα αμερικανικά πρότυπα είναι στην πραγματικότητα «τεχνικά εμπόδια» που λειτουργούν κυρίως για την προστασία των αμερικανικών επιχειρήσεων από τον ανταγωνισμό.

Ένας (μάλλον ανύπαρκτος) « τεχνικός VISA » που φυσικά « ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος », είπε «Ιδανικά θα έπρεπε να υπάρχει ένα ενιαίο πρότυπο », χωρίς να σημειώσει ότι αυτό το «πρότυπο» θα έπρεπε φυσικά να είναι το αμερικανικό, τα συστήματα όλων άλλα έθνη αντικαθίστανται με το αμερικανικό σύστημα για να διευκολυνθεί ο οικονομικός τους αποικισμός. Μια άλλη (πιθανώς πλασματική) πηγή, αυτή στη MasterCard, προφανώς είπε « Όταν διάφορα συμφέροντα έχουν διαφορετικά συμφέροντα, η κυβέρνηση πρέπει να βρει μια ισορροπία », χωρίς και πάλι να σημειώσει ότι αυτή η « ισορροπία » θα ήταν η υιοθέτηση του συστήματος των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την Caixin, « μια άλλη πηγή της MasterCard που ζήτησε επίσης να μην κατονομαστεί, είπε ότι τα πρότυπα του κλάδου σε κάθε χώρα πρέπει να αντιμετωπίζουν όλες τις εταιρείες με αμεροληψία ». Η Caixin μας λέει ότι « οι υπάλληλοι της MasterCard δεν έχουν κανένα πρόβλημα με το ενδιαφέρον της κινεζικής κυβέρνησης να αναπτύξει δικά της πρότυπα », αλλά αυτό που δεν είναι δίκαιο είναι ότι τα κινεζικά πρότυπα ταιριάζουν με αυτά που χρησιμοποιεί η UnionPay αντί με αυτά που χρησιμοποιούν η VISA και η MasterCard. Ως εκ τούτου, χρησιμοποιώντας τα δικά της πρότυπα και συστήματα, η Κίνα « παρέχει στους Κινέζους ανταγωνιστές ένα σαφές πλεονέκτημα », και φυσικά αυτό δεν είναι « δίκαιο ». Σε όλα αυτά δεν ειπώθηκε φυσικά το ξεκάθαρο γεγονός ότι κάθε ξένη εταιρεία που θέλει να εισέλθει στις ΗΠΑ πρέπει να υιοθετήσει πλήρως τα αμερικανικά συστήματα. Οι ΗΠΑ δεν θα εξετάσουν ποτέ την ανανέωση των τραπεζικών ή άλλων συστημάτων ή κανονισμών για να διευκολύνουν την είσοδο ξένων εταιρειών. Κανένας από αυτούς τους σχολιαστές των μέσων ενημέρωσης δεν ενδιαφέρεται να επισημάνει ότι αν θέλετε να κάνετε επιχειρήσεις στις ΗΠΑ, το κάνετε με τον δικό του τρόπο ή καθόλου, αλλά αυτός ο κανόνας προφανώς ακυρώνεται αυτόματα όταν οι Αμερικανοί θέλουν να έρθουν στη χώρα σας.

Στην πραγματική ζωή, δεν υπάρχει τίποτα ούτε κακό ούτε άδικο σχετικά με τις ενέργειες της Κίνας όσον αφορά τις τραπεζικές κάρτες, ούτε προτιμάται ή προστασία παρέχεται είτε στην UnionPay είτε σε άλλες κινεζικές εταιρείες. Ο Li Xiaofeng, ένας αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας, δήλωσε: « Κάθε εταιρεία που εκδίδει τραπεζικές κάρτες σε γιουάν θα πρέπει να απαιτείται να ακολουθεί τα πρότυπα της Κίνας για τον κλάδο. Το άνοιγμα της αγοράς υπηρεσιών εκκαθάρισης δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε τα αυτοαναπτυγμένα, ιδιόκτητα πρότυπα ή να εξυπηρετήσουμε ξένες εταιρείες τραπεζικών καρτών χρησιμοποιώντας τα πρότυπά τους. Όλοι οι ξένοι και εγχώριοι οργανισμοί καρτών θα έχουν την ίδια μεταχείριση (στην Κίνα). Δεν θα υπάρχουν ξεχωριστά πρότυπα για ξένες εταιρείες ». Ένας αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας της Κίνας είπε: « Κάθε χώρα έχει το δικό της σύστημα εκκαθάρισης και η Κίνα πρέπει να έχει το δικό της. Δεν χρειάζεται να ακολουθεί τα πρότυπα της Visa και της MasterCard .” Όμως, σύμφωνα με τον απολογητή μας στο AmCham, Caixin, « οι μη κινεζικές εταιρείες τραπεζικών καρτών πλήττουν » ενώ προσπαθούν να επεκτείνουν τη διεθνή τους εμβέλεια στην Κίνα, επειδή πρέπει να προσαρμοστούν στα συστήματα της Κίνας και να βασίσουν τις εγκαταστάσεις εκκαθάρισης εντός της χώρας – τις ίδιες απαιτήσεις που υπάρχουν στις ΗΠΑ, αν και δεν ακούμε την Caixin να κλαίει για τη μοίρα των κινεζικών εταιρειών που προσπαθούν να δραστηριοποιηθούν στην Αμερική. Θα ήταν σκόπιμο να αναρωτηθούμε γιατί όχι. Και μάλιστα, η UnionPay έχει αντιμετωπιστεί άδικα εκτός Κίνας. Σε μια περίπτωση, η Visa διέταξε όλους τους εμπόρους που χρησιμοποιούν τα μηχανήματα καρτών POS της εκτός Κίνας να σταματήσουν τη δρομολόγηση συναλλαγών μέσω του UnionPay, πράγμα που σημαίνει ότι όλες οι κάρτες Visa και MasterCard που εκδίδονται στην Κίνα πρέπει να εκκαθαρίζονται σε δολάρια ΗΠΑ και όχι σε γιουάν.

Ευρωπαϊκό σύστημα GPS Galileo

Ένα άλλο βασικό χαρακτηριστικό είναι μια υπηρεσία που επιτρέπει στους διασώστες να εντοπίζουν ανθρώπους που χάνονται στη θάλασσα ή στα βουνά πολύ πιο γρήγορα από πριν. Επί του παρόντος, η τεχνολογία satnav μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις ώρες για να παρακολουθήσει ένα άτομο σε εμβέλεια 10 χιλιομέτρων (έξι μίλια). «Με την Υπηρεσία Έρευνας και Διάσωσης του Galileo, ο χρόνος ανίχνευσης μειώνεται στα 10 λεπτά και ο εντοπισμός μειώνεται σε λιγότερο από πέντε χιλιόμετρα», είπε ο Caudet στο Γαλλικό Πρακτορείο. Πηγή

Το GPS ήταν σε μεγάλο βαθμό μια τεχνολογία βασισμένη στον πόλεμο. Το αρχικό αμερικανικό GPS σχεδιάστηκε ως ένα στρατιωτικό σύστημα δύο επιπέδων που θα παρείχε σήματα τοποθεσίας υψηλής ακρίβειας στους στρατιωτικούς χρήστες των ΗΠΑ και θα διατίθεται με υποβαθμισμένη χωρητικότητα για στρατιωτική χρήση από πολιτικούς και ξένους. Σχεδιάστηκε με την ικανότητα να περιορίζει την ισχύ του σήματος ή να μπλοκάρει πλήρως τη μετάδοση, ενώ εξακολουθεί να παρέχει ακριβή σήματα στον στρατό των ΗΠΑ, και επίσης με ένα έξυπνο χαρακτηριστικό όπου οι πληροφορίες θέσης GPS θα μπορούσαν να γίνουν σημαντικά ανακριβείς κατά βούληση, εξαλείφοντας έτσι την αξία τους σε οποιονδήποτε εκτός από στρατός των ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, το 1999, η Ευρωπαϊκή Ένωση επινόησε σχέδια για ένα ανεξάρτητο ευρωπαϊκό σύστημα – το Galileo – μια νέα γενιά τεχνολογίας, πολύ πιο ακριβής και ακριβής από την αμερικανική τεχνολογία και που δεν θα υπόκειται στις ιδιοτροπίες του στρατιωτικού και πολιτικού ελέγχου των ΗΠΑ. Η θέση της ΕΕ ήταν ότι το Galileo ήταν μια ουδέτερη τεχνολογία, όχι στρατιωτική, και θα διατίθεται εξίσου σε όλα τα έθνη και τους χρήστες. Οι αξιωματούχοι της ΕΕ πολέμησαν σκληρά ενάντια στις αμερικανικές απαιτήσεις να αλλάξουν τα αρχικά τους σχέδια για το σύστημα

Το πρωταρχικό μέλημα των Αμερικανών ήταν να διατηρήσουν τη δυνατότητα GPS ενώ την αρνούνταν σε άλλα έθνη, αλλά το Galileo θα το είχε καταστήσει αδύνατο. Όχι μόνο θα ήταν καλύτερο από το σύστημα των ΗΠΑ από όλες τις απόψεις, αλλά οι ΗΠΑ θα είχαν χάσει όχι μόνο την παγκόσμια κυριαρχία αλλά το ανεκτίμητο πλεονέκτημα του πεδίου μάχης της άρνησης σημάτων GPS στον εχθρό. Καθώς ήταν αποφασισμένοι να « ισώσουν τους όρους ανταγωνισμού » έχοντας τον αποκλειστικό στρατιωτικό έλεγχο όλων των σημάτων GPS στον κόσμο και αντιμέτωποι με την ευρωπαϊκή άρνηση να υποχωρήσουν, οι Αμερικανοί ενημέρωσαν την ΕΕ ότι εάν εκτόξευαν δορυφόρους GPS στο πλαίσιο του συστήματος Galileo, οι ΗΠΑ θα καταρρίψτε τους όλους. Και, οι Ευρωπαίοι, δειλοί και απρόθυμοι να αποκαλέσουν την μπλόφα του νταή, συνθηκολόγησαν και συμφώνησαν σε μια διαφορετική διαμόρφωση και συχνότητα που θα επέτρεπε στις ΗΠΑ τον απόλυτο έλεγχο και στα δύο συστήματα. Θα είναι για πάντα μια επαίσχυντη κηλίδα για την ευρωπαϊκή φυλή που υποτάχθηκαν τόσο αδύναμα στους Αμερικανούς και σκότωσαν ένα από τα πιο χρήσιμα κοινωνικά έργα του αιώνα, αποκλειστικά για να διατηρήσουν την αμερικανική στρατιωτική υπεροχή. Όταν ολοκληρώθηκε, ο Galileo ήταν δύο γενιές και ουσιαστικά άχρηστος. Λίγο μετά τη συνθηκολόγηση της ΕΕ με την Ουάσιγκτον, η Κίνα διέκοψε τη σχέση της με το Galileo και αποφάσισε να κατασκευάσει το δικό της σύστημα GPS Beidou το οποίο οι Αμερικανοί δεν μπορούν να ελέγξουν.

Ρωσική Τέχνη

Η Ρωσία διαθέτει μια συλλογή αρχαίας εβραϊκής θρησκευτικής λογοτεχνίας που κάποτε ανήκε σε έναν αποθανόντα πλέον ραβίνο χωρίς κληρονόμους, και η οποία βρίσκεται στην κατοχή της Ρωσίας για περισσότερα από 100 χρόνια. Αλλά μια άσχετη εβραϊκή οργάνωση στις ΗΠΑ ήθελε αυτή τη συλλογή και κατέθεσε μήνυση σε αμερικανικό δικαστήριο για την κατοχή της. Το αμερικανικό δικαστήριο ευχαρίστως το υποχρέωσε, εκδίδοντας μια απόφαση που διέταξε τη Ρωσία να παραδώσει αμέσως τα έντυπα και επιπλέον διέταξε τη Ρωσία να πληρώσει σε αυτήν την εβραϊκή οργάνωση 50.000 δολάρια την ημέρα μέχρι να παραληφθεί η συλλογή στις ΗΠΑ. Η Ρωσία απέτυχε να συμμορφωθεί, αυτή η αποτυχία φυσικά δικαιολογεί τους Αμερικανούς να δεσμεύσουν «νόμιμα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στις ΗΠΑ με τον ίδιο ρυθμό των 50.000 δολαρίων την ημέρα.

Φυσικά, οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία νομική δικαιοδοσία για τη Ρωσία, αλλά οι νόμοι ποτέ δεν απασχόλησαν ιδιαίτερα τους Αμερικανούς. Ο νόμος Magnitsky που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο εξουσιοδότησε τις αρχές των ΗΠΑ να συλλάβουν και να κατάσχουν τα περιουσιακά στοιχεία οποιουδήποτε Ρώσου τοποθετούν στη λίστα «Δεν μας αρέσει», χωρίς προσφυγή σε δικαστήριο ή, μάλιστα, κανένα απολύτως νόμο.

Τραπεζικές καταθέσεις στην Κύπρο 

Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό. Η κυπριακή πόλη φιλοξενεί περίπου 50.000 Ρωσόφωνους.  Εικόνα: Κώστας Πίκουλας/NurPhoto μέσω Getty Images. Πηγή

Ένα παράδειγμα αυτής της υπερεθνικής αλαζονείας αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο, όπου οι διεθνείς Εβραίοι τραπεζίτες κατέσχεσαν περιουσιακά στοιχεία δισεκατομμυρίων που ανήκαν σε ρωσικό κράτος και Ρώσους πολίτες, σε αδύναμη και παράνομη βάση και χωρίς προσφυγή. Η Κύπρος ήταν μια αγαπημένη χώρα για τους Ρώσους να κρατούν τραπεζικές καταθέσεις, για διάφορους λόγους, και αυτή ήταν μια από τις πιο εκπληκτικές κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων στην ιστορία. Η κυπριακή κυβέρνηση ήταν χρεωμένη σε ένα επίπεδο που απλά δεν μπορούσε να αποπληρώσει τα δάνειά της, αλλά αντί να διαπραγματευτούν έναν συμβιβασμό, οι Εβραίοι τραπεζίτες, αποφασισμένοι να αποκτήσουν τη λίρα της σάρκας τους, ανάγκασαν την κυβέρνηση της Κύπρου να καλύψει το χρέος της κάνοντας έφοδο στην προσωπική τράπεζα λογαριασμούς των πολιτών της, εξαντλώντας τους σε ποσά που κυμαίνονται από 30% έως 80%. Στη συνέχεια, οι τραπεζίτες χρησιμοποίησαν αυτή τη συμφωνία για να ωθήσουν περαιτέρω την κυπριακή κυβέρνηση να κάνει έφοδο σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρούνται στην Κύπρο από το ρωσικό κράτος και από Ρώσους πολίτες, κατάσχοντας παράνομα δισεκατομμύρια δολάρια ρωσικών κεφαλαίων και χωρίς προσφυγή.

Ό,τι είναι δικό σου είναι δικό μου

Σε έναν εκπληκτικό αριθμό περιπτώσεων, η κυβέρνηση των ΗΠΑ απλώς θα αγνοήσει την ισχύουσα νομοθεσία και θα κατασχέσει οποιαδήποτε περιουσιακά στοιχεία είτε ως διαπραγματευτικό εργαλείο είτε ως εξωδικαστική τιμωρία όταν δεν έχει νομική βάση να προσφύγει στα δικαστήρια. Αρκετά τμήματα της κυβέρνησης των ΗΠΑ καταφεύγουν συνήθως σε αυτήν την ενέργεια κατάσχεσης για να εξαναγκάσουν τη συνεργασία, η οποία είναι συχνά επιτυχής, καθώς μετά την κατάσχεση, ένας κατηγορούμενος δεν έχει διαθέσιμα περιουσιακά στοιχεία για να πληρώσει για νομικούς συνηγόρους και κινδυνεύει με ολική απώλεια και φυλάκιση. Ίσως πιο καταδικαστική, και σίγουρα πιο βρώμικη, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα προσπαθήσει συχνά να αποφύγει την άμεση ευθύνη για την εγκληματική της δραστηριότητα αναγκάζοντας τις αμερικανικές τράπεζες και τις ξένες τράπεζες στις ΗΠΑ να κάνουν τη βρώμικη δουλειά αυτής της παράνομης δέσμευσης ή κατάσχεσης. Πολλές τράπεζες έχουν παραπονεθεί για εκβιαστικές απειλές από διάφορα στοιχεία του Λευκού Οίκου, αναγκάζοντάς τις να δεσμεύσουν ή να δεσμεύσουν περιουσιακά στοιχεία ξένης ιδιοκτησίας με το πρόσχημα της απροσδιόριστης εμπορικής αιτιολόγησης. Θα περίμενε κανείς ότι αυτές οι ενέργειες θα έθεταν περιστασιακά τις τράπεζες σε ευάλωτη νομική θέση, αλλά τα πράγματα είναι διαφορετικά στην Αμερική: κανένας δικηγόρος δεν θα δεχτεί αυτές τις υποθέσεις, ειδικά όχι μετά από επισκέψεις είτε από το Υπουργείο Οικονομικών είτε από το FBI, και σε οποιαδήποτε Σε περίπτωση που το « ανεξάρτητο » δικαστικό σώμα των ΗΠΑ θα αρνηθεί σχεδόν αναπόφευκτα να εκδικάσει υποθέσεις που αφορούν κατασχέσεις ξένων περιουσιακών στοιχείων. Αυτό ονομάζεται « κράτος δικαίου» στην Αμερική.

Μια τακτική εκφοβισμού που η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιδεικνύει όλο και περισσότερο σε τρομακτικό μέγεθος είναι η εξωδικαστική κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των ΗΠΑ οποιασδήποτε εταιρείας ή έθνους δεν της αρέσει, χωρίς να καταφεύγει σε ποινικές ή αστικές αποφάσεις όπου τέτοιες κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων μπορεί να είναι νόμιμες. Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο αυτό το προληπτικό εργαλείο παράνομων διαπραγματεύσεων, (ευφημιστικά αποκαλούμενο "κυρώσεις"), συχνά ισχυριζόμενοι χωρίς τεκμηριωμένες αποδείξεις ότι ο ιδιοκτήτης υποστηρίζει την τρομοκρατία ή ότι " παράνομα " κάνει συναλλαγές με χώρες που δεν αρέσουν στις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ εκφοβίζουν επίσης άλλα έθνη να κάνουν το ίδιο. Όταν στοχεύουν ένα έθνος για αλλαγή καθεστώτος, οι ΗΠΑ θα αρπάξουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία αυτής της κυβέρνησης στις ΗΠΑ ( και οπουδήποτε αλλού ) και θα τα παράσχουν στην υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ « εξεγερτική ομάδα » του έθνους, την οποία ως δια μαγείας αναγνωρίζουν ως « την πραγματική κυβέρνηση ». Η Βενεζουέλα ήταν ένα πρόσφατο παράδειγμα όπου οι ΗΠΑ απλώς κατέσχεσαν όλα τα αποθεματικά αυτού του έθνους σε καταθέσεις, και άλλα εθνικά περιουσιακά στοιχεία, και προσποιήθηκαν ότι τα έδωσαν στην επιλογή του ψεύτικο « Πρόεδρο » της Βενεζουέλας, έναν άνθρωπο που δεν εκλέχθηκε και δεν έγινε αποδεκτός από τη χώρα του. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, η προσπάθεια εντοπισμού και δέσμευσης αυτών των περιουσιακών στοιχείων γίνεται με σκοπό να «στραγγίξει την οικονομική ζωή» ατόμων, εταιρειών ή μικρών εθνών που συναντούν την αυτοκρατορική αποδοκιμασία. Πολλές χώρες, όπως ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν εκφοβιστεί στη νομοθεσία που συντάχθηκε από τις ΗΠΑ που τις καθοδηγεί να δεσμεύσουν περιουσιακά στοιχεία « κατόπιν αιτήματος ενός ξένου κράτους » (διαβάστε ΗΠΑ). Τόσο ο Καναδάς όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο μας λένε ότι « για λόγους απορρήτου και εμπορικού απορρήτου », δεν μπορούν να παράσχουν λεπτομέρειες.

Αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα πολύ μεγαλύτερο ζήτημα από ό,τι φαίνεται παραπάνω. Η Αμερικάνικη Αυτοκρατορία μπορεί να στερείται ενδοιασμούς, αλλά σίγουρα όχι από φαντασία ή ντροπή. Σε μια πρόσφατη περίπτωση, ο βρετανικός Guardian αναγκάστηκε να αναφέρει με λύπη ότι « Ένας «βαθιά ανήσυχος» Ομπάμα επέβαλε κυρώσεις σε αξιωματούχους της Βενεζουέλας» – διατάσσοντας την κατάσχεση όλων των περιουσιακών στοιχείων στις ΗΠΑ και οπουδήποτε αλλού ενός καταλόγου αξιωματούχων και νομοθετών στη Βενεζουέλα . Η αμαρτία τους; Αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, με ανοιχτή περιφρόνηση, απογοήτευσαν τις αμερικανικές προσπάθειες να αποσταθεροποιήσουν και να ανατρέψουν την κυβέρνησή τους. Συνέλαβαν ευθαρσώς πράκτορες και πράκτορες της CIA υπό την αιγίδα των ΗΠΑ που προκαλούσαν βία και πολιτικές αναταραχές. Ακόμη πιο απερίσκεπτα, η Βενεζουέλα τόλμησε να αποκαλύψει τα ονόματα αυτών των ατόμων και να τεκμηριώσει δημόσια τις διασυνδέσεις τους με τη CIA και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτής της εξωεδαφικής εγκληματικότητας και παραβίασης κυριαρχίας λειτούργησε από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Καράκας για διπλωματικά διαβατήρια, η Βενεζουέλα ζήτησε επίσης από τις ΗΠΑ να μειώσουν το διπλωματικό τους προσωπικό στη χώρα κατά περισσότερο από 80% και έδωσε στους Αμερικανούς μόνο δύο εβδομάδες για να συμμορφωθούν. Αυτός ήταν γενναίος από αυτούς. Σε αντίποινα, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε αμέσως μια ταξιδιωτική απαγόρευση σε όλους τους αξιωματούχους της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, απαγορεύοντάς τους ακόμη και να ταξιδεύουν στις ΗΠΑ για να εμφανιστούν σε συνεδριάσεις του ΟΗΕ που είναι συνήθως ιερές και προστατεύονται από τέτοιες φτηνές πολιτικές παρεμβάσεις . ( 2 ) Διέταξε την κατάσχεση όλων των περιουσιακών στοιχείων που κατέχονται στις ΗΠΑ – και αλλού – από οποιονδήποτε και από όλους τους αξιωματούχους και τα μέλη της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, είτε προσωπικές, εταιρικές είτε κυβερνητικές. Ο επίσημος λόγος που εκδόθηκε από τον Λευκό Οίκο μέσω του Jacob Lew, Εβραίο υπουργό Οικονομικών του Ομπάμα, ήταν ότι η Βενεζουέλα « σπατάληζε οικονομικούς πόρους κυνηγώντας Αμερικανούς εγκληματίες », σπαταλώντας χρήματα « που θα μπορούσαν να επενδύσουν στον λαό της Βενεζουέλας ». Περισσότερο από αυτό, αυτές οι ενέργειες των αξιωματούχων της Βενεζουέλας « υπονομεύουν την εμπιστοσύνη του κοινού στους δημοκρατικούς θεσμούς » και ήταν φυσικά « παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δικαιούνται οι πολίτες της Βενεζουέλας ». Δεν έχω ιδέα πώς, αφού η Βενεζουέλα « παραβίαζε » μόνο τους Αμερικανούς. Εάν χρειάζεστε μετάφραση, αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ έχουν το δικαίωμα να αναμειγνύονται ελεύθερα στις εσωτερικές κυβερνητικές και πολιτικές υποθέσεις οποιουδήποτε έθνους, στο βαθμό που υποκινούν τη βία και ανατρέπουν την κυβέρνηση, και κάθε τέτοια κυβέρνηση θύμα που ματαιώνει αυτή την αυτοκρατορική παρέμβαση είναι, τουλάχιστον σύμφωνα με τους Αμερικανούς, παραβιάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της.Και οι Αμερικανοί, προστάτες του λαού της Βενεζουέλας με θεϊκό ραντεβού, αναγκάστηκαν να αναλάβουν δράση δεσμεύοντας παράνομα τα συνολικά προσωπικά περιουσιακά στοιχεία κάθε ατόμου στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας και εμποδίζοντάς τους να αγοράσουν εισιτήριο σε οποιαδήποτε αεροπορική εταιρεία οπουδήποτε στον κόσμο. Αμερικανικό κράτος δικαίου στα καλύτερά του.

Έπειτα από τα παραπάνω, οι ΗΠΑ καταφεύγουν συχνά σε μάλλον παιδαριώδη και ασήμαντα εμπόδια για την αιτία της Αυτοκρατορικής τους μεγαλειότητας. Συχνά αρνείται την είσοδο στις ΗΠΑ για άτομα που ταξιδεύουν από δυσμενή έθνη για να παρακολουθήσουν συνεδρίες των Ηνωμένων Εθνών ή άλλες παρόμοιες διεθνείς υποχρεώσεις. Οι ΗΠΑ συχνά εκφοβίζουν πολλά άλλα έθνη να αρνηθούν ταξιδιωτικές βίζες για ξένους αξιωματούχους από χώρες που παραβιάζουν τις Αυτοκρατορικές Οδηγίες, προσπαθώντας σε όλες τις περιπτώσεις να δημιουργήσουν ένα παγκόσμιο δίχτυ τιμωρίας. Αυτό δεν είναι δευτερεύον σημείο. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις της CIA για να εντοπίσει όχι μόνο κυβερνητικούς αξιωματούχους, αλλά και τα μέλη των οικογενειών τους, όλους τους συγγενείς, ακόμη και τους προσωπικούς φίλους, υπόκεινται σε όλους τους ίδιους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, καθώς και περιορισμούς πιστωτικών καρτών, τραπεζών και άλλων. Τα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ γνωρίζουν γενικά αυτές τις πρακτικές, αλλά το θέμα λογοκρίνεται σε μεγάλο βαθμό και δεν θα εμφανιστεί πουθενά. Αυτή είναι μια από τις κύριες πηγές περιεχομένου για τη λίστα "απαγορευμένων πτήσεων" των Αμερικανών και γιατί αρνούνται να κοινοποιήσουν οποιαδήποτε πληροφορία για τα ονόματα σε αυτήν τη λίστα. η διεθνής πολιτική επίπτωση θα ήταν μοιραία. Οι Αμερικανοί (και άλλοι) φαίνεται να πιστεύουν ότι η λίστα απαγόρευσης πτήσεων περιέχει μόνο ονόματα Αμερικανών πολιτών που είναι πιθανοί τρομοκράτες που παρουσιάζουν κίνδυνο για το ιπτάμενο κοινό. Δεν χρειάζεται να είσαι πολύ έξυπνος για να καταλάβεις ότι αυτό δεν μπορεί να είναι αλήθεια. Αξιόπιστες αναφορές υποδηλώνουν ότι ο κατάλογος περιέχει περισσότερα από ένα εκατομμύριο ονόματα – αντί για τον αριθμό των τρομοκρατών στις ΗΠΑ, οι οποίοι πιθανώς αριθμούν μεταξύ τριών και πέντε κάθε μέρα, και όλοι κατοικούν στον Λευκό Οίκο.

Οι ΗΠΑ έχουν εκφοβίσει πολλές χώρες ώστε να αρνηθούν να φιλοξενήσουν ιστοσελίδες που είναι πολιτικά απαράδεκτες για την αμερικανική ιδεολογία ή που αποκαλύπτουν ενοχλητικές πληροφορίες. Εκφοβίστηκε εταιρείες σε όλα τα δυτικά έθνη να αρνηθούν τους μηχανισμούς πληρωμής που χρηματοδοτούν αυτούς τους ιστότοπους και πίεσε χρηματοπιστωτικές εταιρείες όπως η PayPal, η VISA και η Mastercard να αρνηθούν να διεκπεραιώσουν πληρωμές.

 

Οι Αμερικανοί παρενόχλησαν την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ζητώντας από την εφημερίδα Guardian να καταστρέψει όλους τους σκληρούς δίσκους της που περιείχαν πληροφορίες που διέρρευσε ο Έντουαρντ Σνόουντεν και εξέφρασαν ανοιχτές πολιτικές και στρατιωτικές απειλές σε όλα τα έθνη που πιθανόν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να του χορηγήσουν άσυλο. Σε μια σχεδόν σουρεαλιστική επίδειξη επιθετικής βλακείας, έγκυρες πηγές τεκμηρίωσαν ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κέρι απείλησε τα έθνη της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής ότι εάν κάποιο από αυτά χορηγούσε άσυλο στον Σνόουντεν, τα ομοσπονδιακά δικαστήρια των ΗΠΑ θα απήγγειλαν κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών κατά της χώρας αυτής. προξενικοί αξιωματούχοι στις ΗΠΑ και περαιτέρω ότι όλες οι παραδόσεις πετρελαίου στη χώρα τους θα σταματήσουν. Εκφοβίζει την αυστριακή κυβέρνηση να αναγκάσει την επείγουσα προσγείωση ενός διπλωματικού αεροσκάφους στο οποίο πίστευε ότι ο Σνόουντεν ήταν επιβάτης, κατά κατάφωρη παραβίαση όλου του διεθνούς δικαίου. Τον Μάρτιο του 2015, ο Glenn Greenwald έγραψε για το συνεχιζόμενο έπος του Έντουαρντ Σνόουντεν, αναφέροντας ότι εκείνη την εποχή ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας ρωτήθηκε δημόσια γιατί η Γερμανία δεν επέτρεψε στον Σνόουντεν (τον οποίο αγαπούν πολύ στη Γερμανία για την αποκάλυψη της εκτεταμένης κατασκοπείας της NSA στη χώρα τους) για να λάβουν πολιτικό άσυλο στη Γερμανία. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η πράξη χορήγησης ασύλου θα αναιρούσε αυτόματα το καθεστώς του Σνόουντεν ως φυγόδικου από τη δικαιοσύνη των ΗΠΑ, αφήνοντάς τον ασφαλή. Αλλά ο αντικαγκελάριος απάντησε ότι οι ΗΠΑ είχαν απειλήσει τη Γερμανία με διάφορα αντίποινα εάν τολμούσαν να κάνουν κάτι τέτοιο. Η Γερμανία έκανε πίσω. Οι ΗΠΑ το έχουν κάνει πολλές φορές, κυρίως σε έθνη που θεωρούνται φίλοι.

Βιομηχανία ξυλείας του Καναδά

Υπάρχει μια άλλη, και μάλλον πιο ανησυχητική, κατηγορία εκφοβισμού στις ΗΠΑ, η οποία συνίσταται στην εσκεμμένη επίθεση σε εταιρείες ενός έθνους για να τιμωρήσει την κυβέρνησή τους επειδή αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις αμερικανικές αποικιακές απαιτήσεις για σχεδόν οποιοδήποτε θέμα. Έχουμε διαβάσει για την οικονομική καταστροφή της βιομηχανίας ξυλείας από μαλακό ξύλο του Καναδά, την οποία προκάλεσε ο μηχανικός των ΗΠΑ, όπου το πραγματικό ζήτημα ήταν οι κρατικές χρεώσεις για τα δικαιώματα ξυλείας. Όταν προσφέρει δικαιώματα συγκομιδής ξυλείας σε μια περιοχή του δάσους, η κυβέρνηση των ΗΠΑ διοργανώνει μια δημοπρασία όπου οι εταιρείες ξυλείας υποβάλλουν προσφορές για αυτά τα δικαιώματα. Ο Καναδάς ακολουθεί διαφορετικό μοτίβο και επιβάλλει μια ανεξάρτητη πάγια χρέωση. Εξαιτίας αυτού, οι χρεώσεις στις ΗΠΑ είναι υψηλότερες από αυτές στον Καναδά, αυξάνοντας το κόστος ξυλείας στις ΗΠΑ και καθιστώντας τη βιομηχανία ξυλείας των ΗΠΑ λιγότερο ανταγωνιστική. Όταν οι ΗΠΑ απέτυχαν στις προσπάθειές τους να αναγκάσουν τον Καναδά να υιοθετήσει το αμερικανικό σύστημα δημοπρασιών, οι Αμερικανοί επέβαλαν αυθαίρετα τους τεράστιους και παράνομους «εισαγωγικούς δασμούς» στις καναδικές εταιρείες ξυλείας, τιμωρώντας στην πραγματικότητα τις εταιρείες για την άρνηση της κυβέρνησής τους να συμμορφωθούν με τις αμερικανικές πολιτικές απαιτήσεις . Επιπλέον, οι δασμοί καταβλήθηκαν όχι στην κυβέρνηση των ΗΠΑ αλλά στις αμερικανικές εταιρείες ξυλείας, στην πραγματικότητα και στην πραγματικότητα για να τους «αποζημιώσουν » για την απώλεια κερδών τους που «προκάλεσε» ο Καναδάς με διαφορετικό σύστημα τελών ξυλείας. Φυσικά, όλες αυτές οι ενέργειες ήταν παράνομες, όπως καθορίστηκε από τον ΠΟΕ και άλλους εμπορικούς οργανισμούς, και ο ΠΟΕ αποφάσισε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να επιστρέψουν στον Καναδά περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε τέλη. Αλλά οι Αμερικανοί αρνήθηκαν, δηλώνοντας ότι θα «διαπραγματευθούν» την επιστροφή χρημάτων με τον Καναδά. Οι Αμερικανοί απλώς αγνοούν κάθε νόμο που αποδεικνύεται άβολος.

Βορειοδυτικό πέρασμα του Καναδά

Το Βορειοδυτικό Πέρασμα είναι μια θαλάσσια διαδρομή μέσω του Αρκτικού Ωκεανού που συνδέει τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό κατά μήκος της βόρειας ακτής του Καναδά μέσω εσωτερικών πλωτών οδών μεταξύ των καναδικών νησιών της Αρκτικής. Η διέλευση μέσω αυτού του περάσματος θα μπορούσε να εξοικονομήσει χιλιάδες μίλια ταξιδιού για πλοία που είναι πολύ μεγάλα για να περάσουν από τη Διώρυγα του Παναμά και πρέπει να ταξιδέψουν γύρω από το νότιο άκρο της Νότιας Αμερικής. Η καναδική κυβέρνηση και όλα τα άλλα έθνη θεωρούσαν πάντα αυτό το πέρασμα και τις πλωτές οδούς και τα νησιά του ως μέρος των εσωτερικών υδάτων του Καναδά, αλλά οι ΗΠΑ αρνήθηκαν πρόσφατα να δεχτούν τη θέση του Καναδά, ισχυριζόμενοι ότι το πέρασμα είναι διεθνής πλωτή οδός. Πριν από μερικά χρόνια, ο Καναδάς ήταν εξοργισμένος όταν ανακάλυψε ότι οι ΗΠΑ είχαν στείλει τα πυρηνικά υποβρύχια τους στα βόρεια ύδατα του Καναδά, ακόμη και με τόλμη να δημοσιεύσει φωτογραφίες του USS Charlotte που εμφανίστηκαν στον Βόρειο Πόλο. Η αμερικανική εκδοχή των γεγονότων είναι ότι οι ισχυρισμοί του Καναδά μπορούν να αγνοηθούν, εκτός εάν ο Καναδάς είναι έτοιμος να επενδύσει πολλά για να υπερασπιστεί τα ύδατά του με στρατιωτικό υλικό. Εάν χρειάζεστε μετάφραση, αυτό σημαίνει ότι « Τα πολεμικά μας πλοία θα συνεχίσουν να παραβιάζουν το έδαφος και την κυριαρχία σας κατά βούληση, εκτός εάν και έως ότου καταφέρετε να δημιουργήσετε μια στρατιωτική υποδομή αρκετά ισχυρή για να μας σταματήσει». Με φίλους σαν κι αυτόν, ο Καναδάς δεν χρειάζεται εχθρούς.

Μάρκετινγκ ρυζιού, αμερικανικού στυλ

 

Κάποτε είδα μέρος μιας συμφωνίας που παρουσίασε στην Ιαπωνία η κυβέρνηση των ΗΠΑ για την αγορά 100.000 τόνων αμερικανικού ρυζιού. Από μόνο του, αυτό μπορεί να μην είναι ασυνήθιστο, αλλά η σύμβαση περιείχε μια διάταξη που απαγόρευε στην Ιαπωνία να επαναπουλήσει αυτό το ρύζι στην ελεύθερη αγορά. Δεν χρειαζόσουν πολλή φαντασία για να συνδέσεις τις τελείες. Στους Ιάπωνες δεν αρέσει το αμερικάνικο ρύζι. Δεν τους ενδιαφέρει η μυρωδιά και δεν τους αρέσει η γεύση. Δεν θα το αγοράσουν και δεν θα το φάνε. Σε μια προηγούμενη περίπτωση, οι ΗΠΑ εκφοβίζουν την Ιαπωνία να αγοράσει παρόμοια ποσότητα αμερικανικού ρυζιού και, καθώς δεν είχε αξία για τους Ιάπωνες, απλώς το πούλησαν αθόρυβα στις παγκόσμιες αγορές – ανταγωνιζόμενοι ουσιαστικά τις ΗΠΑ για το δικό τους προϊόν. Αυτή τη φορά οι Αμερικανοί ήταν λίγο πιο έξυπνοι, εισάγοντας την απαγόρευση της μεταπώλησης. Εφόσον οι Ιάπωνες δεν το έτρωγαν, θα μπορούσαν να το πετάξουν στον ωκεανό ή να το ταΐσουν στα γουρούνια, αλλά οι Αμερικανοί θα είχαν την πώληση. Το μάρκετινγκ με κρατική χορηγία στα καλύτερά του.

Έχω δει κυριολεκτικά εκατοντάδες παραδείγματα εμπορικού εκφοβισμού στις ΗΠΑ που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του φάσματος της ανθρώπινης ύπαρξης, πολλά από τα οποία περιλαμβάνουν μάρκετινγκ αμερικανικού τύπου, αλλά τα περισσότερα από τα οποία αποτυγχάνουν να φτάσουν στα μάτια και τα αυτιά των μέσων ενημέρωσης. Το ρύζι είναι στην πραγματικότητα ένα μικρό στοιχείο σε σύγκριση με τα περισσότερα. Οι ΗΠΑ έχουν εκφοβίσει την Ιαπωνία σε οτιδήποτε, από τις αγορές αεροσκαφών έως τις τραπεζικές εργασίες – και όχι μόνο την Ιαπωνία. οι ΗΠΑ εκφοβίζουν κάθε έθνος. Χωρίς αυτές τις γκάνγκστερ τακτικές, οι αμερικανικές εξαγωγές θα μπορούσαν κάλλιστα να πέσουν στο μηδέν.

Στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στην Οκινάουα

Η Ιαπωνία δέχτηκε 50 στρατιωτικές βάσεις και περίπου 50.000 Αμερικανούς στρατιώτες στην Οκινάουα, οι οποίες αποτελούν σταθερή πηγή τριβών για δεκαετίες. Η Οκινάουα έχει απειλήσει να αποσχιστεί περισσότερες από μία φορές, λόγω της καταστροφής στα νησιά. Οι κάτοικοι αγανακτούν επίσης βαθύτατα για το υψηλό ποσοστό εγκληματικότητας των αμερικανικών στρατευμάτων και την ασυλία τους στους τοπικούς νόμους. Περισσότεροι από ένας Ιάπωνας Πρωθυπουργός ανέβηκε στην εξουσία με την υπόσχεση να μετριάσει την κατάσταση και να απομακρύνει ορισμένες από τις βάσεις των ΗΠΑ, αλλά σε κάθε περίπτωση, ανακάλυψε ότι είχε απομακρυνθεί αθόρυβα από την εξουσία λίγο αργότερα. Ο εκφοβισμός στα καλύτερά του, με ελάχιστη προφανή ανησυχία για τη «δημοκρατία » ή τη βούληση του λαού.

Η ιαπωνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια πικρά παράπονα από τους κατοίκους για την καταστροφική επίδραση αυτών των βάσεων στο περιβάλλον και τον τρόπο ζωής τους. Τα προβλήματα περιελάμβαναν την ακραία ηχορύπανση, τη μόλυνση, τις τεράστιες περιοχές γεμάτες με μη εκραγμένα πυρομαχικά από χρόνια πρακτικής πυροβολικού με πραγματικά πυρά και τις πολλές καταγγελίες για βιασμούς και δολοφονίες από Αμερικανούς στρατιώτες. Τα προβλήματα επιδεινώνονται από τη βασική συμφωνία που καθιστά τους Αμερικανούς απρόσβλητους στους τοπικούς νόμους, πράγμα που σημαίνει ότι δεν λαμβάνεται σχεδόν ποτέ αποτελεσματική αστυνομική δράση και ότι οι αξιωματούχοι της Οκινάουα δεν έχουν περισσότερη εξουσία να επηρεάσουν αυτά τα θέματα από την ίδια την ιαπωνική κυβέρνηση.

Μπορώ να σου κάνω μήνυση, αλλά εσύ δεν μπορείς να μου κάνεις μήνυση

Τη στιγμή της σύνταξης της γραφής, η Ευρωπαϊκή Ένωση διαπραγματευόταν μια συμφωνία με τις ΗΠΑ σχετικά με την παρακολούθηση της NSA, εν μέρει για την παύση της κατασκοπείας αλλά εν μέρει για τη συμμόρφωση των ΗΠΑ με τη νομοθεσία της ΕΕ και τη δυνατότητα έννομης προστασίας στα δικαστήρια των ΗΠΑ για τους Ευρωπαίους των οποίων τα δικαιώματα ενδέχεται να έχουν παραβιαστεί. Η Βίβιαν Ρέντινγκ, η Επίτροπος Δικαιοσύνης και Δικαιωμάτων της ΕΕ τόνισε ότι οι παραχωρήσεις των ΗΠΑ για ένδικα μέσα ήταν κεντρικές για τα αιτήματα των Βρυξελλών, επειδή οι Αμερικανοί μπορούν να προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια εάν αισθάνονται ότι παραβιάζονται τα δικαιώματά τους, αλλά οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να το κάνουν αυτό στην Αμερική. « Επί δύο χρόνια ζήτησα αμοιβαιότητα », είπε ο Ρέντινγκ. « Δεν μπορούσα να το καταλάβω. Χρειάζεται αλλαγή της νομοθεσίας των ΗΠΑ και η διοίκηση πάντα μου έλεγε ότι δεν μπορούσαν να το περάσουν. Οι ΗΠΑ έχουν εκφοβίσει όλα τα ευρωπαϊκά έθνη για να επιτρέψουν στους Αμερικανούς πολίτες να χρησιμοποιούν τα ευρωπαϊκά δικαστήρια για ένδικα μέσα κατά ευρωπαϊκών εταιρειών ή κυβερνήσεων, αλλά αρνήθηκαν σταθερά να παραχωρήσουν στους ευρωπαίους πολίτες το δικαίωμα να μηνύσουν αμερικανικές εταιρείες ή την κυβέρνηση των ΗΠΑ στην Αμερική. Για άλλη μια φορά, όπως τόσο ξεκάθαρα δήλωσε ο Πρόεδρος Ομπάμα, « Εφόσον ο αγωνιστικός χώρος είναι ίσος, η Αμερική θα κερδίζει πάντα. "

Λογιστικά Πρότυπα και Διαδικασίες

Η Κίνα είχε μια μακροχρόνια διαμάχη με τις ΗΠΑ σχετικά με την πρόσβαση σε έγγραφα ελέγχου, όπου οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ προσπαθούσαν να εξάγουν βίαια τα λογιστικά πρότυπα και τους κανονισμούς τους παγκοσμίως, η θερμοκρασία κλιμακώθηκε σημαντικά στις αρχές του 2014 όταν ένας αμερικανός δικαστής αποφάσισε ότι τα κινεζικά τμήματα Οι Τέσσερις Μεγάλες Λογιστικές Εταιρείες θα πρέπει να ανασταλούν από την άσκηση του επαγγέλματος στις Ηνωμένες Πολιτείες, ως τιμωρία για την έλλειψη συνεργασίας. Ουσιαστικά, ο δικαστής εκφοβίζει τις κινεζικές λογιστικές εταιρείες ως προς τη συμμόρφωσή τους απειλώντας να αφαιρέσει την ικανότητά τους να υπογράφουν τις εκθέσεις ελέγχου των ΗΠΑ, εξαλείφοντας έτσι την αξία τους για τους πελάτες τους και επιβάλλοντας δυνητικά καταστροφικές απώλειες εισοδήματος, με την πρόσθετη πίεση να προκαλεί σοβαρές δυσκολίες πελάτες.

Είναι αλήθεια ότι αρκετές κινεζικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ έχουν εμπλακεί σε λογιστικά σκάνδαλα και δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε την SEC ότι θέλει να διαγράψει προβληματικές εταιρείες, αλλά τα έθνη μπορεί να έχουν ευρέως αποκλίνοντες νόμους και λογιστικούς κανονισμούς που απαιτούν διπλωματικές και όχι νομικές λύσεις. Αυτό που είναι τυπικό σε μια χώρα μπορεί να είναι απαράδεκτο σε μια άλλη και, ενώ οι Αμερικανοί είναι οι ηγέτες στις φωνητικές διαμαρτυρίες για τη διαφάνεια και τη διαφάνεια όταν τους αρέσει, είναι επίσης οι ηγέτες στην επίκληση ζητημάτων ιδιωτικότητας ή εθνικής ασφάλειας στον περιορισμό ακριβώς αυτής της διαφάνειας. γίνεται άβολο. Είναι απολύτως αλήθεια ότι αν η Κίνα απαιτούσε αυτά τα έγγραφα των οποίων η κυκλοφορία ήταν παράνομη στις ΗΠΑ, οι Αμερικανοί θα έλεγαν στην Κίνα να πετάξει χαρταετό. Ειδικότερα, με αυτήν τη λογιστική διαμάχη είναι η ζήτηση των SEC για έγγραφα εργασίας που είναι εμπιστευτικά σύμφωνα με την κινεζική νομοθεσία, και δικαιολογημένα. Οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτά τα έγγραφα εργασίας περιλαμβάνουν περισσότερο από υποστηρικτικούς καταλόγους αριθμών. Η πλήρης πρόσβαση σε αυτό το περιεχόμενο θα μπορούσε να είναι πρακτικά ανεκτίμητη για έναν ανταγωνιστή και, παρά τις υποκριτικές διαμαρτυρίες, αυτό το βιβλίο περιέχει άφθονες αποδείξεις ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν κράτησε ποτέ τον εαυτό της πάνω από τόσο φτηνά κόλπα για να βοηθήσει την εμπορική επιτυχία των μεγάλων εταιρειών της. Η SEC δεν αποκάλυψε τα ονόματα των εταιρειών στις οποίες είχε συμφέρον, αλλά δικαστικά έγγραφα αποκάλυψαν τη φύση των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων, οι οποίες, για παράδειγμα, περιλάμβαναν έναν Κινέζο κατασκευαστή ηλιακών πάνελ. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει κρύψει την πρόθεσή της να μην παραχωρήσει ποτέ την υπεροχή των ηλιακών κυψελών στην Κίνα και η πρόσβαση σε όλο το φάσμα των εγγράφων εργασιών ελέγχου από Κινέζους κατασκευαστές θα ήταν ανεκτίμητη για μια αμερικανική εταιρεία.

Ο Paul Gillis , ένας ακόμη αμερόληπτος Αμερικανός Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, έγραψε: « Τελικά, ο μόνος τρόπος για να διευθετηθεί αυτό είναι εάν η Κίνα συμφωνήσει ότι οι εταιρείες που είναι εισηγμένες στις ΗΠΑ υπόκεινται σε όλους τους νόμους περί κινητών αξιών των ΗΠΑ» . Ίσως, αλλά το ερώτημα δεν αφορά τις εταιρείες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ που υπόκεινται σε όλους τους νόμους των ΗΠΑ, αλλά ότι οι ΗΠΑ επιβάλλουν τα πρότυπά τους σε άλλα έθνη χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τη θέση τους . Και πρέπει να ειπωθεί ότι αυτή η διαδικασία πρέπει να λειτουργεί αντίστροφα. όλες οι αμερικανικές εταιρείες που είναι εισηγμένες ή δραστηριοποιούνται στην Κίνα πρέπει να υπόκεινται σε όλη την κινεζική νομοθεσία, αλλά δυστυχώς συχνά αρνούνται, επικαλούμενη την κύρια υποχρέωσή τους έναντι της αμερικανικής νομοθεσίας. Ο Gillis πρόσθεσε, «Για εκείνες τις εταιρείες που είναι πολύ ευαίσθητες γι' αυτό, όπως ορισμένες μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις, η Κίνα θα πρέπει να αποσύρει τις εισαγωγές τους στις ΗΠΑ» . Σε αυτή την περίπτωση, συμφωνώ. Οι κινεζικές εταιρείες θα πρέπει να αντισταθούν στον πειρασμό να εισαχθούν σε χρηματιστήρια των ΗΠΑ, εφόσον η Imperial Obeisance είναι μέρος της προμήθειας εισαγωγής. Δεν υπάρχει κανένα πλεονέκτημα για την Κίνα να εκφοβιστεί σε αποικισμό. Γιατί να πας εκεί που δεν σε θέλουν;

Κιεζική Πρεσβεία στο Βελιγράδι

Όταν ο Πρόεδρος Ρίγκαν ξεκίνησε τη βομβαρδιστική του επιδρομή το 1986 στη Λιβύη, η Γαλλία αρνήθηκε τη χρήση του εναέριου χώρου της σε κάτι που ήταν ξεκάθαρα αδικαιολόγητη επιθετικότητα και ανάγκασε τους Αμερικανούς να ακολουθήσουν μια πολύ μεγαλύτερη διαδρομή από αεροδρόμια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όταν τα αμερικανικά αεροπλάνα έφτασαν στη Λιβύη, έβαλαν βόμβες τόσο κοντά στη Γαλλική Πρεσβεία που το κτίριο υπέστη ζημιές, όλα τα παράθυρα έσκασαν και όλες οι επικοινωνίες απενεργοποιήθηκαν. Μία φιλική υπενθύμιση. Οι ΗΠΑ έκαναν το ίδιο με την κινεζική πρεσβεία στο Βελιγράδι ως τιμωρία για την έλλειψη ενθουσιασμού για την καταστροφή της Γιουγκοσλαβίας.

Πληροφορίες επιβατών αεροπορικής εταιρείας

Στην προσπάθειά τους να κατέχουν και να ελέγχουν όλες τις πληροφορίες για κάθε ζωντανό άνθρωπο στη γη, και με το πρόσχημα της αναζήτησης τρομοκρατών, οι ΗΠΑ απαίτησαν από όλα τα ευρωπαϊκά έθνη να παράσχουν δεδομένα για τους επιβάτες σε πτήσεις που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – κάτι που ήταν ενάντια σε όλους τους Ευρωπαίους και ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ. Μετά από μια δεκαετία εκφοβισμού και αρνήσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση τελικά υποχώρησε και ψήφισε νέους νόμους για να επιτρέψει αυτή την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής των πολιτών της. Οι ΗΠΑ λαμβάνουν πλέον 19 πληροφορίες για κάθε επιβάτη, όπως όνομα, υπηκοότητα, διαβατήριο, στοιχεία επικοινωνίας, στοιχεία πληρωμής, αριθμούς πιστωτικών καρτών, ταξιδιωτικό γραφείο, πληροφορίες διαδρομής και αποσκευών, και μπορούν να τις διατηρήσουν για έως και 15 χρόνια.

Και υπάρχουν περισσότερα. Οποιαδήποτε πτήση αεροπορικής εταιρείας που περνά πάνω από – ή κοντά – από τις ΗΠΑ, ακόμη και αν δεν προορίζεται για την Αμερική, πρέπει να παραδώσει τον ίδιο όγκο πληροφοριών για κάθε επιβάτη ή να αρνηθεί τη διέλευση από τον ελεγχόμενο από τις ΗΠΑ εναέριο χώρο. Είναι επίσης βέβαιο ότι οι συμμορφούμενες χώρες όπως ο Καναδάς και η Αυστραλία παρέχουν ήδη αυτές τις πληροφορίες εν αγνοία των πολιτών τους. Οι ΗΠΑ βρίσκονται στη διαδικασία εδραίωσης μιας βάσης δεδομένων που περιέχει όλα τα στοιχεία όλων των επιβατών που πετούν καθημερινά σε κάθε αεροπορική εταιρεία στον κόσμο – και συντονίζονται με όλα τα δεδομένα που συλλέγονται διαφορετικά από την NSA, τη CIA, την Google, το Facebook, το Twitter, τη Microsoft και τα κινητά τηλέφωνα και άλλα.

Ακόμη χειρότερα για ορισμένα έθνη με δουλοπρεπείς δεξιές κυβερνήσεις όπως ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ θα έχουν την εξουσία να καθορίσουν και το καθεστώς των αμιγώς εγχώριων επιβατών. Αυτή η παραβίαση της κυριαρχίας τους δίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες άνευ προηγουμένου εξουσία σχετικά με το ποιος μπορεί να επιβιβαστεί σε αεροπλάνα, μέσω ενός προγράμματος που ποτέ δεν συζητήθηκε, πολύ λιγότερο εγκρίθηκε, από τις κυβερνήσεις του Καναδά ή του Ηνωμένου Βασιλείου και το οποίο μεταβιβάζει την εξουσία ελέγχου επιβατών από εγχώριες αεροπορικές εταιρείες απευθείας σε το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. Οι καναδικές αεροπορικές εταιρείες έλεγχαν ήδη τα δηλωτικά πτήσης τους με βάση τη λίστα απαγόρευσης πτήσεων των ΗΠΑ, αλλά τώρα μεταφέρουν όλα τα προσωπικά στοιχεία των ταξιδιωτών στην Εσωτερική Ασφάλεια των ΗΠΑ 72 ώρες πριν από την απογείωση. Ο κατάλογος απαγόρευσης πτήσεων καταρτίζεται από το FBI και περιέχει τα ονόματα άγνωστων εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που η αμερικανική κυβέρνηση λέει ότι πρέπει να αρνηθούν τα προνόμια πτήσης, σχεδόν σε καμία περίπτωση λόγω ανησυχιών για τρομοκρατία. Οι ΗΠΑ αρνούνται να αποκαλύψουν είτε τα ονόματα είτε τους λόγους συμπερίληψης σε αυτόν τον κατάλογο, όπως πάντα υποστηρίζουν λόγους « εθνικής ασφάλειας ». Ο κίνδυνος τώρα είναι ότι άγνωστα άτομα στο DHS ή σε άλλα πρακτορεία των ΗΠΑ μπορούν να βάλουν κακόβουλα στη λίστα τους οποιονδήποτε από οποιαδήποτε χώρα και να εμποδίσουν αυτό το άτομο να επιβιβαστεί ξανά σε αεροπορική εταιρεία, ακόμη και να πετάξει εντός ή να φύγει από τη χώρα του. Στην πράξη, έχει αποδειχθεί σχεδόν αδύνατο να αφαιρεθεί το όνομα κάποιου από αυτήν τη λίστα ακόμη και σε περιπτώσεις απλού λάθους.

Συνθήκη Έκδοσης ΗΠΑ-ΗΒ

Οι διαδηλωτές συμπλήρωσαν πέντε χρόνια από τη σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ, του ιδρυτή του WikiLeaks, τον περασμένο μήνα έξω από τη φυλακή Belmarsh στο Λονδίνο. Credit… David Cliff/Associated Press Πηγή

Στο πρόσφατο παρελθόν, το Ηνωμένο Βασίλειο δέχτηκε εκφοβισμό από τους Αμερικανούς για την εκτέλεση μιας συνθήκης έκδοσης στην οποία συμφώνησε να εκδώσει οποιονδήποτε από τη χώρα αυτή απλώς κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, χωρίς στοιχεία ή τεκμηρίωση απαραίτητα, μια συμφωνία που είχε άμεσο αποτέλεσμα επέκτασης της νομικής δικαιοδοσίας των ΗΠΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, η έκδοση προς την αντίστροφη κατεύθυνση ήταν πολύ πιο περίπλοκη, απαιτώντας τεκμηριωμένα στοιχεία εγκλημάτων. Φαίνεται ότι οι Αμερικανοί δικηγόροι συνέταξαν τη συμφωνία και απλώς ανάγκασαν τα κανίς τους στο Ηνωμένο Βασίλειο να την υπογράψουν. Το ΗΒ βιώνει τώρα βαθιές τύψεις για τη συνθήκη και θέλει να απαρνηθεί. οι ΗΠΑ αντιτίθενται. Αυτό θα περιλαμβάνει όλο και περισσότερο όλα τα έθνη, με ή χωρίς συμφωνίες έκδοσης που σε κάθε περίπτωση αγνοούνται όλο και περισσότερο. Δεν είναι παρήγορο το γεγονός ότι ο Ρίτσαρντ Ντάουνινγκ του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ προειδοποίησε πρόσφατα ότι τα επιθυμητά άτομα (υποστηρίχθηκε ότι «διεθνείς εγκληματίες στον κυβερνοχώρο») γίνονται πιο δύσκολο να αρπάξουν, υποστηρίζοντας ότι « οι δυσκολίες έκδοσης και η συλλογή αποδεικτικών στοιχείων αποτελούν εμπόδια » για να τους σταματήσουν, « ιδιαίτερα σε λιγότερο τεχνικά προηγμένες χώρες ». Αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ σύντομα θα αγνοήσουν ανοιχτά όλο το διεθνές κράτος δικαίου και απλώς θα στείλουν πράκτορες για να απαγάγουν και να εξάγουν κρυφά οποιονδήποτε σε οποιοδήποτε έθνος. Όλα τα σημάδια δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση και οι ΗΠΑ δεν έχουν τη φήμη ότι υποχωρούν από τέτοιες πολιτικές μόλις εφαρμοστούν.

Αν δεν είσαι μαζί μας, είσαι εναντίον μας

Όταν οι ΗΠΑ δεν συμπαθούν κάποιον, δεν επιτρέπεται να τον συμπαθήσετε. Όταν οι ΗΠΑ έβαλαν το Ιράν στη λίστα τους με τις χώρες που προορίζονται για « αλλαγή καθεστώτος » , κανείς δεν επιτρεπόταν να συναλλάσσεται με το Ιράν. Κανείς. Οι αμερικανικές εταιρείες και οι πολίτες φυσικά θα τιμωρούνταν με πρόστιμα και φυλάκιση, καθώς ήταν εύκολα προσβάσιμοι. Οι αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται εκτός των ΗΠΑ υπόκεινται στους ίδιους περιορισμούς. Αλλά οι ΗΠΑ εκφοβίζουν επίσης ευρωπαϊκά έθνη και εταιρείες για να αποφύγουν το Ιράν, απειλώντας να κατασχέσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στις ΗΠΑ και να υποβάλουν ποινικές διώξεις κατά των θυγατρικών τους στις ΗΠΑ ή να εμποδίσουν την πρόσβαση στην αγορά των ΗΠΑ για τα προϊόντα τους. Με την Κίνα, οι ΗΠΑ έκαναν ένα επιπλέον βήμα και απείλησαν να κλείσουν όλες τις κινεζικές τράπεζες που λειτουργούν στις ΗΠΑ και να αρνηθούν την πρόσβαση σε οποιοδήποτε μέρος του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, εάν η Κίνα συνέχιζε να αγοράζει πετρέλαιο από το Ιράν. Φυσικά, όλες αυτές οι ενέργειες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, αλλά οι νομοθέτες των ΗΠΑ έδωσαν στους εαυτούς τους την άδεια να το κάνουν.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν επίσης « κυρώσεις » εναντίον πολλών ενεργειακών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης μιας κινεζικής εταιρείας, για την πώληση προϊόντων διύλισης πετρελαίου στο Ιράν και άσκησαν ποινική δίωξη κατά της κινεζικής εταιρείας ZTE για πώληση τηλεπικοινωνιακού υλικού στο Ιράν. Ακόμη περισσότερο, αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ εκφοβίστηκαν μια αμερικανική δικηγορική εταιρεία επειδή υπερασπίστηκε τη ZTE στο δικαστήριο των ΗΠΑ, ισχυριζόμενοι ότι η αμερικανική εταιρεία εκτιμούσε τα χρήματα περισσότερο από τις « νόμιμες ανησυχίες της αμερικανικής κυβέρνησης για την ασφάλεια » και ζήτησαν από τη δικηγορική εταιρεία να αποχωρήσει από την ZTE ως πελάτη, αποχωρώντας με μια θέση όπου βιαστές, δολοφόνοι, ληστές τραπεζών, ακόμη και τραπεζίτες και πολιτικοί των ΗΠΑ έχουν δικαίωμα νομικής εκπροσώπησης όταν κατηγορούνται για αδίκημα , αλλά οι κινεζικές εταιρείες δεν έχουν τέτοιο δικαίωμα. Φυσικά, οι ΗΠΑ δεν έχουν άμεση δικαιοδοσία επί των κινεζικών εταιρειών, αλλά θα εκμεταλλευτούν κάθε πιθανή αδυναμία για να εκφοβίσουν τις εταιρείες να υποταχθούν. Και στην πράξη, όσο πιο σοβαρά παραβιάζει η αμερικανική κυβέρνηση τα νόμιμα δικαιώματα ξένων εταιρειών ή κυβερνήσεων, τόσο πιο έντονη είναι η πίεση που θα ασκήσουν στους δικηγόρους να απέχουν από την υπεράσπιση αυτών των υποθέσεων. Και, όπως φαίνεται, τόσο πιο έντονες είναι οι πιέσεις στους δικαστές και τα δικαστήρια να αρνηθούν να εκδικάσουν τις υποθέσεις. Μπορούμε να αναλογιστούμε τη ληστεία χρυσού της Citibank στην Κίνα και τις συντονισμένες προσπάθειες του Λευκού Οίκου, του Υπουργείου Οικονομικών, της FED των ΗΠΑ και των δικαστηρίων, για να διασφαλίσουν ότι η Citibank δεν θα κληθεί ποτέ να λογοδοτήσει για τα εγκλήματά της. Αυτή είναι η ίδια ιδιότητα του φασιστικού φόβου που υπήρχε κατά την εποχή του Μακάρθι, με ένα ανήμπορο κοινό να υπόκειται στην ανομία, τον εκφοβισμό και τον εκβιασμό.

Οι Αμερικανοί είναι διαβόητοι για τη συγκέντρωση της υποστήριξης των συμμάχων στις συνεχείς μικροπολιτικές διαμάχες τους με άλλα έθνη και επίσης για την υποστήριξη των προσπαθειών εκφοβισμού τους εναντίον άλλων εθνών. Από τον φόβο ότι η Κίνα καταλάμβανε τον κόσμο των επικοινωνιών και της υποδομής του Διαδικτύου, η κυβέρνηση των ΗΠΑ, κυρίως μέσω του Gary Locke, ο οποίος ήταν υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ πριν σταλεί στην Κίνα ως Πρέσβης των ΗΠΑ, εκφοβίζει τις αμερικανικές εταιρείες Διαδικτύου και τους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου για να μην κάνουν καμία επιχείρηση με Huawei και ZTE. Η αμερικανική κυβέρνηση εκφοβίζει επίσης την Αυστραλία για να απορρίψει τη συμμετοχή της Huawei στη νέα υποδομή Διαδικτύου της χώρας και άσκησε ακραία πολιτική πίεση στη Νότια Κορέα για να αποφύγει τη Huawei. Οι ΗΠΑ εκφοβίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση με τον ίδιο τρόπο, απειλώντας με διάφορα αντίποινα εάν οι Ευρωπαίοι δεν υπακούσουν. Όταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ απαγόρευσε όλα τα προϊόντα της κινεζικής εταιρείας ηλεκτρονικών ειδών Huawei, η αυστραλιανή κυβέρνηση ανακοίνωσε ταυτόχρονα την απαγόρευση συμμετοχής της Huawei στο προτεινόμενο δίκτυο υψηλής ταχύτητας 36 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναλαμβάνοντας την ευθύνη να « προστατεύσει την ακεραιότητά της » από κινεζικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Η Αυστραλία ανέφερε σημαντική πολιτική πίεση των ΗΠΑ για τη λήψη αυτής της απόφασης, όπως και πολλά ευρωπαϊκά έθνη. Δεν σταματούν όμως εκεί. Όταν οι Αμερικανοί δεν μπορούν να ανταγωνιστούν την Κίνα, που σήμερα είναι σχεδόν πάντα, στρέφουν την προσοχή τους στο να βλάψουν μοχθηρά τη διεθνή θέση της Κίνας και τα εμπορικά προϊόντα σε οποιοδήποτε έθνος μπορούν να ασκήσουν διπλωματική ή στρατιωτική πίεση για να εκφοβίσουν την τοπική κυβέρνηση. Στην Ευρώπη το 2016, οι ΗΠΑ εκφοβίζουν τις τοπικές κυβερνήσεις και πλήρωσαν εργατικά συνδικάτα για να πραγματοποιήσουν μια διαμαρτυρία κατά της Κίνας, ελπίζοντας να διαδηλώσουν 5.000 άνθρωποι ενάντια στον κινεζικό χάλυβα απλώς και μόνο επειδή οι κινεζικές εταιρείες μπορούν να παράγουν με χαμηλότερο κόστος.

Έκαναν το ίδιο με τα ηλιακά (φωτοβολταϊκά) πάνελ, εκφοβίζοντας όλες τις αμερικανικές εταιρείες να απορρίψουν τα κινεζικά προϊόντα και επιβάλλοντας τιμωρητικούς δασμούς στις εισαγωγές, στη συνέχεια προχώρησαν σε εκφοβισμό των Ευρωπαίων να κάνουν το ίδιο, απειλώντας και πάλι με αντίποινα εάν οι Ευρωπαίοι δεν υπακούσουν. μια αξιολύπητη και νεανική προσπάθεια να βλάψει την παγκόσμια υπεροχή της Κίνας στην ηλιακή ενέργεια. Οι ΗΠΑ επέβαλαν τεράστιους και ασυνείδητους δασμούς σχεδόν 350% στα κινεζικά ηλιακά πάνελ, κατά σαφή παραβίαση όλων των διεθνών κανόνων, στη συνέχεια εκφοβίζουν την ΕΕ και άλλα δυτικά έθνη να κάνουν το ίδιο. Σχεδόν αναπόφευκτα οι Αμερικανοί θα προσπαθήσουν να εκφοβίσουν όλες τις δυτικές χώρες, καθώς και πολλές υπανάπτυκτες χώρες, να ξεκινήσουν παρόμοιους δασμούς, σε ξεκάθαρα σκόπιμες προσπάθειες να καταστρέψουν πλήρως βιομηχανίες σε άλλα έθνη που είναι πιο αποτελεσματικές από τις αμερικανικές επιχειρήσεις. Έκαναν το ίδιο για δεκαετίες προσπαθώντας να ελέγξουν τις εξαγωγές στην Κίνα οποιασδήποτε τεχνολογίας από οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο. Οι εξαγωγές στην Κίνα ακόμη και απλών μικροεπεξεργαστών Η/Υ είχαν απαγορευτεί για πολλά χρόνια. Τα προϊόντα ή τα υλικά δεν χρειάζεται να προορίζονται για στρατιωτική χρήση στην Κίνα, οι Αμερικανοί είναι απλώς αποφασισμένοι να κρατήσουν την Κίνα στο σκοτάδι υψηλής τεχνολογίας με κάθε δυνατό μέσο. Οι περιορισμοί των ΗΠΑ στις εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας προς την Κίνα είναι « αυστηροί και εκτενείς » και έχουν επιδεινώσει τις εμπορικές ανισορροπίες μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ. Επίσης, βλάπτουν τις εμπορικές σχέσεις της Κίνας με άλλα έθνη επειδή το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ασκεί σημαντική διπλωματική και ακόμη και στρατιωτική πίεση (ή απειλές) στους Ευρωπαίους και σε άλλα έθνη να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ.

Τον Δεκέμβριο του 2015, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ομπάμα επέπληξε δημοσίως τον Αυστραλό πρωθυπουργό Μάλκολμ Τέρνμπουλ για τη συμφωνία της κυβέρνησής του να μισθώσει σε κινεζική εταιρεία τη χρήση μέρους του αυστραλιανού λιμανιού του Ντάργουιν, χωρίς προηγουμένως να λάβει άδεια από την κυβέρνηση των ΗΠΑ! Τα μέσα ενημέρωσης της Αυστραλίας ήταν γεμάτα με αναφορές για τον Πρωθυπουργό της χώρας που επικρίθηκε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ομπάμα επειδή δεν είχε λάβει προηγούμενη άδεια από τον Αυτοκρατορικό Διδάσκαλο πριν συνεργαστεί με την Κίνα. Στη συνέχεια, στα τέλη του 2016, η κυβέρνηση της Αυστραλίας αποφάσισε ξαφνικά να μπλοκάρει την πώληση του μεγαλύτερου ενεργειακού δικτύου της χώρας σε μια ομάδα κινεζικών εταιρειών, μια κραυγαλέα κίνηση προστατευτισμού που σίγουρα θα έβλαπτε τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Μια κινεζική κοινοπραξία για να αγοράσει τον μεγαλύτερο ιδιοκτήτη γεωργικής γης της χώρας, την εταιρεία βοοειδών Kidman & Co. Αυτές οι ενέργειες δεν ήταν εντελώς έκπληξη, καθώς υπήρχε κόλαση να πληρωθεί ένα χρόνο νωρίτερα όταν η Αυστραλία παραχώρησε την κινεζική μίσθωση στο λιμάνι Darwin. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αυστραλία Τζον Μπέρι δήλωσε ότι «Οι ΗΠΑ σέβονται πλήρως τη διαδικασία και τις αποφάσεις για ξένες επενδύσεις που λαμβάνονται από την αυστραλιανή κυβέρνηση», ενώ ταυτόχρονα ενημέρωσε την ίδια αυστραλιανή κυβέρνηση ότι η διαδικασία λήψης αποφάσεων βασίστηκε αποκλειστικά στην προηγούμενη έγκριση των ΗΠΑ. Ο Μπέρι σημείωσε επίσης ότι η « εθνική ασφάλεια» πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψη σε περιπτώσεις άμεσων ξένων επενδύσεων, χωρίς να προσδιορίζει τους ακριβείς κινδύνους ασφάλειας για την Αυστραλία κατά την πώληση ενός αγροκτήματος βοοειδών. Ούτε μπήκε στον κόπο να δηλώσει ακριβώς πώς ή γιατί ήταν η καταραμένη υπόθεση των Αμερικανών αυτό που έκανε η Αυστραλία.

 

Ομοίως, στα μέσα του 2016, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ξαφνικά καθυστέρηση στην υπογραφή της σύμβασης για την έναρξη κατασκευής του έργου του πυρηνικού αντιδραστήρα Hinkley Point, η ανακοίνωση έγινε το απόγευμα ακριβώς πριν από την υπογραφή, με εκτεταμένες καταγγελίες Αμερικανών. πίεση για απομάκρυνση της Κίνας από το έργο στη φανταστική βάση της « εθνικής ασφάλειας » της Βρετανίας. Οι Αμερικανοί ήταν στενοχωρημένοι επειδή η προηγούμενη κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είχε κάνει σοβαρές προσπάθειες να ζητήσει κινεζικές επενδύσεις στη βρετανική οικονομία και, προς μεγάλη απογοήτευση του Λευκού Οίκου, συμφώνησε ταυτόχρονα να ενταχθεί στην Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων Υποδομής υπό την ηγεσία της Κίνας. Προς απογοήτευση των Αμερικανών, το πυρηνικό έργο τελικά εγκρίθηκε, αλλά είχαν τουλάχιστον την ικανοποίηση να αναστατώσουν την Κίνα και να ξέρουν ότι θα μπορούσαν να εκφοβίσουν τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου. Λίγο νωρίτερα, η ολλανδική εταιρεία Philips είχε συμφωνήσει να πουλήσει την επιχείρηση εξαρτημάτων φωτισμού σε μια κινεζική εταιρεία, αλλά οι Αμερικανοί άσκησαν τεράστια πολιτική πίεση για να εμποδίσουν την πώληση, επειδή η Philips είχε κάποιες δραστηριότητες Ε&Α και ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας σε μια αμερικανική εταιρεία, η οποία οι Αμερικανοί δεν ήθελαν να αποκτήσει η Κίνα. Η Philips θα μπορούσε πιθανότατα να είχε αποσύρει αυτές τις δραστηριότητες από τις ΗΠΑ και στη συνέχεια να προχωρήσει στην πώληση, αλλά οι ΗΠΑ θα είχαν αντιδράσει με δεκάδες άλλους τρόπους και θα είχαν κλείσει τα προϊόντα της Philips από την αγορά των ΗΠΑ. Τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και οι Κινέζοι εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια ενάντια σε αυτήν την κραυγαλέα πολιτική παρέμβαση που έχει ως μοναδικό σκοπό την αμερικανική αποφασιστικότητα να ελέγξει την πρόσβαση στην τεχνολογία από άλλες χώρες. Με άλλα λόγια, οι Αμερικανοί έχουν αναλάβει την εξουσία να πουν σε μια ολλανδική εταιρεία ότι δεν μπορεί να πουλάει τεχνολογία σε κινεζική εταιρεία, καταφεύγοντας σε απειλές εκφοβισμού ότι θα χάσει την πρόσβαση στην αμερικανική αγορά.

Όλες οι ιστορίες που ακούμε για τις ΗΠΑ που προωθούν το δίκαιο εμπόριο ή τους ίσους όρους ανταγωνισμού είναι παραμύθια για παιδιά. η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Κάθε φορά που οι Αμερικανοί μένουν πίσω σε κάποιον τομέα της τεχνολογίας, όπως κάνουν με αυξανόμενη συχνότητα, όχι μόνο εκφοβίζουν τις δικές τους εταιρείες για να αποφύγουν ανταγωνιστικά ξένα προϊόντα, αλλά θα ξεκινήσουν μια εκστρατεία για να εκφοβίσουν τον υπόλοιπο κόσμο να κάνει το ίδιο. Αυτή η διαδικασία συμβαίνει εξίσου συχνά για να αποτρέψει άλλα έθνη από το να αμφισβητήσουν την αμερικανική κυριαρχία σε οποιονδήποτε τομέα ή για να εμποδίσει άλλα έθνη να προχωρήσουν. Οι ΗΠΑ εκφοβίζουν όλα τα δυτικά έθνη να επιβάλλουν εξαιρετικά υψηλούς δασμούς στα κινεζικά ηλιακά πάνελ, όχι επειδή οι αμερικανικές εταιρείες ήταν ανταγωνιστικές, αλλά για να εμποδίσουν την Κίνα να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε έναν τομέα υψηλής τεχνολογίας. Συχνά συμβαίνει επίσης με μικρές πολιτικές διαμάχες όπου οι Αμερικανοί θα προσπαθήσουν να επιστρατεύσουν τη συνεργασία όλων των άλλων εθνών για να εκφοβίσουν και να τιμωρήσουν τη Βενεζουέλα ή το Περού για ανυπακοή στον αυτοκρατορικό κύριο. Χαρακτηριστικό της παθολογίας «Αν δεν είσαι μαζί μας, είσαι εναντίον μας» , κάθε έθνος που θέλει να είναι μέρος του αμερικανικού στρατοπέδου πρέπει να αποδεχτεί τα περισσότερα τμήματα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ που περιλαμβάνει ένα τεράστιο εμπορικό στοιχείο. Ο εκφοβισμός σε όλα τα άλλα έθνη για να αποδεχτούν τους σπόρους Frankenstein GM της Monsanto είναι μια άλλη παρόμοια κατηγορία.

Εξωεδαφικότητα

Ιαπωνικά στρατεύματα παρελαύνουν μέσα στη Γαλλική Παραχώρηση της Σαγκάης το 1937. Εικόνα από το Wikimedia Commons. Πηγή

 

Η έννοια της εξωεδαφικότητας, που επεκτείνει την εμβέλεια κάποιου πέρα ​​από τα δικά του σύνορα , είναι μια ειδικότητα των Αμερικανών, αφήνοντας μερικές φορές τον υπόλοιπο κόσμο να θαυμάζει την ικανότητά τους να αυταπατούν. Σε μια περίπτωση που πραγματικά κλονίζει τη φαντασία με το βάθος της αμερικανικής αλαζονείας ήταν μια αφορμή κατά την οποία η κυβέρνηση των ΗΠΑ διαφώνησε με μια απόφαση που ελήφθη από ένα δικαστήριο της Σκωτίας. Σε εκείνη την περίπτωση, αρκετοί αμερικανοί γερουσιαστές επικοινώνησαν με την κυβέρνηση της Σκωτίας για να απαιτήσουν τη διευθέτηση συνεδριάσεων όπου Αμερικανοί γερουσιαστές θα πετούσαν στη Σκωτία για να ανακρίνουν το δικαστήριο της Σκωτίας ως προς τους λόγους της απόφασής του. Σε μια άλλη περίφημη υπόθεση που αφορούσε τον Κόνραντ Μπλακ, τον πρώην επικεφαλής της αυτοκρατορίας της εφημερίδας Χόλινγκερ, η κύρια νίκη του δικαστηρίου των ΗΠΑ ήταν να καταδικάσει τον Μπλακ για μια ενέργεια που συνέβη στον Καναδά και θα ήταν πολύ έξω από τη δικαιοδοσία των ΗΠΑ. Τα αμερικανικά στρατιωτικά σκάφη θα σταματήσουν και θα ερευνήσουν οποιαδήποτε πλοία σε διεθνή ύδατα, με οποιαδήποτε προσχήματα, σε πλήρη περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου και όπου δεν έχουν δικαιοδοσία.

Ένα πορτρέτο του Ma Xiaohong, του ιδρυτή και ιδιοκτήτη της Dandong Hongxiang Industrial Development. Co., όπως δημοσιεύτηκε σε εταιρική δημοσίευση. Φωτογραφία: Chun Han Wong/The Wall Street Journal. Πηγή

Σε μια άλλη παρόμοια υπόθεση, ο Λευκός Οίκος των ΗΠΑ κανόνισε να υποβάλει ένα αμερικανικό δικαστήριο ποινικές κατηγορίες εναντίον μιας Κινέζας επιχειρηματία για εικαζόμενη επιχειρηματική δραστηριότητα και οικονομικούς δεσμούς με τη Βόρεια Κορέα, καθώς και την ανακοίνωση « κυρώσεων» εναντίον της και της εμπορικής εταιρείας για επιχειρήσεις με μια χώρα που οι Αμερικανοί έχουν τοποθετήσει στη μαύρη λίστα τους. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την αποδοκιμασία του για την προσπάθεια των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τους εσωτερικούς τους νόμους «για να επιβάλουν «μακροχρόνια δικαιοδοσία» σε κινεζικές οντότητες ή ιδιώτες », αλλά οι Αμερικανοί δεν δίνουν καμία ειδοποίηση και το κάνουν αυτό με αυξανόμενη κανονικότητα. Σε αυτήν την περίπτωση, ο Λευκός Οίκος αντιμετωπίζει δυσκολίες στην καταστροφή της Βόρειας Κορέας χωρίς τη βοήθεια της Κίνας, αυτές οι « μακροπρόθεσμες» ενέργειες αποσκοπούν στην αύξηση της πίεσης στην Κίνα να συνεργαστεί με τις φιλοδοξίες των ΗΠΑ για αποσταθεροποίηση της Βόρειας Κορέας, επιτιθέμενοι σε αθώους Κινέζους πολίτες. Σε αυτή την περίπτωση, οι Αμερικανοί ισχυρίστηκαν, χωρίς κανένα στοιχείο, ότι αυτή η γυναίκα είχε « καλύψει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια συναλλαγών» για να βοηθήσει στην ανάπτυξη των δυνατοτήτων βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας. Φυσικά, το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουν οι ΗΠΑ με τη Βόρεια Κορέα είναι το γεγονός ότι η Πιονγκγιάνγκ έχει πυρηνικούς πυραύλους που αποτρέπουν πολύ αποτελεσματικά την εκτόξευση άλλου κορεατικού πολέμου και θέλουν η Κίνα να πιέσει τους Βορειοκορεάτες να παραδώσουν τους πυραύλους τους με αντάλλαγμα τίποτα. Αυτοί οι πύραυλοι είναι το μόνο πράγμα που εμπόδισε την Κορέα να εξαφανιστεί, όπως ανακάλυψαν το Ιράκ και η Λιβύη. Δεδομένου ότι οι Αμερικανοί είναι δειλοί και δεν θα επιτεθούν ποτέ σε μια χώρα που μπορεί να αμυνθεί, πολλά περισσότερα έθνη χρειάζονται πυρηνικούς πυραύλους και μάλιστα γρήγορα.

Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν όλες τις πολιτικές, διπλωματικές και στρατιωτικές τους δυνάμεις για να νικήσουν άλλες χώρες ώστε να αποδεχτούν την παγκόσμια δικαιοδοσία για όλους τους νόμους των ΗΠΑ. Οι αμερικανοί δικηγόροι μου είπαν με χαρούμενη έγκριση ότι η κυβέρνησή τους σπεύδει να δημιουργήσει προηγούμενα για πολλές κινήσεις αυτού του είδους σε μια προσπάθεια να καθιερώσει το αμερικανικό δίκαιο ως την κυρίαρχη δικαιοδοτική δύναμη σε όλες τις χώρες. Όλο και περισσότερο, τα δικαστήρια των ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τη δικαιοδοσία τους σε γεγονότα και ανθρώπους εκτός των ΗΠΑ και η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσει στη συνέχεια τις δυνάμεις της για να εξαναγκάσει την έκδοση και να κατασχέσει ξένα περιουσιακά στοιχεία στις ΗΠΑ ή να αναγκάσει ξένους κυβερνητικούς συμμάχους να κάνουν το ίδιο. Δεν υπάρχει καμία νομική αιτιολόγηση ή προηγούμενο για τις περισσότερες από αυτές τις ενέργειες που εμφανίζονται με βάση μόνο την αδιαφορία οποιουδήποτε ενοχλητικού νόμου, εσωτερικού ή εξωτερικού. Είναι απλά μια στάση του «αν σε θέλουμε, θα σε πάρουμε» . Μέσω του εκτεταμένου εκφοβισμού και της παράνομης ανάληψης εξουσιών, οι ΗΠΑ επεκτείνουν παγκοσμίως όχι μόνο τη νομική δικαιοδοσία τους, αλλά και την ιδιότροπη συμπεριφορά των πολιτικών δικαστηρίων τους και την ουσιαστικά πλήρη έλλειψη προστασίας των δικαιωμάτων λόγω του Νόμου Πατριωτών και άλλων νομοθετικών πράξεων. Αυτό ισχύει τόσο σήμερα που πολλά μέρη καταφεύγουν στα δικαστήρια των Η.Π.Α. για αξιώσεις που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τις ΗΠΑ, αλλά όπου τα αμερικανικά δικαστήρια θα διεκδικήσουν δικαιοδοσία και θα εκδώσουν αποφάσεις σε τομείς όπου δεν έχουν νομική δικαιοδοσία. Όλα αυτά είναι μια προσπάθεια εξαναγκαστικής εξαγωγής των αμερικανικών νόμων και δικαιοδοσίας σε όλα τα έθνη, για να λειτουργήσει ως το παγκόσμιο δικαστήριο και νομικό σύστημα.

Πηγή

Επίσης, οι ΗΠΑ έχουν μια ανησυχητική τάση να αισθάνονται ελεύθερες να εισέλθουν απλά σε οποιοδήποτε κυρίαρχο έθνος για να εκτελέσουν τη βίαιη κατάληψη οποιουδήποτε προσώπου που τους ενδιαφέρει, χωρίς να βιώνουν τις ενοχλήσεις των τοπικών νόμων. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις οι Αμερικανοί ενεργούν όπως έκαναν οι κυνηγοί επικηρυγμένων στη χώρα τους στο παρελθόν, σε μια εποχή που δεν υπήρχαν νόμοι και η επιτυχία ήταν ο μόνος κριτής της ευπρέπειας. Στην πραγματικότητα, πριν από περισσότερα από 20 χρόνια, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε ότι ήταν απολύτως νόμιμο για τους Αμερικανούς να απαγάγουν πολίτες σε ξένο έδαφος και να τους « απελαύνουν » οπουδήποτε, ακόμη και σε καταστάσεις όπου οι ΗΠΑ είχαν συνθήκη έκδοσης. Ωστόσο, όπως τόνισε το BBC, «η αποδεκτή οδός για την προσαγωγή υπόπτων στο δικαστήριο που ζουν εκτός της δικαιοδοσίας του αιτούντος κράτους είναι η έκδοση και όχι η απαγωγή » , μια διάκριση που οι Αμερικανοί φαίνεται να μην εκτιμούν. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις στη Γερμανία και την Ιταλία εναντίον πολλών Αμερικανών, πολλοί από τους οποίους απασχολούνται από τη CIA, για απαγωγές και άλλα εγκλήματα που διαπράχθηκαν σε ευρωπαϊκό έδαφος. Οι ΗΠΑ φυσικά αρνούνται να εκδώσουν τους δικούς τους πολίτες σε άλλα έθνη, ειδικά σε περιπτώσεις όπου τα εγκλήματα που διέπραξαν διατάχθηκαν και σχεδιάστηκαν από την ίδια την αμερικανική κυβέρνηση. Εάν αυτές οι ενέργειες δεν ταιριάζουν με τον ορισμό του «κράτους απατεώνων» , δεν μπορώ να φανταστώ τι θα ήταν.

Η κυβέρνηση κατέλαβε τον πλειοψηφικό έλεγχο της ενεργειακής εταιρείας YPF το 2012, ισχυριζόμενη ότι είχε υποεπένδυση.  ΦΩΤΟ: MATIAS BAGLIETTO/REUTERS. Πηγ

Τον Μάρτιο του 2014, τα αμερικανικά δικαστήρια διέταξαν την κυβέρνηση της Αργεντινής να πληρώσει 185 εκατομμύρια δολάρια σε μια βρετανική εταιρεία, την BG Group, για διαφυγόντα κέρδη που προέκυψαν από την οικονομική κρίση της χώρας το 2001. Η κυβέρνηση της Αργεντινής άλλαξε τη βάση των τιμών του φυσικού αερίου από δολάρια ΗΠΑ σε πέσο Αργεντινής και πάγωσε τις τιμές του φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια της κρίσης, σε μια προσπάθεια να φέρει σταθερότητα στην οικονομία της. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, καμία ξένη κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να προβεί σε ενέργειες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα κέρδη μιας αμερικανικής πολυεθνικής εταιρείας, ανεξαρτήτως συνθηκών. Σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει καμία απολύτως δικαιοδοσία για τις ενέργειες μιας ξένης κυβέρνησης, ούτε καμία ευθύνη για τις ζημίες μιας ξένης εταιρείας, αλλά τα αμερικανικά δικαστήρια απλώς ανέλαβαν τη δικαιοδοσία, ισχυρίστηκαν ότι είχαν διαιτητεύσει τη διαφορά σύμφωνα με το νόμο της Αργεντινής και άφησε το θέμα σε ένα αμερικανικό δικαστήριο για την εκτίμηση των αποζημιώσεων. Εάν η Αργεντινή αρνηθεί να συμμορφωθεί, οι ΗΠΑ απλώς θα κατάσχουν οποιοδήποτε από τα περιουσιακά στοιχεία της Αργεντινής στις ΗΠΑ. Αυτό το ζήτημα υποβλήθηκε σε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, το οποίο έκρινε ότι « οι αποφάσεις των διαιτητών ήταν νόμιμες ».

 

Η Rolls-Royce κατέληξε σε συμφωνία 671 εκατομμυρίων λιρών για να διευθετήσει τις έρευνες για διαφθορά. Πηγή

Σε άλλη περίπτωση, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ξεκίνησε έρευνα για τη Rolls-Royce μετά από ισχυρισμούς ότι στελέχη της δωροδόκησαν αξιωματούχους στην Ινδονησία για να κερδίσουν συμβόλαια κινητήρων αεροσκαφών. Η Rolls-Royce είναι ξένη εταιρεία, όχι αμερικανική, και οι ΗΠΑ δεν έχουν δικαιοδοσία για τις ενέργειες αυτής της εταιρείας που έγιναν εξ ολοκλήρου σε άλλη ξένη χώρα. Αυτά τα γεγονότα ή ενέργειες είναι εξ ολοκλήρου εκτός της δικαιοδοσίας των ΗΠΑ, αλλά και εκτός της ανησυχίας των ΗΠΑ. Δεν είναι δουλειά της Αμερικής να επιβλέπει ή να ελέγχει τι κάνει η Rolls-Royce στην Ινδονησία, αλλά οι Αμερικανοί διαφωνούν. Σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ, η πληρωμή δωροδοκιών σε ξένους αξιωματούχους είναι παράνομη και το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ θα διερευνήσει τώρα εάν μια βρετανική εταιρεία παραβιάζει την αμερικανική νομοθεσία. Η Rolls-Royce θα αναγκαστεί να πληρώσει ολόκληρο το κόστος αυτής της έρευνας και της έρευνας και ενδέχεται να της επιβληθεί πρόστιμο πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων από τα αμερικανικά δικαστήρια, καθώς και άλλες ποινές, ποινικές διώξεις, εμπορικές διαφορές από την GE, την Boeing και άλλες αμερικανικές αερομεταφορές εταιρείες και περιορισμούς σε μελλοντικές επιχειρηματικές συμβάσεις εντός των ΗΠΑ. Ποιος καλύτερος τρόπος για να εξαλειφθεί ο κύριος ανταγωνιστής των αμερικανικών κατασκευαστών κινητήρων αεροσκαφών; Και φυσικά, όλες οι αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ είναι γνωστές για τις δωροδοκίες και άλλες εκτιμήσεις που έχουν πληρώσει για δεκαετίες ακριβώς στο ίδιο πλαίσιο. Η μόνη νέα εξέλιξη είναι ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ πληρώνει τώρα τις δωροδοκίες για λογαριασμό αυτών των εταιρειών, μερικές φορές μεταμφιεσμένες ως στρατιωτική βοήθεια και μερικές φορές καθόλου συγκαλυμμένες.

Οι ΗΠΑ υποτίθεται ότι υπαγορεύουν στις ξένες κυβερνήσεις το περιεχόμενο των εμπορικών κανόνων, νόμων και κανονισμών τους, απαιτώντας από αυτές να υιοθετήσουν τις αμερικανικές πρακτικές. Αυτά τα έθνη που αρνούνται να συμμορφωθούν με τον Imperial Master, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, θα βρουν τις πολυεθνικές τους εταιρείες, όπως η Rolls-Royce, οικονομικά ανάπηρες ή χρεοκοπημένες. Αυτά τα έθνη – σχεδόν όλα, στην περίπτωση των τραπεζών – που αρνούνται να υιοθετήσουν κανονισμούς των ΗΠΑ και να επιτρέψουν την ελεύθερη εξωεδαφική πρόσβαση των ΗΠΑ, θα βρουν τις τράπεζές τους οικονομικά ανάπηρες ή χρεοκοπημένες. Όταν ο Καναδάς αρνήθηκε να υιοθετήσει το πρότυπο των ΗΠΑ για τις μισθώσεις δασών, οι ΗΠΑ ενήργησαν για να ακρωτηριάσουν ή να χρεοκοπήσουν οικονομικά όλες τις καναδικές εταιρείες δασικής βιομηχανίας. Όταν η Κίνα αρνήθηκε να διακόψει το εμπόριο της με το Ιράν, οι ΗΠΑ κατασκεύασαν μια κατηγορία για να ακρωτηριάσουν οικονομικά μια κινεζική τράπεζα στις ΗΠΑ. Όταν η Κίνα ανέλαβε δράση για να σταθεροποιήσει την αγορά βιταμινών της OTC, οι ΗΠΑ επινόησαν αμέσως χρεώσεις και επέβαλαν εξωφρενικά και παράνομα πρόστιμα με σκοπό να χρεοκοπήσουν μια κινεζική ιατρική εταιρεία. Όταν η Κίνα αρνήθηκε τη χονδρική υιοθέτηση των λογιστικών μεθόδων και προτύπων των ΗΠΑ, οι ΗΠΑ επιτέθηκαν στις λογιστικές εταιρείες Big Four, εκθέτοντάς τες σε οικονομικές κυρώσεις.

Αυτά τα γεγονότα δεν είναι μεμονωμένες περιπτώσεις ακατάλληλων ενεργειών εκ μέρους των ίδιων των εταιρειών, αλλά των εθνικών τους κυβερνήσεων που αρνούνται να αποικιστούν βίαια από τις ΗΠΑ. Όλες οι εξωεδαφικές ενέργειες των ΗΠΑ σχετίζονται και πηγάζουν από την ίδια αιτία –παγκόσμια κυριαρχία και αποικισμός– μια κραυγαλέα προσπάθεια επιβολής των αμερικανικών κανονισμών σε όλα τα έθνη του κόσμου και επίτευξης της παράδοσης της εθνικής κυριαρχίας στους Ευρωπαίους Σιωνιστές πίσω από τις ΗΠΑ. Αυτό συμβαίνει με όλη τη ρητορική σχετικά με την προστασία IP, τις τραπεζικές συναλλαγές, τα λογιστικά πρότυπα, τους κανονισμούς εξαγορών, το TPP και όλα τα παραδείγματα που αναφέρονται παραπάνω. Υπάρχουν εκατοντάδες ακόμη. Είναι ένα μοτίβο που παίζει εδώ και χρόνια και γίνεται όλο και πιο μοχθηρό κάθε χρόνο. Τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα ξεκάθαρα εντός της Κίνας, με τεράστια πίεση που ασκείται από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, το διπλωματικό προσωπικό, την AmCham, τις πολυεθνικές των ΗΠΑ και πολλούς άλλους παίκτες, σε σαφείς προσπάθειες να εξαναγκάσουν όλα τα νομικά, εμπορικά – και πολιτικά – πρότυπα της Κίνας στο καλούπι των ΗΠΑ.

Θα μπορούσα να δώσω εκατοντάδες παραδείγματα της κυβέρνησης των ΗΠΑ που προσπαθεί να καθολικοποιήσει όλες τις εμπορικές και νομικές πρακτικές της, ενεργώντας για να τις επιβάλει βίαια σε άλλα έθνη με περιορισμένο σεβασμό για το νόμο ή την ηθική. Όλοι οι ισχυρισμοί ότι οι ΗΠΑ παίζουν δίκαια, ακολουθώντας ένα κράτος δικαίου, θέλουν ίσους όρους ανταγωνισμού, είναι κατασκευασμένη προπαγάνδα χωρίς ίχνος αλήθειας. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι από κάθε άποψη ο νταής του κόσμου, ένας ουσιαστικά παράνομος οργανισμός που στρέφεται μόνο στην κυριαρχία. Σε ενέργειες που δεν είναι μόνο παράλογες αλλά συχνά παράνομες, τα αμερικανικά δικαστήρια συχνά τεκμαίρουν φανταστική δικαιοδοσία επεκτείνοντας την εμβέλειά τους για να επιβάλλουν πρόστιμα σε εταιρείες οποιουδήποτε έθνους, για ενέργειες που δεν έγιναν στις ΗΠΑ και ήταν νόμιμες στις χώρες όπου πραγματοποιήθηκαν.

Με την ξυλεία λογισμικού του Καναδά, αυτό που προστατεύονταν ήταν το «δικαίωμα» των αμερικανικών εταιρειών να αποκομίζουν ένα επιθυμητό επίπεδο κέρδους, και όταν η κυβέρνηση του Καναδά αρνήθηκε να τροποποιήσει τις εγχώριες εμπορικές πολιτικές της για να ανταποκριθεί, οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τη δύναμή τους για να λεηλατήσουν τις καναδικές εταιρείες και προωθήσει τα κεφάλαια στις αμερικανικές εταιρείες ξυλείας. Προκειμένου να προσποιηθεί ένα « κράτος δικαίου » σε αυτές τις καταστάσεις, η κυβέρνηση των ΗΠΑ χρησιμοποιεί συχνά τα δικαστήρια της για να επιβάλει τα «πρόστιμα» ή άλλες πολιτικές τιμωρίες, ισχυριζόμενος έτσι ότι όλα έγιναν σύμφωνα με το νόμο. Δυστυχώς για πολλές εταιρείες και κυβερνήσεις, τα χρηματοοικονομικά βραβεία των ΗΠΑ δεν είναι μόνο παράλογα αλλά συχνά παράνομα, τα αμερικανικά δικαστήρια τεκμαίρουν τη φανταστική δικαιοδοσία τους να επεκτείνουν την εμβέλειά τους να επιβάλλουν πρόστιμα σε εταιρείες σε οποιοδήποτε έθνος , για ενέργειες που δεν έγιναν στις ΗΠΑ και ήταν νόμιμες στις χώρες όπου εκδηλώθηκαν.

Αυτό είναι ακριβώς το ίδιο μοτίβο που ακολούθησαν οι ΗΠΑ με το πρόγραμμα πίεσης στις διεθνείς τραπεζικές συναλλαγές, που έγινε με το πρόσχημα της αναζήτησης Αμερικανών φοροφυγάδων. Αλλά η φοροδιαφυγή δεν ήταν ποτέ το θέμα. Η πραγματική πρόθεση ήταν να επεκταθεί η εξωεδαφική εμβέλεια της χρηματοπιστωτικής νομοθεσίας των ΗΠΑ σε όλα τα έθνη. Μετά από χρόνια προσπάθειας, οι ΗΠΑ τελικά παραβίασαν τις διατάξεις περί τραπεζικού απορρήτου της Ελβετίας και απέκτησαν «νόμιμο» δικαίωμα σε όλα τα ελβετικά τραπεζικά αρχεία επιτιθέμενοι σε ελβετικές τράπεζες με δραστηριότητες κατοίκους ΗΠΑ και επιβάλλοντάς τους πρόστιμο εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων η καθεμία με την κατασκευασμένη προσποίηση των ξένων υποκαταστημάτων τους ή κεντρικά γραφεία που συνωμοτούν για να εξαπατήσουν το IRS. Εφόσον οι ξένες κυβερνήσεις αντιστάθηκαν μέχρι τέλους στην πίεση των ΗΠΑ να υιοθετήσουν αμερικανικές μεθόδους, νόμους και «κανόνες του παιχνιδιού», η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέσπασε δισεκατομμύρια δολάρια από τις δραστηριότητές τους στις ΗΠΑ μεταμφιεσμένη ως νομικές κυρώσεις. Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: είτε όλα τα έθνη υιοθετούν τους χρηματοοικονομικούς κανονισμούς των ΗΠΑ και επιτρέπουν στους Αμερικανούς να έχουν άμεση πρόσβαση στο χρηματοπιστωτικό τους σύστημα – υπερισχύοντας της εθνικής κυριαρχίας κάθε χώρας – είτε η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα χρεοκόπησε κάθε ξένη τράπεζα που λειτουργεί στις ΗΠΑ.

Ο Paul Craig Roberts, πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ και πολυδιαβασμένος συγγραφέας, έγραψε ένα άρθρο δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι η πιο ολοκληρωμένη εγκληματική οργάνωση στην ανθρώπινη ιστορία. Ακούστε τον Dr. Roberts:

«Μοναδική μεταξύ των χωρών στη γη, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιμένει ότι οι νόμοι και οι υπαγορεύσεις της έχουν προτεραιότητα έναντι της κυριαρχίας των εθνών. Η Ουάσιγκτον διεκδικεί την εξουσία των αμερικανικών δικαστηρίων έναντι των ξένων υπηκόων και διεκδικεί την εξωεδαφική δικαιοδοσία των αμερικανικών δικαστηρίων για ξένες δραστηριότητες τις οποίες η Ουάσιγκτον ή οι αμερικανικές ομάδες συμφερόντων αποδοκιμάζουν. Ίσως τα χειρότερα αποτελέσματα της περιφρόνησης της κυριαρχίας των χωρών από την Ουάσιγκτον είναι η εξουσία που έχει ασκήσει η Ουάσιγκτον σε ξένους υπηκόους αποκλειστικά με βάση τις κατηγορίες για τρομοκρατία χωρίς κανένα στοιχείο.

Εξετάστε μερικά παραδείγματα. Η Ουάσιγκτον πρώτα ανάγκασε την ελβετική κυβέρνηση να παραβιάσει τους δικούς της τραπεζικούς νόμους. Στη συνέχεια, η Ουάσιγκτον ανάγκασε την Ελβετία να καταργήσει τους νόμους περί τραπεζικού απορρήτου. Υποτίθεται ότι η Ελβετία είναι δημοκρατία, αλλά οι νόμοι της χώρας καθορίζονται στην Ουάσιγκτον από άτομα που δεν έχουν εκλεγεί από τους Ελβετούς για να τους εκπροσωπήσουν. Σκεφτείτε το «ποδοσφαιρικό σκάνδαλο» που επινόησε η Ουάσιγκτον, προφανώς με σκοπό να φέρει σε αμηχανία τη Ρωσία. Το σπίτι του ποδοσφαιρικού οργανισμού είναι η Ελβετία, αλλά αυτό δεν εμπόδισε την Ουάσιγκτον να στείλει πράκτορες του FBI στην Ελβετία για να συλλάβουν Ελβετούς πολίτες. Προσπαθήστε να φανταστείτε την Ελβετία να στέλνει Ελβετούς ομοσπονδιακούς πράκτορες στις ΗΠΑ για να συλλάβουν Αμερικανούς. Σκεφτείτε το πρόστιμο των 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων που επέβαλε η Ουάσιγκτον σε γαλλική τράπεζα επειδή δεν συμμορφώθηκε πλήρως με τις κυρώσεις της Ουάσιγκτον κατά του Ιράν. Αυτή η διαβεβαίωση του ελέγχου της Ουάσιγκτον σε ένα ξένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα είναι ακόμη πιο τολμηρά παράνομη, δεδομένου ότι οι κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσιγκτον στο Ιράν και απαιτεί από άλλες κυρίαρχες χώρες να υπακούουν είναι οι ίδιες αυστηρά παράνομες. Πράγματι, σε αυτή την περίπτωση έχουμε περίπτωση τριπλής παρανομίας καθώς οι κυρώσεις επιβλήθηκαν με βάση πλαστές και κατασκευασμένες κατηγορίες που ήταν ψέματα. Ή σκεφτείτε ότι η Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε την εξουσία της στη σύμβαση μεταξύ μιας γαλλικής ναυπηγικής και της ρωσικής κυβέρνησης και ανάγκασε τη γαλλική εταιρεία να παραβιάσει μια σύμβαση σε βάρος δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη γαλλική εταιρεία και μεγάλου αριθμού θέσεων εργασίας για τη γαλλική οικονομία. Αυτό ήταν ένα μέρος της Ουάσιγκτον να διδάξει στους Ρώσους ένα μάθημα για τη μη τήρηση των εντολών της Ουάσιγκτον στην Κριμαία.

Προσπαθήστε να φανταστείτε έναν κόσμο στον οποίο κάθε χώρα επιβεβαίωσε την εξωεδαφικότητα του δικαίου της. Ο πλανήτης θα βρισκόταν σε μόνιμο χάος με το παγκόσμιο ΑΕΠ να δαπανάται σε νομικές και στρατιωτικές μάχες. Η νεοπαρουσιαζόμενη Ουάσιγκτον ισχυρίζεται ότι καθώς η Ιστορία επέλεξε την Αμερική για να ασκήσει την ηγεμονία της στον κόσμο, κανένας άλλος νόμος δεν είναι σχετικός. Μόνο η θέληση της Ουάσιγκτον μετράει. Ο ίδιος ο νόμος δεν χρειάζεται καν, καθώς η Ουάσιγκτον συχνά αντικαθιστά νόμους με εντολές όπως όταν ο Ρίτσαρντ Άρμιτατζ, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών (μη εκλεγμένη θέση) είπε στον Πρόεδρο του Πακιστάν να κάνει ό,τι του λένε ή «θα σε βομβαρδίσουμε μέχρι την πέτρινη εποχή». [ http://news.bbc.co.uk/2/hi/south_asia/5369198.stm ]. Προσπαθήστε να φανταστείτε τους Προέδρους της Ρωσίας ή της Κίνας να δίνουν μια τέτοια εντολή σε ένα κυρίαρχο έθνος. Στην πραγματικότητα, η Ουάσιγκτον βομβάρδισε μεγάλες περιοχές του Πακιστάν, σκοτώνοντας χιλιάδες γυναίκες, παιδιά και γέροντες του χωριού. Η δικαιολογία της Ουάσιγκτον ήταν ο ισχυρισμός της εξωεδαφικότητας των αμερικανικών στρατιωτικών ενεργειών σε άλλες χώρες με τις οποίες η Ουάσιγκτον δεν βρίσκεται σε πόλεμο».

Χάουαρντ Ζιν: Οι Αμερικανοί δεν έχουν τρόπο να γνωρίζουν αυτό που δεν ξέρουν. Πηγή

Δωρεάν PDF

Θα προσθέσω εδώ την παρατήρηση ότι οι Αμερικανοί σχεδόν ποτέ δεν γνωρίζουν αυτά ή άλλα παρόμοια γεγονότα. Δεν έχουν πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες επειδή τα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ λογοκρίνονται σε μεγάλο βαθμό για πολιτικό περιεχόμενο. Οι Αμερικανοί υπόκεινται σε καθημερινή βάση σε μια κυριολεκτική πλημμύρα κατασκευασμένων ιστοριών και παραπληροφόρησης για τα έθνη που η αμερικανική κυβέρνηση και οι μαριονέτες της θέλουν να υποτιμήσουν, αλλά πουθενά δεν θα βρούμε ποτέ τις αλήθειες για τη συμπεριφορά της αμερικανικής κυβέρνησης, των υπηρεσιών της και των πολυεθνικών της σε άλλες χώρες. Η λογοκρισία είναι ουσιαστικά πλήρης σε αυτά τα θέματα και, για να παραφράσω τον Χάουαρντ Ζιν, αν τα μέσα ενημέρωσης και τα βιβλία ιστορίας διαγράψουν όλα αυτά τα γεγονότα, οι Αμερικανοί δεν έχουν τρόπο να γνωρίζουν τι δεν ξέρουν.

*

Τα γραπτά του κ. Romanoff  έχουν μεταφραστεί σε 32 γλώσσες και τα άρθρα του έχουν αναρτηθεί σε περισσότερους από 150 ξενόγλωσσους ειδησεογραφικούς και πολιτικούς ιστότοπους σε περισσότερες από 30 χώρες, καθώς και σε περισσότερες από 100 αγγλόφωνες πλατφόρμες. Ο Larry Romanoff είναι συνταξιούχος σύμβουλος διαχείρισης και επιχειρηματίας. Κατείχε ανώτατες διευθυντικές θέσεις σε διεθνείς εταιρείες συμβούλων και κατείχε διεθνή επιχείρηση εισαγωγών-εξαγωγών. Υπήρξε επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Fudan της Σαγκάης, παρουσιάζοντας περιπτωσιολογικές μελέτες σε διεθνείς υποθέσεις σε ανώτερες τάξεις ΕΜΒΑ. Ο κ. Romanoff ζει στη Σαγκάη και αυτή τη στιγμή γράφει μια σειρά από δέκα βιβλία που σχετίζονται γενικά με την Κίνα και τη Δύση. Είναι ένας από τους συγγραφείς που συμβάλλουν στη νέα ανθολογία της Cynthia McKinney  «When China Sneezes» . (Κεφ. 2 —  Αντιμετώπιση δαιμόνων ).

Το πλήρες αρχείο του μπορείτε να το δείτε στο

https://www.bluemoonofshanghai.com/ και  https://www.moonofshanghai.com/

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο:

2186604556@qq.com

 

Πνευματικά δικαιώματα ©  Larry Romanoff ,

Δεν υπάρχουν σχόλια: