ΕΥΔΑΙΜΟΝ ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ,ΤΟ Δ ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΤΟ ΕΥΨΥΧΟΝ ΚΡΙΝΟΜΕΝ...…

[Το μπλόγκ δημιουργήθηκε εξ αρχής,γιά να εξυπηρετεί,την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και την ελευθερία του λόγου...υπό το κράτος αυτού επιλέγω με σεβασμό για τους αναγνώστες μου ,άρθρα που καλύπτουν κάθε διάθεση και τομέα έρευνας...άρθρα που κυκλοφορούν ελεύθερα στο διαδίκτυο κι αντιπροσωπεύουν κάθε άποψη και με τά οποία δεν συμφωνώ απαραίτητα.....Τά σχόλια είναι ελεύθερα...διαγράφονται μόνο τά υβριστικά και οσα υπερβαίνουν τά όρια κοσμιότητας και σεβασμού..Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές..]
Σάββατο, 28 Απριλίου 2018

ΕΝΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ..Ο ΓΕΡΩΝ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ

Ολοφάνερα διανύουμε εποχή αμφισβήτησης του Θεού και των Θρησκειών. Είναι ευδιάκριτη στον Δυτικό Κόσμο (στον οποίο ανήκουμε και εμείς!) και σχεδόν αόρατη στον Ανατολικό.
Ο Άνθρωπος έχει προοδεύσει πολύ και νιώθει ότι η «Ανώτερη Δύναμη» του είναι άχρηστη είτε σαν κλειδί για την ερμηνεία του Κόσμου, είτε σαν απαντοχή και παρηγοριά! Απορρίπτει οποιαδήποτε άλλη ζωή πλην της παρούσας άρα απορρίπτει κάθε σωτηριολογία και κάθε πίστη. Είμαστε αυτό που ζούμε εδώ... και τώρα.
Ζητάει διαζύγιο με την θεσμική Εκκλησία, θέλει το επικρατούν δόγμα και εν γένει η θρησκευτική γνώση να διδάσκεται αυστηρά εγκυκλοπαιδικά, ή ακόμη και να μην διδάσκεται, διότι δεν …χρειάζεται, είναι …περιττή!
Θεός είναι πλέον ο λεγόμενος Ορθός Λόγος, η Ύλη, ο ίδιος ο Άνθρωπος! Ένα συν ένα κάνουν δύο! Όλα τα άλλα είναι κολοκύθια!

Όλα αυτά είναι συζητήσιμα. Αλλά δεν θέλω να τα συζητήσω αυτή την στιγμή. Το θέμα μου είναι η δημόσια σπίλωση, η σκύλευση, η γελοιοποίηση ορισμένων γνωστών ασκητών – μυστικιστών είτε από τους φανατικούς οπαδούς τους είτε από τους «ορθολογιστές» πολεμίους τους.
Ανακατεύουν όλοι, τους σεβάσμιους αυτούς γέροντες, ζώντες ή τεθνεώτες, στις αντιπαραθέσεις τους, και τους κακοποιούν τους κουρελιάζουν! Αναφέρονται θαυματουργές παντόφλες, προφητείες με δράκους, φτηνοθαύματα και άλλα μαγικά που ευτελίζουν τελικά το έργο και την μνήμη τους! Αυτό είναι κατάντια!
Εάν κάποιος καραγκιόζης απ’ αυτούς που διατείνονται το ένα ή το άλλο, είχε νιώσει πράγματι την χάρη κάποιου θαύματος κοντά σε κάποιον γέροντα, θα φύλαγε την εξαίσια εμπειρία του σαν εφτασφράγιστο φυλαχτό και δεν θα την έριχνε αφρόνως στα σκυλιά! Γιατί το θαύμα είναι υπερβατική αίσθηση και όχι υλικό κόλπο! Δεν ξέρω αν περιγράφεται!
Εν πάση περιπτώσει αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους βέβηλους. Να πω την αλήθεια μου δεν με ενδιαφέρει να συνετισθεί κανείς! Ενοχλούμαι όμως γιατί από προχθές μέσα στην χαβούζα του διαδικτύου σκυλεύεται ο σεπτός Γέρων Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης (η σκήτη του ήταν στα απόκρημνα Καυσοκαλύβια του Άθω) γιατί ο διαστημικός βλάκας που μας προέκυψε, αναφέρθηκε δεισιδαιμονικά στον Γέροντα και τον εξευτέλισε!
Μάγκες ο Πορφύριος εγκατέλειψε τα εγκόσμια, κατέφυγε στην σκληρή ερημία της πνευματικής εν Χριστώ άσκησης, απέσταξε κάποια σοφία που θέλησε να την μοιρασθεί μαζί μας, πιθανότατα συνδέθηκε με υπερφυείς δράσεις και όταν ήλθε η ώρα μετέστη ήσυχα από τον κόσμο μας προς την αιώνια ανατολή. Η ζωή του και η πνευματική του παρακαταθήκη δεν αφορά κανέναν – πλην εκείνων που καίγονται από τις ίδιες ανησυχίες και φλέγονται από την ίδια πίστη.
Όσοι βλάκες τον μεταχειρίζονται, τον εμπορεύονται φθηνά. Κι όσοι τσιμπούν και παίζουν σε αυτό το παιχνίδι, συμπράττουν άθελά τους στην απαξίωση της πνευματικής προσπάθειας, του μυστικισμού, του εσωτερισμού. Νισάφι πιά!...
https://www.facebook.com/sotiris.kazakis

Δεν υπάρχουν σχόλια: