(προηγούμενο)
εν του είπαν του δυστυχισμένου, ότι υπάρχουν προγράμματα «γεω-εποπτείας» γιά ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τα οποία μετράνε επακριβώς τους συγκεντρωμένους σ’ ένα πλήθος; Κι άμα ρωτούσε τις «υπερεσίες», θα του έλεγαν πως υπάρχουν κι άλλα προγράμματα, που από τα βίντεο του πλήθους βγάζουν όχι μόνον πόσοι επακριβώς συμμετέχουν, αλλά καί ποιοί. Με ονόματα καί διευθύνσεις! Άσε που, όπως οι συγκεντρωμένοι ήταν ακίνητοι επί τρίωρον (κι είχε καί λιακάδα από πάνω), έφαγαν έναν όμορφο τριγωνισμό από τις κεραίες της κινητής κι από δορυφόρους!… που επιβεβαίωσαν (μέσωι των κινητών τηλεφώνων) το ποιοί ήσαν παρόντες!
Αυτά δεν τα λέω γιά να σας τρομάξω. Είναι γνωστά. Ακόμη κι όταν (πχ στο σπίτι μας, σε καφετέρια, κτλ) έχουμε αφήσει το κινητό σε σταθερή θέση, είναι θέμα λίγων δευτερολέπτων να βρουν «αυτοί» από κεραίες (κι επικουρικώς από δορυφόρο) πού βρισκόμαστε. Τα ξέρετε κι εσείς αυτά, αλλά μου δίνει αγρίως στα νεύρα το να υποτιμάει κάποιος τη νοημοσύνη μου. Κι επιτέλους, σε ποιόν αιώνα ζή ο υπουργός Προπό;
Πιθανόν ο Τόσκας αφ’ εαυτού να διαθέτει κάποια υποφερτή νοημοσύνη. Όμως, όποιος ανακατεύεται με τη σημερινή πολιτική εν Ελλάδι, αποχαζεύει. Στην περίπτωση του ευσταλούς υπουργού Προπό, τώρα, δεν σκέφτηκε ο έρμος πως τον ακούνε κι άνθρωποι, που καθημερινώς πυροβολούν με το πληκτρολόγιο. Ή άλλοι, σαν τον γράφοντα, που καί πληκτρολογούν, καί έχουν μαστουρώσει με λιωμένο καλάϊ καί σολντερίνη. Τί να μας πεί, λοιπόν, κι αυτός ο φουκαράς, τώρα…
Αποτέλεσμα εικόνας για συλλαλητηριο αθηνα
γ. Ερασιτεχνισμός επάνω
Καί θεωρώ κι εγώ τον εαυτό μου βιαστικόν!… Υπάρχουν καί χειρότερα, με κίνδυνο ν’ αυτοπαινεύομαι καθημερινώς στον καθρέφτη! Lol!!!
Ένα από τα ελαττώματα της Φυλής μας είναι η προχειρότητα καί η βιασύνη. Οι διοργανωτές καί των δύο συλαλλητηρίων ήσαν απόλυτα επιτυχείς μέν, αλλά τα κάναν καί ψιλο-θάλασσα δέ.
 • Όσον αφορά τις μεταξύ τους σχέσεις, είχαμε ένα τουρλουμπούκι εγωϊσμούληδων, «Αποχωρώ καί καταγγέλω», ατομικής υπερπροβολής στα ΜΜΕ, εμπνεύσεων της τελευταίας στιγμής, πρωτοβουλιών που δεν ανακοινώθηκαν στους υπόλοιπους, κτλ κτλ. (Ούτε φοιτητές σε συνελεύσεις φοιτητικών παρατάξεων δεν κάνουν έτσι, μωρέ!…)
 • Όσον αφορά την ίδια τη διοργάνωση, είχαμε καθαρό ερασιτεχνισμό. Ούτε κάν αυστηρό πρόγραμμα ομιλιών δεν τηρήθηκε, κι ας αφήσουμε κατά μέρος τη μουσική κάλυψη. (Ούτε το «Άλε Ισκάντερ» -φερ’ ειπείν- δεν ακούστηκε.) Έπρεπε ν’ απευθυνθούν σε επαγγελματίες οργανωτές, καί δεν το έπραξαν. Βλέπετε, δεν αρκεί μόνο το πάθος.
Επίσης… υπήρχε τρόπος να βγάλει όλο αυτό το πλήθος ενέργεια χίλιες φορές περισσότερη… που θά ‘ριχνε όχι μόνο την κυβέρνηση, αλλά καί το ίδιο το κτίριο της Βουλής! Αλλ’ αυτά είναι ψιλά γράμματα – καί γιά πολύ προχωρημένους. Αν ο καλός Θεός της Ελλάδας με ανεβάσει σε εξέδρα συλλαλητηρίου την επόμενη φορά, θα σας το ξηγήσω καλά τ’ όνειρο! Καλό είναι, όμως, να μην εξαρτάται η Ελλαδάρα μας μονάχα από την αφεντιά μου.
Εν πάσει περιπτώσει, τέλος καλό, όλα καλά!

δ. Γκρίνια κάτω
Έτερο ελάττωμα της Φυλής, η -συνήθως άνευ σοβαρού λόγου- γκρίνια.
Ρέ παιδί μου, μ’ αυτά τα συλλαλητήρια πολλοί κατάντησαν σαν τους δυό γέρους του Μάππετ Σώου, που κατέκριναν τα πάντα! …Ποιούς «δυό γέρους»; Ολόκληρο ΚΑΠΗ του Μάππετ Σώου ιδρύθηκε! Καρα-lol!!! Προσπαθήστε να φανταστήτε την εικόνα, με καμιά εκατοστή συγκεντρωμένα γεροντάκια, που γκρινιάζουνε διαρκώς γιά τα πάντα καί τη λένε στους πάντες! Ο Θεός να (σας) φυλάει, δηλαδής! 
 • Λέει ο ένας γέρων (γιά τους διοργανωτές) : «- Είναι μασώνοι!» (Κι ο Παύλος Μελάς ήταν. Καί λοιπόν; )
 • Λέει έτερος γέρων: «- Είναι κομματόσκυλα!» (Κι εσένα τί σε νοιάζει; Θα τους παντρευτείς; )
 • Λέει τρίτος: «- Έχουν ύπουλους σκοπούς!» (…’Ντάξ’… Ξεκαθάρισε πρώτα εσύ μέσα στο κεφάλι σου το πού το πάνε, καί το συζητάμε!)
 • Λέει τέταρτος (με πονηρό-μοχθηρό γέλιο) : «- Είχαν επαφές με τον Τάδε καί τον Τάδε! Έμαθα εγώ! Όχι, που θα μου ξέφευγαν!» (Εσύ, παππού, είσαι καί κουτσομπόλης, είσαι καί μαρτυριάρης! Lol!!!)
 • Λέει πέμπτος: «- Πάνε να κάνουν κόμμα καί ψαρεύουν ψήφους!» (Καί λοιπόν; Σου έβαλαν το πιστόλι στο κεφάλι, να τους ψηφίσεις; )
 • Λέει έκτος (δωδεκαθεϊστής αυτός) : «- Κακώς που πήγαμε, είχε καί χριστιανούς!» (Καί τί μ’ αυτό, ρέ μπάρμπα; σε κόλλησαν γρίππη; )
 • Λέει έβδομος (χριστιανός αυτός) : «- Κακώς που πήγαμε, είχε κι απ’ αυτούς τους …αρχαίους!» (Κι εσύ μικροβιόφοβος, ρέ φίλος; )
 • Λέει όγδοος (αναποδιασμένος) : «- Έπρεπε να κατεβούμε μονάχα με τα δικά μας λάβαρα!» (Ρέεεε!!! Δεν πας να παρακολουθήσεις ποδόσφαιρο, ρέεεε!!!…)
Είπαν τα γερόντια (καί τα γραΐδια)… είπαν… καί τί δεν είπαν! Το κορυφαίο, όμως, ήταν το: «- Δεν κάναν επανάσταση! Μας ξεγέλασαν!»
Σ’ αυτό το σημείο, είπα να θυμώσω… αλλά συγκρατήθηκα. Κοιτάχτηκα στον καθρέφτη, είπα: «- Συγκρατήσου ρέ Εργοδότη! Δε βλέπεις πως ξεφύγαν εντελώς τα γερόντια; Άντε πάνε συμμάζευ’ τα, διότι έρχονται κι Απόκριες, καί στο τέλος θα τα κάνουν όλα ώπα!», καί άρχισα να σκαρώνω τη συγγραφή του παρόντος.
Ωρέ! Ποιός σας ξεγέλασε; Σας υποσχέθηκε κανένας ότι θα γίνει επανάσταση στις 21/01/2018 καί στις 04/02/2018;
Η έκφραση: «- Με ξεγέλασαν!», σημαίνει πχ ότι είδες στις τηλεπωλήσεις το θαυματουργό φάρμακο, που το βάζεις στην καράφλα σου, καί -υποτίθεται- σε κανα τέρμινο γίνεσαι δασύτριχος, ωσάν γορίλλας. Όταν, όμως, έρχεται το φάρμακο καί αλείφεις την κασίδα σου με δαύτο, εξακολουθείς να γυαλίζεις σαν καθρέφτης. Αυτό, όντως είναι απάτη. Ή, σαν εκείνον τον Ταϋλανδό, που παρήγγειλε απ’ το Διαδίκτυο μεγεθυντή πέους με δώδεκα ευρώ, καί του στείλανε έναν μεγεθυντικό φακό. (Αν κι αυτό δεν είναι ορίτζιναλ απάτη εκατό τοις εκατό. Ξεφεύγει λίγο του ορισμού της απάτης.)
Εδώ, όμως, ποιός ξεγέλασε ποιόν;
Ρέ τί πάθαμε, με τη γκρίνια!…

ε. Ψύχραιμη εκτίμηση της καταστάσεως
Με τα προεκτεθέντα κατά νούν, ας δούμε το πώς μπορούμε να ξαναπροσγειωθούμε συλλογικώς ως λαός. Το εθνικό μας μέλλον είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, γιά ν’ αφεθούμε να το διαλύσουμε εμείς οι ίδιοι μ’ ερασιτεχνισμούς, γκρίνιες, καί λοιπές αηδίες.
Κατ’ αρχήν, από την αρνητική πλευρά: έχω μερικά ερωτήματα γιά τους γκρινιάρηδες – αλλά καί όποιον νομίζει πως μπορεί να τ’ απαντήσει:
 • Εάν δεν σας άρεσαν οι συγκεκριμένοι διοργανωτές / ομιλητές, μπορείτε εσείς να διοργανώσετε καλύτερο συλλαλητήριο;
 • Αν θέλετε επανάσταση, έχετε σκεφτεί το πώς ακριβώς θα την κάνετε – ή το πώς πρέπει να την κάνουν άλλοι;
 • Αν την κάνετε τελικά, ξέρετε το πώς θ’ αντιμετωπίσετε τον «ξένο παράγοντα», που (χίλια τοις εκατό…) θ’ αντιδράσει εις βάρος μας ενδεχομένως καί με πολεμική επίθεση;
 • Μήπως έχετε κάποιο σχετικό σχέδιο με χρόνο πλήρους εφαρμογής τέσσερα 24ωρα το πολύ;
 • Ξέρετε το πώς θ’ αντιμετωπίσετε την εγχώρια «πέμπτη φάλαγγα»;
 • Σκεφτήκατε τον τρόπο να διώξετε από την Ελλάδα διά παντός κάθε αλλόφυλον; (Λάθρο, Βρωμά, χαλβανά, ιουδαίους, καί λοιπούς.)
 • Σκεφτήκατε τον τρόπο να διώξετε από την Ελλάδα διά παντός κάθε σάπιον; («Αντί-τέτοιους», καί λοιπούς παρεμφερείς.)
 • Έχετε έτοιμο προς άμεση εφαρμογή σχέδιο σφραγίσματος / θωρακίσεως / ανεξαρτησίας της Ελλάδας στον αμυντικό, στον διατροφικό, στον ενεργειακό τομέα;
Μάλλον όχι, έ;…
Αλλά, αφού όχι, παρακαλώ κάντε μου τη χάρη, καί μη γκρινιάζετε (τόσο πολύ). Κρείττον το σιγάν, αν δεν έχετε κάτι σοβαρό να προτείνετε.

Πάμε, όμως, να δούμε καί τη θετική πλευρά. Κατ’ αρχήν, όμως, θέλω να …βλογήσω τα γένεια μου! 
Όταν σας μίλησα γιά τα συλλαλητήρια (είτε σε αναρτήσεις, είτε σε σχόλια), σας είπα κάποια πράγματα, στα οποία δικαιώθηκα πλήρως.
 • Έγραψα πως ομιλητές έπρεπε να είναι άτομα, όπως πχ ο Μίκης Θεοδωράκης κι ο Μανώλης Γλέζος. Καί σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, είχα αναφέρει καί τον Κασιμάτη καί τον Χαραλαμπίδη απ’ το παλιό ΠΑΣΟΚ. Επίσης, είχα πεί ότι οι δύο πρώτοι θα είχαν πολύ καλούς λόγους να φερθούν εθνοπρεπώς. (Τον εξής έναν… όταν βλέπεις τον Χάρο να πλησιάζει, αναθεωρείς πάρα πολλά απ’ τα στραβά σου.) Τελικά, η συγκεκριμένη ημέτερη πρόταση γιά ομιλητές, βρήκε πλήρη ανταπόκριση!
Εντάξει, δεν μπορώ να επικαλούμαι πράγματα που δεν είπα δημοσίως, αλλά είδατε πως καί οι διοργανωτές στα ίδια κατέληξαν.
 • Έγραψα πως δεν θα γίνει οποιαδήποτε πολιτειακή μεταβολή. Καί δεν συνέβη! (Δεν ήταν να συμβεί αυτή τη φορά, άλλως τε. Καταλάβετέ το.)
 • Έγραψα πως το γκουβέρνο αποτελείται από γομάρια ξεκαπίστρωτα, που στο τέλος -όσο καί να φωνάξει ο Λαός- πάλι το δικό τους θα κάνουν. Μ’ επιβεβαίωσε ο Κοτζιάς!

Παρένθεσις εγκυκλοπαιδική:
Τί παναπεί «γομάρι ξεκαπίστρωτο»; Τώρα που στα διαμερίσματα των πολυκατοικιών έχουμε ξεφύγει απ’ τη λαϊκή μας παράδοση, καλό είναι να επανασυνδεόμαστε μ’ αυτήν πότε-πότε.
Κοιτάχτε… Ο γάϊδαρος, ως ζωντανό, έχει κι αυτός την εποχή της αναπαραγωγής του (κατά τον Μάϊο), κατά τη διάρκεια της οποίας κυνηγάει γαϊδάρες γιά σέξ. Όμως, κατά τη διάρκεια του μήνα που κάνει σέξ, είναι ανεπίδεκτος καπιστρώματος καί φορτώματος. Οπότε, οι χωριάτες κάνουν υπομονή, διότι σου λέει: «- Ένα μήνα θα μας βγάλει την πίστη, θα κουβαλάμε εμείς τα βάρη, αλλά πού θα πάει;! Θα τελειώσουν οι αρραβώνες καί οι γάμοι του, καί θα τον ξαναφορτώσουμε!»
Επιπροσθέτως, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο γάϊδαρος κυκλοφορεί με τη μαλαπέρδα σε πλήρη ανάπτυξη. (Δες εδώ, κάτ’-κάτ’.) Κι επειδή -ως ζώον- δεν έχει συναίσθηση της ντροπής, όποτε βρεθεί στην περίσταση, δεν τό ‘χει σε τίποτε να πρωταγωνιστήσει σε τσόντες δημοσίως. (Καί είναι ευτυχισμένος κι από πάνω.) Όθεν, η φράση «γουμάρ’ ξικαπίστρουτου» είναι μία κόσμια καί σεμνοπρεπής έκφρασις των χωρικών, αποδιδομένη συνεκδοχικώς καί σε ανθρώπους τελείως αναισχύντους – ως οι εγχώριοι πωλητικοί.
(Μόνο που δε θέλω ούτε κάν να σκέφτομαι ποιός παίζει τον ρόλο της γαϊδάρας, σε περίπτωση γκουβέρνου με μέλη «γουμάργια ξικαπίστρουτα»!… Καρα-lol!!!)
Τέλος εγκυκλοπαιδικής παρενθέσεως.

Παρένθεσις δευτέρα, ιστορική:
Αυτή η ιστορία, με τους πωλητικούς που κάνουν ακατέβατα το δικό τους, που δε λένε να γυρίσουν το ξερό τους το κεφάλι, είναι τουλάχιστον απ’ την εποχή του παλιού ΠΑΣΟΚ. Τότε γινότανε το εξής: Βγάζανε οι πασόκοι έναν νόμο (φερ’ ειπείν γιά τις εκλογές, τα δάση, κτλ), τον οποίον φυσικά έστελναν προς υπογραφή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όμως, το νομικό επιτελείο του Προέδρου τύχαινε μερικές φορές να βγάλει τον νόμο αντισυνταγματικόν, οπότε τον ανέπεμπε στο Συμβούλιο της Επικρατείας γιά οριστική γνωμάτευση. Καί συνήθως το ΣτΕ συμφωνούσε -με αρκετή καθυστέρηση, ίδιον της εγχώριας Δικαιοσύνης- πως ο νόμος όντως είναι αντισυνταγματικός.
Σ’ όλο αυτό το διάστημα, λοιπόν, γκρίνιες οι πασόκοι, φωνές, κακό, κατηγορίες προς πολιτικούς αντιπάλους: «- Είστε αντιδημοκράτες!», κτλ κτλ κτλ, ώσπου έβγαινε η τελική απόφαση, πως ο νόμος είναι όντως αντισυνταγματικός. Τότε, μή νομίζετε πως οι πασόκοι ζητούσαν συγνώμη γιά όσα ούρλιαζαν… απλά χαμογελούσαν, λέγανε ένα: «- Έ, καλά!»
…Κι αλλάζανε τον νόμο με πιό πονηρή διατύπωση, πιό κοντά προς το συμφέρον τους!!!
Έ, λοιπόν, φαίνεται πως ο Κοτζιάς μαθήτευσε σ’ αυτήν ακριβώς τη «σχολή».
Τέλος καί της ιστορικής παρενθέσεως.

Συνεχάμε.
 • Έγραψα πως το οριστικό ξεπούλημα του ονόματος «Μακεδονία» πάει γι’ αναβολή διετίας, άρα οριστική ματαίωση. Μ’ επιβεβαίωσε ο Νίμιτς!
Μέχρι καί στη διετία έπεσα μέσα!    Δεν πρόκειται γιά «κληρονομικό χάρισμα» δικό μου, γιά πρακτικώς μετρημένα πολιτικά κουκιά πρόκειται. Με λίγη εξάσκηση, μπορείτε κι εσείς να κάνετε τόσο ακριβείς εκτιμήσεις. Πιστέψτε με. Δεν είναι δύσκολο.
Δεν θα συνεχίσω με το θέμα αυτό, διότι πιστεύω πως ήδη καταλάβατε το πόσο μέσα έπεσα στην εκτίμησή μου γιά τα τεκταινόμενα.
Εδώ, όμως, θα βρεθούν αρκετοί, που θα εκφράσουν την εξής σοβαρή αντίρρηση:
Ότι, εφ’ όσον δεχόμαστε πως το γκουβέρνο παρουσιάζει μηδενική ανοχή στο τί θέλει (καί μηδενική αποδοχή στο τί λέει) ο Ελληνικός Λαός, τότε η υπόθεση «όνομα Μακεδονία» είναι χαμένη εξ ορισμού. Οι πωλητικοί θα κάνουν τα δικά τους, θα προδώσουν, καί δεμπάνα καεί το Σύμπαν (της Ελλάδας)! Άρα, τί νόημα έχουν τα όποια συλλαλητήρια, αν δεν αλλάξει η κατάσταση άρδην καί ράγδην;
Δεν διαφωνώ. Δεν διαφωνώ καθόλου.
Όμως, εάν εκτιμάτε την αναλυτική πλευρά μου, στα επόμενα θα δούμε μαζί το πρακτέον. Κι όπως λένε καί κάτι (εκτός ΚΑΠΗ) μπαρμπάδες, «- Εμένα θ’ ακούς!» 
(συνεχίζεται