ΕΥΔΑΙΜΟΝ ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ,ΤΟ Δ ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΤΟ ΕΥΨΥΧΟΝ ΚΡΙΝΟΜΕΝ...…

[Το μπλόγκ δημιουργήθηκε εξ αρχής,γιά να εξυπηρετεί,την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και την ελευθερία του λόγου...υπό το κράτος αυτού επιλέγω με σεβασμό για τους αναγνώστες μου ,άρθρα που καλύπτουν κάθε διάθεση και τομέα έρευνας...άρθρα που κυκλοφορούν ελεύθερα στο διαδίκτυο κι αντιπροσωπεύουν κάθε άποψη και με τά οποία δεν συμφωνώ απαραίτητα.....Τά σχόλια είναι ελεύθερα...διαγράφονται μόνο τά υβριστικά και οσα υπερβαίνουν τά όρια κοσμιότητας και σεβασμού..Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές..]
Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2018

ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΡΟΒΙΑ....

Γράφει ο           Κόκκινη Προβιά
Είναι πολλοί που συγχέουν ή και ταυτίζουν ακόμη τη σύσταση και λειτουργία των ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων του στρατού μας με την περίφημη επιχείρηση κατασκοπείας και παραστρατιωτικής δράσης 'Κόκκινη Προβιά'. Αυτό όμως είναι λάθος και οφείλεται είτε σε πολιτική εμμονή, είτε σε ελλιπή ενημέρωση. 

Οι σημερινές Ειδικές Δυνάμεις του ελληνικού στρατού και κυρίως οι Λόχοι Ορεινών Καταδρομών από το 1945 ως ιδέα και από τον Μάρτιο του 1947 ως σώμα, είναι η φυσική συνέχεια του Ιερού Λόχου, που από το 1942 έως το 1945 πολέμησε στο πλάι των συμμάχων στα μέτωπα της Βόρειας Αφρικής και στη συνέχεια συνέβαλε οριστικά στην απελευθέρωση των νήσων του Αιγαίου.
Οργανωτής και πρώτος διοικητής τους ο υποστράτηγος Καλλίνσκης, ο οποίος μετά τη διάλυση του Ιερού Λόχου πρότεινε την διατήρηση ενός πυρήνα ετοιμοπόλεμου προσωπικού 'μια Δύναμη Καταδρομών', με γνώρισμα τον συνδυασμό δυνατοτήτων που παρουσίασε στο Αιγαίο αρχιπέλαγος ο Ιερός Λόχος και στα πρότυπα των βρετανικών SAS και SBS δηλαδή εκτέλεση καταδρομικών ενεργειών από ξηρά, θάλασσα και αέρα ακόμη και ταυτόχρονα.

Το 1946 κατά τον β' εμφύλιο, όταν οι αντάρτες του ΔΣΕ ( πρώην ΕΛΑΣ) άρχισαν να προσβάλουν με μεγάλη ευκολία στην ύπαιθρο χώρα τις δυνάμεις ασφαλείας και του εθνικού στρατού της τότε νόμιμης Κυβέρνησης, στελεχωμένοι με έμπειρους πρώην αξιωματικούς και υπαξιωματικούς του ελληνικού στρατού, τότε η ανάγκη δημιουργίας των Λόχων Ορεινών Καταδρομών ήταν επιτακτική, με σκοπό :
α. να ακολουθούν από κοντά τους αντάρτες και να συλλέγουν πληροφορίες
β. να τους προσβάλουν αιφνιδιαστικά και να τους αφαιρούν το πλεονέκτημα της πρωτοβουλίας
γ. να δημιουργήσουν αίσθημα ασφάλειας στον πληθυσμό

Τελικά από τον Μάρτιο του 1947 συγκροτούνται οι πρώτοι νέοι ΛΟΚ μετά από αυστηρή επιλογή και εκπαίδευση με μέριμνα των παλαιών Ιερολοχιτών και την υποστήριξη Βρετανών συμμάχων SAS και SOE.
Η συγκεκριμένη βρετανική ενίσχυση εξυπηρετούσε παράλληλα και ένα πανευρωπαϊκό σχέδιο διατήρησης της σφαίρας επιρροής  Βρετανίας και ΗΠΑ σε σύμμαχες χώρες, ενόψει σχηματισμού των δύο ψυχροπολεμικών μετώπων της κομμουνιστικής Ανατολής και της καπιταλιστικής Δύσης, από τους νικητές του ναζιστικού Άξονα. Έτσι χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, αλλά και η Τουρκία δέχτηκαν τη δημιουργία ενός μυστικού στρατού, ο οποίος θα διασφάλιζε πως η χώρα δεν θα κινδύνευε να γίνει κομμουνιστική είτε κινηματικά, είτε κατόπιν εισβολής. 

Το σχέδιο οργανώθηκε και υλοποιήθηκε σε 16 συνολικά ευρωπαϊκές χώρες από τη CIA / Γραφείο Πολιτικού Σχεδιασμού - OPC και τη βρετανική SΟΕ (Special Operations Executive) δημιουργώντας ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο παραστρατιωτικής οργάνωσης με την κωδική ονομασία 'Stay Behind' και επιμέρους ονομασίες ανά χώρα. Στην Ιταλία ονομάστηκε Gladio και στην Ελλάδα 'Κόκκινη Προβιά'.
Στρατιωτικοί κυρίως των ΛΟΚ με αυστηρή επιλογή και πλήρη μυστικότητα το απάρτιζαν και κατανεμήθηκε στη χώρα ως δίκτυο που κατείχε κρύπτες οπλισμού, υλικού εφοδιασμού και χρημάτων, με αδιάκοπη και πλήρη επιθεώρηση και ετοιμότητα για το ενδεχόμενο αντιμετώπισης ενός 'κόκκινου κινδύνου'. Αποστολή τους σε περίπτωση εισβολής να μείνουν στα μετόπισθεν (Stay Behind) οργανώνοντας χτυπήματα, διασώζοντας πολιτικά πρόσωπα και ετοιμάζοντας ανατροπή της κατάστασης κυριαρχίας.

Το δίκτυο ανακαλύφτηκε στην Ιταλία το 1989 παρασύροντας σε αποκαλύψεις σε όλη την Ευρώπη και φυσικά στην Ελλάδα. Ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου ισχυρίστηκε πως το είχε με εντολή του διαλύσει από το 1984, παρότι μόλις το 1989 βρέθηκαν κάποιες κρύπτες και κάηκαν σε υψικάμινο του Ασπροπύργου όλα τα ευρεθέντα στοιχεία για την πολύχρονη δράση του, χωρίς να δοθεί καμιά άλλη πληροφόρηση.
Έτσι όχι μόνο δεν το είχε διαλύσει, αλλά ο στενός συνεργάτης του Αντώνης Δροσογιάννης ως πρώην στρατιωτικός υπήρξε και αρχηγός αυτού του δικτύου. Για 20 χρόνια μετέπειτα το θέμα ήταν στη δημοσιότητα, με αυτόπτες μάρτυρες, συνεντεύξεις και αποκαλύψεις. Θεωρείται πως η σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας , τα ηγετικά πολιτικά πρόσωπα και ειδικά η Επταετία και το Κυπριακό ήταν συνδεδεμένα με τη δράση του Δικτύου Κόκκινη Προβιά.

Οι απόψεις για τη δράση αυτού του δικτύου εξαρτώνται από την πολιτική σκοπιά που το βλέπει ο καθένας. Σίγουρα όμως:
α) ήταν φαινόμενο που υπάκουε στην πραγματικότητα του Ψυχρού Πολέμου
β) και η αντίπαλη πλευρά των χωρών του συμφώνου της Βαρσοβίας χρησιμοποιούσε ίδιες μεθόδους 
γ) η συμμετοχή από τους στρατιωτικούς θεωρήθηκε φιλοπατρία και στρατιωτική εντιμότητα απέναντι σε συμμάχους

Αυτό που δεν είναι σίγουρο είναι εάν το Δίκτυο υπάρχει μέχρι σήμερα, είτε ως υπόλειμμα, είτε ως μια νέα δομή με άλλο όνομα, σκοπούς και οργάνωση... Πάντως στην ελληνική ύπαιθρο είναι πολλές οι περιπτώσεις τυχαίας ανεύρεσης ενός μυστικού κρησφύγετου που θα ανήκει είτε σε αντάρτικες ομάδες απ΄τον καιρό του εμφυλίου, είτε μετέπειτα από την οργάνωση και τη δράση του δικτύου 'Κόκκινη Προβιά'. Και σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, πολλές απ’ αυτές ακόμη δεν έχουν βρεθεί…    

Εντέλει το θέμα αποτελεί ιστορία. Σημασία όμως έχει να πάψει επιτέλους στη χώρα η προκατειλημένη και στρεβλή εντύπωση μιας αριστερίστικης μερίδας πολιτών για τον στρατό και κυρίως τις ειδικές δυνάμεις ως εμφυλιοπολεμικό κατάλοιπο, έτσι ώστε σε καιρούς χαλεπούς όπως σήμερα όλος ο λαός να είναι υπερήφανος για τον στρατό του... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: