arxigramma-Kυρίες καί κύριοι, σήμερα σας έχω μιά μικρή έκπληξη! Θα σας παρουσιάσω ένα ιατρικής φύσεως άρθρο του Παλαιού. Μόνες παρεμβάσεις δικές μου στο κείμενο είναι οι τυχόν αισθητικής φύσεως, όποτε έκρινα πως χρειάζονται. (Κι όσες -πιστεύω πως- θα έκανε ένας καλός επιμελητής εκδόσεων!:-) )
Σημειώστε πως δεν έβαλα συνδέσμους προς τις αρκετές λέξεις καθαρής ιατρικής ορολογίας, που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας. (Ίσως το πράξω στη μορφοποίηση σε .pdf .)
Ζητώ συγνώμη γιά την καθυστέρηση ανάμεσα στη λήψη του παρόντος καί τη δημοσίευσή του. Καλή ανάγνωση!
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

κηρύκειο-Παλαιός

Βασικές Αρχές για Υγιή Ζωή


i. Εισαγωγή

Λέγε-λέγε, για αιώνες -ίσως και χιλιετηρίδες- μας έπεισαν ότι σαν άνθρωποι είμαστε αδύναμοι και αρρωσταίνουμε, και πρέπει να αρρωσταίνουμε!
Θεωρούμε ότι αυτό είναι σωστό, ή απλά έχουμε αφήσει να μας πείσουν ότι αυτή είναι η πραγματικότητα και έτσι πρέπει να συμβαίνει;
Τί λέτε; Έχει όντως έτσι;
Και πώς διάολο θα βρούμε άκρη;
Απλά θα χρησιμοποιήσουμε το κολοκύθι που έχουμε για κεφάλι, θα το βάλουμε λίγο να δουλέψει!!

Όλοι έχουμε δει αρκετούς γύρω μας, που δεν τους κολλάει τίποτε. Μπορεί να έχει ξεροταβλιαστεί το Σύμπαν, αλλά αυτοί απτόητοι δεν λένε να υποκύψουν.
Μα τί στον κόρακα, το κοκκαλάκι της νυχτερίδας έχουν;
Ας θυμηθούμε ακόμη και τον εαυτό μας: σίγουρα υπήρξαν εποχές που νιώθαμε ακμαίοι και δυνατοί. Τότε δεν μας κόλλαγε τίποτε. Μπορεί όλοι γύρω μας να ήταν τέζα, αλλά εμείς εκεί, ντούροι!
Γιατί αυτό;
Αφού όλος ο χώρος ήταν τίγκα στους ιούς και τα μικρόβια, εμείς γιατί δεν υποκύπταμε; Είχαν προτιμήσεις και έκαναν εξαιρέσεις οι ιοί, ή μήπως ΟΧΙ;
Ενώ όταν νιώθαμε αδύναμοι και πεσμένοι, ΤΟΤΕ δεν αφήναμε τίποτε να πέσει κάτω, μάλιστα το αρπάζαμε από τ’ αγνάντιο. Τί γινόταν σ’ αυτήν την περίπτωση; Οι ιοί, τα βακτήρια, τα μικρόβια και οι μύκητες είχαν αναλάβει εργολαβία να κυνηγούν εμάς;
Τί λέτε να γίνεται τελικά; το να έχουμε Υγεία σημαίνει να είμαστε Ακμαίοι και Δυνατοί, ή απλά να βρισκόμαστε σε αποστειρωμένο χώρο μακριά από Ιούς, Βακτήρια, Μικρόβια και Μύκητες;
Για κουνήστε λίγο το κεφάλι σας και αποφασίστε!!! Τί πρέπει να υπάρχει από τα ΔΥΟ;
Μα σίγουρα το πρώτο… να είμαστε Ακμαίοι και Δυνατοί!! Και τί σημαίνει αυτό, ρε λεβέντες… ώστε να διατηρούμε την Υγεία μας;
Γερό και δυνατό ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ Σύστημα!!!
Που τί μας λέει;
Μας λέει ότι:
«Υγεία είναι η Ακμαιότητα, Δύναμη και Ευεξία του Οργανισμού.»
Ενώ:
«Ασθένεια δεν είναι τίποτε άλλο, παρά μόνο η Ανισορροπία και η Κάμψη του Οργανισμού.»
Και σε τελική ανάλυση, ότι στην ουσία:
«Δεν Υπάρχουν Ασθένειες, παρά μόνο Ασθενείς Άνθρωποι.»

Πώς όμως μπορούμε να έχουμε Δυνατό Ανοσοποιητικό Σύστημα και να είμαστε Ακμαίοι και Δυνατοί, ώστε να διατηρούμε την Υγεία μας και να απολαμβάνουμε Υγιή Ζωή;
Υπάρχουν κάποιες βασικές Αρχές, που, αν τις τηρήσουμε, έχουμε σχεδόν στο τσεπάκι μας την καλή υγεία.

ii. Οι 5 Βασικές Αρχές για Υγιή Ζωή

1. Άσκηση
Ένας οργανισμός, για να λειτουργεί σωστά, χρειάζεται ΚΙΝΗΣΗ. Χωρίς κίνηση και άσκηση τα όργανα αδρανούν – οπότε και δημιουργούνται προβλήματα.
2. Οξυγόνωση
Ο οργανισμός, για να είναι σε καλή λειτουργία και ορμόνες, αίμα, κλπ να κυκλοφορούν ανεμπόδιστα, ώστε όλα τα όργανα να εργάζονται σωστά, χρειάζεται σωστή και πλήρη οξυγόνωση.
3. Διατροφή
Η κατασκευή του ανθρώπινου οργανισμού -δόντια, στομάχι, έντερα- μας δείχνει ότι το σύστημα πέψεώς μας είναι δομημένο με τρόπο τέτοιο, ώστε να λειτουργεί καλά κυρίως με καρποφαγική διατροφή, δευτερευόντως με φυτοφαγική, και μόνο σε ένα μικρό ποσοστό με κρεατοφαγική – και όλα αυτά σε μια αναλογία περίπου 80% αλκαλική με 20% όξινη. Βεβαίως, αυτό δεν είναι απόλυτο, αλλά μια γενική νόρμα. Κάθε άνθρωπος οφείλει, με επισταμένη παρατήρηση, να βρει την αναλογία που ταιριάζει στο δικό του σύστημα, καθώς ο καθένας είναι και μια ιδιαιτερότητα… αλλά οπωσδήποτε αυτό δεν θα είναι και πολύ μακριά από την γενική γραμμή.
 • Βιταμίνες & Μέταλλα
Μια ισορροπημένη διατροφή χρειάζεται όλα τα αναγκαία στοιχεία (βιταμίνες, μέταλλα, κλπ). Έλλειψη βιταμίνης ή μετάλλου προκαλεί ανισορροπία και αδυναμία σωστής λειτουργίας κάποιου οργάνου, ή και ολόκληρου του οργανισμού.
 • Ισορροπία Γεύσεων
Χρειάζεται να περιλαμβάνει επίσης και ισορροπία γεύσεων (αλμυρό, γλυκό, ξινό, πικρό). Ανισορροπία και μονομέρεια βλάπτουν κάποιο ή κάποια όργανα και προκαλούν εκδήλωση ασθένειας.
 • Ισορροπία pH
Αναγκαίο να υπάρχει επίσης ισορροπία οξύτητος και αλκαλικότητος.
Το pH του σώματος πρέπει να διατηρείται στη μέση τιμή – ούτε όξινο, ούτε αλκαλικό. Αυτό επιτυγχάνεται με την ισορροπία πρόσληψης τροφής – που χρειάζεται να είναι περισσότερο προς το αλκαλικό, παρά προς το όξινο.
 • Ιδιαιτερότητα Οργανισμού
Κανένας οργανισμός δεν είναι ίδιος με κάποιον άλλον. Κάθε οργανισμός έχει τις δικές του ανάγκες, προτιμήσεις, συμπεριφορές και ιδιαιτερότητες.
Η καλύτερη λύση γι’ αυτό, είναι η παρατήρηση της συμπεριφοράς (Αναζήτηση-Αποδοχή ή Αποστροφή-Διαταραχή) του οργανισμού μας απέναντι σε κάθε τι – διατροφή, χώρο, εποχή κλπ.
Δώστε προσοχή στην Σωματική Αίσθηση, ακούστε τι είναι αυτό που ζητάει και έχει ανάγκη το σώμα σας – ξεχάστε τα λογικά «πρέπει» και τις προτροπές. (Όχι και απόλυτα, βέβαια… ας έχουμε λίγο και τον νού μας.)
Όλοι έχουμε την δική μας ιδιαιτερότητα, που σημαίνει ότι πρέπει να βρούμε τι είναι αυτό το κάτι, στο οποίο ο οργανισμός μας έχει δυνατότητες / υπερτερεί, και εκείνο στο οποίο υστερεί και έχει αδυναμία.
4. Τρόπος Ζωής
Ο Θετικός Τρόπος Ζωής, δηλαδή σωστή Νοητική και Συναισθηματική τοποθέτηση και αντιμετώπιση των πραγμάτων και της Ζωής, αλλιώς Καλή Ψυχολογία, είναι αυτό που θα δώσει στο Υποσυνείδητο την εντολή να υποστηρίξει τον Φυσικό και Ενεργειακό φορέα, με αποτέλεσμα καλή υγεία.
5. Ανοσοποιητικό
Όταν το Ανοσοποιητικό είναι Γερό, τότε είμαστε Ακμαίοι και Δυνατοί.
Όταν είναι σε κάμψη, τότε εκδηλώνονται διάφορες Ασθένειες, που σημαίνει ότι οι διάφοροι Ιοί, Βακτήρια και Μύκητες (που τους πλείστους εξ αυτών τους έχουμε όλοι στον οργανισμό μας) βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και υπερπολλαπλασιάζονται, καταβάλλοντας τον οργανισμό. Τότε, το ανοσοποιητικό, επειδή είναι σε κάμψη, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει, οπότε και έχουμε πρόβλημα – εκδήλωση κάποιας ασθένειας.
Για να έχουμε όμως γερό και δυνατό Ανοσοποιητικό, χρειάζονται τα τέσσερα προηγούμενα.
(6.) Τόπος κατοικίας
Βεβαίως υπάρχει και μια άλλη αρχή που θα πρέπει να τηρούμε, αλλά καθόσον σε πολύ μεγάλο ποσοστό αυτή η δυνατότητα έχει πλέον αποστερηθεί από το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητος, και επιπλέον πρόσβαση χειρισμού τέτοιων γνώσεων μπορεί να έχει μόνο κάποιος ειδικός και όχι ο κάθε άνθρωπος, δεν την συμπεριέλαβα ως βασική. Απλώς δυό λόγια, έτσι, για να υπάρχουν.
Αυτό έχει να κάνει με την ενέργεια του κάθε τόπου, άνω και κάτω του εδάφους, η οποία επηρεάζει θετικά ή αρνητικά την ζωή. Έχει σχέση με την μορφολογική διαμόρφωση του περιβάλλοντος, την γεωλογική δομή, τον δικτυακό εγκλωβισμό, τα τελλουρικά ρεύματα, τα ρεύματα-φλέβες νερού, τις ηλεκτρομαγνητικές συγκεντρώσεις, κλπ κλπ.
Ό,τι βρείτε από Ιερή Γεωμετρία, Γραμμές Λέϋ, Φενγκ Σούι (όχι αυτό με τα κουδουνάκια και τους χρωματιστούς φιόγκους), ίσως μπορούν να δώσουν μια ιδέα για τι μιλάμε.
Διατηρώντας τις 5 αυτές Αρχές, ο Οργανισμός είναι σε Ισορροπία και απολαμβάνουμε Καλή Υγεία.

Ας συνοψίσουμε.
Υγεία σημαίνει:
 • Άσκηση
 • Οξυγόνωση
 • Ισορροπημένη Διατροφή
 • Θετικός Τρόπος Ζωής
 • Δυνατό ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ
Ασθένεια εκδηλώνεται όταν:
 • Έχουμε Καθιστική Ζωή χωρίς Κίνηση.
 • Δεν υπάρχει σωστή Οξυγόνωση.
 • Η Διατροφή είναι Μονομερής και μη Ισορροπημένη.
 • Υφίσταται Αρνητικός Τρόπος Ζωής.
 • Το Ανοσοποιητικό είναι σε κάμψη.
Το πιάσατε ή ακόμα;

iii. Νεοπλασίες – Καρκίνος

Ας ασχοληθούμε στη συνέχεια με κάτι, από το οποίο πάσχει και ταλαιπωρείται μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας.
Ο καρκίνος εκδηλώνεται πάντα και μόνο όταν υπάρξει κάποια Ανισορροπία στον Οργανισμό. Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι απόλυτο, κυριολεκτικό και ξεκάθαρο:
Θέλετε να αποφύγετε, ή να εξολοθρεύσετε τον Καρκίνο;
Εάν ΝΑΙ, τότε ο τρόπος είναι απλός!
 • Αποφύγετε όλα εκείνα που λατρεύει, και με τα οποία αυξάνεται και αναπτύσσεται.
 • Χρησιμοποιήστε εκείνα που απεχθάνεται.
 • Και μην ξεχνάτε τις 5 παραπάνω Βασικές Αρχές, και κυρίως το Γερό Ανοσοποιητικό!
Τί είναι αυτό, λοιπόν, που λατρεύει ο καρκίνος και τον αναπτύσσει, και τί εκείνο που απεχθάνεται και τον εξολοθρεύει;
Συνοπτικά:
Ο Καρκίνος ΛΑΤΡΕΥΕΙ 3 πράγματα:
 • Το Όξινο pH.
 • Το Γλυκό.
 • Την Έλλειψη Οξυγόνωσης.
Αναπτύσσεται σε τέτοια περιβάλλοντα.
Ο Καρκίνος ΑΠΕΧΘΑΝΕΤΑΙ 3 πράγματα:
 • Το Αλκαλικό pH.
 • Το Πικρό.
 • Και την Επάρκεια Οξυγόνου.
Αυτά είναι και ο θάνατός του. Συρρικνώνεται και πεθαίνει σε τέτοια περιβάλλοντα.
Εάν έχετε κατανοήσει τις 5 Βασικές Αρχές για Υγιή Ζωή και τα συνδυάσετε και με αυτά που απεχθάνεται ο καρκίνος, αποφεύγοντας παράλληλα αυτά που λατρεύει, καθαρίσατε! Τον στείλατε στον αγύριστο, και δεν σας ακουμπάει καν.
Αυτό είναι ΟΛΟ! Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε!!!

iv. Το πως και το γιατί ανάπτυξης του καρκίνου

Άντε όμως να πούμε λίγα λόγια για το πώς και τί στη λειτουργία του φαινομένου αυτού από σωματικής-οργανικής πλευράς, προτού να πούμε περισσότερα για τη θεραπευτική διαδικασία.
Ας ξεκινήσουμε με το πώς αντιμετώπιζε ο πρόγονός μας, ο Ιπποκράτης, τα πράγματα στην υγεία και την θεραπεία των ασθενειών… που πλέον, ενώ τον μνημονεύουν και υποτίθεται παίρνουν τον όρκο τους σ’ αυτόν, τον έχουν πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων οι σημερινοί «γιατρούργοι». (Μη σας ξενίζει… μια χαρά είναι ο τόνος εκεί που είναι!)
«…Εκείνο που διατηρεί την υγεία, είναι η ισομερής κατανομή και ακριβής μείξη ( = ισονομία) μέσα στο σώμα των δυνάμεων του ξηρού, του υγρού, του κρύου, του γλυκού, του πικρού, του ξινού και του αλμυρού.
Η αρρώστια προκαλείται από την επικράτηση ενός ( = μοναρχία).
Η θεραπεία επιτυγχάνεται με την αποκατάσταση της διαταραχθείσης ισορροπίας, με τη μέθοδο της αντίθετης από την πλεονάζουσα δύναμη.»
Και συνεχίζει :
«Μέσα στον άνθρωπο υπάρχουν … και το πικρό και το αλμυρό, το γλυκό, το ξινό, το στυφό και το άνοστο … τα συστατικά αυτά όταν αναμειγνύονται και ενώνονται μεταξύ τους, δεν φαίνονται ούτε βλάπτουν τον άνθρωπο. Όταν όμως κάποιο διαχωριστεί και εμφανιστεί μόνο του, τότε συμβαίνει να προκαλεί βλάβη.»
Αν τρώμε πολλά γλυκά και υδατάνθρακες, τότε το σώμα μας έχει γίνει …ζαχαροπλαστείο και έχει επέλθει ανισορροπία. Την επικράτηση των γλυκών σε βάρος του πικρού θα την πληρώσουμε, και μάλιστα ακριβά, καθώς οι όγκοι είναι γεμάτοι από ζάχαρη.
Ενώ ό,τι είναι πικρό στο στόμα, είναι καλό στο στομάχι, καθώς οι πικρές ουσίες συμβάλλουν αποφασιστικά στη συνολική διαδικασία της πέψης. Διεγείρεται η έκκριση χολής και βελτιώνεται η πέψη λευκωμάτων, πρωτεϊνών και λιπών και εμποδίζονται οι διαδικασίες ζύμωσης και σήψης που συντελούνται στο έντερο. Με την βελτίωση απορρόφησης της βιταμίνης Β-12, οι πικρές ουσίες υποστηρίζουν την παραγωγή αίματος, προάγουν την απορρόφηση των λιποδιαλυτών στοιχείων και του σιδήρου, και υποστηρίζουν την δημιουργία βάσεων (αλκαλικό υψηλό pH) στον οργανισμό, δρώντας έτσι ενάντια στην οξύτητα του αίματος.
Σε περίπτωση συστηματικής λήψης των πικρών ουσιών, δυναμώνει το συκώτι. Το συκώτι θέλει πικρά για να λειτουργήσει και να παράξει χολή. Η χολή που παράγεται στο συκώτι είναι πικρή. Πώς, λοιπόν, θα έχουμε πρώτης ποιότητος χολή, να διαλύσει τα λίπη, αν δεν τρώμε πικρά; Εάν τροφοδοτούμε με ζάχαρη το συκώτι, δεν παράγουμε πικρή χολή.
Με τα πικρά μειώνονται και οι τιμές του σακχάρου. Πέφτοντας οι τιμές σακχάρου, πέφτει και η χοληστερίνη. Το σάκχαρο προέρχεται από υπερβολική κατανάλωση υδατανθράκων, όχι από την κατάχρηση πικρών ουσιών – και βεβαίως, όπως έλεγε ο Ιπποκράτης, η θεραπεία γίνεται με τα αντίθετα.
Το κέντρο για τον καρκίνο είναι το συκώτι. Και αν το διατυπώσουμε διαφορετικά, το συκώτι είναι για τον καρκίνο, ότι είναι η καρδιά για το κυκλοφορικό. Δυνατό συκώτι απομακρύνει τον καρκίνο. Ζαχαροποιημένο συκώτι… σίγουρος καρκίνος! Η άμυνα του οργανισμού εναντίον του καρκίνου βρίσκεται στο συκώτι, και το συκώτι για να είναι δυνατό και να λειτουργεί σωστά, θέλει πικρά.
Συνοπτικά λοιπόν: οι Πικρές και Ξινές τροφές δρουν Αντικαρκινικά!!!

Πάμε παραπέρα.
Για σκεφτείτε… Γιατί δεν εμφανίζεται σχεδόν ποτέ καρκίνος στο Λεπτό Έντερο;
Η απάντηση είναι: επειδή στο Λεπτό Έντερο χύνονται οι εκκρίσεις της Χολής και του Παγκρέατος, που ο συνδυασμός και των δύο παγκρεατικών ενζύμων (θρυψίνης, χυμοθρυψίνης) και της χολής κάνουν αλκαλικό το pH του Λεπτού Εντέρου.
Αντίθετα, όμως, βλέπουμε καρκίνους στη Χολή ή στο Πάγκρεας… διότι εκεί δεν υφίσταται ο διπλός συνδυασμός που είπαμε πιο πάνω!
Ας επαναλάβουμε ποιά είναι τα χαρακτηριστικά των καρκινικών κυττάρων:
 • Μεγάλη κατανάλωση Γλυκόζης (Γαλακτικό οξύ).
 • Υποξία … Έλλειψη Οξυγόνου.
 • Χαμηλό (Όξινο) pH.
Αν λοιπόν αυτός είναι ο λόγος που στο Λεπτό Έντερο σχεδόν ποτέ δεν αναπτύσσεται καρκίνος, τότε γιατί δεν διορθώνουμε το pH σε αλκαλικό και ταυτόχρονα δεν αυξάνουμε τις γ-σφαιρίνες ώστε να αποκαταστήσουμε την υγεία;
Τα ένζυμα είναι πολύ ευαίσθητα στην αύξηση της θερμοκρασίας, οπότε, για να ανεβάσουμε το επίπεδό τους, χρειάζεται να καταναλώνουμε πολλές φυτικές τροφές ωμές – και αν αυτές είναι και πικρές στη γεύση, τότε εξασφαλίζουμε και πληθώρα χολής. Νά, λοιπόν, ο τρόπος να δημιουργήσουμε αλκαλικό pH, και ένας κανόνας για τους καρκινοπαθείς!
Σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού, εκτός των καρκινικών κυττάρων, βρίσκεται μια ουσία-ένζυμο ονομαζόμενη Ροδανάση, ενώ μία άλλη η β-Γλυκοσιδάση βρίσκεται κυρίως στα καρκινικά και απουσιάζει από τα υγιή, ή βρίσκεται σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις.
«- Έεε, και τί να το κάνουμε αυτό;»
Ας δούμε μια ιδιαιτερότητα, που έχουν οι δυό αυτές ουσίες: η μεν πρώτη προστατεύει από το Κυάνιο, ενώ η δεύτερη το απελευθερώνει.
«- Έεεε, καλά… Χεστήκαμε! Δεν πρόκειται να πάρουμε Κυάνιο, για μαλάκες μας πέρασες; γιατί σε δυό λεπτά θα πάμε στα θυμαράκια, χωρίς να χρειαστεί να πάμε από καρκίνο!»
Σιγά μωρέ βιαστικοί!… Θα δούμε τί και πώς.
Το αντίδοτο στο Κυάνιο είναι η Ζάχαρη. Για θυμηθείτε πως την γλύτωσε ο Ρασπούτιν!
(συνεχίζεται