ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΑΠΟΨΕΙς ΓΝΩΣΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΝΩΣΤΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ,ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΠΟΙΚΙΛΑ ΘΕΜΑΤΑ..ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙς,ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΜΕ ΤΙς ΟΠΟΙΕΣ ΔΕΝ ΣΥΝΤΑΣΣΟΜΑΙ Η ΙΔΙΑ..ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΔΩ ΑΠΟΦΕΥΓΩ-ΠΛΗΝ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΕΞΑΙΡΕΣΕΩΝ ,ΟΤΑΝ ΚΡΙΝΩ ΣΚΟΠΙΜΟ-ΝΑ ΕΚΘΕΤΩ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΟΥ ΘΕΣΕΙΣ...Παρασκευή, 20 Μαΐου 2016

ΠΕΡΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ-ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ

Γράφει η mnk
    
Περί συλλογικής/ατομικής συνείδησης και συλλογικής/ατομικής ανέλιξής της:
Ο Άνθρωπος δεν είναι μέλισσα ή μυρμήγκι, ούτε υπολογιστής σε σειρά, ούτε εργαστηριακός κλώνος, ούτε προϊόν βιομηχανικής παραγωγής.
Στον βαθμό που έχει καταφέρει να εξανθρωπιστεί, δηλαδή να ξεφύγει απ’ την δυναμική της ψυχολογίας του όχλου, να αναλάβει την ευθύνη της ύπαρξής του και να γνωρίσει τον εαυτό του -εντίμως, στον ίδιο βαθμό έχει εξατομικευτεί.
Στον ίδιο βαθμό ασκεί την Αυτεξουσιότητά του, την Ελευθερία Επιλογής του και την Ευθύνη του.
Στον ίδιο βαθμό δεν καθορίζεται απ’ την συλλογική συνείδηση, αλλά την καθορίζει, στο μέτρο που του αναλογεί.
Ακόμα και ως μέλος ομάδας («συλλογικότητας», κατά το νεοταξίτικο νιού-σπικ), ασκεί το «ελευθέρως συνανοίκειν» και δεν αφομοιώνεται απ’ το «πνεύμα της ομάδας», διατηρώντας την πλήρη ευθύνη του πνεύματος, των πράξεων και της ύπαρξής του.
Η αντίληψη, πως ο άνθρωπος είναι πλήρως υποκείμενος στην συλλογική συνείδηση και απόλυτο υποχείριό της, είναι το θεμέλιο κοσμοθεωριών που στηρίζουν ολοκληρωτικές κοινωνικές διευθετήσεις, π.χ. κάστες, κισμέτ, θεϊκή φύση του αυτοκράτορα, έξωθεν ελεγχόμενος κολλεκτιβισμός, κοινωνικός ετεροκαθορισμός, νηπιοποίηση του πολίτη ώστε να εξαρτάται αποκλειστικά από τις κρατικές δομές, ανοχή και υπόθαλψη κοινωνικής εγκληματικότητας -δια της θυματοποίησης του θύτη, ως υποκείμενου στους μηχανισμούς της κακούργας κενωνίας και άρα στερούμενου ευθύνης για τις πράξεις του… κλπ.
Όλως «συμπτωματικώς», αυτές οι ίδιες απόψεις υποστηρίζονται απ’ όλες τις παραφυάδες των θιασωτών της επερχόμενης παγκόσμιας δικτατορίας.
Όλως «συμπτωματικώς», το κοινωνικό μοντέλο των εντόμων με την συλλογική συνείδηση, είναι αυτό που προωθείται για τον νέο άνθρωπο της «βιώσιμης ανάπτυξης» (βλ. Ατζέντα 21).
Όλως «συμπτωματικώς», το κοινωνικό μοντέλο των εντόμων αναπαρίσταται στα μαθηματικά μοντέλα χειραγώγησης των ανθρώπινων κοινωνιών…
Καθόλου συμπτωματικώς, απ΄τον ανεξέλεγκτο, αστάθμητο παράγοντα της ατομικής συνείδησης, αυτεξουσιότητας και αυτενέργειας θα τό’βρουν.
*Το παραπάνω είναι από σχόλιο εδώhttps://ergdhmerg.wordpress.com/2016/05/17/%cf%85%ce%b3%ce%b5%ce%af%ce%b1-%ce%b1%cf%83%ce%b8%ce%ad%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b1-%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%ce%ad%ce%b3%ce%b3%ce%b9%cf%83%ce%b7-2/#comment-13061 

2 σχόλια:

mnk είπε...

Mε την άδειά μου και με την ευχή μου.
;)

ΦΩΤΕΙΝΗ είπε...

Ευχαριστώ αγαπητη ΜΝΚ.Ασπασμούς!