ΕΥΔΑΙΜΟΝ ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ,ΤΟ Δ ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΤΟ ΕΥΨΥΧΟΝ ΚΡΙΝΟΜΕΝ...…

[Το μπλόγκ δημιουργήθηκε εξ αρχής,γιά να εξυπηρετεί,την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και την ελευθερία του λόγου...υπό το κράτος αυτού επιλέγω με σεβασμό για τους αναγνώστες μου ,άρθρα που καλύπτουν κάθε διάθεση και τομέα έρευνας...άρθρα που κυκλοφορούν ελεύθερα στο διαδίκτυο κι αντιπροσωπεύουν κάθε άποψη και με τά οποία δεν συμφωνώ απαραίτητα.....Τά σχόλια είναι ελεύθερα...διαγράφονται μόνο τά υβριστικά και οσα υπερβαίνουν τά όρια κοσμιότητας και σεβασμού..Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές..]
Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2018

ΑΠΟΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΠΟΤ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ..

Ο σμαραγδένιος φοίνικας ως κομμάτι του soft power και η προπαγάνδα. Αποσυμβολισμός στο προεκλογικό σποτ του Ερντογάν
Σε παλαιότερη ανάρτηση είχαμε μιλήσει για την ήπια ισχύ (soft power) η οποία προάγει την κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμα, τις παραδόσεις και την δυναμική ενός λαού. Όπως είχαμε αναφέρει η χώρα μας λόγω Ιστορίας και Πολιτισμού έχει ένα πυρηνικό όπλο στη φαρέτρα της το οποίο και πρέπει να χρησιμοποιήσει.
Τελικά, παρατηρούμε ότι ο Ερντογάν ο οποίος γνωρίζει άριστα το παιχνίδι της πολιτικής προπαγάνδας χρησιμοποιεί την ήπια ισχύ στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα χθες όπου ο ίδιος είναι αφηγητής και απευθύνεται στην Τουρκία και πρωταγωνιστής είναι ο Σμαραγδένιος Φοίνικας.
Το βίντεο διάρκειας 2 λεπτών και 50 δευτερολέπτων ξεκινάει από την Μάχη του Μαντζικέρτ.
Η επιλογή της Μάχης του Μάτζικερτ μεταξύ της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και των Σελτζούκων, δηλαδή της μουσουλμανικής σουνιτικής φυλής των Ογούζων Τούρκων όπως ονομάζοταν οι Τουρκμάνοι που σταδιακά έγινε μία περσοποιημένη κοινωνία και συνεισέφερε στην τουρκο-περσική παράδοση στη μεσαιωνική Δυτική και Κεντρική Ασία, δεν είναι τυχαία.
Η μάχη έλαβε χώρα στις 26 Αυγούστου του 1071, κοντά στο Μαντζικέρτ (σημερινό Μαλαζγκίρτ στην Τουρκία). Ο αυτοκράτορας Ρωμανός Δ' Διογένης ηττήθηκε, αιχμαλωτίστηκε και απελευθερώθηκε μετά την καταβολή λύτρων, ενώ η Βυζαντινή αυτοκρατορία υποχρεώθηκε στην καταβολή ετήσιου φόρου και την παραχώρηση μερικών φρουρίων στους Σελτζούκους. Αυτή η πανωλεθρία των βυζαντινών στρατευμάτων, όπως και η εσωτερική πολιτική παράλυση που ακολούθησε, επέτρεψε τη μόνιμη εγκατάσταση των Σελτζούκων στην Ιωνία.
Στη συνέχεια το προεκλογικό σποτ περνάει στον Οσμάν Α΄ ή Οσμάν Γαζής (Ghazi σημαίνει ιερός πολεμιστής) ο οποίος ήταν και ο ιδρυτής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Σύμφωνα με τον μύθο, ο Οσμάν είχε φιλικές σχέσεις με τον Σεΐχη Εντεμπαλί, θρησκευτικό άρχοντα των δερβίσηδων. Μια μέρα που διέμενε στο σπίτι του είδε ένα όνειρο : Ότι ένα δέντρο ξεπήδησε από το στήθος του και στην σκιά του υπήρχαν βουνά και ρέματα και άνθρωποι. Όταν ξύπνησε διηγήθηκε το όνειρό του στον Σεΐχη, ο οποίος του είπε πως ήταν ευλογημένος από τον Θεό και γι΄αυτό του έδωσε την κόρη του, την Μαλχούν Χατούν, για σύζυγο. Αυτή η εκδοχή που ουδείς μπορεί να ισχυριστεί αν είναι αλήθεια ή ψέμματα καθώς κατά τ΄άλλους η Μαλχούν Χατούν ήταν η κόρη του Τούρκου Μπέη της Ανατολίας, Ομέρ Μπέη, εμφανίζεται για πρώτη φορά στα ιστορικά χρονικά Aşıkpaşazade του Δερβίση Αχμέντ κατά τον 15ο αιώνα, ο οποίος προσπάθησε να πείσει τους Οθωμανούς ότι ο ιδρυτής της Αυτοκρατορίας τους είχε θεϊκή καταγωγή.
Ο Ερντογάν στο βίντεο του ισχυρίζεται ότι από το στήθος του Οσμάν ξεπήδησε ένας πλάτανος . Δεν πρόκειται για τυχαία επιλογή δένδρου, καθώς ο πλάτανος δίνει την εικόνα δένδρου περήφανου μεγαλόπρεπου και δυνατού Η ηλικία του μετριέται σε αιώνες . Επιβλητικό και ανθεκτικό, εξάπτει την φαντασία και συμβολίζει την αιωνιότητα. Επίσης, ο πλάτανος είναι πράσινος, πρόκειται για το ιερό χρώμα των Μουσουλμάνων.
Οι άλλοι δυο βασικοί πρωταγωνιστές του προεκλογικού σποτ είναι ο Μωάμεθ ο Πορθητής και ο Κεμάλ. Ο Μωάμεθ ο Πορθητής ή Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Οθωμανούς σουλτάνους, που ακόμη και σήμερα οι Τούρκοι θεωρούν ως μία από τις μεγαλύτερες μορφές στην ιστορία τους επειδή ουσιαστικά κατέκτησε την Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Ενώ ο Μουσταφά Κεμάλ είναι ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας και πρώτος πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας. Δεν δίστασε να συνεχίσει αγριότητες των Νεοτούρκων, όπως η γενοκτονία των Αρμενίων και των Ελλήνων.
Και οι τρεις αυτές προσωπικότητες της τουρκικής ιστορίας συνδέονται και παίρνουν δύναμη με μεταφυσικό - συμβολικό τρόπο από τον Σπαραγδένιο Φοίνικα, ο οποίος προέρχεται από περσικό μύθο που πέρασε στους Οθωμανούς.
Πρόκειται για το τουρκικό Zümrüdü Anka το οποίο μοιάζει με τον μυθικό Φοίνικα που αναφέρει ο Ηρόδοτος που όταν έφτανε στο τέλος της ζωής του έπαιρνε φωτιά και στη συνέχεια αναγεννιόταν από τη στάχτη του. Ο μύθος του Φοίνικα είναι κοινός στις μυθολογίες πολλών λαών της ευρύτερης περιοχής από την Περσία μέχρι και την παγωμένη Ρωσία, ενώ τον συναντάμε ακόμη στο έργο Κόλαση του Δάντη. «che la fenice more e poi rinasce», ο Φοίνικας πεθαίνει και γεννιέται ξανά γράφει ο Ιταλός ποιητής.
Στον περσικό μύθο ο σμαραγδένιος Φοίνικας είναι τόσο αρχαίος που είδε τρεις φορές την καταστροφή του κόσμου, ενώ η γνώση που κουβαλάει είναι μέγιστη γι΄αυτό και μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα κακά του κόσμου. Στην τουρκική παράδοση το χαρακτηριστικό του είναι η αθανασία η οποία ομως έρχεται ύστερα από σκληρές δοκιμασίες. Ονομάζεται επίσης Toğrul ή Verru και στοιχεία του συναντάμε και στην ουγγρική παράδοση με την ονομασία Φιν Ογκούρ από την εποχή των Μαγυάρων (ενδεχομένως τα στοιχεία αυτά να προέρχονται από τους μογγολικής - τουρκικής προέλευσης Τάταρους ή από την εποχή του Σουλεϊμάν Α') . Σύμφωνα με άλλα σημεία της τουρκικής μυθολογίας συνδέεται με τον Αττίλα (Ούνος στην καταγωγή) ένας από τους φοβερότερους εχθρούς της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Διέσχισε τον Δούναβη δύο φορές και λεηλάτησε τα Βαλκάνια, αλλά δεν ήταν σε θέση να καταλάβει την Κωνσταντινούπολη.
Αλλιώς το πτηνό στα Τούρκικα λέγεται Hüma kuşu και θεωρείται ότι φέρνει ευτυχία. Σύμφωνα με την τουρκική μυθολογία όταν βρεθεί πάνω από το κεφάλι ενός ανθρώπου, ο άνθρωπος αυτός θα αποκτήσει δύναμη έναντι των άλλων, θα εξουσιάζει και θα έχει πολλές επιτυχίες.
Δεν είναι τυχαία λοιπόν η επιλογή του Ερντογάν, ο οποίος διάλεξε το συγκεκριμένο μυθικό σύμβολο που εμφανίζεται στις μυθολογίες πολλών λαών της περιοχής και αποτελεί πνευματικό συμβολισμό για τους μουσουλμάνους στο θρήσκευμα καθώς σε πολλές περιπτώσεις συνδέεται με την Umay ή Umai που συμβολίζει την γονιμότητα.
https://www.youtube.com/watch?v=SOSbyFtAbo8
Geopolitics & Daily News
Περί  ήπιας ισχύος (soft power) η οποία προάγει την κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμα, τις παραδόσεις και την δυναμική ενός λαού,βλέπετε την αμέσως προηγούμενη ανάρτησή μου http://enaasteri.blogspot.com/2018/06/blog-post_20.html     και κάποια επιπλέον στοιχεία από τον Δ.ΡΩΜΑΝΟ'

Δημήτριος Ρωμανός         Χρησιμοποιεί, άριστα, τους συμβολισμούς Ο Ερντογάν. Αυτό το έπραττε τον 1 με 2ο μ.Χ, άκρως επιτυχημένα στα έργα του ο Πλούταρχος με τις Διοσημείες και τα "σημάδια". Πέραν τούτου οι Οθωμανοί λίγη έως ελάχιστη σχέση έχουν με τους Σελτζούκους, πλην της ευρυτέρου τουρκικής ομοεθνίας. Οι Σελτζούκοι ήταν κομμάτι των Ογούζων Τούρκων, περσοποιημένοι όπως ανέφερες, μιας και είχαν κυριεύσει την περιοχή του σημερινού Ιράν (τους είχαν καλέσει ως μισθοφόρους και τελικά κατέκτησαν την περιοχή). Αυτό θα φανεί και με τα τάγματα των Σούφι (Μεβλεβήδες, Μπεχτατζήδες) που είναι σιιτικό παρακλάδι και ιρανικής προελεύσεως. Το πως και γιατί αντί να καταλήξουν στην Φατιμιδική (Σιιτική) Αίγυπτο, την οποία είχαν σαν προτεραιότητα να κατακτήσουν στα πλαίσια της επαναφοράς της στον σουνιτισμό (οι Σελτζούκοι και οι τουρκομάνοι ήταν Σουνίτες αν και κάποιοι από αυτούς ήταν ακόμη και χριστιανοί του νεστοριανικού δόγματος που είχε πιστούς στην Περσία) έφθασαν να κατακλύσουν την Μικρά Ασία (κυρίως τα κύματα των Τουρκομάνων που τους ακολουθούσαν ως βοηθοί και ήταν η χειρότερη τουρκική φάρα) είναι μια μεγάλη ιστορία. Με δύο λόγια εμείς τους προσκαλέσαμε (οι βυζαντινοί στασιαστές που τους στρατολόγησαν ως μισθοφόρους μετά το Μάντζικερτ, γιατί το Μάντζικερτ δεν θα είχε καμμία σημασία εάν δεν ακολουθούσαν αυτά που ακολούθησαν αυτού). Για τους Οθωμανούς, δε, υπάρχει η έρευνα και το βιβλίο του καθηγητού Heath W. Lowry: "Η φύση του πρώιμου οθωμανικού κράτους", μέσα στο οποίο εξηγεί ότι οι Οσμανλήδες ήταν αρχικά εταιρική σύμπραξη 4 οικογενειών. Τριών βυζαντινών και μίας οθωμανικής...
 Δεν υπάρχουν σχόλια: