ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΑΠΟΨΕΙς ΓΝΩΣΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΝΩΣΤΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ,ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΠΟΙΚΙΛΑ ΘΕΜΑΤΑ..ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙς,ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΜΕ ΤΙς ΟΠΟΙΕΣ ΔΕΝ ΣΥΝΤΑΣΣΟΜΑΙ Η ΙΔΙΑ..ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΔΩ ΑΠΟΦΕΥΓΩ-ΠΛΗΝ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΕΞΑΙΡΕΣΕΩΝ ,ΟΤΑΝ ΚΡΙΝΩ ΣΚΟΠΙΜΟ-ΝΑ ΕΚΘΕΤΩ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΟΥ ΘΕΣΕΙΣ...Παρασκευή, 3 Σεπτεμβρίου 2010

Ο ΚΑΠΝΟΣ...........ΛΟΙΠΟΟΟΟΝ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΑΠΕΦΑΝΘΗΣΑΝ ΠΩς ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑς..ΚΑΙ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΑΚΙ ΚΟΜΜΕΝΟΟΟ[ΑΝΤΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ...ΑΦΟΥ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ,ΤΟ ΝΕΡΟ, ΤΗΝ ΤΡΟΦΗ.. ΑΦΟΥ Ως ΥΠΑΡΞΕΙς ΑΠΑΞΙΩΝΟΜΑΣΤΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ..Ως ΠΟΛΙΤΕς ΤΙ ΝΑ ΛΕΜΕ;ΤΙ ΝΑ ΘΙΞΟΥΜΕ..ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ; ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ; ΤΗΝ ΠΡΟΝΟΙΑ;;ΞΕΠΕΡΝΩ ΔΕ ΑΝΕΥ ΣΧΟΛΙΟΥ, ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΕΘΙΣΜΟ ΠΟΥ ΜΑς ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΤΟΣΟΥς ΑΙΩΝΕς-ΚΑΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΥ ΤΣΙΓΑΡΟΥ..ΒΡΕ ΑΦΟΥ ΜΕΤΕΡΧΕΣΤΕ ΧΙΛΙΑΔΕς ΤΡΟΠΟΥς ΝΑ ΜΑς ΞΕΚΑΝΕΤΕ[ΕΔΩ ΦΤΑΙΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙς..ΕΣΕΙς ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΠΑΔΙ ΘΕΛΑΤΕ ΑΥΣΤΗΡΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟ..ΕΜΕΙς ΑΥΞΗΘΗΚΑΜΕ ΚΑΙ ΕΠΛΗΘΥΝΘΗΜΕΝ ΤΑ ΜΑΛΑ,ΠΕΡΑΝ ΠΑΣΗς ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΗς]...ΓΙΑΤΙ ΛΟΙΠΟΝ ΤΩΡΑ ΝΟΙΑΖΕΣΤΕ ΤΟΟΣΟ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑς;ΨΥΧΟΝΟΗΤΙΚΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ..ΑΛΛΑ ΣΑΦΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟς Ο ΛΟΓΟς..ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΝΑ ΜΟΥ ΜΥΡΙΖΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΠΝΟς,Μ ΑΥΤΗ-ΚΑΙ Μ ΑΥΤΗ-ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ;; ΤΕΛΟς ΠΑΝΤΩΝ ΜΟΛΙς ΘΥΜΗΘΗΚΑ ΠΩς Σ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΔΕΝ ΜΙΛΩ ΕΓΩ,ΑΛΛΑ ΟΙ ΑΛΛΟΙ..Ας ΔΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ..[Α ΕΓΩ ΘΑ ΤΟ ΚΟΨΩ ΜΟΝΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗς 21-12-2012-ΑΝ ΔΕΝ Μ ΕΧΕΙ ΣΚΟΤΩΣΕΙ Ως ΤΟΤΕ -ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟΣΚΑΦΟς ΠΟΥ ΘΑ ΜΕ ΠΑΕΙ ΒΟΛΤΑ ΣΤΑ ΓΥΡΩ Ε,ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥς ΛΟΙΠΟΥς ΒΑΡΕΜΕΝΟΥς ...Ε ΔΕΝ ΘΑ ΜΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΙΑ ΚΑΤΩ..ΘΑ ΕΧΩ ΛΥΤΡΩΘΕΙ..Ως ΤΟΤΕ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΚΑΠΝΙΣΤΕς ΣΤΙς ΕΠΑΛΞΕΙΣ..]


ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΑΓΑΡΑΣ[Καθημερινή]
Ο καπνός είναι ένα φυτό που αρχικά φύτρωνε στη Βόρεια και Νότια Αμερική. Είναι της ίδιας οικογένειας με την πατάτα, την ντομάτα, τη μελιτζάνα, το πιπέρι, την πετούνια και το δηλητηριώδες νυχτολούλουδο, ένα εξαιρετικά θανατηφόρο φυτό. Όλα ανήκουν στην οικογένεια των φυτών Solanaceae. Το γένος Nicotiana περιλαμβάνει περίπου 100 είδη, από τα οποία μόνο δύο έχουν καλλιεργηθεί σε ευρεία κλίμακα, η Nicotiana Tabacam και η Nicotiana rustica. Από αυτά η Nicotiana Tabacam είναι ο κυρίαρχος τύπος για παραγωγή τσιγάρων και καπνού. Το όνομά του το οφείλει στο Γάλλο πρεσβευτή Jean Nicot, ο οποίος τον εισήγαγε και τον διέδωσε στη Γαλλία το 1560. Ο σπόρος του καπνού είναι πολύ μικρός. Μία ουγγιά δείγματος περιέχει περίπου 300.000 σπόρους.
Πιστεύεται ότι ο καπνός άρχισε να φυτρώνει στην Αμερική περίπου το 6000 π.Χ. Ήδη πριν την εποχή του Χριστού οι Ινδιάνοι της Αμερικής είχαν αρχίσει να χρησιμοποιούν τον καπνό με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, όπως σε θρησκευτικές και ιατρικές πρακτικές. Ο καπνός εθεωρείτο πανάκεια και εχρησιμοποιείτο σαν επικαλυπτικό πληγών και παυσίπονο. Το μάσημα του καπνού επιστεύετο ότι ανακούφιζε από τον πονόδοντο. Όταν οι εξερευνητές έφθασαν στο Νέο Κόσμο, οι ιθαγενείς Ινδιάνοι καλλιεργούσαν και χρησιμοποιούσαν ήδη τον καπνό για αιώνες. Τον χρησιμοποιούσαν σε θρησκευτικές τελετές για να επικοινωνούν με τα πνεύματα. Επίσης ήταν απαραίτητο στοιχείο σε περιπτώσεις σύναψης ειρήνης - είναι γνωστή η πίπα της ειρήνης - καθώς και όταν γίνονταν νέες συμφωνίες. Τον καπνό τον εισέπνεαν από καιόμενα φύλλα, ενώ άλλος τρόπος ήταν να εισπνέουν σκόνη καπνού. Πολλές φορές χρησιμοποιούσαν ξύλινη σύριγγα σε σχήμα διχάλας (Υ), ώστε από τα δύο άκρα, τυλιγμένα με φύλλο αραβοσίτου, να εισπνέουν. Εν αντιθέσει με τους ιθαγενείς, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τον καπνό για "ιερούς" σκοπούς, όπως αυτούς που αναφέρθηκαν αλλά και για άλλους, όπως π.χ. για να ενισχύσουν τη γονιμότητα, να προβλέψουν τον καιρό, να πάρουν αποφάσεις σε πολεμικά συμβούλια ή να γίνουν "άξιοι ενοράσεων", οι Ευρωπαίοι τον χρησιμοποιούσαν κυρίως επειδή τον απολάμβαναν και χωρίς τελετές. Βέβαια γρήγορα υπέστησαν τις εθιστικές ιδιότητές του χωρίς όμως να έχουν συναίσθηση αυτού του γεγονότος.. Οι εξερευνητές στην αρχή έβλεπαν τους ιθαγενείς να καπνίζουν κι αυτό τους προκαλούσε τρόμο. Ήταν γι' αυτούς πρωτόγνωρο και λίγο πολύ ήταν σαν να τους έβλεπαν να καταπίνουν φωτιά. Όμως, και έμαθαν να καπνίζουν, και μετέφεραν τον καπνό στην Ευρώπη. Σας παρουσιάζω κατωτέρω μία περιληπτική ιστορική αναδρομή της "πορείας" του καπνού και του καπνίσματος.

Η ανακάλυψη του Νέου Κόσμου
Στις 15 Οκτωβρίου 1492 προσφέρθηκε στο Χριστόφορο Κολόμβο σα δώρο αποξηραμένος καπνός από τους Ινδιάνους της Αμερικής που συνάντησε. Σύντομα μετά οι ναύτες έφεραν τον καπνό στην Ευρώπη και το φυτό άρχισε να καλλιεργείται σε όλη την ήπειρο. Ο κύριος λόγος της καλλιεργητικής προτίμησης του καπνού στην Ευρώπη ήταν οι υποτιθέμενες θεραπευτικές του ικανότητες. Οι Ευρωπαίοι πίστευαν ότι μπορούσε να θεραπεύσει σχεδόν τα πάντα, από κακοσμία μέχρι καρκίνο. Πρώτοι οι Ισπανοί μετέφεραν τον καπνό στην Ευρώπη το 1519. Στη Γαλλία μεταφέρθηκε το 1560. Στην Ιταλία καλλιεργήθηκε το 1575. Οι Σάξωνες καλλιέργησαν τον καπνό στα 1613. Στην Ολλανδία καλλιεργήθηκε το 1615. Στην Ελλάδα μεταφέρθηκε ο καπνός στα τέλη του 16ου αιώνα. Στα μέσα του 17ου αιώνα ο καπνός ήταν γενικά διαδεδομένος στη Δύση.
Το 1571 ένας Ισπανός γιατρός, ο Nicolas Monardes έγραψε ένα βιβλίο σχετικά με την ιστορία των χρησιμοποιούμενων στην ιατρική φυτών του νέου κόσμου, στο οποίο υποστήριζε ότι ο καπνός μπορούσε να θεραπεύσει 36 προβλήματα υγείας.
Το 1588 ο Thomas Harriet προώθησε το κάπνισμα του καπνού ως τον τρόπο προμήθειας της καθημερινής δόσης του, σε αντιδιαστολή με το μάσημα ή την εισπνοή του από τη μύτη. Δυστυχώς, πέθανε από καρκίνο της ρινός (επειδή αυτός συνήθιζε να τον "ρουφά" από την μύτη).
Γύρω στο 1600 ο καπνός ήταν τόσο δημοφιλής που εχρησιμοποιείτο ως μέσον συναλλαγής, θεωρούμενος μάλιστα ισάξιος του χρυσού, ή του αργύρου Για να αγοράσει κανείς καπνό στην Αγγλία έπρεπε να βάλει στον ένα δίσκο της ζυγαριάς ασημένια νομίσματα και στον άλλο καπνό, δηλαδή αγόραζε καπνό ισοβαρώς προς το ασήμι. Οι άνθρωποι που κάπνιζαν, στην αρχή τουλάχιστον, ήταν αξιοπερίεργο θέαμα. Ακολουθούνταν και παρατηρούνταν στο δρόμο, ως εάν έτρωγαν ή έπιναν φωτιά. Το κάπνισμα έγινε κάτι που έκαναν μόνο πλούσιοι αριστοκράτες, ήταν κάτι ακραίο, σαν να κρεμούσαν στη γλώσσα ένα χαλκά, εθεωρείτο δε ένδειξη σκληρού ανδρισμού. Οι νοτιότερες αμερικανικές αποικίες συν τω χρόνω, είχαν σαν κύριο έσοδο για την επιβίωσή τους την πώληση καπνού. Τα δυο θεμέλια που στηρίζονταν ήταν οι σκλάβοι που μετέφεραν βιαίως από την Αφρική για να καλλιεργούν τον καπνό και οι . "Ευρωπαίοι σκλάβοι" της καπνιστικής έξης. Προοδευτικά το κάπνισμα, μέσα σε ένα αιώνα από την ανακάλυψη της Αμερικής από τον Κολόμβο, έγινε παγκόσμια κουλτούρα, φαινόμενο πραγματικά μοναδικό. Τα αίτια του φαινομένου αυτού δεν οφείλονται αποκλειστικά στις εθιστικές ιδιότητες της νικοτίνης αλλά και σε ένα πολιτισμικό εποικοδόμημα, που πολύ γρήγορα αναπτύχθηκε γύρω από αυτό.
Την ίδια εποχή κάποιες από τις δυσάρεστες συνέπειες του καπνού άρχισαν να γίνονται συνειδητές σε μεμονωμένα άτομα. Το 1610 ο Sir Francis Bacon σημείωνε ότι η προσπάθεια να σταματήσει την κακιά συνήθεια ήταν πραγματικά πολύ δύσκολη. Το 1632 στη Μασσαχουσέτη απαγορεύτηκε το δημόσιο κάπνισμα, αν και αυτό σχετιζόταν περισσότερο με την ηθική της εποχής, παρά με τις ιατρικές ανησυχίες σχετικά με τις προκαλούμενες βλάβες. (συνεχίζεται).
Καπνός: μια αναπτυσσόμενη βιομηχανία
Το 1760 ο Pierre Lorillard ιδρύει μια εταιρεία στη Νέα Υόρκη επεξεργασίας καπνού. Σήμερα η εταιρεία P. Lorillard είναι η παλαιότερη εταιρεία καπνού στις ΗΠΑ.
Το 1776 κατά τη διάρκεια του αμερικανικού επαναστατικού πολέμου ο καπνός βοήθησε στη χρηματοδότηση της επανάστασης καθώς χρησιμοποιήθηκε για πληρωμή των δανείων που δόθηκαν από τη Γαλλία στους Αμερικανούς. Με το πέρασμα των χρόνων ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες άρχισαν να κατανοούν την τοξικότητα του καπνού καθώς και τις επικίνδυνες ιατρικές συνέπειές του.
Το 1826 ανακαλύπτεται η καθαρή δομή της νικοτίνης. Σύντομα ακολουθεί το επιστημονικό συμπέρασμα ότι η νικοτίνη είναι ένα επικίνδυνο δηλητήριο.
Το 1847 ιδρύεται η διάσημη Phillip Morris και τα πρώτα της προϊόντα ήταν στριφτά τούρκικα τσιγάρα.Το 1849 ιδρύεται η J.E. Liggett and Brother (η εταιρεία που εμπλέχτηκε πρόσφατα με τις μεγάλες μηνύσεις). Τα τσιγάρα έγιναν δημοφιλή αυτήν την περίοδο καθώς οι στρατιώτες τα έφερναν στην Αγγλία από τους Ρώσους και Τούρκους στρατιώτες. Τα τσιγάρα στην Αμερική φτιάχνονταν από τα υπολείμματα της παραγωγής άλλων παραγώγων καπνού, ιδιαίτερα του μασώμενου καπνού, ο οποίος είχε γίνει δημοφιλής λόγω των καουμπόυδων της αμερικανικής Δύσης. Το 1875 ιδρύεται η Reynolds Tobacco Company με σκοπό την παραγωγή μασώμενου καπνού.
Μόλις στις αρχές του 1900 τα τσιγάρα άρχισαν να γίνονται το κύριο προϊόν παραγωγής καπνού, αν και το 1901 πουλήθηκαν 3,5 δις τσιγάρων έναντι 6 δις πούρων. Το 1902 η βρετανική Phillip Morris στήνει στη Νέα Υόρκη ένα καινούριο αρχηγείο για την προώθηση της αγοράς των τσιγάρων της, περιλαμβάνοντας την τώρα διάσημη μάρκα Marlboro. Ταυτόχρονα με την εξάπλωση των τσιγάρων, όμως, υπήρχε μια μικρή, αλλά αναπτυσσόμενη αντικαπνιστική καμπάνια, με τη συμμετοχή κυρίως ορισμένων πολιτειών της Αμερικής, στις οποίες υπήρχαν προτάσεις καθολικής απαγόρευσης του καπνού. Η απαίτηση για τα τσιγάρα όμως αυξανόταν και το 1913 η εταιρεία R.J. Reynolds προώθησε στην αγορά μια νέα μάρκα τσιγάρων με την ονομασία Camel.

Πόλεμος και τσιγάρα - Ενας θανάσιμος συνδυασμός

Η χρήση των τσιγάρων παρουσίασε εκρηκτική άνοδο κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, όπου τα τσιγάρα λέγονταν "ο καπνός του στρατιώτη". Μέχρι το 1923 η Reynolds με το Camel ελέγχει το 45% της αμερικανικής αγοράς. Η Phillip Morris το 1924 αρχίζει να προωθεί το Marlboro σα γυναικείο τσιγάρο. Απαντώντας η American Tobacco Company, κατασκευάστρια της μάρκας Lucky Strike, αρχίζει να προωθεί στην αγορά το δικό της τσιγάρο στις γυναίκες και κερδίζει το 38% της αγοράς. Ο ρυθμός του καπνίσματος στα έφηβα κορίτσια γρήγορα τριπλασιάζεται στα χρόνια 1925-1935. Το 1939 η American Tobacco Company εισάγει μια νέα μάρκα, την Pall Mall, που της επιτρέπει να γίνει η μεγαλύτερη εταιρεία καπνού στις ΗΠΑ.
Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (1939-1945) οι πωλήσεις των τσιγάρων είναι συνεχώς ψηλά. Τα τσιγάρα περιλαμβάνονται στα είδη πρώτης ανάγκης των στρατιωτών. Οι εταιρείες καπνού έστελναν εκατομμύρια τσιγάρα στους στρατιώτες δωρεάν και όταν οι στρατιώτες επέστρεφαν, γίνονταν βέβαια πιστοί πελάτες. Κατά τη δεκαετία του 50 όλο και περισσότερες αποδείξεις εμφανίζονταν ότι το κάπνισμα συνδέεται με τον καρκίνο του πνεύμονα. Αν και η βιομηχανία του καπνού αρνείτο τέτοιους κινδύνους υγείας, προώθησε νέα προϊόντα που ήταν δήθεν "ασφαλέστερα", όπως αυτά με λιγότερη πίσσα και τα τσιγάρα με φίλτρο. Το 1952 η P. Lorillard προωθεί τη μάρκα Kent με φίλτρο που περιέχει αμίαντο. Αυτό ευτυχώς διακόπηκε το 1956. Το 1953 ο γιατρός Ernst L. Wynders βρίσκει ότι η εναπόθεση της πίσσας των τσιγάρων στη ράχη ποντικιών προκαλεί όγκους. Το 1954 η R.J Reynolds εισάγει τη μάρκα Winston με φίλτρο. Το 1956 η ίδια εταιρεία δημιουργεί τη μάρκα Salem, που είναι το πρώτο τσιγάρο με άρωμα μενθόλης.....
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια: