ΕΥΔΑΙΜΟΝ ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ,ΤΟ Δ ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΤΟ ΕΥΨΥΧΟΝ ΚΡΙΝΟΜΕΝ...…

[Το μπλόγκ δημιουργήθηκε εξ αρχής,γιά να εξυπηρετεί,την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και την ελευθερία του λόγου...υπό το κράτος αυτού επιλέγω με σεβασμό για τους αναγνώστες μου ,άρθρα που καλύπτουν κάθε διάθεση και τομέα έρευνας...άρθρα που κυκλοφορούν ελεύθερα στο διαδίκτυο κι αντιπροσωπεύουν κάθε άποψη και με τά οποία δεν συμφωνώ απαραίτητα.....Τά σχόλια είναι ελεύθερα...διαγράφονται μόνο τά υβριστικά και οσα υπερβαίνουν τά όρια κοσμιότητας και σεβασμού..Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές..]
Πέμπτη, 9 Νοεμβρίου 2017

ΜΑΓΙΚΕΣ ΛΕΞΕΙΣ...

ΜΑΓΙΚΕΣ ΛΕΞΕΙΣ
 
Στην προπαγάνδα ο προπαγανδιστής χρησιμοποιεί λέξεις οι οποίες ασκούν γοητεία στο κοινό του, είναι λέξεις που έχουν δύναμη υποβολής ανεξάρτητα από τις εκφραζόμενες έννοιες.

 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο τρόπος που παρουσιάζεται ένα γεγονός δίνει σωστά ή λάθος μηνύματα.Στην προπαγάνδα οι λέξεις αυτές λέγονται «μαγικές λέξεις» κάποιες από αυτές είναι:

Πατρίδα

Οικογένεια

Ελευθερία

Έθνος

Δικαιοσύνη

Αλήθεια

Ισότης

Δημοκρατία ή Λαοκρατία

Αδελφότης

Ειρήνη

Ανεξαρτησία

Τα δυνατά ρήματα: Θέλω, μπορώ, πρέπει κλπ.

 Ο ομιλών δεν χρειάζεται να πιστεύει σ αυτές τις έννοιες και η κοσμοθεωρία του μπορεί να είναι ξένη προς αυτές. Η ψυχοπολιτική έκανε μελέτες για την γλώσσα σαν όργανο προπαγάνδας και χώρισε τις λέξεις σε δύο ομάδες τις ελκυστικές και τις απωθητικές, στην συνέχεια υπήρξαν και άλλες υποδιαιρέσεις, έχει αποδειχτεί ότι υπάρχει άλυτη σύνδεσις των λέξεων με τις ψυχικές καταστάσεις των μαζών.

Ο Σαιν ντε Μπεβ έγραψε:

«Υπάρχουν λέξεις κυρίαρχες, λέξεις ισχυρότερες από μονομαχίες, τρομερότερες από στρατιές. Λέξεις ζωντανές σαν άνθρωποι, επίφοβες σαν κατακτητές, απόλυτες σαν τύραννοι, άσπλαχνες σαν δήμιοι.».

Οι άνθρωποι ζουν σ ένα κόσμο λέξεων και όχι πραγμάτων. Υπάρχουν καθεστώτα που δεν πιστεύουν σε κάποια πράγματα πχ στην δημοκρατία, αυτά τα καθεστώτα διατυμπανίζουν διαρκώς περί δημοκρατίας, χωρίς φυσικά να την εφαρμόζουν και την καταπολεμούν. Ο Ντριενκούρ γράφει: «Δεν επιβάλονται οι ιδέες, αλλά οι ηχηρές φράσεις, ο ίδιος ο λόγος.». 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η χειραγώγηση των μαζών είναι μια τέχνη που χρησιμοποιούν με όλα τα μέσα οι κυβερνώντες.
Λέξεις κλειδιά για τον προπαγανδιστή είναι και τα ονόματα των ειδώλων τους πχ κατά τον Εθνικό διχασμό η φράση Στρατηλάτης Κωνσταντίνος ή Ελευθέριος Βενιζέλος ασκούσαν διαφορετικά απωθητικά ή ελκυστικά συναισθήματα ανάλογα το ακροατήριο, αδιάφορο που βρισκόταν το ορθό, το δίκαιο και το αληθινό. Εξ άλλου οι μάζες δεν σκέπτονται ποτέ έτσι πολύ ορθά ο Χίτλερ διαπίστωσε : «Η προπαγάνδα δεν πρέπει να ερευνά την αντικειμενική αλήθεια. Η προπαγάνδα έχει πάρει διαζύγιο από την Αλήθεια και την Ηθική» 

 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Η ΠΡΠΑΓΑΝΔΑ του Γ. Κ Γεωργαλά εκδόσεις ΠΑΠΥΡΟΣ ΠΡΕΣΣ ΕΠΕ   http://pluton22.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: