arxigramma-Hαπόσταση ανάμεσα στα δύο νησάκια της προτελευταίας εικόνας, την Τερσέϊρα (αν δεν κάνω λάθος, στα Ελληνικά σημαίνει «Τρίτη» – τρίτη στην αρίθμηση, δηλ.) καί τον Σάου Μιγκουέλ, είναι κάπου 140 χιλιόμετρα. Όπως Ίος-Κρήτη, γιά να πάρετε μιά ιδέα. Καταλαβαίνετε πως, αν όντως βρήκαμε την Ατλαντίδα, τότε βρήκαμε μονάχα ένα μέρος της. Δεν μπορεί να ήταν αυτή η αυτοκρατορία, που φιλοδοξούσε να κυριαρχήσει σ’ όλον τον πλανήτη! Με 140 χμ μήκος, ούτε ομάδα στην Α’ Εθνική δεν βγάζεις! Λολ!!!
Εδώ, λοιπόν, έχουμε δύο δρόμους μπροστά μας:
(i) είτε να δούμε στην πλήρη του έκταση τί βρήκαμε, καί μετά να επαληθεύσουμε αν όντως είναι η Ατλαντίδα αυτή,
(ii) είτε να ξεκινήσουμε από τα δεδομένα του Πλάτωνα, καί να δούμε αν ταιριάζουν μ’ αυτό που βρήκαμε.
Θ’ ακολουθήσουμε τον πρώτο δρόμο, διότι δεν ψάχνουμε το πόδι της Σταχτοπούτας! :-)
Πριν ξεκινήσουμε, όμως, σας λέω πως υπάρχουν κι άλλες επαληθεύσεις! (Καί μία τρανταχή διάψευση των πάντων. Περί ής ο λόγος, στο τέλος.)

Πάμε, λοιπόν, να δούμε στην πλήρη του έκταση, το τί βρήκαμε:
Ατλαντίδα-με-γραμμές
Καί χωρίς τις γραμμές (με τονισμένο το κοντράστ) :
Ατλαντίδα-χωρίς-γραμμές
Νά ‘την η Ατλαντίδα!… Πραγματικότητα. Όχι μύθος.


iv. Επαλήθευση α’ – κατά Πλάτωνα

Θέλουμε να δούμε αν οι διαστάσεις, που παραδίδει γραπτώς ο Πλάτων, περιγράφουν αυτό που βλέπουμε. Όπως γνωρίζετε, πολλοί έχουν γράψει γιά την Ατλαντίδα, πολλοί την έχουν τοποθετήσει σε διαφόρους τόπους (εδώ ο πληρέστερος κατάλογος που ξέρω), αλλά μονάχα ο Πλάτων δίνει συγκεκριμένα μεγέθη. Οι λοιποί που ασχολήθηκαν με το θέμα (πχ Ντόνελλυ), αν δίνουν, δίνουν από προσωπικές τους εκτιμήσεις. Όχι ως καταγραφή αρχειοθετημένων γνώσεων.
Οι κύριες (καί αξεπέραστες) πηγές μας επί του θέματος είναι οι πλατωνικοί διάλογοι «Τίμαιος», καί (κυρίως ο) «Κριτίας». Ίσως καί η «Πολιτεία». Όμως, αν βαρυέστε το διάβασμα του Πλάτωνα (που, όντως, είναι γιά πολύ μερακλήδες! :-) ), υπάρχει καί το Διαδίκτυο γιά μιά «ντεκαφφεϊνέ» δόση έτοιμων αποτελεσμάτων: σύνδεσμος 1, σύνδεσμος 2, σύνδεσμος 3.
Πρώτο στοιχείο: μία πεδιάδα διαστάσεων περίπου 2,000 x 3,000 σταδίων καί περιμέτρου 10,000 σταδίων. Ο δεύτερος σύνδεσμος δίνει το ισοδύναμο σε μίλια: 230 x 345, καί 1,150 περίπου.
Η περιφέρεια της πεδιάδας (είναι το νότιο κομμάτι του γεωλογικού μας σχηματισμού) επαληθεύεται απολύτως.
περιφέρεια-πεδιάδας
Οι δε διαστάσεις της επαληθεύονται με μεγάλη ακρίβεια:
μήκος-πλάτος-πεδιάδας
Είναι φανερό πως ο Πλάτων εδώ δεν ακριβολογεί. Αποφεύγει να δώσει εκτεταμένη περιγραφή, έτσι θεωρεί την πεδιάδα ως ένα παραλληλόγραμμο στο περίπου. Τα 45 μίλια, που «περισσεύουν» από την πλατωνική περιγραφή, ίσως αναφέρονται στα ημιορεινά εδάφη δίπλα στην πεδιάδα.

Πάμε, τώρα, στον τρίτο σύνδεσμο, απ’ αυτούς που μας δίνουν τις διαστάσεις έτοιμες. Μας πληροφορεί ότι η Ατλαντίδα θα έπρεπε να είναι ένα νησί με έκταση 250-500 χιλιάδες τετραγωνικά μίλια. Ωραία, λοιπόν:
έκταση-Ατλαντίδας
Χωρίς τα -πάλαι ποτέ- νησιά ( ; ) τέρμα κάτω στον νότο, η ολική έκταση είναι λίγο μικρότερη από 250 χιλιάδες τετραγωνικά μίλια. Αλλά, γενικά, κι αυτός ο αριθμός βγήκε σύμφωνος με τα γραπτά.

Τρίτο πρόβλημα, το πού βρισκόταν η πρωτεύουσα της Ατλαντίδας, η Ποσείδεια. Η πόλη με τους διαδοχικούς δακτυλίους ξηράς-θάλασσας, καί το κεντρικό νησί στη μέση με τον ναό του Ποσειδώνα.
Εφ’ όσον ψάχνουμε γιά κάποια κυκλική διάταξη, οι υποψήφιες φαίνονται συγκεντρωμένες στο νότιο τμήμα του νησιού:
πιθανές-θέσεις-Ποσείδιας
Καί επισημασμένες με χρώμα:
πιθανές-θέσεις-Ποσείδιας-2
Απ’ αυτές, όμως, μόνο μία συμφωνεί με τις διαστάσεις του Πλάτωνα (27 στάδια = 3.1 μίλια διάμετρος). Η μικρότερη απ’ όσες φαίνονται. Σε μεγέθυνση, εδώ:
θέση-Ποσείδιας
Εντάξει! Πάει κι αυτή! :-)

Πιστεύω πως η επαλήθευση των Πλατωνικών μετρήσεων υπήρξε επιτυχής. Περιττό να επεκταθούμε στην περιγραφή των βουνών στον βορρά (που κόβανε τους αέρηδες καί γλυκαίνανε το κλίμα), ή της πυκνότητας του πληθυσμού, κτλ. Είμαστε εκεί που πρέπει να είμαστε, καί μπορούμε να προχωρήσουμε.
(συνεχίζεται)