ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΑΠΟΨΕΙς ΓΝΩΣΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΝΩΣΤΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ,ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΠΟΙΚΙΛΑ ΘΕΜΑΤΑ..ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙς,ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΜΕ ΤΙς ΟΠΟΙΕΣ ΔΕΝ ΣΥΝΤΑΣΣΟΜΑΙ Η ΙΔΙΑ..ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΔΩ ΑΠΟΦΕΥΓΩ-ΠΛΗΝ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΕΞΑΙΡΕΣΕΩΝ ,ΟΤΑΝ ΚΡΙΝΩ ΣΚΟΠΙΜΟ-ΝΑ ΕΚΘΕΤΩ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΟΥ ΘΕΣΕΙΣ...Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2011

ΑΡΚΑΔΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ

ΑΡΚΑΔΙΑ… Γήινη ή Ουράνια;

Γράφει ο Νικόλαος Σ. Παναγοδημητρόπουλος http://www.arkadian.gr/

Η Αρκαδία είναι μια «ξερή» περιοχή, στο κέντρο της Πελοποννήσου. Πώς κατάφερε να αντιπροσωπεύει το Ιδεατό, τα Ηλύσια Πεδία και τον Παράδεισο;


Ας δούμε κάποια εισαγωγικά στοιχεία…

1. Η Γέννηση των Πλειάδων
Από τον Άτλαντα και την κόρη του Ωκεανού Πληιόνη γεννήθηκαν επτά θυγατέρες στην Κυλλήνη της Αρκαδίας, οι επονομαζόμενες Πλειάδες, Αλκυόνη, Μερόπη, Κελαινώ, Ηλέκτρα, Στερόπη, Ταϋγέτη, Μαία.
Η Στερόπη έσμιξε με τον Οινόμαο.
Η Μερόπη έσμιξε με τον Σίσυφο.
Η Κελαινώ έσμιξε με τον Ποσειδώνα και γεννήθηκε ο Λύκος, τον οποίο ο Ποσειδών έστειλε στα νησιά των Μακάρων.
Η Αλκυόνη έσμιξε με τον Ποσειδώνα και γεννήθηκε η Αίθουσα, που με τον Απόλλωνα έκανε τον Ελευθήρα, και τον Υριέα και τον Υπερήνορα. Ο Υριεύς με την νύμφη Κλονίη γέννησε τον Νυκτέα και τον Λύκο.
Η Μαία έσμιξε με τον Δία και γεννήθηκε ο Ερμής.
Οι λοιπές Πλειάδες έσμιξαν με τον Δία.
Όποτε έσμιγε Πλειάδα με τον Ποσειδώνα, γεννιόταν παιδί ή εγγόνι με το όνομα Λύκος.

2. Η Γέννηση της Δέσποινας (το πραγματικό όνομα είναι άγνωστο στους αμύητους)
Στο όρος Αφροδίσιο (στο χωριό Δήμητρα, νότια της Κοντοβάζαινας), η περιπλανώμενη Δήμητρα που έψαχνε την κόρη της, μεταμορφώθηκε σε φοράδα (σεληνιακό σύμβολο) για να αποφύγει τον Ποσειδώνα που ήθελε να σμίξει μαζί της. Ο Ποσειδών την κατάλαβε και μεταμορφώθηκε σε ίππο (ηλιακό σύμβολο) και έτσι συνευρέθηκε μαζί της. Η Δήμητρα εξοργισμένη (από εκεί και το προσωνύμιο Ερινύς, που στη γλώσσα των Αρκάδων σημαίνει οργισμένη) λούστηκε στον Λάδωνα για να εξαγνιστεί. Από αυτή την ένωση γεννήθηκε μια κόρη (οι Αρκάδες την ονομάζουν Δέσποινα), το πραγματικό όνομα της οποίας δεν γίνεται γνωστό στους αμύητους, και ένας ίππος, ο Αρείων. Για αυτό τον λόγο πρώτοι οι Αρκάδες ονόμασαν Ίππιο τον Ποσειδώνα. Στο ιερό της Δήμητρας, το άγαλμα της Ερινύας κρατούσε στο ένα χέρι μία κίστη και στο άλλο μία δάδα
Αποσυμβολισμός: (δάδα: το πυρ [φαλλικό] γονιμοποιεί το ξύλο [θηλυκό], η ψυχή προσκολλάται στην ύλη, ζωή και γέννηση).

3. Άργος ο Πανόπτης.
Γιος του Αγήνορος. Είχε οφθαλμούς σε όλο το σώμα. Ήταν Φύλακας της Αρκαδίας. Σκότωσε τον ταύρο που λυμαινόταν την περιοχή και φόρεσε το τομάρι του. Μετά σκότωσε τον Σάτυρο που έβλαπτε τους ντόπιους και τους έκλεβε τα κοπάδια. Επίσης σκότωσε την Έχιδνα, κόρη του Ταρτάρου και της Γης.
Τον διόρισε η Ήρα φύλακα της Ιούς, την οποία μεταμόρφωσε σε δαμάλα και την έδεσε στην ελιά που υπάρχει στο άλσος των Μυκηνών.
Τον Άργο σκότωσε με λίθο ο Ερμής για να ελευθερώσει την Ιώ, επειδή το φανέρωσε ο Ιέρακας, ενώ τους οφθαλμούς του τους έβαλε η Ήρα στην ουρά του παγωνιού.
Αποσυμβολισμός: (Οφθαλμός, άλλο Σύμβολο για τον Φαλλό, η γονιμοποιός Δύναμη. Η Αδελφότητα και οι επιλεκτικές γονιμοποιήσεις εκλεκτών γυναικών από εκλεκτούς άνδρες)

4. Λυκάων
Γιος του Πελασγού και της Μελίβοιας (κόρης του Ωκεανού) ή της νύμφης Κυλλήνης. Ίδρυσε την πόλη Λυκόσουρα στο όρος Λύκαιο, ονόμασε τον Δία Λύκαιο και καθιέρωσε τα Λύκεια. Είναι πιθανό να είναι σύγχρονος του Κέκροπος στην Αθήνα.
Ο Λυκάων βασίλευσε στην Αρκαδία, παντρεύτηκε την Νώνακρη και απέκτησε πενήντα παιδιά. Άλλοι λένε ότι απέκτησε και άλλα παιδιά, τα οποία ίδρυσαν τις ομώνυμες πόλεις της Αρκαδίας. Ο Λυκάων θυσίασε βρέφος στον βωμό του Λύκαιου Διός και με το αίμα ράντισε τον βωμό. Κατά την διάρκεια της τελετής μεταμορφώθηκε σε λύκο. Έκτοτε ένας άνθρωπος μεταμορφωνόταν σε λύκο, και αν για οκτώ ή δέκα χρόνια δεν γευόταν ανθρώπινο κρέας, γινόταν πάλι άνθρωπος.
Στον βωμό του Λυκαίου Διός τελούνταν ανθρωποθυσίες, οι οποίες όμως έπρεπε να μείνουν μυστικές για να γίνουν πραγματικότητα οι αιτήσεις. Ένα αγόρι θυσιαζόταν στον Λύκαιο Δία και τα σπλάχνα του ανακατεύονταν μαζί με άλλα εντόσθια σε μαγειρίτσα που σερβιριζόταν στους βοσκούς. Ο βοσκός που έτρωγε τα σπλάχνα του αγοριού, ούρλιαζε σαν λύκος, κρεμούσε τα ρούχα του σε μια βελανιδιά, διέσχιζε το ρέμα κολυμπώντας και γινόταν λυκάνθρωπος. Για οκτώ ή δέκα χρόνια ζούσε μαζί με τους λύκους και αν δεν γευόταν ανθρώπινο κρέας, επέστρεφε κολυμπώντας στο ρέμα, έπαιρνε πίσω τα ρούχα του και ξαναγινόταν άνθρωπος.
Στο ιερό του Λυκαίου Διός ήταν απαγορευμένη η είσοδος και αυτός που θα έμπαινε, θα πέθαινε μέσα σε ένα χρόνο. Σε αυτό το ιερό οι άνθρωποι και τα ζώα δεν είχαν σκιά.
Αυτοί υπερέβαλαν όλους τους ανθρώπους σε υπερηφάνεια και αλαζονεία. Ο Ζεύς για να τους δοκιμάσει μεταμορφώθηκε σε εργάτη και πήγε στο σπίτι τους. Αυτοί έσφαξαν ένα ντόπιο παιδί και ανέμειξαν τα σπλάχνα του με εκείνα του ιερού σφαγίου, έπειτα από συμβουλή του μεγαλύτερου αδελφού Μαινάλου. Ο Ζεύς αηδιασμένος ανέτρεψε το τραπέζι και έκτοτε η περιοχή λέγεται Τραπεζούς. Έπειτα κατακεραύνωσε τον Λυκάονα και τους γιους του, εκτός από τον Νύκτιμο, τον οποίο πρόλαβε και έσωσε η Γη, αγγίζοντας το δεξί χέρι του Διός. Επί της βασιλείας του Νυκτίμου έγινε ο κατακλυσμός του Δευκαλίωνος.
Παιδιά: Αγκύωρ, Αιγαίων, Αίμων, Ακόντης, Αλίφηρος, Αρπαλέας, Αρπάλυκος, Αρχεβάτης, Βουκολίων, Γενέτωρ, Έλικας, Ευαίμων, Ευμήτης, Εύμων, Ηραιεύς, Θεσπρωτός, Κάνηθος, Καρτέρων, Καύκων, Κλείτωρ, Κορέθων, Κύναιθος, Λέων, Λίνος, Λύκιος, Μακαρέας, Μάκεδνος, Μαίναλος, Μαντινέας, Μελαινέας, Μηκιστέας, Νύκτιμος, Οπλέας, Όρος, Ορχομενός, Πάλλας, Πευκέτιος, Πλάτων, Πόλιχος, Πορθέας, Πρόθοος, Στύμφαλος, Σωκλέας, Τεγεάτης, Τηλεβόας, Τιτάνας, Φάσσος, Φθίος, Φινέας, Φύσιος, Καλλιστώ.

5. Καλλιστώ
Κόρη του Λυκάονος. Ο Δίας ερωτεύτηκε την Καλλιστώ, η οποία κυνηγούσε μαζί με την Αρτέμιδα και συνευρέθηκε μαζί της παρά την θέλησή της, παίρνοντας την μορφή του Απόλλωνος, ή κατ’ άλλους της Αρτέμιδος. Για να την προφυλάξει από την οργή της Ήρας, την μεταμόρφωσε σε αρκούδα, την οποία όμως τόξευσε και σκότωσε η Άρτεμις, επειδή δεν διαφύλαξε την παρθενία της. Το παιδί της άρπαξε ο Δίας και το πήγε στην Αρκαδία, στην Μαία για να το μεγαλώσει και του έδωσε το όνομα Αρκάς, ενώ την Καλλιστώ την καταστέρισε, ονομάζοντας την Άρκτο.

6. Αρκάς
Γιος του Διός και της Καλλιστούς, κόρης του Λυκάονος. Επί της βασιλείας του ονομάστηκε η χώρα Αρκαδία από Πελασγία και οι κάτοικοι Αρκάδες από Πελασγοί.
Αυτός έφερε τους ήμερους καρπούς από τον Τριπτόλεμο και δίδαξε τους ανθρώπους να φτιάχνουν άρτο, να υφαίνουν ρούχα και άλλα. Την ύφανση την έμαθε από τον Αρίστα.
Δεν παντρεύτηκε θνητή γυναίκα, αλλά μία Δρυάδα νύμφη, την Ερατώ. Κατ’ άλλους παντρεύτηκε την Λεανείρα. Όταν μεγάλωσαν οι γιοι του χώρισε την περιοχή σε τρία κομμάτια. Το ένα μέρος πήρε ο Αζάνας και ονομάστηκε Αζανία, ο Αφείδας πήρε την περιοχή της Τεγέας και ο Έλατος πήρε το όρος Κυλλήνη και αργότερα αποίκισε την Φωκίδα. Όταν πέθανε ο Αζάνας, πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι αθλητικοί αγώνες στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Όταν πέθανε ο Αρκάς τάφηκε στο Μαίναλο, αλλά μετά από χρησμό του Μαντείου των Δελφών, τα οστά του μεταφέρθηκαν και τάφηκαν κοντά στον βωμό της Ήρας, στην τοποθεσία Ηλίου Βωμοί της Μαντίνειας.
Παιδιά: Αζάνας, Αφείδας, Έλατος, Αυτόλαος

7. (Για να συμπληρωθεί η ιερή...7άδα)
 ARKADIAN

Νικόλαος Σ. Παναγοδημητρόπουλος

4 σχόλια:

zoyzoy είπε...

Μαγευτική η μυθολογία μας υπέροχοι και οι συμβολισμοί της που συνδέουν τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά των Θεών-ανθρώπων με την ετοιμολογία των λέξεων.

Καλή σου μέρα με φιλιά θαλασσινά!

Ανώνυμος είπε...

Καλό βράδυ καλή μου Ζουζούκα....απίστευτοι οι συμβολισμοι και οι γνώσεις που εμμεσως μας μεταφέρουν..φιλακια πολλα πολλά

Michelangelo 23 είπε...

Μία ετυμολογική πρόταση/παρατήρηση: Νομίζω οτι η αρχική ονομασία πρέπει να ήταν "Ακραδία" (μη-κραδαινομένη) λόγω τής προφύλαξης που απολαμβάνει σε σχέση με παρακείμενες σεισμογόνες/σεισμόπληκτες περιοχές. Το "ρ" αλλάζει συχνά θέσεις εντός των λέξεων οπότε, αργότερα, η ονομασία πρέπει έγινε "Αρκαδία".

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα Ρίγκελ..εισαι καλά;;σ αυτο τωρα που λές,δεν το αποκλειω..αλλωστε η Αρκαδια εκτός από κιβωτός,από καρδιά του Δία κ.λ.π.εχει πολλές εσωτερικές ερνηνείες...αρκετα σωστή βρίσκω τήν πρόταση σου..να εισαι καλά..φιλάκιαα