ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΑΠΟΨΕΙς ΓΝΩΣΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΝΩΣΤΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ,ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΠΟΙΚΙΛΑ ΘΕΜΑΤΑ..ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙς,ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΜΕ ΤΙς ΟΠΟΙΕΣ ΔΕΝ ΣΥΝΤΑΣΣΟΜΑΙ Η ΙΔΙΑ..ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΔΩ ΑΠΟΦΕΥΓΩ-ΠΛΗΝ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΕΞΑΙΡΕΣΕΩΝ ,ΟΤΑΝ ΚΡΙΝΩ ΣΚΟΠΙΜΟ-ΝΑ ΕΚΘΕΤΩ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΟΥ ΘΕΣΕΙΣ...Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου 2011

Π.Α.Ο.Κ__Α.Ε.Κ....[Τά σύμβολα τών δύο όμάδων]

Κατάφεραν νά αποκλείσουν δύο μεγάλες Αθηναικές ομάδες..ε αξίζει ενα αφιέρωμα στούς δικεφάλους βορρά και νότου......


πηγή http://leukomanikhta.blogspot.com/

Γράφει ο Νικήτας
[..Σύμβολα και των δύο σωματείων οι δικέφαλοι, για την μέν ΑΕΚ κιτρινόμαυρα χρώματα, για τον δε ΠΑΟΚ ασπρόμαυρα χρώματα.
Κοινές καταγωγές για τις δύο ομάδες καθώς και οι δύο θεωρούνται ομάδες που ιδρύθηκαν από πρόσφυγες μικρασιάτες.

Βίοι σχεδόν παράλληλοι. Έτος ίδρυσης για την ΑΕΚ το 1924 και για τον ΠΑΟΚ το 1927, όραμα Κωνσταντινοπολίτη Χρήστου Τριανταφύλλου. Ας περάσουμε όμως στον αετό. Ο Αετός πάντα έκανε εντύπωση στον άνθρωπο λόγω του μεγέθους και της δύναμης του. θεωρούνταν πάντα ο βασιλιάς των αιθέρων.

Το γράμμα Α του ιερογλυφικού συστήματος των Αιγυπτίων παριστάνεται με την εικόνα του αετού, που σημαίνει ζεστασιά της ζωής, την μέρα, την καταγωγή. Σε όλους τους λαούς υπήρξε το πτηνό των θεών και το σύμβολο της βασιλικής δύναμης. Γενικά στη μυθολογία είναι το πτηνό του ήλιου.

Στην αρχαία Κίνα, "ying" είναι η λέξη για τον αετό και τον ήρωα. Στην αρχαία Συρία ο αετός ήταν ο ήλιος-Θεός.

Στη ινδική μυθολογία είναι ο ίππος του Βισνού και ο αετός Garouda που ορμά από τα ύψη πάνω στο φίδι όπως περίπου στο Βυζαντινό ψηφιδωτό του 6ου αιώνα δίπλα.

Στην Ελληνική μυθολογία είναι το σύμβολο του Δία, που του φέρνει το βέλος όταν ετοιμάζεται για τον αγώνα ενάντια στους Τιτάνες κλπ.

Ο Πτολεμαίος ο Σωτήρ, που ίδρυσε το Ελληνοαιγυπτιακό κράτος, χρησιμοποιεί τον αετό σαν σύμβολο και έμβλημα του. Οι Δρυίδες είχαν τον αετό σύμβολο του θεού τους. Ο αετός είναι το σύμβολο των αθανάτων και της ανθρώπινης ψυχής. Είναι το έμβλημα της κοσμικής ισχύος. Για τους χριστιανούς είναι το σύμβολο του Αγίου Πνεύματος και του Ευαγγελιστού Ιωάννη.
Στην παλαιοχριστιανική εποχή έμπαινε σε σαρκοφάγους σαν σύμβολο της αναστάσεως του Χριστού. Η σφίγγα της Αιγύπτου φέρει φτερά αετού που είναι το σύμβολο της γνώσης.

Στη προκολομβιανή Αμερική οι αετοί αντιπροσώπευαν τους ουρανούς, και ο ιαγουάρος τη γη

Ο αστερισμός Altair (αετός) των Αράβων έχει τοποθετηθεί πάνω από τον Γανυμηδη τον οινοχόο ή  υδροχόου κατ΄αλλους, και τον ακολουθεί ώστε να μοιάζει ενωμένος μαζί του.

Ο Γιούγκ συνδέει το σύμβολο του αετού με την έννοια του ύψους και της υπεροχής.
Ο χρυσός αετός ήταν βασιλικό σύμβολο, ο ασημής αντιπροσώπευε την δεύτερη τάξη και οι μαύροι αετοί χρησιμοποιούνταν κατά την διάρκεια του πολέμου.

Τεράστιο ως θέμα ο αποσυμβολισμός του αετού, εδώ μονο κάποιες βασικές γνώσεις.

Περνάμε τώρα στα πιο ουσιαστικά και στους Δικέφαλους. Σύμβολο του Βυζαντίου αλλά που ξεκινά από τους δυο αετούς του Δία που συναντώνται πάνω από τους Δελφούς όσο για τη σύνδεση του "Ε" με τους δύο αετούς και τον ομφαλό των Δελφών  και το γνώθις εαυτόν. Είναι επίσης το σύμβολο της δύναμης, του φωτός και της ευτυχίας. Όμως είναι και το σύμβολο της καταπίεσης και της τυρρανίας, καθώς κατασπαράζει τον Προμηθέα. Ένας αναγραμματισμός του ΑΕΤΟΥ-ΕΑΥΤΟΥ  που μπορεί να σε κατασπαράζει, να κατασπαράζεις ο ίδιος το συκώτι σου, και τον εαυτό σου.

Οι διαφορές τώρα των δύο δικέφαλων. Το σύμβολο της ΑΕΚ αετός δικέφαλος που κρατά ξίφος και σφαίρα, μαύρος σε κίτρινο φόντο. Το κίτρινο το χρώμα του βυζαντίου, βλέπε και σημαίες/λάβαρα των μητροπόλεων.

Δικέφαλος του ΠΑΟΚ μαύρος σε λευκό φόντο με μαζεμένα φτερά. Και οι δύο πολεμικοί αετοί, έτοιμοι για την μάχη που τους περιμένει.

Και οι δύο τους αντικρίζουν  ανατολή και δύση. Η αριστερή κεφαλή που είναι στραμμένη προς την δύση συμβολίζει τη Ρώμη, ενώ η δεξιά προς την ανατολή συμβολίζει την Κωνσταντινούπολη. Στο σύμβολο της ΑΕΚ ο σταυρός/ξίφος και η σφαίρα στα νύχια συμβολίζουν την πνευματική και κοσμική εξουσία αντίστοιχα. Ο αετός στέκει επάνω σε δάφνινο στεφάνι, που συμβολίζει τη νίκη.

Στον δικέφαλο του ΠΑΟΚ δεν υπάρχει ούτε  ξίφος ούτε σφαίρα. Δεν υπάρχει ούτε πνευματική ούτε κοσμική εξουσία. Είναι ο Αετός που μαζεύει τα φτερά του σε ένδειξη πένθους και μαζεύει τις δυνάμεις του για να πετάξει ψηλότερα και δυνατότερα. Είναι ο ίδιος το έμβλημα της Θρησκείας των οπαδών του. Είναι ελεύθερος και ελαφρύς, χωρίς βάρη να του ανακόπτουν το πέταγμά του.

Το άσπρο της ελπίδας και της αγνότητας, κάτι άγνωστο για τους εγκάθετους και το σύστημα. Και ταυτόχρονα η θλίψη για τις χαμένες πατρίδες αλλά και η διάθεση για μάχη και συνεχή πόλεμο.....]


....καλή συνέχεια καί στούς δύο και ευχομαι οι οπαδοί τους να είναι ψύχραιμοι,νά απολαμβάνουν τίς νίκες και νά δέχονται τίς ηττες...

4 σχόλια:

εργδημεργ είπε...

Σωστο!

Ο δικέφαλος της ΑΕΚ λέει πως δεν τρέχει τίποτε, που οι Οθωμανοι πήραν την Κωνσταντινούπολη, διότι η αυτοκρατορία δεν ταράζεται απο κάτι τέτοια. Θα την ξαναπάρουμε πίσω, όταν γουστάρουμε!
Ενω ο δικέφαλος του ΠΑΟΚ πενθει, εξ ου και οι κλειστες φτερούγες.

Μερικα συμπληρωματικα:

Ο δικέφαλος αετος δεν είναι το σύμβολο του Βυζαντίου. Είναι το σύμβολο του ύστερου Βυζαντίου, και τον έφερε εκει η Αγνη η Φράγκα ως λάβαρο οικοσήμου στην ακολουθία της. (Το κατ' εξοχην σύμβολο του Βυζαντίου είναι άλλο. Θα τα πούμε στο μπλόγκι μου, εν καιρωι.)
Και μάλιστα, ήταν αντεστραμμένα τα χρώματά του: κίτρινος (χρυσος) αετος σε μαύρο φόντο.

Ο δικέφαλος, πάντως, ο οποιοσδήποτε δικέφαλος σε οποιαδήποτε σημαία (πχ Αυστροουγγαρία, Αλβανία) είναι παραλλαγη των δύο αετων του Δία, που γύρισαν πετώντας όλη τη Γη και βρήκαν ξηρα, μετα τον κατακλυσμο.
Πανάρχαιο σύμβολο των Πελασγων και των Σελλων.

Φωτεινή είπε...

Καλημέρα εργοδότη..πολύ σωστά κι ευχαριστουμε που συμπλήρωσες τό αρθρο...ασχετο και σοβαρο..διαχωρίζεις κι εσυ του Σελλούς από τούς Πελασγούς;;;να είσαι καλά..

εργδημεργ είπε...

Θεωρω πως οι Σελλοι είναι ένα παρακλάδι των Πελασγων, που για κάποιους (άγνωστους σ' εμένα τώρα) λόγους έμεινε στην Ήπειρο.
Οι υπόλοιποι Πελασγοι μετανάστευσαν σε μία πλειάδα περιοχων και χωρων.

Φωτεινή είπε...

...Καλησπέρα Εργοδότη..κι εγώ αυτήν τήν αποψη εχω..ισως δεν μετακινούνταν επειδή απ τήν φάρα τους εβγαιναν οι ιερεις..ισως....ευχαριστω πολυ..