ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΑΠΟΨΕΙς ΓΝΩΣΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΝΩΣΤΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ,ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΠΟΙΚΙΛΑ ΘΕΜΑΤΑ..ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙς,ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΜΕ ΤΙς ΟΠΟΙΕΣ ΔΕΝ ΣΥΝΤΑΣΣΟΜΑΙ Η ΙΔΙΑ..ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΔΩ ΑΠΟΦΕΥΓΩ-ΠΛΗΝ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΕΞΑΙΡΕΣΕΩΝ ,ΟΤΑΝ ΚΡΙΝΩ ΣΚΟΠΙΜΟ-ΝΑ ΕΚΘΕΤΩ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΟΥ ΘΕΣΕΙΣ...Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2017

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ SASSOON[ΟΙ ΡΟΘΤΣΑΙΛΝΤ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ] 
Ξεχασμένες ἱστορίες τῆς Ἀνατολῆς α΄!10
Οικογένεια Sassoon
Η οικογένεια Sassoon, επίσης γνωστή ως «Ρόθτσαϊλντ της Ανατολής» [1], λόγω του υπερτάτου πλούτου τους στο παρελθόν, είναι μια διάσημη οικογένεια των Ιρακινών, Εβραϊκής καταγωγής (History of the Jews in Iraq) και με διεθνή φήμη.
Είχε την βάση της στην Βαγδάτη, στο Ιράκ, πριν μετακομίσει στην Μουμπάι (Βομβάη κατά την στιγμή της αφίξεώς τους), στην Ινδία και στην συνέχεια εξαπλώνεται στην Κίνα, την Αγγλία και σε άλλες χώρες.
Λέγεται ότι η οικογένεια καταγόταν από την περίφημη Ibn Shoshans [Its first known representative was Solomon, called “Paṭṭish he-Ḥazaḳ” (=”the mighty hammer”). He was nasi in Toledo in the twelfth century (Graetz, “Hist.” iii. 384). Joseph ben Solomon ibn Shoshan (called also Yazid ibn Omar ha-Nasi) jewis hencyclopedia ], μία από τις πλουσιότερες οικογένειες της μεσαιωνικής Al-Andalus (pAl-Andalus), αν και η προέλευση τους είναι διφορούμενη (βλ παρακάτω). Από τον 18ο αιώνα, οι Sassoons ήταν μια από τις πλουσιότερες οικογένειες του κόσμου, με μία εμπορική αυτοκρατορία που καλύπτει την ήπειρο της Ασίας. [2]
Ετυμολογία και προέλευση
Το όνομα της οικογένειας συνεπάγεται έντονα ένα τοπικό, προελύσεως Μεσοποταμίας (Mesopotamia) για την οικογένεια. Το επώνυμο του Sassoon, είναι επίσης κοινό σε πολλές Αρμενικές και Κουρδικές οικογένειες και Φυλές, που όλες προέρχονται από την ορεινή περιοχή της Σεζόν (Sason) (εξ ου και η οικογένεια και τα ονόματα των φυλών), δυτικά της λίμνης Βαν (Lake Van), στην άνω Μεσοποταμία, στην σύγχρονη Τουρκία. Είναι, ωστόσο, πιθανό ότι κάποιo Ισπανικό αίμα Σεφαραδιτών Εβραίων (wikipedia) ανεμίχθηκε με το αρχικό εβραϊκό Sassoons της Μεσοποταμίας.
Ο Sassoon ben Salih (Sassoon ben Saleh ben David ben Jacob ben Saleh ben David, 1750 – 1830 geni) και η οικογένειά του ήταν οι επικεφαλείς Ταμίες στους Πασάδες (Pasha) της Βαγδάτης και στο Νότιο Ιράκ. Ο γιος του Δαβίδ (David Sassoon) (1792 – 1864 David Sassoon) έφυγε από ένα νέο και εχθρικό Βιλαέτι (Vali Wāli), πηγαίνοντας πρώτα στο λιμάνι του Περσικού Κόλπου του Μπουσέρ (British_Malaya) το 1828 και στη συνέχεια στο Μουμπάι (Mumbai), στην Ινδία, το 1832, με την μεγάλη οικογένεια του.
Στο Μουμπάι (Βομβάη), έχτισε τη διεθνή επιχείρηση που ονομάζεται David S. Sassoon, με την πολιτική της στελέχώσεώς της με ανθρώπους που έφερνε από την Βαγδάτη. Γέμισαν τις λειτουργίες των διαφόρων κλάδων της επιχείρησής του στην Ινδία, την Βιρμανία (Burma), την Μαλαισία (British Malaya) και την ανατολική Ασία. Η επιχείρησή του επεκτάθηκε στην Κίνα – όπου το Σπίτι των Sassoon (τώρα η βόρεια πτέρυγα του Peace Hotel, Peace_Hotel, Victor Sassoon) στο Bund (The_Bund) στηn Σαγκάη (Shanghai) έγινε σημείο ορόσημο – και στη συνέχεια στην Αγγλία. Σε κάθε κλάδο, διατήρησε έναν Ραββίνο. Ο πλούτος και η γενναιοδωρία του ήταν παροιμιώδεις, η φιλανθρωπία του σε όλη την Ασία περιελάμβανε την κατασκευή σχολείων, ορφανοτροφείων, νοσοκομείων και μουσείων. Με τον θάνατό του, αφιερώματα σε αυτόν έγιναν από όλη την ήπειρο από μουσουλμάνους, χριστιανούς, Πάρσους, Εβραίους και Ινδουιστές. [2]
Οι γιοί του Sassoon
Οι οκτώ γιοί του Δαυίδ (David) Sasoon, επίσης διακλαδώθηκαν σε πολλές κατευθύνσεις. Η οικογένεια Sassoon συμμετείχε ενεργά στην Ναυτιλία και την Βιομηχανία Παραγωγής Οπίου (Όπιο) στην Κίνα και την Ινδία. Ο Ηλίας Elias David Sassoon (1820 – 1880 Elias David Sassoon), ο γιος του από την πρώτη σύζυγό του, ήταν ο πρώτος από τους γιούς του που πήγε στην Κίνα, το 1844. Αργότερα επέστρεψε στο Μουμπάι (Βομβάη), πριν εγκαταλείψει την επιχείρηση για να ιδρύσει την εταιρεία E. D. Sassoon το 1867, με γραφεία στο Χονγκ Κονγκ και την Σαγκάη.
Ένας άλλος γιος του, ο Αλβέρτος Αμπντουλάχ Δαυίδ  (Albert Abdullah David) Sassoon (1818 – 1896 David Sassoon) ανέλαβε την λειτουργία της επιχείρησης μετά τον θάνατο του πατέρα του, και κυρίως κατασκεύασε τις Αποβάθρες (Docks) Sassoon (Sassoon Docks), την πρώτη υγρή αποβάθρα που κτίσθηκε στην δυτική Ινδία. Με δύο από τους αδελφούς του, αργότερα έγινε γνωστός στην Αγγλία και ένας από τους διάσημους φίλους με την οικογένεια του Πρίγκιπα της Ουαλίας, αργότερα Βασιλιά Edward VII.

Από αυτούς που εγκαταστάθηκαν στην Αγγλία, ο Sir Edward Albert Sassoon (1856 – 1912 Sir Edward Sassoon, 2nd Baronet, of Kensington Gore), ο γιος του Albert Abdullah David Sassoon, παντρεύτηκε την Aline Caroline de Rothschild (Aline Caroline de Rothschild), και ήταν μέλος των  Συντηρητικών του Κοινοβουλίου από το 1899 μέχρι τον θάνατό του.
Την θέση του, στην συνέχεια, κληρονόμησε ο γιος του Sir Philip Sassoon (1888 – 1939 Sir Philip Sassoon, 3rd Baronet) από το 1912 μέχρι τον θάνατό του.
Ο Sir Philip υπηρέτησε στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο (Α΄_Παγκόσμιος_Πόλεμος) ως Στρατιωτικός Γραμματέας του Στρατάρχη Σερ Douglas Haig (Douglas Haig, 1st Earl Haig) και, κατά την διάρκεια του 1920 και του 1930, ως υφυπουργός Αεροπορίας της Βρετανίας.

Ο Άγγλος ποιητής του εικοστού αιώνα, ένας από τους πιο γνωστούς ποιητές του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Ζίγκφριντ (Siegfried) Sassoon (1886 – 1967 Siegfried Sassoon) ήταν δισέγγονος του Δαβίδ. Ένας άλλος απόγονος του Sassoon Δαβίδ Sassoon (Sassoon_David_Sassoon) είναι ο βρετανός τραπεζίτης και Υπουργός της Κυβερνήσεως Κάμερον, ο Λόρδος James Sassoon (James Sassoon, Baron Sassoon).
Στον 19ο αιώνα, μια κόρη της οικογενείας, η Rachel Sassoon Beer (Rachel_Beer) αγόρασε μια σειρά από εφημερίδες στην Αγγλία, συμπεριλαμβανομένων των The Sunday Times (1893-1904, The Sunday Times) και του The Observer (The Observer), την οποία επίσης εξέδιδε.

 
Ο απόγονος που μετέφερε την προγονική παράδοση εκπροσωπείτο από τον Ραββίνο Σολομώντα Δαυίδ (Solomon David) Sassoon (1915 – 1985 Solomon David Sassoon και Rabbi Solomon Sassoon ), ο οποίος μετακόμισε από το Letchworth (Letchworth) στο Λονδίνο (London και Λονδίνο) και στην συνέχεια στην Ιερουσαλήμ (Jerusalem και Ιερουσαλήμ) το 1970. Ήταν γιος του Δαβίδ (David) Sassoon (David-Sassoon) που ήταν συλλέκτης εβραϊκών βιβλίων και χειρογράφων και που τα καταχώρησε στις Ohel Ντέιβιντ (oheldavid), σε δύο τόμους. Αυτός ο Δαβίδ ήταν ο γιος της Flora Abraham (Flora Sassoon), η οποία είχε μετακομίσει από την Ινδία στην Αγγλία το 1901 και καθιέρωσε ένα διάσημο κομμωτήριο στο σπίτι της στο Λονδίνο. Ο Σολομώντας (Solomon) Sassoon είχε δύο γιους, τον Isaac S.D. Sassoon (Isaac S.D. Sassoon και Isaac Sassoon) και David Solomon Sassoon, οι οποίοι είναι και οι δύο Ραββίνοι.
Εμπόριο Οπίου
Ο David Sassoon, ταμίας του Πασά της Βαγδάτης, τον δέκατο ένατο αιώνα, άρχισε και εδραίωσε τη δεσπόζουσα θέση της οικογένειας στο Κινέζο-Ινδικό εμπόριο οπίου. Δείτε Πολέμους του Οπίου (First Opium War). Οι επιχειρήσεις της οικογενείας στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ ιδιαίτερα, κτίστηκαν για να επωφεληθούν από το εμπόριο. [1]
ΠΗΓΗ  Sassoon family
Μετάφραση:
Παπανικολάου Σωτήριος 
   http://filonoi.gr/2015/06/25/ksexasmenes-istories-ths-anatolhs-a/

Δεν υπάρχουν σχόλια: