arxigramma-Kαιρός ν’ αλλάξουμε λίγο το παιχνίδι στο παρόν μπλόγκι, καί να βάλω κι εσάς στη μπρίζα. (Καί στη μπριζόλα – ήγουν στο ψητό! :-) ) Τί, δηλαδή; Γλυκαθήκατε, επειδή σας τα δίνω όλα έτοιμα; :-) Σήμερα έχει άσκηση στο σπίτι. «Χόουμγουερκ!» – που λέγανε καί το 1821! Λόλ!!!
Θυμάστε που λέγαμε πως ο νικητής του γρίφου του «Έντγκέημ 1» θα κληθεί να ερμηνεύσει κάποιο χειρόγραφο των προγόνων του; Έ, ωραία, ας δούμε ποιό -μπορεί να- είναι αυτό.

Ξεκινάμε από την παρατήρηση πως αυτό δεν είναι απαραίτητα απόκρυφο. Εφ’ όσον …κρύπτεται το ίδιο (ως έχον μη αναγνώσιμο / μη αντιληπτό περιεχόμενο), δεν έχει περαιτέρω ανάγκη εγκλεισμού σε ανήλιαγα υπόγεια. Βέβαια, με τις ιδεοληψίες φανατικών δεν τα βγάζεις πέρα, αλλά δίνουμε καί μιά πιθανότητα να είναι προσβάσιμο.
Ποιοί είναι τα γνωστά χειρόγραφα των Αζτέκων; Βάζουμε στα ψαχτήρια «Aztec codices», καί τα βρίσκουμε. (Τα βιβλία στη φιλολογική έρευνα αποκαλούνται «κώδικες» – καί δή, στα Λατινικά. Codex-codices, ενικός-πληθυντικός.) Πάμε τώρα στις εικόνες των βιβλίων αυτών, καί διαπιστώνουμε πως είναι κάμποσα. Ποιό είναι αυτό που μας ενδιαφέρει;
Προσωπικά ξεχωρίζω τον «κώδικα του Βοργία». Δεν πρόκειται γιά τον πάπα, επί των ημερών του οποίου ο Κολόμβος πρωτοαπέπλευσε γιά την Αμερική, αλλά γιά κάποιον πολύ μεταγενέστερο ομοεπίθετό του, καρδινάλιο. Οι Βοργίες (ναί, η γνωστή οικογένεια με τα όργια καί τις συνομωσίες) ξεκίνησαν από τον πάπα Αλέξανδρο ΣΤ’, ο οποίος ήταν Ισπανός καί στο επίθετο λεγόταν Μπόρχα. (Πυργίσιος, δηλ. – στα βυζαντινά Ελληνικά «βουργησέος». Που σημαίνει ευγενής. Το αντίθετο ήταν το «βιλλάνος», δηλ. χωριάτης. Βέβαια, ο Αλέξανδρος ο στού στην πραγματικότητα ήταν Μπόρχα χωρίς το ρ, αλλά δεν το κάνουμε θέμα! :-) ) Με τη διαμονή του στην Ιταλία, κι επειδή έσπειρε καί κάμποσα παιδιά, το επίθετο της οικογένειας Μπόρχα -πλέον- «ιταλοποιήθηκε», κι έγινε Μπόρτζια. Αλλά δεν είναι αυτή η οικογένεια Βοργία του κώδικα.
Υπάρχει κι άλλη οικογένεια Ιταλών -από τη Σιένα- που έβγαλε πάπες: οι Μποργκέζε. Από κάποιο παρακλάδι της οποίας πιθανώτατα βγήκε κι ο ιδιοκτήτης του κώδικα. Μπορεί καί όχι, διότι στον Μεσαίωνα «Βουργησέοι» ήσαν πολλοί. Αλλά τέλος πάντων, λεπτομέρειες.

Ο «κώδικας Βοργία» έχει 76 σελίδες. Ουκ ολίγες! (Όλες βρίσκονται φωτογραφημένες εδώ, συν μερικές μεγεθυμένες λεπτομέρειες.) Σκέτη ζωγραφική παντού, χωρίς γράμματα, άρα είναι φτιαγμένος πριν την Κονκίστα ( = κατάκτηση του Μεξικού). Η πρώτη του σελίδα…
1η-σελίδα-κώδικα-Βοργία
…(αλλά καί η δεύτερη) δείχνει πως το χειρόγραφο γλύτωσε την τελευταία στιγμή από το να γίνει παρανάλωμα. Επίσης, μαθαίνουμε ότι το χειρόγραφο αυτό ήταν θαμμένο γιά κάτι αιώνες, μέχρις ότου επανακαλύφθηκε ανάμεσα στα πράγματα του μακαρίτη καρδιναλίου Στέφανο Μπόρτζια, καί σήμερα βρίσκεται στη βιβλιοθήκη του Βατικανού… στο φανερό τμήμα της!
Μαθαίνουμε ακόμη (στο ίδιο λήμμα που είδαμε, «κώδικας Βοργία») πως το χειρόγραφο αυτό αναγράφει αστρονομικές γνώσεις, Αζτέκικες γιορτές καί πανηγύρια κατά τη διάρκεια του έτους, τη σημασία των ωρών της ημέρας, την περιγραφή των εποχών βροχής καί ξηρασίας, συν μερικά ακόμη αντικείμενα ίδιας φύσεως.
Να μη σας βάζω ιδέες, αλλά κατ’ εμένα αυτό ακριβώς είναι το χειρόγραφο που ζητάμε! Γιατί; Διότι, γιά παράδειγμα, με προβληματίζει η 56η σελίδα του:
56η-σελίδα-κώδικα-Βοργία
Τί είναι τα κόκκινα κυκλάκια; Δώδεκα ώρες της ημέρας καί δώδεκα της νύχτας; Ή ίσως 12 πλανήτες στο Ηλιακό μας σύστημα; Ή (ακόμη περισσότερο) οι αφηρημένες ιδέες της 12άδας καί της διπολικότητας;… (Έ, ρέ, κι είν’ αυτό που λέω!… Χαμός ανεπανάληπτος!)


Εντάξει, η κατεστημένη ακαδημαϊκή ερμηνεία έχει ήδη δοθεί, αλλά κατά πάσα πιθανότητα υπάρχει καί δεύτερη. Καί τρίτη, καί… :-) Εδώ κυκλοφορούν φήμες, πως ο δίσκος της Φαιστού έχει εφτά ερμηνείες! (Κατ’ εμένα, τρείς οπωσδήποτε. Επί δύο φορές ανάγνωσης.) Επομένως, γιατί να μην έχει περισσότερες της μίας αναγνώσεις / ερμηνείες κι αυτό το χειρόγραφο; Ποιός το αποκλείει κατηγορηματικά, ειδικά γιά τα ιερατικά κείμενα όλων των πολιτισμών;
Αυτές, λοιπόν, τις παραπανίσιες ερμηνείες εκλήθη να βγάλει στη φόρα ο φέρελπις νεαρός Αζτέκος  αστρονόμος. Μιά που μιλάμε γιά αστρονομικά, περιοδικά, καιρικά φαινόμενα, η επιλογή του τύπου αυτουνού γιά να βγάλει …τον Κετζαλκοάτλ απ’ την τρύπα, ήταν απόλυτα επιτυχής. Ως γνωστόν, οι «υπερεσίες» ουδέποτε ήσαν ηλίθιες. Ούτε το Βατικανό.

Το θέμα, όμως, είναι να κάνουμε κι εμείς παιχνίδι. Το σκέφτηκα, το ξανασκέφτηκα, καί τελικά κατάλαβα πως κάποια στιγμή (καί σύντομα) πρέπει να σας βάλω κι εσάς στην προσπάθεια ανοίγματος του κουτιού των γνώσεων, διότι αλλοιώς κάνω μιά τρύπα στο νερό. Σπαταλάω χρόνο καί προσπάθεια, χωρίς ταυτόχρονα να δημιουργώ κι άλλους «πολεμιστές», ενόσω η Ελλάδα πνίγεται κάθε μέρα καί μας χρειάζεται όλους.
Εντάξει, μερικά θέματα θα τα βγάλω πέρα μόνος μου, θέλω-δε θέλω. Αλλά η όποια ερευνητική φλόγα καί ικανότητα έχω, πρέπει οπωσδήποτε να μεταλαμπαδευτούν.
Πιστεύω πως ήδη έχετε μάθει αρκετά εδώ, κυρίως από μεθοδολογία σκέψης. Αλλά καιρός να πιάσετε τη λάβα με γυμνά χέρια! Ξεκινάμε, λοιπόν, με τα τυχόν κρυμμένα νοήματα του «κώδικα Βοργία». Ποιός θα τα βρεί;
Σας περιμένω!